HOMO Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Ο αστερισμός του Κήτους είναι ένας όχι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμος αστερισμός και βρίσκεται κάτω από τους Ιχθείς και δεξιά απ’ τον Ταύρο. Έχει αρκετούς γαλαξίες όπως τον Μ 77 , αλλά και τους γειτονικούς του γαλαξίες Ngc 1055, 1073 , 1087 τους οποίους τους είδα και με εντυπωσίασαν. Ο αστερισμός του κήτους δεν έχει κανένα σφαιρωτό σμήνος , αλλά και κανένα ανοικτό σμήνος μιας και κοιτάμε μακριά απ’ τον πυρήνα , την άλω και τις σπείρες του γαλαξία μας. Έχει ένα πολύ ωραίο πλανητικο νεφέλωμα που είναι και αρκετά εύκολο. Είναι το Ngc 246 ή skull nebula όπου φαίνεται εύκολα και το κεντρικό του άστρο. Αποφάσισα να δω όλα τα διπλά του αστερισμού που βρήκα στο χάρτη του Cambridge double star atlas. ; Έχω φτιάξει και ένα πίνακα με τις συντεταγμένες του κάθε άστρου , τον διαχωρισμό και τα χρώματα.Σημείωση:Τα χρώματα είναι εντελώς υποκειμενικά. οφείλονται στη διαφορετική θερμοκρασία των αστεριών. Το ανθρώπινο μάτι πολλές φορές συγχέει αυτά τα χρώματα δημιουργώντας αποχρώσεις που δεν υφίστανται πραγματικά. Για παράδειγμα βλέπουμε πράσινα αστέρια αλλά πρόκειται για ελαφρά πορτοκαλί αστέρια δίπλα σε λευκά αστέρια. Αν θέλετε να δείτε ένα πράσινο αστέρι δείτε το σ του Ωρίωνα , το αστεράκι δεξιά απ’ τον Alnitak , στη ζώνη του Ωρίωνα. Αυτό είναι τετραπλό . Το ένα απ’ τα τέσσερα έχει μια πρασινωπή απόχρωση για τα δικά μου μάτια , οπότε τα χρώματα που αναφέρω στο πίνακα που ακολουθεί είναι τελείως υποκειμενικά . Αν κάποιος παρατηρήσει κάποιο απ’ τα συγκεκριμένα διπλά, ας γράψει τη δική του χρωματική απόδοση.Τα ονόματα τον αστεριών είναι από διαφορετικούς καταλόγους.Αν έχουν:Σ είναι από τον κατάλογο Struveβ είναι απ’ τον κατάλογο Burnhamh είναι απ’ τον κατάλογο John HerschelH είναι απ’ τον κατάλογο William Herschelse είναι απ’ τον κατάλογο A. SecchiBINARY STARS IN CETUS.doc Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Ευχαριστούμε ήσουν σαφής και πολύ καλό το αρχείο! Σε πρώτη ευκαιρία πάω στο κήτος! Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
koukanto Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Καλη χρονια με υγεια ειρηνη και αγαπη Αθανασιε ευχαριστουμε πολυ ωραια εργασια με ολο τον σεβασμο νομιζω οτι χρειαζεται αλλη μια στηλη με το (Mag) μεγεθος ελληνιστι αυτα Αλεξιε τα ονοματα ειναι σε βυζαντινη εκδοση τσιμπησες το ψαρι αμεσως....... Αντωνης ΚουκουλαςΜελος EAE
HOMO Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Αλέξη , ο κατάλογος περιλαμβάνει τα πιο ωραία κατά τη δική μου κρίση στο Κήτος. Πάντως αξίζει να τα ρίξεις μια ματιά μιας και σου αρέσουν απ' οσο εχω καταλάβει τα διπλά αστρα!Αντώνη τα περισσότερα αστρα είναι της τάξης των 7-9 mag. Μιλάμε για τους κύριους αστέρες και όχι για τους συνοδούς. Θα το χω υπόψη μου πάντως την επόμενη φορά να βάλω και τα μεγέθη. Αυτό που διαπίστωσα πάντως χρησιμοποιώντας τους χάρτες sky atlas 2000 , Torres Triatlas B/C , cambridge double star atlas είναι ότι ο τελευταίος αν και δεν περιλαμβάνει όλα τα διπλά του κάθε αστερισμού περιλαμβάνει και τα οπτικα (φαινομενικά) διπλά κάτι που δεν το χουν οι άλλοι δύο χάρτες.Ο Triatlas σου δίνει πληροφορίες όμως πάνω στο χάρτη για τη γωνία θέσης του συνοδού αστέρα και για το διαχωρισμό.Για παράδειγμα δείτε την παρακάτω εικόνα.. Για τους αστέρες stf 1268, stf 1266 με μαυρο χρώμα έχει τους κύριους αστέρες και με λευκό τους συνοδούς. Δείχνει όμως και τη γωνία θέσης των συνοδών αλλά και το πόσο κοντά βρίσκονται ο ένας με τον άλλον. Πολύ χρήσιμο εργαλείο ο συγκεκριμενος χαρτης για όσους ασχολούνται με διπλούς. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
3c273 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Καλή χρονιά Αντώνη και με την ελπίδα να γράψεις μερικά από τα double και λίγο trouble stars σου. Με τέτοια δολώματα τσιμπάω άμεσα. Θανάση αν βρώ τα mag θα σου τα στείλω. Ήδη άρχισα το ψάξιμο. ήμουν έτοιμος να βγάλω τηλ. στη ταράτσα και σε 10 λεπτά καλύφθηκε ο ουρανός από σύννεφα. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
sevax Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 8, 2012 Καλη χρονια με υγεια ειρηνη και αγαπη Αθανασιε ευχαριστουμε πολυ ωραια εργασια με ολο τον σεβασμο νομιζω οτι χρειαζεται αλλη μια στηλη με το (Mag) μεγεθος ελληνιστι αυτα Αλεξιε τα ονοματα ειναι σε βυζαντινη εκδοση τσιμπησες το ψαρι αμεσως....... Aντωνη εσυ τσιμπησες μολις <<τα ειδες διπλα>> Χρονια πολλα. Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9, 2012 Γεια σου Θανάση όμορφε Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
3c273 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Θανάση πρόσθεσα στον πίνακα τα m1 και m2 που βρήκα.downloadm.doc Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
takis63 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Ωραίος!!! Μπράβο Θανάση Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
HOMO Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Μπράβο , Αλέξη! Χρειάζονται τα μεγέθη για να μη προσπαθεί κανείς άδικα να διακρίνει το συνοδό αν είναι πολύ αμυδρός. Σ' ευχαριστώ Παναγιώτη! Τα διπλά αστέρια είναι "κάψιμο" . Ασε που μπορείς να τα παρατηρείς και με φωτορύπανση ή σχετικά μεγάλη Σελήνη.Έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε μικρόμετρο για να μετράτε το διαχωρισμό του συνοδού αστέρα και τη γωνία θέσης του? Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
3c273 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 9, 2012 Τα διπλά αστέρια είναι "κάψιμο" . Ασε που μπορείς να τα παρατηρείς και με φωτορύπανση ή σχετικά μεγάλη Σελήνη.Έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε μικρόμετρο για να μετράτε το διαχωρισμό του συνοδού αστέρα και τη γωνία θέσης του? Έτσι είναι. Τα διπλά είναι καλή παρεούλα στην παρατήρηση και κοντά σε πόλη και με φεγγαράκι. Κάτι είχα διαβάσει για μετρήσεις στα διπλά αλλά το ανεβαλα για το μέλλον. Έχει ταλαιπωρία η ιστορία; Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Ωραίος κατάλογος Θανάσση! Να σε χώσω λίγο; Θέλουμε και για άλλους αστερισμούς Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
HOMO Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Μανούσο , ο καιρός μας έχει αφοπλίσει. Μόλις ανοίξει να δω τι θα πρωτοδούμε..... http://www.astromax.org/projectjupiter/pj08d-eyepiecemethod.htm http://www.skyandtelescope.com/observing/objects/doublestars/3304341.html http://www.perezmedia.net/beltofvenus/archives/000778.html Αλέξη τα παραπάνω λινκ δίνουν πληροφορίες για τη μέτρηση διπλών αστέρων με μικρόμετρο. Είναι αρκετά δύσκολη δουλειά ειδικά όταν μπορεί να γίνει με ccd και επεξεργασία με ειδικό πρόγραμμα.Επίσης και το σκιτσάρισμα διπλών αστέρων έχει ενδιαφέρον! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Left Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Μπράβο κι απο μένα Πράγματι, η παρατήρηση διπλών είναι σκέτη απόλαυση. Ευχαριστώ για τον κατάλογο. Λευτέρης Βακαλόπουλος
vtsamis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Μπράβο Θανάση, πολύ καλή ένεση ο κατάλογος διπλών, πολύ χρήσιμη και η προσθήκη mags από τον Αλέξη.Σε πρώτη ευκαιρία θα παρατηρήσω. Βαγγέλης https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Left Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10, 2012 Τα χρώματα είναι εντελώς υποκειμενικά. οφείλονται στη διαφορετική θερμοκρασία των αστεριών. Το ανθρώπινο μάτι πολλές φορές συγχέει αυτά τα χρώματα δημιουργώντας αποχρώσεις που δεν υφίστανται πραγματικά. Για παράδειγμα βλέπουμε πράσινα αστέρια αλλά πρόκειται για ελαφρά πορτοκαλί αστέρια δίπλα σε λευκά αστέρια. Αν θέλετε να δείτε ένα πράσινο αστέρι δείτε το σ του Ωρίωνα , το αστεράκι δεξιά απ’ τον Alnitak , στη ζώνη του Ωρίωνα. Αυτό είναι τετραπλό . Το ένα απ’ τα τέσσερα έχει μια πρασινωπή απόχρωση για τα δικά μου μάτια , οπότε τα χρώματα που αναφέρω στο πίνακα που ακολουθεί είναι τελείως υποκειμενικά . Αν κάποιος παρατηρήσει κάποιο απ’ τα συγκεκριμένα διπλά, ας γράψει τη δική του χρωματική απόδοση. Αγαπητέ HOMO προσωπική εμπειρία για τα διπλά του Κήτους δεν έχω. Θυμήθηκα όμως οτι στο αρχείο μου έχω κάτι παλιά σκίτσα διπλών που είχα βρεί στο CN, τα είχε ανεβάσει o asteroid7. Βλέποντας αυτά νομίζω ότι οι παρατηρήσεις σου για τα h 1981, β 734, 12 ceti, Σ 274 και Σ 91 επιβεβαιώνονται από τα σκίτσα. Οπως βεβαίως και τα σκίτσα επιβεβαιώνονται από τις δικές σου παρατηρήσεις! Επισυνάπτω τα σκίτσα Φιλικά Λευτέρης Βακαλόπουλος
HOMO Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11, 2012 Α σ'ευχαριστώ Λευτέρη! Πράγματι η δουλειά του asteroid7 ήταν καταπληκτική. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πάρα πολλά σκίτσα , φωτογραφίες αλλά και κατάλογοι με διπλά αστέρια. Το Κήτος δυστυχώς πέφτει σχετικά γρήγορα! και μόνο η κεφαλή του αργεί λίγο να δύσει αν και κάπου εκεί είναι ο Δίας και κάνει μια σχετική φωτορύπανση. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
gregohks Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2012 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14, 2012 Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως δουλεύει η εύρεση αντικειμένων όταν γνωρίζεις την ορθή αναφορά/απόκλιση;Πχ ενα αντικείμενο με 00h 30.0m -03d57m πως ακριβώς το βρίσκεις;Έχω τον pocket sky atlas εαν αυτό βοηθάει.
HOMO Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15, 2012 Γρηγόρη οι ουράνιες συντεταγμένες ενός αστεριού ορίζονται από την ορθή αναφορά την απόσταση ενός αστεριού από την εαρινό ισημερινό σημείο ( δες το κόκκινο βελάκι στην εικόνα) η οποία μετριέται σε ώρες , λεπτά και δευτερόλεπτα και την απόκλιση , την απόσταση ενός αστεριού από τον ουράνιο ισημερινό η οποία μετριέται σε μοίρες , πρώτα λεπτά και δευτερόλεπτα της μοίρας.Έτσι λοιπόν αν έχουμε τις συντεταγμενες του αστεριού κι έναν χάρτη με μικρό πεδίο ( ο pocket sky atlas δίνει αρκετά μεγάλο πεδίο , δηλαδή μεγάλο μερος του ουρανού) και με τη βοήθεια ενός χάρακα ή και με το μάτι ακόμη τραβάς τις ευθείες και εκεί που ενώνονται βρίσκεται το αντικείμενο που θέλεις να παρατηρήσεις.Στην εικόνα για παράδειγμα βλέπεις μια σελίδα απ' τον cambridge double star atlas μιας και μιλάμε για διπλά αστέρια και συγκεκριμένα τον αστερισμό του Κήτους , όπου λίγο παραπάνω βρίσκεται και το εαρινό ισημερινό σημείο το σημείο δηλαδή που η εκλειπτική του Ήλιου τέμνει τον ουράνιο ισημερινό.Το τ του Κήτους για παράδειγμα έχει ορθή αναφορά 1h 44'' και απόκλιση -16 μοίρες περίπου ( αρνητικές τιμές έχουμε όταν το αστέρι βρίσκεται κάτω απ' τον ουράνιο ισημερινό). Ελπίζω να σε βοήθησα. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
HOMO Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 4, 2013 Για να μην φτιάχνω καινούριο θέμα , ανεβάζω εδώ έναν πολύ καλό κατάλογο με διπλά αστρα για όλους τους αστερισμούς.Κατεβάστε τον από εδώ: http://jdso.org/ Πατήστε Carro's Double Star Catalog Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
GLOUKOS Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18, 2014 ΗΟΜΟ είσαι καταπληκτικός! Λατρεύω τα διπλά αστέρια όπως κι εσύ! Μιλάμε για μαγεία αδελφέ μου! Ειδικά εκεί που προσπαθείς να τα ξεχωρίσεις και τελικά τα καταφέρνεις ανακαλύπτωντας τον διαφορετικό (πολλές φορές) χρωματισμό τους! Σε ευχαριστούμε!
HOMO Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2014 Σ' ευχαριστώ. Η γοητεία της παρατήρησης διπλών άστρων οφείλεται και στη χρωματική διαφορά τους και στο ότι διακρίνουμε το πόσο κοντά βρίσκονται , το διαχωρισμό τους δηλαδή και το ότι αποτελούν ένα καλό τεστ για τα οπτικά του τηλεσκοπίου μας και των ματιών μας. Επίσης πρέπει να έχουμε κατα νου ότι τα δύο ή τρία αστεράκια που βλέπουμε γεννήθηκαν μέσα από το ίδιο πυκνό μοριακό νέφος μεσοαστρικής ύλης σχεδόν την ίδια χρονική στιγμή οπότε από το χρώμα τους καταλαβαίνουμε και τη μάζα τους ( περίπου...) Δυστυχώς το Κήτος δύει νωρίς το βράδυ. Δες εδώ και άλλα διπλά... Καλές παρατηρήσεις! http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=185492&sid=b177b0c977634cc3db5bbb0b5dae8c69 Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
GLOUKOS Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19, 2014 Φίλε HOMO κι εγώ 10 inch Dob χρησιμοποιώ! Μ'έχει βοηθήσει στο να αναλύω πολλούς διπλούς η πολλαπλούς αστέρες ππου δεν μπορούσα με το προηγούμενο τηλεσκοπιό μου των 13 εκατοστών. Το οτι δημιουργήθηκαν από το ίδιο νέφος είναι πιστεύω το πλέον συγκινητικό... Αυτά τα αστέρια ουσιαστικά είναι ένα αστέρι, δυό ψυχές, δύο σάρκες σε μία.... Πολύ θα ήθελα να είχαμε κι εμείς ένα πολύ κοντινό συνοδό άστρο στον Ήλιο μας... Βέβαια χωρίς να επηρεάζονται οι ευνοικές συνθήκες επιβίωσης μας. Μα σε πηγάδι κατουρήσαμε?? Χαχαχα Το πλέον μαγικό είναι το εξαπλό σύστημα του Κάστορα! Υ.Γ. μόλις κατέβασα τους διπλούς του Ωρίωνος, RESPECT.
HOMO Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2014 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2014 Η αδιόρατη βαρυτική σχέση που έχουν τα δύο ή περισσότερα αστεράκια που γεννηθήκανε από το ίδιο νέφέλωμα την ίδια χρονική στιγμή .....συγκινεί ναι! Με τα χρόνια κάποια απομακρύνονται μεταξύ τους , κάποια παραμένουν ζευγάρι αιώνια. Αν αντιληφθούμε ότι τα περισσότερα άστρα στο γαλαξία είναι διπλά δηλαδή ζευγαρωμένα συμπεραίνουμε ότι τα άστρα είναι κοινωνικά όντα και μας δίνουν ενέργεια επειδή καίγονται μόνα τους . Πόσο μοιάζουμε τελικά με τα αστέρια.... Ο ήλιος μας δυστυχώς πορεύεται μόνος του . Έχει κοντινή συντροφιά τον Εγγύτατο του Κενταύρου , τον Σείριο , τον Προκύωνα και αρκετούς κόκκινους και καφέ νάνους στο τοπικό αστρικό σμήνος που γεννήθηκε. Έχει εμάς βέβαια που τον τιμούμε κάθε μέρα !! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
GLOUKOS Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2014 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 20, 2014 Τι όμορφα που τα λες! Είσαι ευαίσθητη ψυχή αδελφέ μου, μα όντως είναι έτσι όπως τα λες... Βέβαια υπάρχουν και τα αστέρια κανίβαλοι, που κολατσίζουν για πλάκα τους μικρότερους συνοδούς τους! Στο τέλος βέβαια πολλοί γίνονται Νόβα, οπότε αποκαθίσταται η τάξη... Το αστεράκι του Μπάρναρντ το έχεις δει? Η ψυχούλα μου... είναι τόσο κοντά μας αλλά είναι πολύ ταπεινό ως ερυθρός νάνος. Εγώ δεν έχω ασχοληθεί ακόμα μαζί του ώστε να τον αντικρίσουν τα μάτια μου, πιστεύεις αξίζει τη προσοχή μας?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα