Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Να είστε καλά και πάντα τέτοια. Πολλά μπράβο. Κράτησα σημειώσεις σε όσα αντικειμένα δεν είχα στους καταλόγους που χρησιμοποιώ. Μου άρεσαν οι παρατηρήσεις για τα κεντρικά άστρα των νεφελωμάτων, που έγραψε ο Θανάσης!
Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μόλις γύρισα από παρατήρηση και είμαι παγωμένος. Ήμασταν 6 ώρες όρθιοι με εξωτερική θερμοκρασία 0-1 βαθμοί Κελσίου. Ευτυχώς ο καιρός βελτιώθηκε στο νησί και ετσι καταφέραμε να πάμε . Πριν μερικές μέρες οι θερμοκρασίες ήταν απαγορευτικές.

Εγώ σήμερα παρατήρησα Λαγώο , τον αστερισμό κάτω απ' τον Ωρίωνα.

Για τους λάτρεις των σφαιρωτών δείτε M 79 το οποίο μας ήρθε απ' το γειτονικό νάνο γαλαξία του Μεγάλου Σκύλου.

Για τους λάτρεις των διπλών αστεριών δείτε το εξαπλό άστρο Η 3780 που αποτελεί από μόνο του ένα ανοικτό σμήνος. Αναζητήστε το και σαν NGC 2017. Τα αστέρια του βρίσκονται ακτινικά γύρω απ το κύριο αστέρα.

http://observing.skyhound.com/archives/jan/HD_37643.html

Για τους λάτρεις των πλανητικών δείτε το IC 418 αρκετά εύκολο.

Για τους λάτρεις των γαλαξιών δείτε τον NGC 1832 λιγάκι δύσκολος στα 12,5 mag. το 2009 είχε εμφανιστεί ένας σουπερνόβα στο συγκεκριμενο γαλαξία.

Tέλος για τους λάτρεις των carbon stars δείτε το ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΟΚΚΙΝΟ σαν αίμα αστέρι

R leporis ή Hinds crimson star. Είναι μεταβλητό αστέρι τύπου Mira με περίοδο 432 ημερών.

Να μη ξεχάσω να πω πως η βραδιά ξεκίνησε με μια απίστευτη βολίδα γύρω στα -8 mag . Μας έκοψε το αίμα. :shock: :shock: :shock:

Πάντα τετοια!!!!!!!! =D> \:D/ :cheesy:

Hinds-Crimson-Star.jpg.5e03015ef4f968d82ae761fcc28811b0.jpg

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Μπράβο παιδιά πάντα τέτοια. Δεν έχω δει ποτέ carbon star και δεν ξέρω πως είναι αλλά νομίζω θα αξίζει. Συγχαρητήρια για την αντοχή σας στο κρύο τόσες ώρες.
Δημοσιεύτηκε
Ωραίο και περιεκτικό Θανάση. Ευχαριστούμε!

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια και πολλά μπράβο και για την αντοχή και για την ενημέρωση μας. Ευχαριστούμε!

Δημήτρη παραγματικά ειναι υπέροχα τα carbon stars. Βάλτα στο πρόγραμμα. Θυμάμαι το VOph έντονο κόκκινο σε πλούσιο υπόβαθρο άστρων, σαν να ήταν μέσα σε χρυσόσκονη.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
  • 4 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μετά από την τελευταία φορά που παρατήρησα δηλαδή τέλη Απριλίου που κάναμε το messier marathon , έκτοτε δεν κατάφερα να ευχαριστηθώ παρατήρηση. Σήμερα λοιπόν αποφάσισα να ανέβω στο βουνό αν και η Σελήνη ανέτειλε κατά τη 1 το βράδυ. Είχα κάνει μια λίστα απ τις αρχές της άνοιξης με γαλαξίες και διπλούς που θέλω να παρατηρήσω στον κόρακα.

Τα πιο ωραία διπλά του κόρακα που παρατήρησα είναι:

S 634 σφικτό το ένα λευκό το άλλο πορτοκαλοκόκκινο

STF 1604 απ τα πιο θεαματικά τριπλό που έχω δει ποτέ ένα ισοσκελές τριγωνάκι όπου το ένα είναι αμυδρό κόκκινο , το άλλο είναι κίτρινο έντονο και το άλλο είναι λευκοπράσινο. Δείτε το οπωσδήποτε!

STF 1669 δύο κίτρινα ματάκια –ωραίο

S 643 λευκό-λευκοκίτρινο

SH 145 (δ , algorab) έντονο λευκοκίτρινο με πορτοκαλή συνοδό

STF 1659 εδώ έχουμε ένα ωραίο διπλό μέσα σε ένα ισόπλευρο τρίγωνο – σαν μικρός αστερισμός

ΙΝΝ 513 κίτρινο με αμυδρό κόκκινο συνοδό

Στη συνέχεια είπα να προσπαθήσω κανένα γαλαξία στον κόρακα αν και είχε πέσει αρκετά χαμηλά .Ήταν γύρω στις 20 μοίρες απ τον ορίζοντα . Παρόλα αυτά παρατήρησα τους

NGC 4714 , NGC 4722 και οι δύο γύρω στα 13 mag λίγο αριστερότερα απ τον sombrero

O κόρακας είχε πέσει αρκετά και είπα να ανέβω λίγο στον Οφιούχο και να δω κανένα απ τα σφαιρωτά του που έχει αρκετά από δαυτα. Παρατηρήθηκαν:

Ngc 6401 9,50 mag ευκολο

Ngc 6539 στα 10,5 mag αρκετά ανοικτό

Ngc 6517 στα 10,3 mag πιο ευκολο απ το προηγούμενο

Palomar 7 το οποίο ήταν γύρω στα 11 mag αρκετά αμυδρό και ανοικτό

Στα παραπάνω σφαιρωτά χρησιμοποιήθηκε μεγέθυνση 100Χ και 140Χ.

Η Σελήνη είχε αρχίσει να φωτίζει τον ουρανό κι εγώ έστρεψα το τηλεσκόπιο μακριά από την ανατολή. Μόνο σημειακοί στόχοι μπορούσαν πια να ειδωθούν. Ήρθε η ώρα για κάρβουνο!!

HK LYR

U LYR

T LYR

VY UMA

Όλα υπέροχα και κατακόκκινα.

Η Σελήνη ανέτειλε . Μια βουτιά στους κρατήρες της για να καταστρέψω την όρασή μου και ξεκινάει το ξεστήσιμο!

Υπέροχη βραδιά συνοδευμένη από τις μουσικές των μουζικάντηδων που έπαιζαν στο πανηγύρι του διπλανού χωριού.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • 10 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Επιτέλους παρατήρηση μετά από 4 μήνες. Είχαν ακολουθήσει απεγνωσμένες προσπάθειες με τρελή υγρασία , χαμηλές νεφώσεις , ομίχλη και βροντές . Είχα απελπιστει...έχανα τη πίστη μου στη μούσα Ουρανία!

Η χθεσινή βραδιά ήταν υπέροχη. Δεν είχε κρύο , δεν είχε υγρασία και το κυριότερο δεν είχε ΣΥΝΝΕΦΑ.

:D

Τι είδα! Τα highlights των αστερισμών ! Κρόνο , Μ13 , Μ57 , Albireo , Leo Triplet και μπόλικους διπλούς αστέρες. Χάσαμε χειμερινό και μισό ανοιξιάτικο ουρανό. :( :(

Ήδη νιώθω πολύ καλύτερα! :D :D :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης