Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ειχα μεγαλη αγαπη για τον ουρανο απο μικρος αλλα δεν το ειχα δει βαθυτερα το θεμα.

Ψαχνωντας μια μερα λοιπον στο COOGLE βρηκα το φορουμ αυτο εδω. Απο την στιγμη που αρχισα να διαβαζω και να βλεπω οτι το ονειρο μου να δω απο κοντα τον ουρανο μπουρουσε να παρει σαρκα και οστα η σκεψη με τρελανε.

Πηρα το θεμα ζεστα διαβασα το NIGHTWATCH και οργανωσα τις αγορες μου κατα προτεραιοτητα ωστε να ικανοποιησω την μεγαλη αγαπη μου για τον ουρανο.

Μετα απο 4,5 μηνες μεσα απο αυτο εδω το τοπικ θα σας αναφερω τις αγορες που εκανα, ποτε τις εκανα, και για ποιο λογο της εκανα.

Ισως αυτο βοηθησει νεα παιδια που θελουν να ασχοληθουν με την παρατηρηση του ουρανου.

Στις αγορες θα παρουσιαστουν και καποια κομματια σχετικα με φωτογραφηση. Αυτα θα αφορουν μονο πλανητικη φωτογραφια με την υπαρχουσα καμερα μου αλλα και μεσω τηλεορασης η βιντεο.

Να δηλωσω πως δεν με ενδιαφερει σε βαθος η αστροφωτογραφια, απλα και μονο η eikona μεσω φωτογραφιων του ηλιου και της σεληνης των οποιων μπορουμε να κανουνε ευκρινη παρατηρηση με ελαχιστο εξοπλισμο.

Ελπιζω η κινηση αυτη να βοηθηση τους νεοασχολουντες με το αθλημα λοιπον.

=D>

Δημοσιεύτηκε

Μπαινοντας λοιπον στον αγαπημενο μου χομπι επρεπε να ψαξω για τηλεσκοπιο το οποιο να με ικανοποιουσε.

Τι εψαξα.

1) Να μπορει να κανει πλανητικη παρατηρηση αλλα και παρατηρηση βαθεως ουρανου.

2) Να εχει καλο εστιακο λογο ωστε να χρησιμευσει και για αστροφωτογραφια αν χρειαστει στην συνεχεια.

3) Να ειναι μεσου βεληνεκους ωστε να με ικανοποιει παρατηρησιακα.

4) Να ειναι ελαφρυ και ευκολο στην μεταφορα.

5) Να εχει καλο ερευνητη.

6) Να κανει καλες τιμες μεγεθυνσης του στοχου.

Η αποφαση μου τελικα μετα απο πολυ ψαξιμο ηταν αυτη εδω.

skywatcher002cy2.jpg

Δημοσιεύτηκε

Επρεπε ομως να παρω και μια βαση η οποια θα πληρουσε καποιες προυποθεσεις σε συνδυασμο με το τηλεσκοπιο.

1) Να εχει καλη στηριξη.

2) Να ειναι ευκολη στον χειρισμο.

3) Να μην ειναι κουραστικη.

4) Να παιρνει επιπλεον εξοπλισμο για αστροφωτογραφια εαν χρειαζοταν.

5) Να μην ειναι βαρια.

6) Να ειναι ευκολη στην μεταφορα.

Πηρα λοιπον την παρακατω βαση που πληρουσε τους ορους μου αλλα και αυτους του τηλεσκοπιου μου.

skywatcher001jn9.jpg

Δημοσιεύτηκε

Οι αγορες μου πανω στον αρχικο εξοπλισμο εγιναν. Εναν αρχικο εξοπλισμο ο οποιος περιειχε και τα δυο παρακατω προσοφθαλμια ενω ειχε και εστιαστη CRAYFORD επανω στο τηλεσκοπιο.

skywatcher009xh3.jpg

skywatcher007fl2.jpg

Δημοσιεύτηκε

Κανοντας τις πρωτες παρατηρησεις μου ενθουσιαστηκα παρα πολυ με αυτο που παντα αγαπουσα. Προηγουμενως ομως για να εχω στην συλλογη μου 4 προσοφθαλμια τα οποια θα μου εξιταραν καλυτερα την παρατηρηση πηρα και το παρακατω εξαρτημα. Ετσι η απλη αρχικη παρατηρηση πηρε σαρκα και οστα.

skywatcher010nj3.jpg

Δημοσιεύτηκε

Μπαινοντας βαθυτερα στην παρατηρηση ειδα οτι δεν μπορουσα να ψαξω τον ουρανο τοσο ευκολα με τον ερευνητη 9Χ50. Και αυτο γιατι εκανε μεγεθυνση 9 φορες και ενω εγω εβλεπα ενα αστρο στον ουρανο αυτος παρουσιαζε περισσοτερα και με μπερδευε.

Προχωρησα στην επομενη λυση με την οποια σημαδευα πλεον τον ουρανο χωρις μεγεθυνση. Ετσι ολα απλουστευθηκαν.

skywatcher013rr0.jpg

Δημοσιεύτηκε

Καλη η παρατηρηση οταν εχεις τον ευκολο στοχο αλλα οταν παιζεις σε βαθυ ουρανο τι γινεται. Εκει χρειαζοταν συντεταγμενες. Αλλα για να ψαξεις μεσω συντεταγμενων πρεπει να κανεις πολικη ευθυγραμμιση. Αρα χρειαζοταν μια πολικη διοπτρα γι`αυτο.

skywatcher005yg1.jpg

Δημοσιεύτηκε

Μια μερα ανεβηκα στην ταρατσα για να επιθεωρησω τον εξοπλισμο μου. Οταν τον επιθεωρησα τον εστησα για να κανω μια επιγεια παρατηρηση. Μεσα σε πεντε λεπτα ειχα γινει ταρζαν καθως καβαλησα το τηλεσκοπιο για να δω ισια τον στοχο. Δεν ειναι κατασταση αυτη σκεφτηκα. Πηρα τον ανορθωτη ειδωλου λοιπον. Και πλεον οταν εχει ασχημο καιρο και δεν μπορω να κανω ηλιακη παρατηρηση, κανω επιγεια μεχρι εκει που παει.

skywatcher011vt5.jpg

Δημοσιεύτηκε

Κοιτωντας το φορουμ εδω διαβαζα για την ευθυγραμμιση κατοπτρων. Ρε ψηλε εχεις μηχανηματαρα λεω απο μεσα μου και πρεπει να την εχει τζιτζι στον στοχο. Μολις δοκιμασα φοβηθηκα στην αρχη μην κανω ζημια, αλλα τα παιδια εδω μεσα μου εδιωξαν τον φοβο. Πηρα λοιπον τον ευθυγραμμιστη με λειζερ για να με βοηθηση στο colimation. Tωρα σε συνδυασμο με το κανιστρο απο το φιλμ και αρκετη εξασκηση την ευθυγραμμιση την παιζω στα δακτυλα.

skywatcher006ga1.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ειχα βαλει στο ματι εναν κοκκινο φακο για να διαβαζω το βραδυ τους χαρτης χωρις να επηρεαζονται τα ματια μου. Με επεισαν τα παιδια απο δω δηλαδη γιατι εγω δεν ειχα σκοπο να παρω. Μια μερα που ειμουνα στο ψιλικατζιδικο ενος φιλου μου και κοιταγα τα περιοδικα μεσα σε ενα απο αυτα βρηκα αυτο το φακουδακι με κοκκινο λεντ. Κοιταω την τιμη 5 ευρω. Δεν το συζητησα και τοπηρα αμεσως. Κανονι. Το χρησιμοποιω τα βραδια πλεον και ειναι μεγαλο αστερι.

skywatcher008jl2.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ο ΗΛΙΟΣ. Φοβερος για ημερησια παρατηρηση. Δεν υπηρχε λογος να μην ασχοληθω μαζι του αν και επικινδυνος.

Η αγορα μου η ASTROSOLAR SAFETY FILM. Eκανα και μια κατασκευη καλη και πλεον χτυπαω και ηλιο το πρωι.

skywatcher012zy4.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ολα καλα. Οι παρατηρησεις στους ευκολους στοχους εφικτες. Μια μερα ειχε σεληνη δυνατη αλλα φυσαγε. Τραβηξα μια φωτο με την ψηφιακη καμερα μου αλλα ετρεμα απο το φυσημα. Επομενος στοχος μια βαση για την ψηφιακη μου μηχανη. Τωρα μπορω να την στηριζω στο προσοφθαλμιο και βουαλα.

skywatcher003wf0.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εφοσον ειχα παρει την βαση εθεσα ζητημα στον εαυτο μου να παρω και ενα ψηφιακο προσοφθαλμιο ωστε να μπορω να το χρησιμοποιω στην τηλεοραση, να γραφω βιντεο παρατηρησης αλλα να χρησιμοποιω και το λαπ τοπ με μια καρτα βιντεο.

Το δοκιμασα ηδη στην τηλεοραση μια φορα και ειναι πολυ δυνατο.

skywatcher004kn5.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ολα καλα μεχρι εδω αλλα οι χαρτες του NIGHTWATCH ηταν ανεπαρκεις πλεον μετα απο καποια χρηση. Επρεπε να ψαξω για κατι αλλο. Πηρα λοιπον τον πλαστικοποιημενο χαρτη που βλεπετε ο οποιος εχει μεταφερθει παρα πολλες φορες και αντεχει στις κακουχιες. Ειναι βεβαια λιγο μεγαλος αλλα πολυ ευκρινεις.

skywatcher013ur8.jpg

Δημοσιεύτηκε

Σαν πολλα δεν μαζευτηκαν τα εξαρτηματα ρε συ ψηλε λεω καποια μερα. Για μαζεψε τα που τα`χεις απο δω και απο κει. Λεφτα κανουν. Και βρεθηκε η ιδανικη λυση. Το παρακατω βαλιτσακι στο οποιο προσαρμοσα φακο μπροστα οπως βλεπετε μην φαμε καμια σουπα νυχτιατικα αλλα και εναν παρομοιο φακο μεσα για την ωρα του συμμαζεματος.

skywatcher014lj7.jpg

Δημοσιεύτηκε

Ενα βραδυ εκει που εκανα παρατηρηση στον ΩΡΙΩΝΑ και αλλαζα προσοφθαλμια εκανα το τεραστιο λαθος να κανω μια δακτυλια επανω σε εναν φακο. Φυσικα την δακτυλια την καθαρισα αλλα δευτερη δεν θα ξαναγινει στο μελλον. Γιατι. Γιατι απλα τωρα φοραω παντα γαντια στην παρατηρηση.

skywatcher015lb0.jpg

Δημοσιεύτηκε

Την πρωτη φορα που πηγα να κανω ευθυγραμιση στο πρωτευων παρατηρησα οτι τα ΑΛΕΝ που ειχε μεσα το τηλεσκοπιο δεν εκαναν.

Με την βοηθεια των παιδιων απο δω πηρα τα παρακατω κλειδια και ελυσα πολλα προβληματα και του τηλεσκοπιου αλλα και αλλα.

skywatcher016ym4.jpg

Δημοσιεύτηκε
Μπραβο THEO πολυ καλο το post σου και πολυ χρησιμο!!!Μια πολυ καλη βοηθεια για εμας τους καινουργιους στο hoby της ερασιτεχνικης αστρονομιας!!! =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια THEO για την οργάνωσή σου και για την όμορφη παρουσίαση του σκεπτικού σου για αγορά εξοπλισμού. Σίγουρα θα βοηθήσει κάθε νέο που ψαχνεται για τηλεσκόπια και εξοπλισμο.

Τip:

Δεν χρειάζεται να φοράς γάντια για να προστετεύεις τα προσοφθάλμια. Μπορείς απλά να τα καθαρίζεις με ένα μαλακό πανάκι κατά την διάρκεια της παρατήρησης (αν θολώσουν) και με υγρό καθαριστικό φακών στο σπίτι αργότερα. Οι επιστρώσεις τους είναι πάρα πολύ σκληρές και ανθεκτικές. Το μόνο που δεν πρέπει να γίνει είναι να χαραχθούν. :wink:

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε

Kαταρχην ευχαριστω τα παιδια για την συμβουλη και τις ευχες.

Συνεχιζω το σκεπτικο μου πανω στις αγορες μου.

Εφθασα λοιπον μαγκες στο πιο μεγαλο και αποφασιστικο μερος του τηλεσκοπιου. Επρεπε να φτιαξω την καρδια του ετσι ωστε να με ευχαριστει και μενα στην παρατηρηση αλλα να ειναι και η αρχη και το τελος του τηλεσκοπιου που επελεξα αλλα και τυχον αλλου εαν θα παρω στην συνεχεια. Γι`αυτο δεν υπολογισα τα χρηματα προκειμενου να ικανοποιησω στο μεγιστο το χομπι μου.

Οι προδιαγραφες μου λοιπον για τα προσοφθαλμια.

1) Αριστη εικονα.

2) Τα καλυτερα δυνατα ωστε να δενουν με το F5 του τηλεσκοπιου.

3) Το μεγιστο ευρος πεδιου των προσοφθαλμιων. Δεν ηθελα επουδενει να βλεπω αυτον τον μαυρο κυκλο μεσα στο ματι μου. Ηθελα να παρατηρω απο ακρη σε ακρη.

4) Να γλυτωσω τις μικρομετρικες ρυθμισεις καθως με μεγαλο πεδιο θα εχω τον στοχο περισσοτερη ωρα μεσα σε αυτο καθως δεν εχω ηλεκτρικη βαση.

Και ειδικα σημεια.

1) Παροδικη μεγεθενση βαση του telrad ετσι ωστε με καθε αλλαγη προσοφθαλμιου να παιρνω μια μεγεθυνση προσαυξημενη μεταξυ 20 και 30 φορες καθως τρελαινομαι να βλεπω το στοχο να πλησιαζει με καθε αλλαγη και πιο κοντα εμφανιζοντας πιο καθαρα τα σημαδια του. Αποφασισα λοιπον να παιξω μονο με NAGLER εφοσον η TELEVUE παιζει κυριως με προιοντα για τηλεσκοπια μικρου εστιακου λογου.

2) Χρηση του τηλεσκοπιου με τετοιο τροπο ωστε να παιρνω το μεγιστο πεδιο και την αποδοση του προσοφθαλμιου χωρις BARLOW δηλαδη χωρις επιπλεον καθρεπτες.

Ξεκιναω λοιπον.

TELRAD ..... Mεγεθυνση 0.

ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ 9Χ50 ..... Μεγεθυνση 9

και συνεχισα με .............

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης