Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2006 Λοιπόν το προβλημά μου ήταν ότι λόγω φόρτου διαβάσματος και έλλειψης χρόνου δεν μπορούσα να κάνω παρατήρηση ...μέχρι να βγάλω το τηλεσκόπιο κλπ..έχανα πολύ χρόνο...περιορίστηκα λοιπόν στα κύαλια... Καλά τα κυάλια δεν λέω αλλά το τηλεσκόπιο είναι τηλεσκόπιο.. έτσι βρήκα τη λύση στο πρόβλημα μου και την πραγματοποίησα σε χρόνο μηδέν: Ένα τηλεσκόπιο χειροποίητο...απο έναν 300άρι τηλεφακό μακετόχαρτο,μάυρο χαρτόνι,σφυκτήρες και μονωτική ταινία. ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΑ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΘΑΥΜΑΣΙΑ... ΟΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΨΑΧΝΑ...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 17, 2006 Δε νομίζω πάντως πως σου προσφέρει κάτι περισσότερο από τα κιάλια... Ωραία κατασκευή πάντως, έστω και πρόχειρη. Ρώταγα κι εγώ παλιά πως γίνεται να βάλει κανείς προσοφθάλμιο πίσω από τηλεφακό, αλλά κανείς δεν ήξερε...
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Σε μεγένθυση μου προσφέρει πολλά... Πιάνει τις 60 μεγενθύσεις...σε αντίθεση με τις 10 των κυαλιων...
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Α ναι; Με τι προσοφθάλμιο; Ξέρεις κάνα τρόπο να γίνει αυτό με κάτι αγοραστό και ίσως πιο στιβαρό; Υπάρχει κάνενας αντάπτορας;
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Τις 60 τις πιάνω με barlow και δεκάρι προσοφθάλμιο... Αντάπτορας για τηλεφακό ..δεν νομίζω αλλά είναι πιο στιβαρό απο ότι φαντάζεσε..το μακετόχαρτο δεν είναι παίξε γέλασε..και με τον σφυκτήρα είναι σαν τηλεσκόπιο κανονικό..
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Ναι, αλλά το θέμα είναι πως θα μπεί ο προσοφθάλμιος και πως εστιάζεις...
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 18, 2006 Εστιάζω τον τηλεφακό...δεν αγγίζω το προσοφθάλμιο το οποίο μπαίνει σχεδόν βιδωτά στη στενή τρύπα και μένει ακλόντο λόγω σταθερότητας του μακετόχαρτου και της μονωτικής στα χείλη της τρύπας...
θέμης Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2006 Καλημερα παιδια, Ευαγγελε, διαβασα οτι στο παρελθον ηθελες να προσαρμοσης προσοφθαλμιο σε τηλεφακο.Ειναι ευκολο.Δυο πραγματα χρειαζεσαι : ενα καπακι προστασιας που μπαινει στο πισω μερος και το πανω κομματι ενος διαγωνιου (σε αυτο που βαζεις το προσοφθαλμιο).Παιρνεις το καπακι και κανεις μια τρυπα στο κεντρο του ιση με την διαμετρο του σπιρωματος του μικρου σωληνα.Το στερεωνεις με λιγη κολλα αν "παιζει".Και εισαι ετοιμος.Η εστιαση γινεται απο τον φακο.Ειναι πολυ καλη για τα ταξιδια μια τετοια κατασκευη μιας και γλιτωνεις χωρο και βαρος απο τα κυαλια.
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2006 Δημοσιεύτηκε Νοέμβριος 19, 2006 Θέμης thanks! Ίσως το επιχειρήσω!
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2006 Tο δικό μου τηλεφακός 1000 είναι και έχω μετατρέψει και ένα μικρό 300 που έχω φτιάξει βάση σε τόρνο και το παίρνω πάντα μαζί
PapGeo Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2006 Χμ… Μου βάλατε ιδέες για έναν 200άρι που έχω σε αχρησία! Μαζί με έναν 6mmWA προσοφθάλμιο, δίνει 33,3 μεγεθύνσεις. Καλή περίπτωση για παρατήρηση ευρέως πεδίου, λ.χ μεγάλης έκτασης νεφελωμάτων με χρήση φίλτρου.
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 12, 2006 Hi....! ----> Τηλέμαχος Αθανασιάδης. ..αν κατάλαβα καλά διαιράς τα (300mm x 2X barlow) 600mm του φακού με το δεκάρι προσοφθάλμιο.........................και βγαίνουν οι 60 μεγενθύνσεις? Απορημένος και εγώ σκέφτημα...Σε μία SLR μηχανή όταν μπει ένας 50άρης φακός είναι το 1x ......άρα αν αυτός ο 300άρης μπει μία SLR θα έχουμε 6x μεγενθύνσεις? Το ρωτάω επειδή έχω σπίτι μου ένα 300άρη φακό με f4.5αλλά τον έχω σε μηχανή.,,,,δεν έχω προσαφθάλμιο επειδή δεν έχω τηλεσκόπιο...άρα θα χριαστώ ένα προσοφθάλμιο των 10mm όπως έκανες και εσύ?τον 300άρη μου μπορώ να τον κάνω 600mm f9 ...με 2X teleconverter. 'Eλπις Έλπις
Tilemachos Athanasiadis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 ναι ναι,τις 6 μεγενθύσεις τις παίρνεις διότι δεν έχεις προσοφθάλμιο... Εγώ χρησιμοποίησα τον τηλεφακό σαν τηλεσκόπιο και με το 10άρι προσοφθάλμιο πήρα 300/10=30Χ και ο barlow διπλασιάζει την εστιακή απόσταση άρα και τη μεγένθυση..όπως σωστά ανεφερες... Με ένα προσοφθάλμιο και τον teleconverter κάνεις τη δουλειά σου
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Τηλέμαχε, απο φωτεινότητα πως πάει η όλη κατασκευή, γιατί δεν είμαι και πολύ καλός στα οπτικά...! Είναι μόνο για να βλέπεις φεγγάρι και κάνα πλανήτη;
gohan Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 13, 2006 Δηλαδη με εναν φακο 50mm, barlow 2x και ενα προσοφθαλμιο 10mm μπορω να φτασο μεγενθηση 10.Ομως ποσο πρεπει να απεχει ο φακος απο το προσοφθαλμιο δηλαδη το χαρτονι τι μηκος πρεπει να εχει.
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Εδώ έχω το μικρό μου 300/f4,5 (είναι λιγότερο από 4,5 γιατί έχω αφαιρέσει το φακό που έίχε πίσω για να διορθώνει την εικόνα στα όρια). Έχει φτιαχτεί σε τόρνο το κολάρο με σπειρώματα για να μπει κεφαλή μικροκίνησης και view finder. Πίσω είναι Μ42 και έχει φτιαχτεί σε τόρνο κολάρο που βιδώνει στο Μ42 από τη μια μεριά και από την άλλη μπαίνει ο προσοφθάλμιος. Για κύριο έχω ένα 1000/f10.
gohan Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Re paidia to thema einai posi apostash prepei na exei o fakos apo to prosofthalmio?
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Πρέπει να είναι εντός της εστιακής του απόστασης. Γιατί;;;
gohan Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 diladi enas 50mm ti apostasi prepei na exei
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 το κολλάρο που έχv, που βιδώνει πίσω από τον φακό όλων των Μ42, και παίρνει προσοφθάλμιο το έχω δοκιμάσει και δουλεύει με όλους τους φακούς. Με barlow η εστιακή απόσταση πηγαίνει πιο πίσω.Σκέψου ότι είναι η απόσταση από το τέλος του φακού εώς το φιλμ της μηχανής και κάπως πιο πίσω.
gohan Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2006 kati katafera auto logika tha dinei 10 megenthisi ti tha mporo na blepo me auto?
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15, 2006 Ψάχνοντας σε μια σελίδα από ένα άλλο thread (http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=43165#43165) βρήκα αυτό http://www.samirkharusi.net/lensdiagonal.html Ο τύπος το έχει ψάξει λίγο περισσότερο.....!
Gliko_Dakri Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 15, 2006 Επειδή τον 300άρη φακό μου δεν τον έχω εδώ Ελλάδα....σκέφτηκα να πάρω ένα άλλο φακό...ποιο μικρής εστιακής απόστασης (135mm) και να σας δείξω τι σκέφτηκα......μιας και αύριο φεύγω και δεν προλαμβαίνω να βρω 10mm προσοφθάλμιο... Είναι μια κατασκευή χωρίς το παραμικρό έξοδο.... Καταρχήν να πω ότι ο 300άρης μου έχει θέση για τρίποδο και είναι βαρής..άρα θα τον έχω σε τρίποδο και όχι στο χέρι. (βλ. εικόνα) Δεύτερον, μιας και δεν έχω προσοφθάλμιο....τι να κάνω λεω....να μείνω με σταυρωμένα τα χέρια?....Εντομεταξύ από παλιά είχα αννοιγμένους δύο παλιούς φακούς και είχα μαζεμένα διάφορα οπτικά στοιχεία..Τυχαία είχα και ένα μικρό κομματάκι (κυλινδρικό-από το πίσω μέρος του φακού)...διαμέτρου 15mm ...μάλλον με 2 ή 3 οπτικά στοιχεία....και λέω να το δοκιμάσω μη ξέρωντας την κατασκευή ενός προσοφθαλμίου (και ούτε την ξέρω).Για καλή μου τύχη....αυτό δούλεψε!! Όπως βλέπετε και στην εικόνα......///τα υλικά που χρησιμοποίησα και θα χρησιμοποιήσω είναι:1) ένα ή δύο 2Χ teleconverter.2) έχω 6 extension tubes (στην εικόνα τα πράσινα γράμματα δεν φαίνονται καλά) διαφόρων μεγεθών και έτσι κανονίζω εγώ την απόσταση από το τελευταίο οπτικό στοιχείο του φακού ή του teleconverter.3) βρήκα ένα μαλακό κάπως καπάκι (από τους Μ42 βιδωτούς φακούς μου) που κλείνει τα extension tubes.....και άνοιξα μία τρύπα όσο δύσκολο και αν είναι σε κάπως σκληρο-μαλακό πλαστικό και σφήνωσα το κυλινδράκι που σας ανέφερα πριν. - Να σας αναφέρω ότι όλα τα υλικά είναι βιδωτά - Βέβαια τα βλέπω όλα αντεστραμένα (όπως καταγράφει την εικόνα το φίλμ).....αλλά παρά τήποτα και χωρίς προσοφθάλμιο...καλύτερα και έτσι.'Οταν γυρίσω.....τελειοποιώ την κατασκευή μου. Ορίστε και η εικόνα (από το κινητό μου). Έλπις
vag_stephanou Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2006 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 24, 2006 Για καλή μου τύχη, βρήκα από ένα σπασμένο τηλεσκόπιο-παιχνίδι ένα προσοφθάλμιο και ένα diagonal, και τα δύο φυσικά της πλάκας, όσο δεν πάει άλλο.... Είπα λοιπόν, να κάνω το κολπάκι με τον τηλεφακο... Έκοψα ένα καπάκι προστασίας για το πίσω μέρος του φακού (αυτό ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι..) και σφήνωσα εκεί το diagonal με το προσοφθάλμιο. Δυστυχώς όμως με αυτόν τον τρόπο δεν μπορώ να εστιάσω με τίποτα... Ξέρει κανείς πως να το κάνω;Δοκίμασα μετά και με μόνο το προσοφθάλμιο και εστιάζει κανονικά! Έτσι, μαζί με teleconverter και φακό 300χιλ φτάνω στα 60x. Δεν έχω βρει όμως ακόμα τρόπο να στηρίξω το φακό στο τρίποδο...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα