Βοώτης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2009 Το θέμα της τυχαιότητας και των πιθανοτήτων προσωπικά το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον Άποψη μου είναι, ότι οι έννοιες του τυχαίου και της πιθανότητας είναι ανθρώπινα δημιουργήματα για να καλύψουν την αδυναμία της ανθρώπινης αντίληψης.Π.χ. Αν παίζω τάβλι και θέλω να ρίξω τα ζάρια, λέγεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πιθανότητες για κάθε πιθανό αποτέλεσμα το οποίο τελικά θα προκύψει τυχαία. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια. Ανάλογα με της συνθήκες της ρίψης (π.χ ύψος, ταχύτητα, γωνία κλπ) το αποτέλεσμα που θα βγει είναι πολύ συγκεκριμένο. Το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος αδυνατεί να συλλάβει και να επεξεργαστεί όλους αυτούς τους παράγοντες που συντελούν στο να προκύψει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα και έτσι το βαφτίζει "τυχαίο". Πάντως κάποιες στιγμές νομίζω ότι η επιστήμη κρατά ακόμα κακία στη θρησκεία για τα 1000 χρόνια του Μεσαίωνα και από αντίδραση πάει στο άλλο άκρο του "όλα έγιναν από μόνα τους".Το θέμα είναι ότι αν καταφύγουμε στην πιο απλή λογική μας και στην εμπειρία μας δημιουργούνται προβληματισμοί. Αν δούμε γύρω μας θα δούμε πχ έναν πολύ όμορφο βράχο που σχηματίστηκε από τις βροχές και τους αγέρηδες, ένα εντυπωσιακό δημιούργημα της "τύχης". Επίσης θα δούμε πχ και τον Ερμή του Πραξιτέλη, ένα αριστούργημα της ανθρώπινης τέχνης, δημιούργημα λογικής.Το ερώτημα είναι με ποιο από τα δύο μοιάζει περισσότερο το σύμπαν και η ζωή. Η ασύλληπτη πολυπλοκότητα σε συνδυασμό με την διέπουσα ισορροπία δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αμφιβολίες. Το να αποδώσουμε ένα τέτοιο κυριολεκτικά αδύνατο θαύμα στην "τύχη", προσωπικά μου φαίνεται απλά παράλογο. Άποψη μου πάντα.
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 13, 2009 Είναι εντελώς τυχαίο αφού δεν μπορεί να προβλεφθεί.Ακόμη και αν υπολογίσεις όλους τους παράγοντες (πράγμα αδύνατον γιατί θα έπρεπε σε μοριακό επίπεδο να ξέρεις όλες τις ανισοκατανομές σε όλες τις επιφάνειες, υπάρχουν και απρόσμενες επιρροές που ανεβάζουν το επίπεδο τυχαιότητας. Η αναπνοή, ο άνεμος, ότι ποτέ δεν ρόχνεις με τον ίδιο τρόπο (γνωία ρίψης, δύναμη κλπ)Άρα θα παραμείενι τυχαίο γεγονός. Το άλλο πρόβλημα στο συλλογισμό όσων θέλουν να δουν μια ευφυή παρέμβαση είναι ότι ξεκινάνε από το αποτέλεσμα και ψάχνουν να δουν που χωράει η παρέμβαση και όχι αν είναι αναγκαία. Έτσι αν θες να δεις κάτι το βλέπεις είναι δεν είναι εκεί
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα