Cepheus Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2010 Πριν απο δυο μερες αγορασα ενα maksutov 180mm της skywatcher με την HEQ5 H πρωτη αστροπαρατηρηση ηταν καπως απογοητευτικη(δεν ειχα κανει καλο ζυγισμα,δεν ειχα ευθυγραμμισει τον ερευνητη και γενικως ηταν ολα στο ποδι αφου μολις το ειχα παρει και δεν προλαβα να διαβασω τις οδηγειες) και το μονο που καταφερα ηταν να δω το Σείριο και τον Ωρίωνα Χθες ομως καταφερα να δω τον Κρόνο και τον Αρη(αρκετά ευκολοι στην ευρεση εφευγαν ομως απο το οπτικο πεδιο γρηγορα γιατι δεν χρησιμοποιησα το μοτερ) :D Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Albert Einstein
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2010 Εχεις ενα παρα πολυ ομορφο τηλεσκοπιο !!! Καθε φορα που θα βγαινεις για παρατηρηση θα καταλαβαινεις στη πραξη τι χρειαζεται να φτιαξεις και να ρυθμισεις .Βεβαια το καλυτερο ειναι να εισαι ετοιμος απο πριν , αλλα ολα θα γινουν . Διαβασε τις οδηγιες .Ισως να σε γλιτωσουν απο καμια σοβαρη γκαφα !! Καλη συνεχεια Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 8, 2010 Παραβίασες την πρώτη εντολή;! Καλά, εσύ δεν είσαι που ρωτούσες για τα κιάλια του Lidl; Και ότι θα τα ξαναβγάλει και θα την σκαπούλαρες με 20 ευρώ Κρίμα, βιάστηκες!Αστειεύομαι φυσικά. Καλορίζικο. 7 ισημερινές πλανητικές ίντσες, νομίζω έκανες ωραία επιλογή που εύχομαι να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Καλοριζικο και καλοταξιδο, να ξερεις ομως οτι τα maksutov θελουν μεγαλο χρονο εξισοροπισης της θερμοκρασιας και αν οντος θες να δεις πραγματικα καλες εικονες πρεπει να περιμενεις λιγο παραπανω απο τους αλλους τυπους τηλεσκοπιων για να πιασει την καταλληλη θερμοκρασια. Υ.Γ. Σου μιλαω εκ πειρας γιατι εχω maksutov και πιστεψε με εχει μεγαλη διαφορα οταν πιασει την καταλληλη θερμοκρασια φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 ενα κολπο για γρηγορη θερμικη ισοροπια ειναι να αφησεις τον εστιαστη χωρις προσοφθαλμιο και να τον στρεψεις προς τα πανω. ετσι θα δημιουργηθει το φαινομενο της καμιναδας και ο ζεστος αερας απο το τηλεσκοπιο θα φευγει αρκετα γρηγορα προς τα πανω Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
Cepheus Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Περιπου ποσο χρειάζεται να περιμένω (εγώ περιμενα 45 λεπτά). Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Albert Einstein
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Για το δικο σου μεγεθος τουλαχιστον 1:30 ωρα Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 9, 2010 Τα maksutov ειναι τα πιο χρονοβορα σε αυτο το θεμα...Αλλα αν περιμενεις θα αποζημιωθεις Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
Cepheus Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Ποια προσοφθάλμια μου προτεινετε για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο(για πλανητική ,κυρίως,παρατήρηση) Εχω ήδη ενα Plossl 11mm της Televue και σκέφτομαι για εναν barlow 2x. Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Albert Einstein
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Κοίταγα τις τεχνικές λεπτομέρειες του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου και είδα ότι έχει μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση 360x (http://www.skywatchertelescope.net/swtinc/product.php?id=153&class1=1&class2=108), οπότε 2700mm/360 = 7.5mm αυτό είναι το μικρότερο που έχει νόημα να πάρεις. Ίσως μέχρι 15mm με Barlow x2 για να έχεις και καλό eye-relief. Επίσης, δεν γράφει την ελάχιστη ωφέλιμη μεγέθυνση για να δεις για κάποιο προσοφθάλμιο με πολλά mm ή/και ευρύ πεδίο, αλλά ίσως το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο να μη μπορεί να έχει ιδιαίτερα ευρύ πεδίο (λόγω του σχήματος του διορθωτικού φακού, αλλιώς είναι αρκετά κοντό ώστε να έχει ευρύ πεδίο). Στο review που είχε για αυτό το τηλεσκόπιο στο cloudynights είχε το χρυσό μοντέλο το οποίο είχε 2ιντσών υποδοχή για προσοφθάλμια. Στο δικό σου πρέπει να έχει 1.25" οπότε ίσως έχουν κι άλλες διαφορές (το χρώμα του σωλήνα πρέπει να έχει και άλλες διαφορές, πέρα από αισθητικές). Συγχαρητήρια για την αγορά πάντως, πρέπει να είναι ωραίο μηχάνημα Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Έκανες ''double click''.Λοιπόν, για πλανήτες τα Plossl και ειδικά της Televue είναι μια χαρά. Πέραν αυτού και δεδομένου πως έχεις f/15 και 2700mm, δεν υπάρχει περίπτωση να βλέπεις τον καλύτερο δρόμο και να ακολουθείς τον χειρότερο. Το τηλεσκόπιό σου χρειάζεται προσοφθάλμια μεγάλου εστιακού λόγου, όπου τα Televue είναι πανάκριβα, αλλά ελέω εστιακού λόγου μπορείς να κάνεις μια χαρά την δουλειά σου με:1. Baader (ή University Optics, ή Kokusai ή -στα όνειρά σου- Zeiss) Orthoscopics, όπου στα μεγάλα f έχουν και καλό eye relief, πχ 18mm, 12.5mm, 9mm, παρακάτω δεν χρειάζεται να πας, έχεις ήδη 150-216-300x και φοβερή πλανητική εικόνα. Ούτε χρειάζεσαι Barlow. Εκτός αν πάρεις το 18 και Barlow 2x (Televue, Celestron Ultima, Vixen) και όχι το 9.2. Όποιο ευρυγώνιο μπορείς να αγοράσεις για να μεγαλώσει κάπως το πεδίο. Προτείνω Baader Aspheric 36mm (75x, 0.9 μοίρες)3. Ένας Baader Hyperion Zoom πάει με όλα και σε εσένα θα είναι τέλειος και δεν χρειάζεσαι πάλι Barlow4. Για γενική χρήση, εκτός από τον Zoom, οποιοδήποτε 68-82 μοιρών μπορείς να έχεις θα είναι καλό, συμπεριλαμβανομένων των Hyperion, SWA από William Optics, Meade κλπ). Και Panoptic ή Nagler φυσικά, αλλά στο τηλεσκόπιό σου χάνουν το βασικό τους πλεονέκτημα. Εκτός αν σκοπεύεις να πάρεις και Νευτώνιο αργότερα.Γενικά εσύ δεν χρειάζεσαι Barlow. Υπολόγισε τις μεγεθύνσεις που δίνει κάθε εστιακή και πάρε 2-3-4 προσοφθάλμια από 40mm- 8mm. Ένας zoom θα σε βοηθήσει να δεις ποιες μεγεθύνσεις προτιμάς και θα κάνει και πολλές άλλες ''βρωμοδουλειές" Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
st0rmrd Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Θα συμφωνήσω. Με τόσο υψηλό f θα μπορείς να έχεις υπερευρυγώνια και να μην βλέπεις κανένα σφάλμα στην άκρη του πεδίου, ακόμα και στα σχετικά φτηνά. Βέβαια, θέλει πολύ ψάξιμο και ίσως είναι καλό να πάρεις το τηλεσκόπιο σε κάποια συνάντηση και να ζητήσεις να σου δανείσουν κάποια από αυτά τα προσοφθάλμια και να τα δεις αλλά και επίσης σημαντικό, να δώσεις να δουν με αυτά οι ιδιοκτήτες τους, μέσα από το τηλεσκόπιό σου και να σου πουν την γνώμη τους. Αυτή είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος για να διαλέξεις και αν υπάρχει αρκετός κόσμος με διάφορα προσοφθάλμια θα είναι το τέλειο συγκριτικό γιατί θα δεις ακριβώς τι σου αρέσει. Επίσης, μπορεί να είναι χρήσιμο στην παρατήρηση και κάποιο focal reducer ή είναι μόνο για φωτογράφιση; σκέφτομαι ότι σε ένα Plossl 25mm θα χωράει οριακά ολόκληρη η Σελήνη και άμα (βέβαια με τόσες ίντσες δεν παλεύεται το φεγγάρι μετά από το μισό. Ούτε με moon filter, οπότε μπορεί να μην σε ενδιαφέρει πάνω από 0.5 μοίρα οπτικό πεδίο. Disclaimer: Είμαι Celestronάς τί να κάνω;
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Δεν γνωρίζω αν το άνοιγμα του MAK 180 επωφελείται από 2ιντσο διαγώνιο, πάντως με το παρακάτω εξάρτημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, καθώς επίσης και Μειωτής Εστιακού Λόγου. http://www.planitario.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=1456 Αν το σκεφτείς, η εστιακή του 7'' Mak είναι η ίδια με του C11, οπότε οι ανάγκες για πλανητική ταυτίζονται. Το χρυσό ή το μαύρο είναι; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 17, 2010 Μπορει να χρειαστεις Barlow για πλανητικη φωτογραφηση . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Ποια προσοφθάλμια μου προτεινετε για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο(για πλανητική ,κυρίως,παρατήρηση) Εχω ήδη ενα Plossl 11mm της Televue και σκέφτομαι για εναν barlow 2x. Εγω για πλανητικη χρησιμοποιω ορθοσκοπικα University H.D. Abbe Orthoscopics και ειμαι πολύ ευχαριστημένος (οξυ ειδωλο με εξαιρετικο contrast). Και πανω απ΄ολα σε εξαιρετικη τιμη! http://www.universityoptics.com/125inch.html#HD Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Ποια προσοφθάλμια μου προτεινετε για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο(για πλανητική ,κυρίως,παρατήρηση) Εχω ήδη ενα Plossl 11mm της Televue και σκέφτομαι για εναν barlow 2x. Εγω για πλανητικη χρησιμοποιω ορθοσκοπικα University H.D. Abbe Orthoscopics και ειμαι πολύ ευχαριστημένος (οξυ ειδωλο με εξαιρετικο contrast). Και πανω απ΄ολα σε εξαιρετικη τιμη! http://www.universityoptics.com/125inch.html#HD Φιλικα Δημητρης Θέλω να πάρω το πρώτο μου ortho αλλά είμαι ευαίσθητος στο περιορισμένο eye rlief. Ποιά μήκη χρησιμοποιείς και τι έχεις να πεις γι' αυτά;Το ιδανικό για μένα είναι το 6mm αλλά έχει τόσο μικρό φακό που δεν το θέλω και λέω να πάρω τα 18mm για χρήση με τον Powermate στα 200x, αποκλειστικά για πλανήτες. Τι λες; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Συγνώμη δηλαδή, αλλά βλέπετε μέσα από αυτήν την οπή;Συγχώρησέ με Κηφέα για την αναρτησοπειρατεία, αλλά ίσως ενδιαφέρει και εσένα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Συγνώμη δηλαδή, αλλά βλέπετε μέσα από αυτήν την οπή;Ναι, κανένα πρόβλημα με τον ortho 6mm! Μάλιστα έχω δύο, με τους οποίους έχω δει φανταστικά τον Κρόνο με το 10ιντσο και binoviewer, την εποχή που τα δαχτυλίδια του ήταν ορθάνοιχτα και ο πλανήτης σε καλή φάση και ύψος (έβλεπα οριακά το λεπτεπίλεπτο χώρισμα Encke κατά τις ελάχιστες στιγμές που το seeing «πάγωνε»). Πολύ γρήγορα όμως κατάλαβα ότι δεν χρειαζόμουν τόσο μεγάλη μεγέθυνση για το bino (με τον διορθωτή 1,7Χ του bino και τους 6άρηδες έφτανα τα 334Χ) και πλέον χρησιμοποιώ δύο Takahashi LE 7.5mm που είναι και πιό άνετοι. Σε λίγο καιρό που θα εκλογικεύσω λίγο τη συλλογή μου με προσοφθάλμιους φακούς, ο ένας 6mm θα φύγει, αλλά έναν θα κρατήσω σίγουρα.Στα f/15 είναι και το καινούργιο μου maksutov (f/14.3-f/16.5 ανάλογα με τα αξεσουάρ στο πίσω μέρος του και τη θέση εστίασης). Για πλανητική παρατήρηση, ο ιδανικός φακός είναι όσο το f του τηλεσκοπίου ή κάπως μικρότερος. (Το ξέρετε πως κάνω ότι μπορώ για να διαλύσω το μύθο του "2Χ διάμετρο σε χιλιοστά" που παιδεύει επί δεκαετίες την ερασιτεχνική αστρονομία για λόγους εντυπωσιασμού και μάρκετινγκ). Έτσι, για το Orion Optics OMC 140 f/15 αλλά και γιά κάθε άλλο τηλεσκόπιο με αυτό τον εστιακό λόγο, δύσκολα μπορώ να σκεφτώ καλύτερα πλανητικά προσοφθάλμια από τα Tele Vue Plossl 15mm, Takahashi LE 12.5mm, Baader/UO-HD 12mm, ή ακόμα και Nagler 13mm type 6 και Radian 14mm.Γιά μικρά αποχρωματικά, το "2X διάμετρο σε χιλιοστά" είναι λίγο πιό ρεαλιστικό απ' ό,τι σε μεγάλα κατοπτρικά/καταδιοπτρικά που αναγκαστικά έχουν κεντρική παρεμπόδιση. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 19, 2010 Κώστα, τον συγκεκριμένο ortho University Optics HD 6mm τον έχω και εγώ, όπως και τον 5mm που έχει ακόμη μικρότερη οπή! Με τον 6mm και στις 250x, που θεωρώ ότι είναι όντως η καλύτερη μεγέθυνση για πλανητική, ακόμη και με μέτριο seeing, έχω πάρει καταπληκτικές εικόνες του Δία, Άρη και Κρόνου με το 12άρι. Η λεπτομέρεια που διέκρινα δεν παιζόταν απλά. Πολύ χρήσιμο και βολικό βρήκα το λαστιχένιο eye cup που δίνουν μαζί. Αγκαλιάζει πολύ βολικά την κόγχη του ματιού και θωρακίζει από ξέμπαρκο φως. Ο 6mm είναι πολύ άνετος, ο 5mm (300x σε εμένα) κάααπως δυσκολεύει σε σχέση με τον 6mm στην άνεση, δίνει όμως παρόμοιες εικόνες όταν το seeing το επιτρέπει. Τον 6mm σου προτείνω να τον πάρεις α-ν-ε-π-ι-φ-ύ-λ-α-κ-τ-α!!! Όσο "χτυπιόμουνα" για τον Stellarvue finder...έτσι είμαι και για τον 6mm Ortho της U.O. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2010 Τάσο, σύμφωνα με αυτά που λέει ο Στέφανος, για το δικό σου κανόνι ο 5mm και ο 6mm είναι ιδανικοί. Ξέρεις οτι ίσως το πάρω και εγώ, αλλά μέχρι τότε στο δικό μου ταιριάζουν τα 10mm, δηλαδή από τους Baader, ο 12.5 ή ο 9mm. Τελικά ίσως πάρω τον 9 που έχει μεγαλύτερο φακό από τον 6mm αλλά διπλάσια μεγέθυνση από τον 18mm. Στην ανάγκη γίνεται και σαν 6mm όταν βρω τον καλό Barlow 1.5x που ψάχνω. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
lunar Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2010 χρησιμοποιω ορθοσκοπικα University H.D. Abbe Orthoscopics 12.5 , 9 , 6 αλλα ο 6 για το δικο μου τηλεσκοπιο ειναι υπερβολη καθως μου δινει Χ333και για τις ιντσες μου (5,5) ειναι πολυ. ο 12.5 μου δινει Χ160 και ο 9 μου δινει Χ222 και ειναι super! (ειδικα ο 9) Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 20, 2010 Εγώ έχω τον 4mm τον παλιό με το "volcano top" (ναι τους προτιμώ γιατί για μένα έχει σημασία και η εμφάνιση του προσοφθάλμιου!!!! όπως δεν αγοράζω ένα αμάξι αν δεν μου αρέσει και αισθητικά έτσι και προσοφθάλμιους!!!!) στην προκειμένη περίπτωση βοηθάει να πλησιάσεις κοντά το μάτι σου καλύτερα από αυτούς με το επίπεδο πάνω μέρος. Στο "ζουμί" τώρα ο συγκεκριμένος είναι "ξυραφάκι"! Συνιστάται με 1000! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Cepheus Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Mια απορεια : Ο m81 και o m82 διακρίνονται μεσα απο ερευνητη 9x50 σε φωτορυπασμένο περιβάλλον(Πειραιάς) Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες. Albert Einstein
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Τελικά πήρα τον BGO 9mm, σύμφωνα με την ρήση του Στεφάνου. Πράγματι είναι πολύ ωραίος, θα πάρω μάλλον και 1-2 άλλους.Κηφεύ, δεν μας είπες τι λέει το 180mm τώρα που, ενδεχομένως, το χρησιμοποίησες περρισσότερο; Σου είπα πως το ζηλεύω;Για τα Messier που λες θα τσεκάρω το βράδυ. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 2, 2010 Λοιπόν, η νύκτα ήταν τέλεια, φεγγάρι δεν έχει ανατείλει, έβαλα το Stallarvue F50 σε τρίποδα, πήρα το Pocket Sky Atlas και κόκκινο φακό, ήμουν >30 λεπτά στο σκοτάδι, έψαχνα για 20-30 λεπτά, η Μεγάλη Άρκτος είναι στο ζενίθ της και δεν είδα τίποτε. Νομίζω οι συνθήκες ήταν ιδανικές και αναγνώρισα πολλά σχήματα αστεριών στον ερευνητή. Οπότε σκούρα τα πράγματα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα