Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Γεια σας.Έχω το Skywatcher νευτώνιο 150/750 με f/5 και μέχρι τώρα είμαι ικανοποιημένος με την απόδοσή του.Όμως σκέφτομαι να επενδύσω τώρα σε 2/ιντσους προσοφθάλμιους μιας και ο εστιαστής μου μπορεί να τους δεχθεί.Στην Πανελλήνια είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω έναν Hyperion 2'' Zoom 8-24 (ευχαριστώ Μάνο) και εντυπωσιάστηκα από το μεγάλο πεδίο και την ευκολία που σου δίνει ένας zoom.Όμως πρόσεξα ότι στις άκρες του πεδίου η παραμόρφωση είναι αρκετούτσικη,πράγμα που έχω διαβάσει και σε παλαιότερα ποστ (..οι Hyperion δεν παίζουν σε γρήγορα τηλεσκόπια..).Για πείτε μου ρε παιδιά καμμιά γνώμη αξίζει η μεταφορά από 1,25 σε 2'' ; Εκτός από εύρος πεδίου θα έχω και καλύτερη εικόνα και επίσης αξίζει η διαφορά της τιμής τους;

Φιλικά Νίκος

Μέλος Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης

Δημοσιεύτηκε

Οι προσοφθάλμιοι χρειάζεται να γίνουν 2-ιντσοι όταν το field stop τους δε χωράει πια στις 1.25 ίντσες. Το field stop είναι η διάμετρος του ανοίγματος των προσοφθαλμίων από την κάτω μεριά και στην ουσία δηλώνει το πεδίο των προσοφθαλμίων.

Προσοφθάλμιοι με σχεδιασμό μικρού φαινόμενου πεδίου όπως οι plossl μπορούν να βολέψουν το field stop τους στις 1.25 ίντσες έως και μεγάλα εστιακά μήκη όπως 40mm.

Αντίθετα, προσοφθάλμιοι ευρέος πεδίου μπορεί να εξαντλήσουν τις 1.25 ίντσες στα 20 mm και γι'αυτό γίνονται 2-ιντσοι μετά.

Κάτω από τα 20mm όλοι σχεδόν οι φακοί, ίσως εκτός τoυ Ethos και κανά δυο ακόμα, δεν έχουν λόγο να είναι 2-ιντσοι και όσοι είναι 2-ιντσοι συχνά έχουν και αντάπτορα για 1.25 διότι το πεδίο είναι ένα και το αυτό - πρόκειται απλά για αντάπτορα.

Κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα αναβάθμισης σε 2-ιντσους διότι η πλειοψηφία των φακών που χρειάζεσαι για το τηλεσκόπιό σου είναι κάτω από 20mm και θα είναι ούτως ή άλλως 1.25. Αν θες κάποιον ευρυγώνιο φακό μεγάλου εστιακού μήκους που βγαίνει μόνο σε 2-ιντσο τότε θα χρειαστείς να αποκτήσεις ένα τέτοιον αλλά γνώμη μου είναι πως στο εστιακό μήκος που έχεις βολεύεσαι μια χαρά μόνο με 1.25.

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Να χτίσω στα θεμέλια της απάντησης του Ανδρέα. Ένας Hyperion ή Panoptic ή SWA 24mm, 68 μοιρών δίνει το μέγιστο πεδίο για τις 1.25''. Στο δικό σου τηλεσκόπιο με 750mm εστιακό μήκος θα έχεις 31.25x και πεδίο 2.2 μοίρες. Είναι αρκετό για όλα τα ανοικτά σμήνη. Το φεγγάρι θα χωράει 4 φορές. Πράγματι δεν χρειάζεσαι 2'' καθώς το 6ρι σου Νευτώνιο είναι τηλεσκόπιο πλούσιου πεδίου, σχεδόν όσο το 5ρι μου (το οποίο παίρνει μόνο 1.25'').

Τώρα για να πάρεις SWA ή UWA που να μην έχουν ατέλειες (ή να έχουν λιγότερες, καθώς όλα έχουν κάποιες) θα πρέπει να δώσεις περισσότερα χρήματα από όσο κοστίζει ο σωλήνας σου. Εγώ δεν θα το έκανα. Αν το έκανα όμως ίσως θα πήγαινα για τον Vixen LVW 22mm. Από τους UWA (82μοίρες) πραγματικό πεδίο 2 μοιρών περίπου δίνει ένας 18mm.

Πάντως και 1 μοίρα πεδίο πάλι ευρύ μπορεί να θεωρηθεί. Το έχεις με ένα Nagler 9mm, ή με τον Hyperion zoom στα 12mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης