dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Μια απλή κατασκευή που ελπίζω να διευκολύνει τη παρατήρηση με Dob. Κάπου είδα κάτι παρόμοιο στο διαδύκτιο και είπα να το δοκιμάσω.Τα υλικά που αρχικά σκέφτηκα ήταν, λεβιές ταχυτήτων, εργάτης τιμονιού, γουδοχέρι.Τελικά νίκησε το γουδοχέρι (το ξύλο είναι αρκετά ζεστό έχει καλή λαβή είναι ελαφρύ και δουλεύτε εύκολα).Κόστος 1 ευρώ.Χρόνος κατασκευής 20 λεπτά.Το καλύτερο όμως ήταν η έκφραση του πωλητή σε πάγκο λαικής αγορας όταν του ζήτησα μόνο το γουδοχέρι. Τι να σας λέω, δεν ξέρω και έγω τι πέρασε από το μυαλό του ανθρώπου. Οι αρχικές εντυπώσεις από την κίνηση είναι άριστες, αλλά όταν φύγουν τα σύννεφα και το δοκιμάσω σε συνθήκες παρατήρησης θα επανέλθω. Δημήρης. C:\Documents and Settings\mimis\Τα έγγραφά μου\DSC_0279.jpg C:\Documents and Settings\mimis\Τα έγγραφά μου\DSC_0278.jpg C:\Documents and Settings\mimis\Τα έγγραφά μου\DSC_0272.jpg Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Ενδιαφέρον! Μου άρεσε ειδικά το σχόλιο για το "ζεστό ξύλο". Κι εμένα το τηλεσκόπιο μου είναι full metal και το χειμώνα.. παγώνει! Αλήθεια, πόσο μέσα μπαίνει το γουδοχέρι; Απλά για να δούμε αν έχει σημαντική παρεμπόδιση στο εισερχόμενο φως. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Μιχάλης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 πραγματικα εξυπνη πατεντα που σιγουρα θα διευκολυνει την κινηση στα dob τις παγωμενες νυχτες του χειμωνα...ομως ειναι σημαντικο να ξερουμε ποσο μεσα μπαινει το γουδοχερι αν και νομιζω οτι μπαινει ελαχιστα..αληθεια το 2ευρω τι το θελες?παντως ελυσες ενα απο τα σημαντικοτερα προβληματα που ειχα ..(παγωναν τα χερια μου και δν ειχα απο που να πιασω το τηλεσλοπιο)συγχαρητηρια Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!! astronomy for all http://mechntua.blogspot.com/
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Τώρα που το ξαναβλέπω, μάλλον δεν μπαίνει καθόλου μέσα αλλά εφάπτεται και έχει βιδωθεί από μέσα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Παιδιά δεν εμποδίζει καθόλου.Τα 2 ευρώ δείχνουν το τελικό μέγεθος. (δε είχα ένα, μου το πήρε ο πωλητης) Προσέξτε να μην είναι λουστραρισμένο γιατί θα σκάσει με την χρήση και θα τραυματίζει το χέρι. Δημήτρης. C:Documents and SettingsmimisΤα έγγραφά μουDSC_0280.jpg C:\Documents and Settings\mimis\Τα έγγραφά μου\DSC_0273.jpg Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Χρήσιμη πατέντα. Έχω σκεφτεί κι εγώ να την κάνω. Βοηθάει όχι μόνο στο να μην παγώνει το χέρι που κρατά τον σωλήνα τον χειμώνα, αλλά και αποτρέπει και τυχόν θερμότερες σχετικές εκπομπές υδρατμών από το ίδιο το χέρι που κρατάει τον σωλήνα να περνούν μπροστά από αυτόν - αφεστιάστε έντονα κάποιο βράδυ και θα το δείτε μέσα στο προσοφθάλμιο που θα «βράζει». Γουδοχέρι ε…?
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2007 Δημήτρη, δες επίσης και αυτό http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4085&start=0Τώρα για το κρύο μέταλλο του οπτικού σωλήνα, νομίζω η λύση είναι απλή.Υφασμάτινα γάντια χειρός!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Εγώ έχω καταργήσει τα ολόκληρα γάντια και χρησιμοποιώ τα ποδηλατικά μου, που σταματούν πάνω στην πρώτη κλείδωση των δακτύλων, αφήνοντας το υπόλοιπο μισό τμήμα τους ακάλυπτο, για ευκολότερο χειρισμό του εξοπλισμού χωρίς να γλιστράει από μέσα τους, κυρίως για την εναλλαγή των προσοφθαλμίων. Έτσι αφενός δεν κρυώνουν τα χέρια μου, αφετέρου λειτουργώ με άνεση και ασφάλεια. Φιλικά PapGeo
dimpap Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2007 Εγώ έχω καταργήσει τα ολόκληρα γάντια και χρησιμοποιώ τα ποδηλατικά μου, που σταματούν πάνω στην πρώτη κλείδωση των δακτύλωνPapGeo Κάτι παρόμοιο με παλιά λεπτά δερμάτινα με επένδυση έχω κάνει και εγώ και βολεύουν πολύ. Όμως θέλω να πιστεύω ότι θα βοηθήσει ώστε και η κίνηση να γίνει ομαλότερη.Με μια δοκιμή θα ξέρω.Σίγουρα όμως βοηθά στην κίνηση με κάλυμμα δρόσου που ήταν ένας από τους βασικούς λόγους κατασκευής του.Nickthegreek13_7 ωραίες οι πατέντες αλλά επειδή η βάση της Ο.Ο είναι διαφορετική δεν νομίζω ότι θα βοηθήσουν. Το ανεμιστηράκι όμως ή κάποιον άλλο τρόπο γρήγορης ψύξης τον σκέφτομαι σοβαρά. Έχει ασχοληθεί κανείς με κάποια παραθυράκια στον σωλήνα, 20 εκ από το πρωτεύον για γρηγορότερη απαγωγή του θερμού αέρα? Ευχαριστώ όλους για τα καλά σχόλια. Δημήτρης. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2007 Έχει ασχοληθεί κανείς με κάποια παραθυράκια στον σωλήνα, 20 εκ από το πρωτεύον για γρηγορότερη απαγωγή του θερμού αέρα?Δημήτρη, Αν ανοίξεις παραθυράκια, σε περιπτώσεις πλευρικού ανέμου θα έχεις συνεχή ροή αέρα μέσα στο σωλήνα καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα εισοδου σκουπιδιών. Μήπως να το ξανασκεφτείς; Δημήτρης
seti Δημοσιεύτηκε Μάιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 17, 2009 Να 'μαι και εγώ... έτοιμος!! Πλαστικό χερούλι μαύρο,το ζέστανα με πιστόλι ζεστού αέρα για να πάρει την κλίση του σωλήνα,δυό τρυπούλες,βιδίτσες μαύρες με παξιμαδάκια και απογειώθηκε το εργαλείο,super κίνηση.Ευχαριστούμε dimpap για την ιδέα!
PapGeo Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Πολύ καλός! Μου αρέσει επίσης που το χερούλι «δένει» αισθητικά με το μαύρου χρώματος τελείωμα του τηλεσκοπίου. Συμπληρωματικά, να αναφέρω ότι προτιμώ αυτή τη θέση του χερουλιού από αυτήν που έχω δει σε εργοστασιακά μοντέλα (orion usa), δηλαδή στο κατώτατο μέρος του σωλήνα (στην ακριβώς απέναντι μεριά από αυτή που μπαίνει ο ερευνητής) για διάφορους λόγους: Καταρχήν, το κράτημα του σωλήνα στο επιλεγέν από εσάς σημείο γίνεται πιο φυσικά, ενώ τυχόν θερμικές εκπομπές από το χέρι αποκλείεται να περάσουν μπροστά από το άνοιγμά του και κατ΄επέκταση να επηρεάσουν την απόδοση του τηλεσκοπίου. Ίσως δε η θέση αυτή να είναι και πιο ωφέλιμη κατά τη μεταφορά, κυρίως όταν ακουμπάμε τον σωλήνα στο κάθισμα ή στον πάτο του χώρου αποσκευών του αυτοκινήτου μας, ώστε να μην εμποδίζει. Φιλικά PapGeo
ptolemeos Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Πολύ καλό! Τόσο πρακτικά αλλά και αισθητικά! Απορώ πως οι κατασκευαστές τηλεσκοπίων δε σκέφτηκαν κάτι παρόμοιο!!Μπράβο! Και σαν ιδέα! ....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....Ψαλμός 135
seti Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Φτιάξτε το και εσείς φίλοι μου ερασ. Αστρονόμοι,είναι πολύ πρακτικό,είναι ο τέλειος μοχλός κίνησης,και πάρα πολύ εύκολο στην κατασκευή,λίγο προσοχή μόνο στα γρεζάκια με μια βρεγμένη χαρτοπετσέτα ή ένα ηλεκτρικό σκουπάκι χειρός,διάφορα μεγέθη τρυπανάκια,ξεκινώντας απο το μικρό εώς το μέγεθος της βίδας, ένα μαύρο μαρκαδόρο για τα παξιμαδάκια απο μέσα και είστε super,καλό σας απόγευμα.
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 18, 2009 Πρωτο!!! +1... θα το κανω κι εγω! “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα