hypercube Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2012 Καλησπέρα, πήρα το SW Maksutov 102mm EQ2 το οποίο έστησα στην ταράτσα του σπιτιού μου στο Αιγάλεω, δίπλα στην Ιερά οδό και στον Κηφισό, στο πανηγύρι της λάμπας δηλαδή. Φοβερό, λοιπόν, το φεγγάρι, το "έλιωσα" με τον super 25, πολύ καλή εικόνα, καθώς και με τον 10mm αν και θολώνει κάπως το είδωλο. Πήρα τον WA Plossl 7mm 58o και έτσι πλησιάζω την μέγιστη μεγέθυνση για μένα με αρκετά ποιοτικότερη εικόνα. Τον Δία, δεν περίμενα οτι θα τον δω έτσι, περίμενα κάτι κατώτερο καθώς δεν είχα ξανακοιτάξει ποτέ μέσα απο ένα τηλεσκόπιο, και έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν, ακόμα και με τον super 25, έβλεπα το χρώμα του και αχνά τη μεσαία λωρίδα του. Με τον 7mm, όταν ο πλανήτης είναι ψηλά, το μάτι έκανε πάρτυ. Επίσης "ψαχούλεψα" και τις πλειάδες τις οποίες εντόπισε η κοπέλα μου, μη γνωρίζοντας οτι υπάρχουν καν, λέγοντάς μου οτι ήθελε να στοχεύσουμε ένα αμυδρό αστέρι το οποίο δεν ήταν ένα, αλλά πολλά!!! Μα πού το είδε; Ισα ίσα φαινόταν σαν ένα. Μας τρέλανε.. Όσο αφορά την επίγεια παρατήρηση, δυσκολεύει κάπως η ισημερινή στήριξη, αλλά δε καθιστά αδύνατη την παρατήρηση. Αν θες να παρατηρήσεις κάτι σταθερό πχ την ακρόπολη, κάνει μια χαρά τη δουλειά της, γυρνώντας τον πολικό άξονα στις 90ο. Όπως είχε αναφέρει ο kkokkolis, η μεγάλη εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου, σε συνδυασμό με τα παρεχόμενα προσοφθάλμια σου δίνει minimum 52x μεγέθυνση, όπου βλέπεις μια χαρά, αλλά σκοτεινιάζει το είδωλο όσο μεγεθύνεις. Βλέπεις καλά, αλλά όχι άριστα. Πιστεύω πως ένας φακός 32mm ή 40mm θα βοηθήσει πολύ, εσείς τι λέτε; Το τηλεσκόπιο φορτώνεται για πλάκα. Ο σωλήνας στο κουτί του, μαζί με τη στήριξη, μέσα σε μεγάλο σακίδιο πλάτης και ο τρίποδας δεμένος απο πάνω. Tο φορτώθηκα, καβάλησα το μηχανάκι μου κ έφυγα!! Στο αμάξι πιάνει το 1/3 του χώρου αποσκευών. Στήσιμο-ξεστήσιμο-φόρτωμα 15-20 λεπτά. Επίσης δεν ανυσηχείς για κραδασμούς και ευθυγράμιση, αφου δε χρειάζεται ποτέ. Σε γενικές γραμμές είμαι ικανοποιημένος με αυτό που πήρα, και πιστεύω οτι είναι ένα καλό και προσιτό τηλεσκόπιο για άτομα που αναζητούν παρατήρηση πλανητών κυρίως, επίγεια παρατήρηση και άριστη φορητότητα. Ευχαριστώ τον Παναγιώτη στο πλανητάριο που με βοήθησε και με καθοδήγησε στην αγορά μου, σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες μου. Έχω κάποια ερωτήματα. Χωρίς φυσικά να φαίνεται, αλλά γνωρίζοντας το που βρίσκεται περίπου, έφαγα πολύ ώρα να ψάχνω την ανδρομέδα. Με 52x τι πρέπει να περιμένω να δω; ένα τμήμα της; τίποτα; μπορώ να την δω με αυτό το τηλεσκόπιο; Φταίει η φωτορύπανση; Τι άλλο μπορώ να δω; Ανυπομονώ να βρεθώ σε σκοτεινό ουρανό... Φιλικά, Γιάννης Γιάννης
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2012 Γιάννη καλορίζικο και καλές παρατηρήσεις ! ! Να θυμάσαι ότι η πρώτη φορά μένει για πάντα χαραγμένη στο μυαλόΑνδρομέδα από Αθήνα δε νομίζω να καταφέρεις λόγο φωτορύπανσης ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
gk70190 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 10, 2012 καλορίζικο ίδιο ουρανό βλέπουμε στον Κηφισσό με όλα του τα προβλήματα
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Γειά σου πατρίδα. Από τον Κηφισό πήρα μια μέρα το 1980 τη φυσούνα για να πάω στο γυμνάσιο και κόλλησα στο λιμάνι -αλλά δεν αλλαξοπίστησα. Μπορείς να ανεβάσεις την κόρη εξόδου με ένα φακό 30-40mm. Αν μείνεις στο διαγώνιο 1.25", η καλύτερη επιλογή είναι ένας Plössl 32mm. Των 40mm έχουν στενό πεδίο και δεν συνιστώνται. Πιστεύω πάντα πως ο συνδυασμός SWA 24 & 13mm είναι ο καλύτερος, επειδή το πεδίο των 68 μοιρών είναι πιο ικανοποιητικό στο μάτι (πλησιάζει το πεδίο της ανεμπόδιστης όρασης). Χρησιμοποιούσα Hyperions 24 & 13mm και τώρα Naglers 22 & 12mm. Ανάλογα με τη φωτεινότητα του στόχου κατεβαίνεις περισσότερο και τα fine tune rings βοηθούν αυτό να γίνει ανέξοδα. Αν πάρεις έναν 13ρη, έχεις παράλληλα 10, 9 και 8mm περίπου με τη βοήθεια των δακτυλίων. Το 10mm μπορεί να χρησιμοποιηθεί συχνότατα, τα άλλα θα τα χρησιμοποιήσεις σπανιότερα αλλά δεν βλάπτει να τα έχεις διαθέσιμα. Ότι και να διαβάσεις για τους Hyperions (πολλά από τα οποία είναι υπερβολικά) σε ένα τηλεσκόπιο εστιακού λόγου f/13 αποδίδουν όσο φακοί που κοστίζουν πολλά περισσότερα.Με 52x θα δείς 1 μοίρα, δηλαδή ένα μικρό τμήμα της Ανδρομέδας (4 μοίρες). Επειδή δεν θα έχεις κάδρο ώστε να υπάρξει αντίθεση, ίσως δεν καταλάβεις πως την έχεις στο πεδίο. Χρειάζεται μικρό διοπτρικό ή κιάλια αυτός ο γαλαξίας και σκοτάδι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
nikk2875 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Έχοντας παλιώτερα ένα παρόμοιο σωλήνα (το mak90), θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα έναν καλό plossl στα 30-32mm. Με καλές συνθήκες κι αυτό το φακό νομίζω ότι θα μπορέσεις να δεις λίγο από Ανδρομέδα (κι αρκετά άλλα Messier). Είχα το Vixen NPL 30mm και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Γενικά τα 40mm δεν είναι πολύ δημοφιλή, αφενός γιατί θα σου δείξουν ότι και τα 32mm (αλλά σε μικρότερη μεγέθυνση), αφετέρου γιατί μπορεί να έχουν υπερβολικά μεγάλο eye relief (άρα να πρέπει να απομακρύνεις το μάτι υπερβολικά από το φακό και να είναι εύκολο να πέφτεις σε "σκοτεινιάσματα"). Πάντως τα 40mm μπορεί να σου δώσουν λίγο λαμπρότερα είδωλα. Νίκος Κουρούνης Celestron C8 XLTHelios Apollo 15X70Vixen Ultima 7X50
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Βρείτε μια ευκαιρία να πάρετε το τηλεσκόπιο με την κοπελιά σου και να πάτε κάπου πιο σκοτεινά.Θα εκπλαγείς και θα δεις τι πραγματικά μπορεί να σου δείξει αυτό που έχεις. Όπως και να 'χει, καλή αρχή και καλές συγκινήσεις. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
hypercube Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια καθώς και για το ενδιαφέρον σας να βοηθήσετε.Ευελπιστώ να βρεθούμε και απο κοντά κάποια στιγμή, είτε εντός Αθήνας για καφεδάκι-συζήτηση, είτε για καμια εξόρμηση προς Κιθαιρώνα μεριά. Να ξέρετε πως είμαι μέσα σε κάθε δραστηριότητα, καλώς εχων των πραγμάτων. Η επόμενη αγορά μου σκόπευα να είναι ενας Baader Hyperion, επειδή βλέπω πως είναι καλοί φακοί σε εξαιρετική τιμή, κατι που επιβεβαιώνεται απο όλους. Ηθελα, λοιπόν, να ρωτήσω τα εξής. 1. Οι hyperion έχουν 8 στοιχεία και έχω διαβάσει και ακούσει πως, στην πλανητική παρατήρηση καλό είναι να έχουμε προσοφθάλμιους με όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία. Αν και δε νομίζω να έχω πρόβλημα, θέλω να ακούσω την άποψή σας. 2. Είμαι ανάμεσα στον 21mm και στον 17mm, φυσικά με τα fine tuning rings. Εσείς ποιόν προτείνετε με βάση το τηλεσκόπιό μου; 3. Προτείνετε κάποιον άλλο φακό, δοκιμασμένο απο εσάς, σε σχετικά προσιτή τιμή. Παραθέτω πινακάκι με τις αναλογίες των fine tuning rings για τους hyperion. Γιάννης
astrovox Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Βασικά δεν έχουν πολύ μεγάλη διαφορά. Πιο πολύ εξαρτάται από τι συνδυασμούς θες να κάνεις. Έχεις διαγώνιο 1.25"; Τον 24άρι γιατί τον απέκλεισες; Έτσι θα πάρεις ό,τι μπορείς να πάρεις από τις 1.25" και παίρνεις και μετά έναν μικρότερο. Για πλανήτες θα χρειαστείς κάτι με λιγότερα στοιχεία. Ένας καλός plossl ή ortho στα 12 και κάτω θα σου δώσει μεγάλες μεγεθύνσεις και καλό είδωλο. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 11, 2012 Πρότεινα ήδη τους 24 και 13mm.Μπορείς να δεις πλανήτες με αυτούς, αλλά ένας Baader Genuine Ortho 12.5mm θα σου δώσει κάτι κοντά στο βέλτιστο και με λίγα χρήματα. Και αν τον βρεις σαν University Optics μην το σκέπτεσαι. Αλλά θα δυσκολευτείς να κρατάς τον πλανήτη στο πεδίο σε σχέση με τον Hyperion 13.Οι Plossl σε αυτές τις εστιακές έχουν λιγότερο eye relief. Εγώ κάτω από τα 15mm δεν τους μπορώ, ενώ ακόμη και ο 9mm ορθοσκοπικός μου φαίνεται σχετικά άνετος. Αλλά οι Plossl 32 & 25mm είναι σταθερές αξίες και αρκετά φθηνότεροι. Μπορείς να πάρεις ακόμη και Televue Plossl σε λογικές τιμές. Αν δεν ανέβεις στο τραίνο των 68 μοιρών ένα σετάκι από Plossl 32 & 25 (τον 25 τον έχεις ήδη) και ένας Abbe Ortho των 12.5 είναι μια καλή επιλογή, φθάνει να είσαι επιδέξιος με τα χειριστήρια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
hypercube Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Αρχικά να πω κάτι για όσους καθημερινά απαντούν σε ερωτήματα διαφόρων χρηστών δίνοντας στους πιο νέους απλόχερα τα φώτα τους. Σας ευχαριστούμε για την υπομονή και τη θέληση που έχετε να απαντάτε συνέχεια σε ερωτήματα που, κάποιες φορές, γίνονται και επανηλειμμένα και κουραστικά. Ειλικρινά, επισκεπτόμενος καθημερινά το φόρουμ εδω και κάμποσους μήνες, παρατηρώ οτι μαθαίνω συνεχώς νέα πράγματα. Να 'στε πάντα καλά. Στο θέμα μου. Αν και ακόμα δεν αξιώθηκα να πάρω έναν υπερίωνα που μου είπατε, έχω πάρει κάποιους προσοφθάλμιους, ενα TV barlow 2x (κάπως αχρείαστος για το mak θα έλεγα, αλλά θα μείνει), ένα moon&skyglow (ωραίο φιλτράκι). Σε γενικές γραμμές, το mak μου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον και καθημερινά αυξάνεται το πάθος μου για το χόμπι. Δεν θα μιλήσω όμως άλλο για αυτά. Ωραίοι οι πλανήτες, φοβερό το φεγγαράκι μας, έρχεται όμως και η ρημάδα η ώρα που θες να δείς κι άλλα ωραία πραγματάκια εκεί πάνω. Ξέρω... Aperture rules.. Πάρε ίντσες να σου φύγει το μάτι. Δεκτό, αλλά υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες και θέλω την άποψή σας. 1. Με τέτοιο ουρανό που έχω εδώ, δε μπορώ να εντοπίσω τίποτα. Βλέπω τον Βέγα, τον Αντάρη, τον Αρκτούρο, λίγο απο μεγάλη άρκτο και φυσικά Ωρίωνα. Αντε και δυο-τρία ακόμα αστέρια αμυδρά. Αντε επτά-οκτώ σε καποιες "ωραίες" νύχτες. Όσοι μένετε Αθήνα και δεν έχετε ρομποτικές στηρίξεις, πως διάολο εντοπίζετε όλα αυτα τα messier που λέτε; 2. "Ενα 10" dob θα μου δείξει πολλά περισσότερα" Αλήθεια; Πού; Εδώ στη ταράτσα στο Αιγάλεω ή στον Πάρνωνα; Θέλω να πώ, αξίζει να δώσω χρήματα να πάρω ένα θηριώδη σωλήνα, για να βλεπω έναν πορτοκαλί ουρανό με 10 αστέρια και 2 πλανήτες; Πως να εντοπίσω όλα τα μικροσκοπικά messier καθώς και τους γαλαξίες; Και αν το καταφέρω θα δώ τίποτα; Μάλλον όχι ε; Μα που ζω επιτέλους. Βοήθεια. Γιάννης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Από το City μπορείς να δεις την Ακρόπολη. Το αγαπημένο μου θέαμα από το πατρικό μου. Αλλά η φωτορρύπανση φρικτή. Με 10" θα δεις περισσότερα και από εκεί, ειδικά με μικρή κόρη εξόδου (1mm) αλλά δεν αξίζει αν δεν το πας στην εξοχή. Ο Κιθαιρώνας σου πέφτει κοντά. Όσο για το πως τα βρίσκεις μέσα στην πόλη:1) GOTO2) Εμπειρία 3) Προσευχή4) Νέα Σελήνη5) Φωτασπίδες και φωτοπετάσματα6) Επικάλυμμα ματιού του Πειρατή7) Αστροκουκούλα Αλλά αν τα έχεις δει από το βουνό μένεις με την αίσθηση πως δεν αξίζει από την πόλη. Ο Κηφισός σου πέφτει νότια; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Έφτασες λοιπόν στο σημείο που ζητάς περισσότερα, έχοντας δει τα βασικά (Σελήνη, πλανήτες) από την πόλη. Σε αυτό το σημείο λοιπόν είναι που πρέπει να πάρεις τα βουνά, φίλε μου. Το Αιγάλεω πρέπει δυστυχώς να το ξεχάσεις αν θες να έχεις την πραγματική εμπειρία και το ΒΙΩΜΑ από θέαση γαλαξιών, νεφελωμάτων και σμηνών, σε όλο τους το μεγαλείο. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: στον Πάρνωνα και οπουδήποτε αλλού έχει σκοτεινό ουρανό με κάποιο σεβαστό υψόμετρο. Οποιοδήποτε μέρος στην ύπαιθρο μακριά από οποιαδήποτε εκεί τοπικά φώτα και τουλάχιστον 100χλμ. από την Αθήνα, σου κάνει. Προσωπική μου γνώμη, είναι ότι ο Κιθαιρώνας δεν αξίζει και έφταναν 2 επισκέψεις το 2011 για να μην ξαναπατήσω. Προτιμώ να κάνω τα διπλά χλμ. και να αξίζει ΚΑΙ το ξενύχτι, ΚΑΙ το κουβάλημα ΚΑΙ οι εικόνες που θα δω με τις 12" μου... Αυτό λοιπόν θα πρέπει να το βάλεις καλά στο μυαλό σου, ότι στην ερασιτεχνική Αστρονομία, για να αξιοποιήσεις πλήρως το όργανο που αγόρασες...ΠΡΕΠΕΙ να πάρεις τα βουνά!!Είναι υπαίθρια δραστηριότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι, αν και δεν βλέπω γιατί να μη μας αρέσει, όλοι καμμένοι είμαστε! Εν ολίγοις, η παρατήρηση στην πόλη είναι ένα μόλις μικρό μέρος του χόμπυ. Από εκεί και πέρα, φορτώνεις αυτοκίνητο, προετοιμάζεσαι καταλλήλως με το σωστό ρουχισμό και εξοπλισμό για το βουνό, βρίσκεις την τοποθεσία (ο Πάρνωνας είναι άριστη επιλογή) και φεύγεις. Τόσο απλά... Υπάρχει κόσμος φυσικά, που μόλις συνειδητοποιεί αυτό το γεγονός, απλώς παρατάει το χόμπυ, πουλάει τα πάντα γιατί λένε πως δεν είναι για αυτούς τέτοιες εξορμήσεις και δεν το φανταζόντουσαν έτσι.Σεβαστή η άποψη. Είτε μας αρέσει όμως είτε όχι, ξαναλέω, ΕΙΔΙΚΑ αν έχεις ένα 10" Dobsonian που μόνο σε σκοτεινούς ουρανούς αξιοποιείται, πρέπει να προγραμματίζεις αν όχι κάθε μήνα, κάποιες εξορμήσεις τον χρόνο σε σκοτεινούς ουρανούς. Τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες, όποτε έχει Νέα Σελήνη κάθε μήνα. 2. "Ενα 10" dob θα μου δείξει πολλά περισσότερα" Αλήθεια; Πού; Εδώ στη ταράτσα στο Αιγάλεω ή στον Πάρνωνα; Θέλω να πώ, αξίζει να δώσω χρήματα να πάρω ένα θηριώδη σωλήνα, για να βλεπω έναν πορτοκαλί ουρανό με 10 αστέρια και 2 πλανήτες; Πως να εντοπίσω όλα τα μικροσκοπικά messier καθώς και τους γαλαξίες; Και αν το καταφέρω θα δώ τίποτα; Μάλλον όχι ε; ΝΑΙ, αξιζει να δώσεις τα χρήματα που λες, εφόσον είσαι διατεθειμένος να ταξιδεύεις για τον σκοτεινό ουρανό και να μουτζώσεις μια και καλή τον πορτοκαλί ουρανό όσον αφορά τα deep sky. Αν δεν θέλεις/μπορείς, τότε θα πρέπει δυστυχώς αρκεστείς στο να παρατηρείς ότι έχεις δει ήδη μέχρι τώρα. Ο πορτοκαλί ουρανός είναι καλός για πλανήτες παρόλα αυτά...οι πόλεις φτιάχνουν ένα μικροκλίμα, με ορισμένες φορές ΑΡΙΣΤΟ seeing όπου δημιουργούνται συνθήκες για άριστη πλανητική παρατήρηση! Ο 10" σωλήνας δεν θεωρείται θηριώδης! Είναι η χρυσή τομή μεταφορικότητας και ιντσών!!! Όταν τον δεις από κοντά, και τον συγκρίνεις με τις 12", 14", 16" θα καταλάβεις. Όταν δεις όλα τα Μεσιέ από σκοτεινό ουρανό και τα συγκρίνεις από τον πορτοκαλί ουρανό, έλα πες μου αν θα ξαναέχεις όρεξη να ψάξεις για deep sky αντικείμενα στην πόλη!! Ακόμη και να τα εντοπίσεις (πράγμα σχεδόν ακατόρθωτο για ορισμένα λόγω φωτορύπανσης και μη εμφάνισης των αστερισμών), θα είναι ξε-πλυ-μέ-να και άθλια....ΔΕΝ αξίζει τον κόπο, με μια μικρή εξαίρεση στο Μ42 του Ωρίωνα που φαίνεται ασύλληπτο από παντού! Αυτά είχα να σου πω. Είναι απολύτως ειλικρινή όλα τα γραφόμενά μου και πηγάζουν από προσωπικές μου εμπειρίες και βιώματα τα τελευταία χρόνια στο χόμπυ. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
hypercube Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Κώστα η ακρόπολη ωραία το βράδυ στα 50x περίπου, πιο μεγάλη μεγέθυνση και σκοτεινιάζει πολύ το είδωλο, όσο για πρωινή παρατήρηση.. άστο καλύτερα.. την έβλεπα κυματοειδή απο τις ατμοσφαιρικές διαταραχές. Βέβαια στο εξοχικό ενός φίλου στο Δήλεσι δικαιώθηκε το mak το πρωί, μέχρι και φωτογραφίες έβγαλα, πρόχειρα με το κινητό! Το βράδυ είχαμε συννεφιά Ο Κηφισσός μου πέφτει ανατολικά. Για να καταλάβεις, μένω στη διασταύρωση Ιεράς οδού με κηφισσό. Μόλις ένα στενό μέσα! Μιλάμε για μέγιστη ατυχία το να ασχοληθώ με την αστρονομία και να μένω εδώ έτσι; Τάσο, σεβαστή η γνώμη σου για τον Κιθαιρώνα και εμπιστεύομαι την κρίση σου, αλλά θα πάω γιατί είναι μόλις 50 χλμ απο εδώ και φυσικά έχει πολύ καλύτερο ουρανό. Δε χάνω τίποτα να δοκιμάσω. Ασε που οι εξορμήσεις στη φύση είναι και μια αγαπημένη ασχολία απο πολύ μικρός, εχω δηλαδή σκοπό να πάρω τα βουνά, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Απλά την εξόρμηση θα την κάνεις 5-10-15 φορές ενώ στην ταράτσα ανεβοκατεβαίνω συνέχεια και εκεί (δυστυχώς) γίνεται και η βασική παρατήρηση. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα φυσικά και εντόπισα πανεύκολα μόνο που έβλεπα αχνά το πιό φωτεινό μέρος του, εκεί κοντά στο κέντρο του, τίποτα παραπάνω. Ένα είναι σίγουρο πάντως για το οποίο ανυπομονώ κιόλας. Αν δω μέσα απο τα θηρία σας, θα κλαίω. Γιάννης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Κώστα η ακρόπολη ωραία το βράδυ στα 50x περίπου, πιο μεγάλη μεγέθυνση και σκοτεινιάζει πολύ το είδωλο, όσο για πρωινή παρατήρηση.. άστο καλύτερα.. την έβλεπα κυματοειδή απο τις ατμοσφαιρικές διαταραχές. Βέβαια στο εξοχικό ενός φίλου στο Δήλεσι δικαιώθηκε το mak το πρωί, μέχρι και φωτογραφίες έβγαλα, πρόχειρα με το κινητό! Το βράδυ είχαμε συννεφιά Ο Κηφισσός μου πέφτει ανατολικά. Για να καταλάβεις, μένω στη διασταύρωση Ιεράς οδού με κηφισσό. Μόλις ένα στενό μέσα! Μιλάμε για μέγιστη ατυχία το να ασχοληθώ με την αστρονομία και να μένω εδώ έτσι; Εκεί το πρόβλημα μεγεθύνεται από τα υπερυψωμένα φώτα του δρόμου και των αυτοκινήτων επάνω στις γέφυρες. Δεν πειράζει όμως καθώς όπως και να έχει, ακόμη και από εκεί η παρατήρηση πλανητών είναι καλύτερη από ο,τιδήποτε μπορεί να παίζει στην TV οποιαδήποτε στιγμή. Ο Τάσος έχει δίκιο φυσικά και αυτό είναι το πρόβλημα. Όταν γευτείς το καλύτερο το καλό δεν σου αρκεί. Μέχρι να πάρω τα βουνά μαζί του με ικανοποιούσε και ο Κιθαιρώνας, αλλά ακόμη και ο Πειραιάς. Μετά οι παρατηρήσεις μειώθηκαν ραγδαία. Τάσο, σε καταριέμαι να παρατηρήσεις από Atacama Desert και κατόπιν να μη σου κάνουν όρεξη ο Πάρνωνας και ο Όλυμπος ακόμη. Έτσι, να μάθεις. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Τάσο, σε καταριέμαι να παρατηρήσεις από Atacama Desert και κατόπιν να μη σου κάνουν όρεξη ο Πάρνωνας και ο Όλυμπος ακόμη. Έτσι, να μάθεις. Για κάτι τέτοιο με καταριέμαι και εγώ!! Αν και κάτι τέτοιο δεν είναι κατάρα αλλά....ευχή και ΕΚΣΤΑΣΗ μαζί!! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
hypercube Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 7, 2013 Θα έρθω κι εγώ με το mak!! Γιάννης
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα