Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα παιδιά, καλή χρονιά!

Μήπως ξέρει κανείς αν υπάρχουν πουθενά e-shops εξωτερικό ή από Ελλάδα , μαγαζιά που μπορώ να αγοράσω ένα ακόμη Dust Cover για το 12" Flex. Πέτυχα την αγορά του μοντέλου που έχει μόνο ένα πλαστικό για το πρωτεύων και ένα ηλίθιο ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ πάνινο για το δευτερεύων. Παραλίγο να πάθω μεγάλη ζημιά στην αράχνη με το πάνινο κατά την μεταφορά στο αυτοκίνητο. Έχει πάρει το μάτι σας τίποτα σχετικό;;;;;;; πριν προχωρήσω σε ιδιοκατασκευή.

Ευχαριστώ

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε
Γιατί να πάθεις ζημιά; Μια χαρά είναι το πάνινο! Εγώ απλώς βγάζω το πλαστικό από το πρωτεύον και το τοποθετώ μπροστά. Απο πάνω του βάζω και το πάνινο. Έτσι έχω και "πιάσιμο" για το τηλεσκόπιο ώστε να μην το πιάνεις από το "κλουβί" του δευτερεύοντος κάτι που δεν πρέπει να γίνεται ΠΟΤΕ γιατί θα στεβλώσουν οι πόλοι. Το τηλεσκόπιο όταν δεν χρησιμοποιείται το έχω σκεπασμένο με ένα παλιό σεντόνι που αναπνέει κι όλας και δεν μαζεύεται υγρασία. Τα νάυλον καλύματα σε τηλεσκόπια ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ!
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Όταν κατά την μεταφορά μαζεύονται πολλά πράγματα στο πίσω κάθισμα μαζί με το τηλεσκόπιο καμιά φορά κουνιούνται και αν τύχει και βρουν στο πάνινο cover... μπορεί να χτυπήσουν την αράχνη ή το κάτοπτρο. Το σκέφτηκα να βάλω μπροστά του πρωτεύοντος αλλά το Light Shroud δεν προστατεύει 100% από σκόνες. Τι να μου κάνει το καημένο το Picanto, με το ζόρι τα χωράει όλα!! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη θυμάμαι που μου το έλεγες ότι σου ήρθε με 1 καπάκι και δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί. Επειδή έχουμε ακριβώς το ίδιο τηλεσκόπιο, το δικό μου έχει 2 καπάκια και το πήρα και πιο παλιά από εσένα (Ιανουάριος 2009)... :-k

Είχα την εντύπωση ότι έδιναν 1 καπάκι για το παλαιότερο, λευκό μοντέλο, και ότι για τα νέα μαύρα flextube (black pearl) έδιναν πια και τα 2 μαζί. Τελικά από ότι φαίνεται δεν είναι ακριβώς έτσι... :-s Εκτός αν έγινε κάποιο λάθος όταν το συσκευάζανε και δεν το έβαλαν μέσα...τι να πω... :?

Τώρα καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου... :-k

Κοίτα, μπορείς να πάρεις (τι θα έκανα εγώ δηλαδή..) το ένα που έχεις και να πας σε κάποιον ξυλουργό να σου φτιάξει κάτι φθηνό στις ίδιες διαστάσεις ή να πας σε κάποια βιοτεχνία που φτιάχνει πλαστικά και να ζητήσεις κάτι παρόμοιο...τι σου λέω τώρα ε; Δεν ξέρω τι άλλο να σου προτείνω, μόνο το πάνινο έχω δει και εγώ να πουλάνε και μάλιστα αναρωτιέμαι αν πουλάει γενικώς ανταλλακτικά η SkyWatcher...Πρέπει λογικά να υπάρχει κάποιο spare parts list, έτσι δεν είναι; Ρώτησες το Πλανητάριο αν το έχουν σαν part αυτό;

Αν όχι θα δοκίμαζα να επικοινωνήσω και κατευθείαν με την SW στο εξωτερικό...

Γιώργο η προστασία που θα είχε και με τα 2 πλαστικά καπάκια...ΔΕΝ συγκρίνεται! Το πάνινο δεν είναι με τίποτα μια χαρά...κρίνεται απλώς ανεπαρκές για αυτό που υποτίθεται ότι κάνει. Δεν είναι μόνο η σκόνη το θέμα, ακόμα και να πάρεις το 1 καπάκι από το πρωτεύον και το βάλεις πάνω στο δευτερεύον, μετά αφήνεις εκτεθειμένο το πρωτεύον. Το θέμα είναι να προστατεύεται και το UTA του δευτερεύοντος από το να μπει κάτι μέσα!

Γενικά, το σωστό είναι για αυτό το τηλεσκόπιο να έχει ΚΑΙ τα 2 καπάκια και οποιαδήποτε άλλη λύση αποτελεί..παρηγοριά στον άρρωστο! [-X [-(

Τα παραπάνω ισχύουν για την μεταφορά μέχρι τον τόπο παρατήρησης περισσότερο. Μόλις τελειώσει η παρατήρηση Γιάννη, εγώ δεν βάζω καθόλου καπάκι στο πρωτεύον για να μην εγκλωβιστεί η υγρασία, βάζω μόνο στο δευτερεύον και αυτό με το μικρό υποκαπάκι βγαλμένο για να μην εγκλωβίζεται πάλι η υγρασία, αλλά να προστατεύεται και από τα χτυπήματα που ανέφερες. Μόλις φτάσει σπίτι, φεύγουν όλα και μένει για αρκετές ώρες ανοικτό τελείως, "κοιτάζοντας" το ταβάνι :cheesy:

Ελπίζω πραγματικά να βρεις και το 2ο καπάκι Γιάννη!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Γιάννη μίλησα και με κατάστημα στην Αμερική, http://www.skiesunlimited.net/

Είπε ότι πρέπει να μιλήσεις (αν δε το έχει το πλανητάριο) με την celestron που έχει αγοράσει την SW! :-s :D

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Σ`ευχαριστώ Τάσο,

Νομίζω ότι είχα ρωτήσει στο πλανητάριο όταν είχα αγοράσει το τηλεσκόπιο. Έψαχνα και εγώ στην SW αλλά δεν έβρισκα στοιχεία επικοινωνίας, απλά σε παρέπεμπαν στον τοπικό αντιπρόσωπο εδώ. Δεν το ήξερα γι την Celestron!!!! επικοινώνησα σήμερα μαζί τους και περιμένω νέα.

LoginImage.png

Δημοσιεύτηκε

Πληροφοριακά :

Celestron Support

Posted On: Jan 06 2011 12:43 PM

Hi Ioannis,

Skywatcher USA is part of Celestron. Skywatcher products sold overseas is a different company. Try www.skywatchertelescope.net for assistance or contact the dealer you purchased from.

Thank you,

Celestron Technical Services

Άρα πρέπει να βρω λύση με το πλανητάριο.. γιατί στο www.skywatchertelescope.net δεν έχει επιλογή για επικοινωνία αλλά σε παραπέμπει στον τοπικό dealer....... για να δούμε...

LoginImage.png

Δημοσιεύτηκε

Γιάννη ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την εορτή σου σήμερα! Πολύχρονος! 8) Επίσης και σε όλους τους Ιωάννηδες του φόρουμ!

Πιστεύω ότι κάποια λύση θα βρεθεί μέσω του Πλανηταρίου, άλλωστε είναι η εξυπηρέτησή τους υποδειγματική. Αν για κάποιο λόγο πάντως δεν βρεθεί το 2ο καπάκι, θα πας στην λύση της ιδιοκατασκευής σίγουρα, μιας και δεν είναι και τόσο πολύπλοκο να φτιαχτεί κάτι τέτοιο φαντάζομαι...

Τώρα γιατί το δικό μου ήρθε με 2 καπάκια...αποτελεί ένα μυστήριο που ποτέ δεν κατάφερα να κατανοήσω.. :-k :?

Δημοσιεύτηκε
Tασο οταν τελειωνεις την παρατηρηση το καπακι του πρωτευων πιστευω καλο ειναι να το αφηνεις κανα μισαωρο το πολυ ανοιχτο οταν το βαζεις το τηλεσκοπιο απο καποιο κρυο σε αποτομο ζεστο μερος και αυτο στη αρχη,μετα βαζεις το καπακι το μεγαλο και βγαζεις το υποκαπακι και το αφηνεις ολη τη νυχτα και αυτο γιατι πιστευω αμα βγαλεις το καπακι το μεγαλο για ωρες η σκονη που θα πεσει πανω στο κατοπτρο και πιο πολυ οι μικρες ''πλαστικες'' ινες απο τα ρουχα ,χαλια.μαλλια κ.α συν την υγρασια που εχει κατσει ειδη πανω σ'αυτο θα κολησουν ολα μαζι και μην τολμησεις να τα παρεις ολα αυτα με κανενα απαλο βελουδινο πανι απαλα προτου φυγει εντελως η υγρασια γιατι θα αφησει λεκεδες και μετα......''μπουγαδα'' ξερεις.Την εχω πατησει
Γνωθι σαυτον μηδεν αγαν
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ Τάσο, να είσαι καλά!

Σίγουρα αν υπάρχει λύση θα την βρω μέσω του Πλανητάριου πού όντος η εξυπηρέτηση τους μέχρι τώρα είναι άψογη!!! Μάλλον λόγο της οικονομικής κρίσης κάνουν οικονομία στα dust covers :cheesy: γιατί και το 12"autotracking του Γιώργου με πάνινο ήρθε και αυτό. Όσο για την υγρασία τα ίδια κάνω και εγώ :cheesy: Τώρα που το σκέφτομαι ίσως τελικά να χρειάζεται και το πάνινο. Ο Nik71 έχει δίκιο... :-k όταν το αφήνουμε μετά από παρατήρηση ανοικτό για την αφύγρανση του σωλήνα καλό θα ήταν στην είσοδο του τηλεσκοπίου να έχουμε αυτό το πάνινο που είναι ένα περίεργο υλικό με μεγάλους πόρους για να αναπνέει για να μην πέφτουν σκόνες και κολλάνε πάνω στα κάτοπτρα με την υγρασία.... Αλλά ότι χρειάζονται 2 πλαστικά αυτό είναι το μόνο σίγουρο!!!

P1080052.thumb.JPG.fce4412efb9f511bcf164a482c0bab2a.JPG

P1080053.thumb.JPG.73ccec92e46398a8c8159b916bd86973.JPG

P1080050.thumb.JPG.db5c1ad4ca5ae4b3b4d271563cf7d8af.JPG

LoginImage.png

• 8 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Κώστα,

Δέν το έψαξα παραπάνω... όταν το μετακινώ στο αυτοκίνητο βάζω το πλαστικό μπροστά για την προστασία της αράχνης και του δευτερεύοντος.

Το πάνινο το χρησιμοποιώ μετά από την παρατήρηση για την αφὺγρανση του σωλήνα, κατά την διάρκεια που το ὲχω μέσα στο σπίτι, και όταν το βγάζω για να κρυώσει, για να μην το έχω εντελώς εκτεθειμένο αφού και μέσα στο δωμάτιο έχει σκόνες πού μπορούν να κολλήσουν πάνω στο κάτοπτρο με την υγρασία.

Για το δευτερεύον δε , αφού φύγει κάθε υγρασία συνήθως μετά από 24 ώρες χρησιμοποιώ ένα σακουλάκι πάνινο από μπομπονιέρες (μεταξωτό) με κορδονάκι για να το προστατεύω από την σκόνη.

Επιπλέον πάνω στο καπάκι πού προστατεύει το πρωτεύον βάζω καμιά 20αριά σακουλάκια σιλικόνης (αφυγραντήρες) και δένω το φώτο-χιτώνιο με το κορδονάκι.

LoginImage.png

Δημοσιεύτηκε

Οι αφυγραντήρες δεν θα είχαν περισσότερη αξία από την μέσα πλευρά;

Στο C6 έχω κολλήσει έναν μέσα στο καπάκι, επάνω από την στήριξη του δευτερεύοντος. Εδώ όμως έχουμε περισσότερο όγκο, καθώς και μεγαλύτερο κίνδυνο να ξεκολλήσουν και να πέσουν επάνω στο κάτοπτρο.

Το Σάββατο μου έπεσε το καπάκι του ερευνητή μέσα στον σωλήνα!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης