Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

:D :D :D

προχθες ειδα τον Κρονο για πρωτη μου φορα.. :D

απλα εμεινα! :shock: :shock: :shock: :shock:

αν κ ηταν πολυ κοντα στον οριζοντα ειδα τους δαχτυλιους κ κανα 4-5 δορυφορους(δν τους μετρησα γτ ειχα μεινει απο το θεαμα των δαχτυλιων!)

εφτασα μεχρι 225Χ μεγενθυνσεις οπου ειναι κ η αποδοση του τηλεσκοπιου μου.

ηθελα να δοκιμασω κ πιο πανω για να τον δω πιο κοντα(χωρις καλυτερη ποιοτητα βεβαια)αλλα δν το κανα γτ η ωρα ειχε φτασει 4.30! :shock:

ο κρονος ποσο μεγενθυνση θελει για να τον παρατηρησεις σωστα?

αρκουν 225Χ?τι φιλτρακι χρειαζεται?με το κιτρινο που μου ειχε προτεινει ενας φιλος τον ειδα αρκετα καλα.

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

• Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Φίλε amgamer χαίρομαι για τον ενθουσιασμό σου! Θυμάμαι κάτι παλιότερες δημοσιεύσεις σου που παραπονιόσουν για το τηλεσκόπιο σου, είμαι σίγουρος πως με υπομονή βλέπεις μόνος σου τις δυνατότητες του και πόσα μπορεί να σου προσφέρει και αυτό είναι το σημαντικό!

Τώρα για την μεγέθυνση, χοντρικά το τηλεσκόπιο σου δεν έχει δυνατότητες μεγέθυνσεις μεγαλύτερες από το διπλάσιο της διάμετρου του σε χιλιοστόμετρα. Το δικό σου δηλαδή δεν μπορεί να ξεπεράσει χ230, φυσικά αυτό το εμπειρικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις συνθήκες, όσο χειρότερες είναι τόσο μικρότερη μεγέθυνση μπορείς να πετύχεις. Με μεγεθύνσεις πάνω από αυτή δε θα δεις τίποτα παραπάνω, το είδωλο σου θα γίνει θολο και ακαθόριστο. Όσο ο Κρόνος θα πλησιάζει το ζενίθ θα τον βλέπεις καλύτερα και όσο θα πλησιάζει την αντίθεση του επίσης θα έχεις μεγαλύτερο είδωλο!

Καλή τύχη!

Κώστας

Δημοσιεύτηκε
Φίλε amgamer χαίρομαι για τον ενθουσιασμό σου! Θυμάμαι κάτι παλιότερες δημοσιεύσεις σου που παραπονιόσουν για το τηλεσκόπιο σου, είμαι σίγουρος πως με υπομονή βλέπεις μόνος σου τις δυνατότητες του και πόσα μπορεί να σου προσφέρει και αυτό είναι το σημαντικό!

Τώρα για την μεγέθυνση, χοντρικά το τηλεσκόπιο σου δεν έχει δυνατότητες μεγέθυνσεις μεγαλύτερες από το διπλάσιο της διάμετρου του σε χιλιοστόμετρα. Το δικό σου δηλαδή δεν μπορεί να ξεπεράσει χ230, φυσικά αυτό το εμπειρικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τις συνθήκες, όσο χειρότερες είναι τόσο μικρότερη μεγέθυνση μπορείς να πετύχεις. Με μεγεθύνσεις πάνω από αυτή δε θα δεις τίποτα παραπάνω, το είδωλο σου θα γίνει θολο και ακαθόριστο. Όσο ο Κρόνος θα πλησιάζει το ζενίθ θα τον βλέπεις καλύτερα και όσο θα πλησιάζει την αντίθεση του επίσης θα έχεις μεγαλύτερο είδωλο!

Καλή τύχη!

Κώστας

ενθουσιασμος παντα υπηρχε κ υπαρχει!!ακομη κ 7 μεγενθυνσεις να χα ειναι οπωσδηποτε περισσοτερες απο οταν βλεπεις με το ματι. :D

ανυπομονω να τον δω κοντα στο ζενιθ....

θελω να κανω μια ερωτηση σχετικα με την αστροφωτογραφια κ την μεγενθυνση:

εχω ακουσει οτι οταν χρησιμοποιεις μια ψ.μηχανη πανω στο τηλεσκοπιο,αυτη απο 225Χ μεγενθυνσεις ας πουμε που εχει το τηλεσκοπιο εκεινη την στιγμη σε ανεβαζει κ αυτη αναλογα με τον φακο κ την δικια της μεγενθυνση...στις 300Χ για παραδειγμα.

εφοσων εγω εχω ποιοτητα μεγιστη υπο καταλληλες συνθηκες στα 230Χ,απο κει κ περα μια ψηφιακη δν θα μου δωσει αδεια μεγενθυνση???ή δν ισχυει αυτο στις μηχανες????

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

celestron kit : 5 plossl fully multicoated(32mm,15mm,9mm,6mm,4mm,barlow 2x) +7 planet filters.

Δημοσιεύτηκε

Ας ξεμπερδέψουμε λίγο τα πράγματα (ελπίζω):

Η μεγέθυνση εκφράζει το πόσες φορές μεγαλύτερο φαίνεται κάτι με οπτικό όργανο απ' ό,τι με γυμνό μάτι. Συνεπώς:

Όταν κοιτάζουμε μια φωτογραφία, είτε εκτυπωμένη είτε στην οθόνη του P/C, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένη μεγέθυνση. Και να γιατί:

Έστω ότι κοιτάζουμε μιά εκτυπωμένη φωτογραφία της Σελήνης από απόσταση 40 εκ. και ας θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι έχει «μεγέθυνση 100Χ». Αν τη κοιτάξουμε από απόσταση 20 εκ. τότε η μεγέθυνση θα διπλασιαστεί και θα είναι «200Χ». Αν την εκτυπώσουμε σε 5πλάσιες διαστάσεις και την κοιτάξουμε από απόσταση 1 μέτρου η μεγέθυνση θα είναι πάλι «200Χ». (γιατί 5πλασιάστηκε και η απόστασή μας απ' αυτή).

Ποιά είναι λοιπόν η μεγέθυνση της φωτογραφίας; Καμμία από τις παραπάνω και όλες.

Είναι φανερό ότι η πραγματική μεγέθυνση δηλ. σε σχέση με το μέγεθος της εικόνας με γυμνό μάτι εξαρτάται απόλυτα και από το μέγεθος της εκτύπωσης και από την απόσταση παρατήρησης της φωτογραφίας. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να λέμε ότι "αυτή η φωτογραφία έχει μεγέθυνση 300Χ".

Στην πράξη, και για την afocal (με προσοφθάλμιο + φακό μηχανής) φωτογραφία στην οποία αναφέρθηκες, ισχύουν χονδρικά τα εξής: Όταν η μεγέθυνση στον προσοφθάλμιο είναι ήδη πολύ αυξημένη, πράγματι, δεν έχει πολύ νόημα να χρησιμοποιήσουμε θέση τηλεφακού στη μηχανή. Το αποτέλεσμα θα είναι φωτογραφία φτωχή σε ανάλυση, δηλ. η ελάχιστη ορατή λεπτομέρεια θα καταλαμβάνει πολλά pixels. Ξεκινάμε λοιπόν από μικρότερες «μεγεθύνσεις». Υπάρχει ένας κανόνας (που προκύπτει από το θεώρημα δειγματοληψίας του Nyquist) που υποδεικνύει ότι η σωστή κλίμακα καταγραφής της εικόνας επιτυγχάνεται όταν η ελάχιστη δυνατή λεπτομέρεια που υπάρχει στην εικόνα καταλαμβάνει 2 pixels. Αυτός ο κανόνας όμως πρέπει να τηρείται κατά την κρίση του φωτογράφου και ανάλογα με το σκοπό της φωτογραφίας. Αν δεν είσαι εξικοιωμένος με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία, είναι καλύτερο να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις μόνος σου τους πιό αποτελεσματικούς συνδυασμούς προσοφθαλμίων φακών και φακού/ανάλυσης της μηχανής σου.

Έχε πάντα στο μυαλό σου αυτό που ήδη έχεις καταλάβει: Η «επιπλέον μεγέθυνση» του φακού της μηχανής δεν θα δώσει περισσότερη λεπτομέρεια απ' αυτή που περιέχει το είδωλο του τηλεσκοπίου.

Φιλικά, Στέφανος

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Ας ξεμπερδέψουμε λίγο τα πράγματα (ελπίζω):

Η μεγέθυνση εκφράζει το πόσες φορές μεγαλύτερο φαίνεται κάτι με οπτικό όργανο απ' ό,τι με γυμνό μάτι. Συνεπώς:

Όταν κοιτάζουμε μια φωτογραφία, είτε εκτυπωμένη είτε στην οθόνη του P/C, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένη μεγέθυνση. Και να γιατί:

Έστω ότι κοιτάζουμε μιά εκτυπωμένη φωτογραφία της Σελήνης από απόσταση 40 εκ. και ας θεωρήσουμε αυθαίρετα ότι έχει «μεγέθυνση 100Χ». Αν τη κοιτάξουμε από απόσταση 20 εκ. τότε η μεγέθυνση θα διπλασιαστεί και θα είναι «200Χ». Αν την εκτυπώσουμε σε 5πλάσιες διαστάσεις και την κοιτάξουμε από απόσταση 1 μέτρου η μεγέθυνση θα είναι πάλι «200Χ». (γιατί 5πλασιάστηκε και η απόστασή μας απ' αυτή).

Ποιά είναι λοιπόν η μεγέθυνση της φωτογραφίας; Καμμία από τις παραπάνω και όλες.

Είναι φανερό ότι η πραγματική μεγέθυνση δηλ. σε σχέση με το μέγεθος της εικόνας με γυμνό μάτι εξαρτάται απόλυτα και από το μέγεθος της εκτύπωσης και από την απόσταση παρατήρησης της φωτογραφίας. Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να λέμε ότι "αυτή η φωτογραφία έχει μεγέθυνση 300Χ".

Στην πράξη, και για την afocal (με προσοφθάλμιο + φακό μηχανής) φωτογραφία στην οποία αναφέρθηκες, ισχύουν χονδρικά τα εξής: Όταν η μεγέθυνση στον προσοφθάλμιο είναι ήδη πολύ αυξημένη, πράγματι, δεν έχει πολύ νόημα να χρησιμοποιήσουμε θέση τηλεφακού στη μηχανή. Το αποτέλεσμα θα είναι φωτογραφία φτωχή σε ανάλυση, δηλ. η ελάχιστη ορατή λεπτομέρεια θα καταλαμβάνει πολλά pixels. Ξεκινάμε λοιπόν από μικρότερες «μεγεθύνσεις». Υπάρχει ένας κανόνας (που προκύπτει από το θεώρημα δειγματοληψίας του Nyquist) που υποδεικνύει ότι η σωστή κλίμακα καταγραφής της εικόνας επιτυγχάνεται όταν η ελάχιστη δυνατή λεπτομέρεια που υπάρχει στην εικόνα καταλαμβάνει 2 pixels. Αυτός ο κανόνας όμως πρέπει να τηρείται κατά την κρίση του φωτογράφου και ανάλογα με το σκοπό της φωτογραφίας. Αν δεν είσαι εξικοιωμένος με τα μαθηματικά και τη γεωμετρία, είναι καλύτερο να πειραματιστείς και να ανακαλύψεις μόνος σου τους πιό αποτελεσματικούς συνδυασμούς προσοφθαλμίων φακών και φακού/ανάλυσης της μηχανής σου.

Έχε πάντα στο μυαλό σου αυτό που ήδη έχεις καταλάβει: Η «επιπλέον μεγέθυνση» του φακού της μηχανής δεν θα δώσει περισσότερη λεπτομέρεια απ' αυτή που περιέχει το είδωλο του τηλεσκοπίου.

Φιλικά, Στέφανος

ποσα εχω ακομα να μαθω...... :shock: :?

φιλε Στεφανε σε ευχαριστω πολυ!! :wink:

με ξεμπερδεψες αρκετα μπορω να πω.

ειχα διατυπωσει τελειως λαθος εικονα.

ισως επειδη εχω αφησει αδιαβαστο το τελευταιο κεφαλαιο του nightwatch σχετικα με την αστροφοτογραφιση.(καιρος να το διαβασω..)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

pses apofasisa na palepso to krio kai pira to 8ari mou mia volta sto vouno.

kata tis 11:00 to estrepsa pros ton krono kai mporesa me 15mm kai barlow na diakrinw 4 doriforous, to keno metaksi ton daxtilion kathos kai riges stin epifania tou planiti(den eimai sigouros an itan i fantasia mou omos). xrisimopiisa k to 6mm pou exw alla diskolevomoun sto focus. nomizw pos me tin imiselino arketa konta kai me tin xalia atmosfaira pou eixame pses edw stin kipro to 8ari mou ta pige poli kala! ithela na meinw mexri na ftasei to azimuth alla i pagwnia me esteile sto zesto mu krevataki... :wink:

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Όποιος θέλει να δει τον Κρόνο στο ζενίθ, θα πρέπει να σηκωθεί στις 5 το πρωί. Την ίδια ώρα ή λίγο αργότερα, και ανάλογα με το σημείο παρατήρησης (εγώ έχω μπροστά μου τον Υμηττό) εμφανίζεται και ο Δίας στον ορίζοντα.

Αυτό έκανα χθες το πρωί και, παρά το γεγονός ότι ο Κρόνος είναι ακόμα μικρός, δεν το μετάνιωσα καθόλου! Φαινόταν άριστα μέχρι και τις 211 μεγεθύνσεις. Από εκεί και πάνω, μάλλον έπαιρνα περισσότερο «κενή» μεγέθυνση, παρά περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ προοδευτικά έχανα και σε ευκρίνεια.

Φιλικά

PapGeo

Δημοσιεύτηκε

χθες στις 11.45 ο Κρόνος ήταν σε καλό σημείο για παρατήρηση και δεν έχασα ευκαιρία...

παρόλο που το τηλεσκόπιο που έχω τωρα δεν είναι και τόσο καλό(διοπτρικό 2,5 inch) το θέαμα ήταν απλά ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!

ανυπομονώ να τον δω με το καινούργιο τηλεσκόπιο( κατοπτρικό sk-150,6 inch)

Δημοσιεύτηκε

οπως ηταν φυσικο..ουτε γω δν θα χανα την ευκαιρια να βγω να τον δω.ειδα καθαρο ουρανο μετα απο πολλες μερες κ δν αντεξα!:D

βγηκα στις 3.το seeing ηταν αρκετα καλο,τοσο καλο που με 28 μεγενθυνσεις τον εβλεπα τελειο! :D

ανεβασα μεχρι 200Χ.το θεαμα??οπως παντα εντυπωσιακο!

προσπαθησα να βγαλω κ φωτο με μια ψηφιακη,αλλα απετυχα διοτι χρειαζομουν ανταπτορα.(βγηκε κουνημενη..)

ο Κρονος ειναι μακρια μας???

δλδ οταν θα ρθει πιο κοντα θα τον βλεπουμε με πιο πολλες λεπτομερειες κ μεγαλυτερο ή ιδιο???(οπως ειχε γινει κ με τον Αρη..)

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

Δημοσιεύτηκε

και εγώ προσπάθησα να τον φωτογραφήσω αλλά...

δείτε και μόνοι σας.. :(

αυτό δεν συγκρίνεται με αυτό που έβλεπα στο προσοφθάλμιο.

τεσπα θα ξαναπροσπαθήσω.. :wink:

2041837273_.jpg.21fecb967de1e13ffdac985c8ffefb55.jpg

Πρώτη προσπάθεια φωτογράφησης

Δημοσιεύτηκε
Παιδιά συγχαρητήρια, είστε σε καλό δρόμο! Ο πλανήτης φαίνεται πιο καλά όταν είναι σε αντίθεση δηλαδη όταν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη Γη και τον ήλιο (με τη Γη να είναι στο κέντρο) οπότε θα ανατέλλει ακριβώς την ώρα του ηλιοβασιλέματος και θα δύει όταν ανατέλλει ο Ήλιος. Επειδή οι τροχιές είναι ελλείψεις και όχι κύκλοι μερικές αντιθέσεις είναι πιο ευνοικές από άλλες (δηλαδή η αποστάση Γης-Πλανήτη) είναι μικρότερη. Αυτή η διαφορά όμως είναι αισθητή κυρίως στον Άρη γιατί οι υπόλοιποι πλανήτες είναι ούτως ή άλλως πολύ μακριά. Τα παραπάνω ισχύουν μόνο για τους εξωτερικούς πλανήτες.
Δημοσιεύτηκε
27 Ιανουαρίου 2006 είναι η επόμενη αντίθεση, αυτό σημαίνει πως όλη εκείνη η περίοδος είναι βολική για παρατήρηση.

σε ευχαριστουμε Heal για τις παρα μα παρα πολυ , ενδιαφερουσες πληροφοριες...

(ισως διακρινουμε το χωρισμα στους δακτυλιους?....πολλα θελω ε? :D )

BRESSER-GALAXIA(114/900)

K-6mm,K-25mm,barlow 2x

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης