astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Με τον clicklock αυτό πιθανώς θα έχεις προβλήματα εστίασης γιατί προσθέτει επιπλέον απόσταση. Έκανες μέτρηση πόση διαδρομή εστίασης θα σου περισσεύει πριν τον βάλεις; «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 5, 2011 Με τον clicklock αυτό πιθανώς θα έχεις προβλήματα εστίασης γιατί προσθέτει επιπλέον απόσταση. Έκανες μέτρηση πόση διαδρομή εστίασης θα σου περισσεύει πριν τον βάλεις; Ναι. Αν θυμάμαι καλά το μητρικό σύστημα έχει μήκος 50mm. Ο Clicklock είναι 47mm και άλλα 12mm ο προσαρμογέας, άρα πάμε στα 69, αρκετά κοντά δηλαδή. Με τον τροχό φίλτρων για να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να βραχύνω το τηλεσκόπιο, κάτι εύκολο με το Flextube. Νομίζω πως το Clicklock περιττεύει πάντως, καθώς χωρίς αυτόν θα έχω:12mm από τον προσαρμογέα αρ. 320mm από τον τροχό φίλτρων7.5mm από τον προσαρμογέα αρ. 247mm από τον προσαρμογέα αρ. 1 (υπάρχει και 34mm αλλά χωρίς μπρούτζινο δακτύλιο και με 3 βίδες)Σύνολο 86.5mm Μου περισσεύουν 36.5mm δηλαδή, 23.5 αν επιλέξω τον βραχύτερο προσαρμογέα TS Optics Adaptor from M48x0.75 (2" filter thread) to 2" - long versionΜάλλον πρέπει να τον σκεφτώ και αυτόν, η διαφορά των 13mm μπορεί να αποδειχθεί σημαντική.Το Clicklock μπορεί να μπαίνει εναλλακτικά του τροχού μόνο, εκτός αν υπάρχει σε έκδοση που να βιδώνει απ' ευθείας επάνω στον τροχό.Μπερδεύτηκα πάλι. Πρέπει να τα ξαναδώ με προσοχή.Βάζω δυό συνδέσμους ως αυτοϋπενθύμισηhttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=15125&postdays=0&postorder=aschttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=13691&start=60 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 9, 2011 Διόρθωση, ώστε να μην πάρω κανέναν στον λαιμό μου. Το μητρικό σύστημα είναι 50mm όλο μαζί, ήτοι 36mm ο χαζοπροσαρμογέας 1.25'' ή 2.00'' και 1.4mm ο δακτύλιος που βιδώνει επάνω στον εστιαστή. Αυτός όμως θα αντικατασταθεί από τον αντίστοιχο της TS, ο χαζοπροσαρμογέας μπορεί να αντικατασταθεί από τον σχεδόν ισομήκη της TS (με τις 3 βίδες) και εντέλει θα περισσεύουν τα 20mm του τροχού και τα 7.5mm του male2male δακτυλίου 2.00''. Αλλά ο δακτύλιος της TS είναι 12mm (κέρδος 2mm) o προσαρμογέας 2.00'' της TS 34mm (κέρδος άλλα 2mm) και μέρος του male2male θα χωνευθεί στις βόλτες του τροχού και του προσαρμογέα φακών (ας πούμε 4.5mm) Άρα θα έχω επέκταση περίπου 19mm που σημαίνει πως οι Hyperions και ο 12 T4 θα εστιάζουν ώς 2.00'' και ίσως όχι ως 1.25'', ο ES100 θα εστιάζει άνετα και για τους άλλους θα δούμε.Χωρίς τροχό και με τον Baader θα έχω περίσσεια 1.1mm και υποθέτω πως θα εστιάζουν όλα.Το πρόβλημα με τον προσαρμογέα του τροχού θα είναι πως δεν έχει μπρούτζινο δακτύλιο και ίσως οι 3 βίδες αποδειχθούν εκνευριστικές (αλλάζω συχνά φακούς ) αλλά μάλλον είναι προτιμητέος.Μα τίποτε να μην είναι τέλειο σε αυτήν την ζωή; Post Scriptum: Le bouton a été poussé... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Εν αναμονή των εξαρτημάτων που περιγράφω παραπάνω θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για τον Baader Planetarium 2" ClickLock και ειδικότερα αυτόν με την κάννη 2'' της φωτογραφίας. Αν τον έχει κάποιος και μπορεί, ας με πληροφορήσει για τα εξής: Η κάννη είναι κολλημένη επάνω στο κυρίως σώμα του Clicklock ή βιδωμένη; Αν είναι βιδωμένη, ποιό σπείρωμα αποκαλύπτεται όταν την ξεβιδώσεις, αυτό των φίλτρων 2'' ή κάποιο άλλο, αρσενικό ή θηλυκό; Το μήκος του είναι 47mm. Ναι, αλλά,, στο μήκος αυτό συμπεριλαμβάνεται και το τμήμα της κάννης που μπαίνει μέσα στον εστιαστή ή είναι το μήκος που προεξέχει;Η Baader συνήθως δίνει αναλυτικές πληροφορίες,, τονίζοντας την modular κατασκευή των προϊόντων της και με εκπλήσσει το γεγονός της ελλιπούς πληροφόρησης για τον συγκεκριμένο προσαρμογέα.Ενδιαφέρομαι επίσης για την αγορά του συγκεκριμένου, αν κάποιος το έχει και το δίνει ας επικοινωνήσει, αλλιώς θα το αγοράσω καινούριο εντός των ημερών. Προτιμώ αυτόν από τον βιδωτό με συνεργασία τορναδόρου, καθώς έτσι μπορεί να προσαρμοστεί σε περισσότερα τηλεσκόπια και δεν "πληγώνεις" το εξάρτημα.Ευχαριστώ. ΥΓ: Πάντως, αν κρίνω απλώς οπτικά, μοιάζει με ένα Clicklock για SCTs βιδωμένο σε μία κάννη όπως εκείνη των Hyperion Aspherics (που έχουν σπείρωμα SCT) Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Εγώ αυτόν έχω αλλά χρησιμοποιώ μόνο το κυρίως σώμα του clicklock για τον οποίο έφτιαξα αντάπτορα για να βιδωθεί στον εστιαστή μου. Το κάτω τμήμα (κάννη) ξεβιδώνει, ναι. Το ποιες ακριβώς είναι οι βόλτες της κάνης πρέπει να το μετρήσω όταν πάω σπίτι. Επίσης, το κάτω τμήμα του κυρίως σώματος του clicklock έχει σπείρωμα το οποίο σφίγγει με τις βίδες άλλεν (φαίνονται στις φωτό) και το οποίο αφαιρείται και είναι αυτό που διαφοροποιεί τις διάφορες εκδόσεις του clicklock από όσο έχω καταλάβει. Εγώ το άλλαξα με ένα σπείρωμα που έφτιαξα σε μηχανουργό για να βιδώνει πάνω στο τηλεσκόπιό μου για το οποίο δεν έβγαινε έκδοση clicklock. Τα 47mm νομίζω πως είναι το πόσο επεκτείνεται η διαδρομή προς τα έξω. Υπόψη πως όταν βάζεις ένα αξεσουάρ 2 ιντσών μέσα στον clicklock αυτόν η κάννη του (αν είναι αρκετά μακριά) θα "βρει" στο σημείο που τελειώνει το κυρίως σώμα του clicklock και αρχίζει το σπείρωμα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Σε ευχαριστώ Ανδρέα.Εάν έχει σπείρωμα SCT ή 2'' θα είναι αρκετά ευέλικτο. Ένας από τους 2'' διαγωνίους μου έχει υποδοχέα SCT (δεν θυμάμαι αν είναι αρσενικός ή θηλυκός) και θα μπορούσε να μπει και εκεί ας πούμε. Αν έχει 2'' θα μπορούσε να μπεί στον τροχό φίλτρων. Φθάνει να μην είναι μόνο τίποτε custom, Μ53 ή M55 Αν 47mm είναι το μήκος έξω από την κάννη δεν πρόκειται να βρίσκουν οι δικοί μου φακοί 2'' καθώς τους μέτρησα και το μέγιστο μήκος της κάνννης των είναι 36mm. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δε νομίζω ότι κανένας προσοφθάλμιος θα έχει πρόβλημα. Εγώ ήθελα να βάλω τον paracorr μέσα που είναι σχεδόν 10 εκατοστά μακρύς και δεν έμπαινε. Γι'αυτό έκανα και τη μετατροπή, πέρα του ότι είναι και πολύ πιο σταθερή κατασκευή το να βιδώνει. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Bi2L Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Εγώ αυτόν έχω αλλά χρησιμοποιώ μόνο το κυρίως σώμα του clicklock για τον οποίο έφτιαξα αντάπτορα για να βιδωθεί στον εστιαστή μου. Το κάτω τμήμα (κάννη) ξεβιδώνει, ναι. Το ποιες ακριβώς είναι οι βόλτες της κάνης πρέπει να το μετρήσω όταν πάω σπίτι. Επίσης, το κάτω τμήμα του κυρίως σώματος του clicklock έχει σπείρωμα το οποίο σφίγγει με τις βίδες άλλεν (φαίνονται στις φωτό) και το οποίο αφαιρείται και είναι αυτό που διαφοροποιεί τις διάφορες εκδόσεις του clicklock από όσο έχω καταλάβει. Εγώ το άλλαξα με ένα σπείρωμα που έφτιαξα σε μηχανουργό για να βιδώνει πάνω στο τηλεσκόπιό μου για το οποίο δεν έβγαινε έκδοση clicklock. Τα 47mm νομίζω πως είναι το πόσο επεκτείνεται η διαδρομή προς τα έξω. Υπόψη πως όταν βάζεις ένα αξεσουάρ 2 ιντσών μέσα στον clicklock αυτόν η κάννη του (αν είναι αρκετά μακριά) θα "βρει" στο σημείο που τελειώνει το κυρίως σώμα του clicklock και αρχίζει το σπείρωμα.Ανδρέα το πήγες σε Τορναδόρο ή υπάρχει σπείρωμα στο εμπόριο;; Γιατι έχω δώσει το κάτω μέρος απ'τον Clicklock στον Τορναδορο απ'το Καλοκαιρι και ακόμα μου το φτιάχνει Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δεν υπάρχει στο εμπόριο. Το πήγα σε ένα μάστορα εδώ στην Πάτρα που είναι ειδικευμένος σε φωτογραφικές μηχανές (παλιές) και μηχανουργικά ακριβείας. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Βασίλη, εξέφρασες τον φόβο μου. Μην ασχοληθείς με ναρκωτικά, μην πάρεις δάνειο και μην μπλέξεις με μάστορες, αυτές τις συμβουλές έχω να δώσω προς τους νέους. Όχι πως δεν υπάρχουν καλοί, ίσως αναλογικά υπάρχουν τόσοι καλοί -με την ευρεία έννοια, που συμπεριλαμβάνει το μεράκι και την ηθική δέσμευση εκτός των τεχνικών δεξιοτήτων- μάστορες όσο και ιατροί ή δικηγόροι, αλλά άντε να τους βρεις τόσοι λίγοι που είναι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Κώστα το αρσενικό σπείρωμα της κάννης το μέτρησα περίπου 46 χιλιοστά.edit: Δεν είναι 46 χιλιοστά, δείτε δύο μηνύματα πιο κάτω «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Τι σημαίνει αυτό; Πως πιθανώς δεν είναι συμβατό με οτιδήποτε; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Ουπς λάθος. Μέτρησα λάθος κάννη από άλλο αξεσουάρ (το πρόβλημα να έχεις πολλά αξεσουάρ να τριγυρνάνε). Λοιπόν το αρσενικό της κάννης το μέτρησα 51 παρά κάτι χιλιοστά και το θηλυκό που εμπεριέχεται στον clicklock 49 και κάτι χιλιοστά. Αυτό σημαίνει μάλλον ότι είναι ένα σπείρωμα 50 χιλιοστών το οποίο εικάζω ότι το διάλεξαν για να είναι κοντά στα χιλιοστά που είναι η διάμετρος της κάννης 2 ιντσών ώστε να βγει εύκολα ο αντάπτορας. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 14, 2011 Καλά, θα δω με τι είναι συμβατό και με τι όχι (έχω αρκετούς αντάπτορες) και θα σας ενημερώσω. Όσο για μηχανουργείο, έχω ένα προσαρμογέα 4 σε 1 της Baader, πολύ ποιοτικής κατασκευής, αλλά κατάλληλο για διάφορα διοπτρικά. Δεδομένου του οτι δεν αγόρασα τελικά το διοπτρικό που ήθελα μου έχει μείνει μπακούρης και μπορεί να τον θυσιάσω στον βωμό κάποιου αιμοσταγούς τορναδόρου. Θα δούμε.Ευχαριστώ και πάλι Ανδρέα για τον κόπο σου και την επιθυμία σου να βοηθήσεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Δεκέμβριος 17, 2011 Ορίστε. 70mm σαν 2'' και 80mm σαν 1.25" με τον twistlock της Antares, από το άκρο του σωλήνα του εστιαστή.Απορώ τι θα εστιάζει και τι όχι αλλά ο καιρός δεν επιτρέπει την δοκιμή. Ο προσαρμογέας προσοφθαλμίων μήκους 34mm τελικά δεν επιτρέπει σε όλους τους φακούς 2" να μπουν τελείως μέσα και οι Hyperions σε κατάσταση 2" υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσουν στα φίλτρα. Από την άλλη οι 3 βίδες (που είναι πλαστικές) επιτρέπουν τέλεια συγκράτηση, ακόμη και colimation, αλλά δεν βολεύουν για συχνή αλλαγή φακών. Είναι καλύτερος για φωτογραφική χρήση σίγουρα, ενώ ένας με μπρούτζινο δακτύλιο και 1 βίδα (που ήταν και φθηνότερος) θα εξυπηρετούσε καλύτερα. Πάντως η δουλειά γίνεται. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 1, 2012 Ήρθε ο Clicklock 47mm 2.00" εδώ και ημέρες αλλά οι συννεφιές και οι εορταστικές εκδηλώσεις δεν επέτρεψαν την δοκιμή εστίασης μέχρι και απόψε. Δοκίμασα όλους τους φακούς με τον Baader και κατόπιν με τον τροχό 2.00" στην διαμόρφωση που περιέγραψα προηγουμένως. Δοκίμασα και ορισμένους συνδιασμούς με Barlow. Όλα αυτά στον Δία και τους δορυφόρους του και όταν τον σκέπαζαν τα σύννεφα στο φεγγαράκι ή από την άλλη μεριά, στον Κάστορα. Φακοί δοκιμής:Baader Hyperion Aspheric 31mmBaader Hyperions 24, 17, 13, 10 & 8mmNaglers T4 22, 17 & 12mmRadian 8mmExplore Scientific 100 9mmExplore Scientific 82 6.7 & 4.7mmSkywatcher UWA 66 6mmBaader Gebuine Orthos 18, 12.5, 9 & 6mm Αποτελέσματα: 1. Baader Clicklock 47mm + 10mm από τον Antares 2"->1.25" για φακούς 1.25"Εστίαζαν όλοι οι φακοί μου εκτός απόα) τον Baader Hyperion Zoom ο οποίος εστίαζε μόνο μεταξύ 12 και 8mmβ) τους Hyperions σαν 1.25" (σαν 2" εστίαζαν όλοι άψογα)γ) τον Nagler 12mm σαν 1.25" (ως 2" ουδέν πρόβλημα) 2. Τροχός 2" 70mm + 10mm από τον Antares 2"->1.25" για φακούς 1.25"Δεν εστίαζανα) ο Nagler 22 β) ο Nagler 12mm σαν 1.25" (ως 2" ουδέν πρόβλημα)γ) οι Baader Genuine Orthosδ) ο Skywatcher UWA 66 6mmε) ο Baader Hyperion Zoomστ) οι Hyperions σαν 1.25" (σαν 2" εστίαζαν όλοι άψογα) Συμπεράσματα: Με τον CLicklock το σύστημα είναι λειτουργικό. Μόνη απώλεια ο Baader Hyperion Zoom (ξέχασα να τον δοκιμάσω με τους Barlow). Οι BGO's εστίαζαν και με barlow και με Powermate 2.5xΜε τον τροχό τα πράγματα επιδεινώνονται. Πάλι εστιάζουν αρκετοί φακοί ώστε να γίνεται η δουλειά, οι BGO's δεν προορίζονται για νεφελώματα και ο Zoom δεν με ενοχλεί, αλλά η απώλεια του Nagler 22mm είναι σημαντική καθώς είναι αγαπημένος φακός. Βέβαια μένει η επιλογή του Aspheric 31->Nagler 17 (ο οποίος εστιάζει στο όριο προς τα μέσα). Εκτός αν... Βέβαια στο 12ρι f/5 οι σημαντικότεροι φακοί είναι οι μεταξύ 12 και 9mm και εκεί δεν έχουμε πρόβλημα. Υποθέτω πως οι φακοί που δεν εστιάζουν είναι εξαιρέσεις και όσοι χρησιμοποιήσετε τον τροχό ή τον Clicklock 47mm με κάποιον άλλο φακό καλό θα ήταν να δημοσιεύσετε τα αποτελέσματα εδώ για να τα γνωρίζουμε. ΥΓ: Φυσικά με βράχυνση των πόλων όλα εστιάζουν και τελικά είναι τόσο απλό να το κάνεις αυτό με το Flextube που ίσως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Γεια σας Μια προς το παρών θεωρητική ερώτηση : Όταν στηθεί η βάση έχει "πιασίματα" να μεταφερθεί από 2 άτομα δύο ορόφους με τις σκάλες;; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Εννοείς χωρίς το τηλεσκόπιο υποθέτω. Έχει μια χειρολαβή μπροστά. Το άλλο χέρι θα πιάσει από όπου βολεύει. Αρκεί 1 άτομο.Με το τηλεσκόπιο μαζί είναι αδύνατον να το κουμαντάρεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Πάντα σε 2 δόσεις μεταφέρεται το τηλεσκόπιο αυτό, Πάνο. Πρώτη η βάση όπου και ορίζει το σημείο που θα το στήσεις και μετά ακολουθεί ο σωλήνας που μπαίνει/κάθεται πάνω της. Όπως πολύ σωστά είπε και ο Κώστας, όλο μαζί με τα 40 κιλά του είναι αδύνατον να το κουβαλήσεις μόνος σου, μόνο αν το πιάσουν 2 άτομα από το κάτω στρογγυλό τμήμα της βάσης και το μεταφέρουν σιγά σιγά λίγους πόντους πάνω από το έδαφος, και αυτό επίσης όχι για πολύ αλλά για μικρομετακινήσεις διορθωτικές. Αν του βάλεις ρόδες (όπως έκανε ο Κώστας) κάτι γίνεται. Καλό είναι μόνο να έχουν φρένο όταν βρεις την τελική θέση. Από τα πλαστικά χερούλια πάλι απαγορεύεται αυστηρά, καθώς δεν είναι σχεδιασμένα να σηκώνουν όλο αυτό το βάρος και είναι μίξη πλαστικού με μετάλλου, θα σπάσουν πιθανότατα. Υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες σε ξένα φόρουμ όπου κάποιοι ηλίθιοι το σηκώνουν από αυτά. Όταν όμως θα σπάσουν τα χερούλια και θα τους έρθουν 40 κιλά στα πόδια, με δύναμη πτώσης από μισό μέτρο...δεν θα γελάνε και τόσο μετά, με συνθλιμμένα μετατάρσια και κουτουπιέ! Στις σκάλες, κάνεις το εξής κολπάκι με την βάση. Με το δεξί πιάνεις την ειδική λαβή, την σηκώνεις και την ακουμπάς με το στρογγυλό κάτω μέρος πάνω στον μηρό όπου ο μυς εκεί είναι αρκετά δυνατός. Μπορείς έτσι να στηρίζεις μέρος από το βάρος πάνω του και να υποβοηθάς με το μπράτσο και την λαβή. Μπορείς και με σκέτη τη λαβή αλλά δεν είναι εύκολο να έχεις στην μια πλευρά 20 κιλά σαν σακκούλα του σουπερμάρκετ. Θα διαμαρτυρηθεί εντόνως κάποια στιγμή η μέση σου! Ο μηριαίος μυς όμως είναι ιδανικός. Έχω ανεβοκατέβει σκάλες έτσι.... Τον σωλήνα τον κουβαλάμε αποκλειστικά όρθιο, παράλληλα με τον κορμό μας, όχι οριζόντια. Όρθιο με το δεξί χέρι κάτω στο λευκό πλαίσιο και αριστερό στη βάση του ενός από τους πόλους και μεταφέρεται χωρίς κόπο. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
PanosSky Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Τάσο σε ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση. Αν του βάλεις ρόδες (όπως έκανε ο Κώστας) κάτι γίνεται. Καλό είναι μόνο να έχουν φρένο όταν βρεις την τελική θέση. Η βάση του οργάνου πρέπει να αλφαδιαστεί;;; Εάν τοποθετηθούν ρόδες (όπως έδειξε ο Κώστας) το αλφάδιασμα θα γίνει πάνω στις ρόδες; Τον σωλήνα τον κουβαλάμε αποκλειστικά όρθιο, παράλληλα με τον κορμό μας, όχι οριζόντια. Όρθιο με το δεξί χέρι κάτω στο λευκό πλαίσιο και αριστερό στη βάση του ενός από τους πόλους και μεταφέρεται χωρίς κόπο. Φαντάζομαι ότι τον αποθηκεύουμε οριζόντια. Στην περίπτωση που τοποθετηθεί σε αποθήκη χρειάζεται θήκη για την σκόνη;; (ο χώρος είναι καθαρός) Το τηλεσκόπιο στημένο θα μπορούσε να μείνει σε πρόχειρα στεγασμένο χώρο στην ταράτσα; πχ Ένα μεταλλικό κουβούκλιο; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
astrovox Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Η βάση του οργάνου πρέπει να αλφαδιαστεί;;; Εάν τοποθετηθούν ρόδες (όπως έδειξε ο Κώστας) το αλφάδιασμα θα γίνει πάνω στις ρόδες; Το dobsonian δε χρειάζεται σχολαστικό αλφάδιασμα αλλά καλό είναι να είναι περίπου ίσο. Το τηλεσκόπιο στημένο θα μπορούσε να μείνει σε πρόχειρα στεγασμένο χώρο στην ταράτσα; πχ Ένα μεταλλικό κουβούκλιο; Χωρίς έλεγχο της υγρασίας ή της θερμοκρασίας εγώ δε θα το άφηνα εκεί. Αφενός μπορούν να αναπτυχθούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, αφετέρου το χειμώνα και τις βροχερές μέρες μπορεί να μαζεύει υγρασία. Προτείνω φύλαξη μέσα στο σπίτι. Στην περίπτωση που τοποθετηθεί σε αποθήκη χρειάζεται θήκη για την σκόνη;; Εφόσον όλα τα καπάκια είναι στη θέση τους, δε θα πάθει τίποτα από τη φυσιολογική σκόνη εξωτερικά. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Το αλφάδιασμα απαιτείται για την βάση GOTO. Όταν είναι χειρωθούμενο δεν υπάρχει πρόβλημα. Αρκεί να είναι λογικά επίπεδο το μέρος. Με τις ρόδες δεν μπορεί να γίνει το αλφάδιασμα, ούτε και με την βάση αφού δεν είναι ρυθμιζόμενη όπως οι τρίποδες. Οπότε αν έχεις Goto είτε θα διαλέγεις εντελώς επίπεδο χώρο (αν είσαι σε χώμα θα το βυθίσεις από την μία πλευρά ας πούμε) είτε θα βάλεις ρυθμιζόμενα ποδαράκια, σαν αυτά που βάζουν στις ντουλάπες. Οι ρόδες με βολεύουν φοβερά στο σπίτι, το μπαλκόνι και την διαδρομή μέχρι το αυτοκίνητο. Στο μπαλκόνι το τσουλάω όπου θέλω, καθώς κάποια φυτά έχουν ψηλώσει αρκετά και πρέπει να τα παρακάμψω για να δω την ανατολή ή την δύση. Αλλά στο πεδίο παρατήρησης ίσως εμποδίζουν κιόλας, ή έστω αχρηστεύονται καθώς δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις ανωμαλίες του εδάφους, ειδικά αν είναι μικρές. Γιαυτό προτίμησα πλατφόρμα αντί να τις βιδώσω απ' ευθείας όπως στο 8ρι μου, το οποίο στο Αλεποχώρι και τον Κιθαιρώνα το σήκωνα για να το μεταφέρω. Αλλά εκείνο μεταφέρεται χωρίς να λυθεί, ενώ το 12ρι όχι. Ίσως φτιάξω και μια δεύτερη πλατφόρμα με μεγάλες ρόδες, θα δούμε, αλλά οι κραδασμοί από κύλιση σε ανώμαλο έδαφος θα καταστρέφουν την ευθυγράμμιση.Μέσα στο σπίτι η φύλαξη και μάλιστα στο σαλόνι. Είναι πανέμορφο. Αποθηκεύεται στημένο, με τον σωλήνα όρθιο και συνεπτυγμένο. Όταν το αφήνω σε κλίση και ανεπτυγμένο μετά από παρατήρηση για να στεγνώσει επισκιάζει τα πάντα. Είναι ακόμη πιο όμορφο αλλά κυριαρχεί στον χώρο και αυτό δεν θα αρέσει στο έτερον ήμισυ. Τρομάζει κιόλας, μοιάζει με κανόνι. Το Nexstar το έχω δίπλα και το καταπίνει. Σκεπτόμουν να φτιάξω ένα ντουλάπι στο μπαλκόνι αλλά το λυπόμουν. Έγινε ένα έπιπλο του σπιτιού και μάλιστα το καλύτερο κατά την γνώμη μου και μάλλον μόνο την δική μου.Από τις πλαϊνές λαβές μην το σηκώνεις (αν το πάρεις) καθώς ακόμη και να μην σπάσουν θα στραβώσουν και θα δυσκολευτεί η ζυγοστάθμιση. Η καλύτερη μέθοδος αποφυγής της σκόνης είναι η χρήση. Το δικό μου δεν έχει πιάσει σκόνη καθώς όταν δεν το χρησιμοποιώ ή δεν το το μαστορεύω ή δεν το δοκιμάζω το.. χαϊδεύω. Μην μου πείτε πως είμαι ο μόνος, δεν θα σας πιστέψω! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Η παρατήρηση κατά βάση θα γίνεται στη ταράτσα. Οπότε δεν είναι δυνατό κάθε φορά να μεταφέρεται 2 ορόφους (έτσι θα χασει το σαλόνι ένα έργο τέχνης ). Στη ταράτσα βέβαια υπάρχει μια ευρύχωρη αποθήκη - εργαστήριο που μπορεί να αποθηκευτεί. Το πρόβλημα είναι ότι η είσοδος της είναι στενή (λόγω dexion και πάγκου εργασίας) και δεν μπορεί να μπει τσουλιτό με τις ρόδες. Άρα θα λύνεται κάθε φορά που θα μπαίνει για αποθήκευση. Επιπλέον αυτού θα πρέπει η βάση να σηκωθεί για να περάσει πάνω από το πάγκο. Αυτό θέλω να αποφύγω για αυτό και σκέπτομαι το κουβούκλιο (θα το βάζω στημένο και θα το βγάζω στημένο). Αν είναι στεγασμένο και με μια ωραία κουκούλα νομίζω ότι δεν κυνδινέυει ούτε από υγρασία, ούτε από υπερβολική ζέστη (μάλλον ). Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4, 2012 Τότε ένα σπιτάκι σαν του Mich ή του Ιφικράτη θα είναι μια χαρά. Μην σε κλέψουν μόνο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5, 2012 Τότε ένα σπιτάκι σαν του Mich ή του Ιφικράτη θα είναι μια χαρά. Μην σε κλέψουν μόνο. Που μπορώ να τα δω; Θα ήθελα ίδέες. Υπάρχει κάποιο link;; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα