Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ένας διαφορετικός χάρτης βαθύ ουρανού, που κυκλοφορούσε στα Γερμανικά, σύντομα διαθέσιμος και στα Αγγλικά. Παρακάτω μερικά από τα χαρακτηριστικά του:

Features

Only interstellarum Deep Sky Atlas …

…shows you which deep sky objects are visible in your telescope.

…contains all deep sky objects visible in moderate to large telescopes.

…gives object outlines according to their visual appearance.

…has the entire sky in one volume.

…is colored, but fully usable at night.

…shows all Abell planetaries, Hickson galaxy groups, Arp galaxies, Barnard's dark nebulae and many other catalogs completely.

…gives a suggestion of the nebula filter to use on emission nebulae.

…depicts double stars according to their separation, position angle, and magnitude difference.

…shows stars with exoplanets.

Περισσότερα: http://www.deepskyatlas.com/

Αναλυτική παρουσίαση σε βίντεο:

893540293_isDSAen-Sample15_g.thumb.png.292dce95ec4a48e0525a308e0b5061b5.png

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Πανέμορφος είναι. Όντως χάρμα οφθαλμών. Αλλά μου ξένισε η σύγκριση που κάνει με την Uranometria. Καταρχάς είναι λάθος που λέει ότι η Uranometria δεν αναφέρει τους αστρικούς σχηματισμούς (asterisms). Τους αναφέρει, τουλάχιστον τους πιο χρήσιμους, μου ήρθε στο μυαλό και το επιβεβαίωσα, το Kemble's cascade. Εκτός αυτού, καλώς η Uranometria δεν αναφέρει για παράδειγμα τη "Μεγάλη Κουτάλα", "το Τετράγωνο του Πηγάσου" ή τη "Τσαγιέρα". Εντελώς περιττές κατά τη γνώμη μου αυτές οι πληροφορίες για έναν τόσο αναλυτικό χάρτη.

Επίσης, δε καταλαβαίνω τη χρησιμότητα της αναφοράς "Invisible objects for 12-inch telescope= 15000 (50% of total database)". Ποιος προσπάθησε και δε τα είδε; Από πού; Πόση ώρα προσπαθούσε; Και γιατί αντιπαραβάλει τον αριθμό 1231, που αναφέρεται στον αριθμό των αντικειμένων του χάρτη αυτού, που δε φάνηκαν με 12ιτσο; Αφού εξαρχής είναι δεδομένο ότι η Uranometria έχει περισσότερα αντικείμενα, λογικό δεν είναι να είναι και ο αριθμός "Invisible objects for 12-inch telescope" μεγαλύτερος;;

Όσον αφορά τα DSO, λέει ότι το περίγραμμα των DSOs, προέρχεται από τις περιγραφές και όχι από τις φωτογραφίες. Τι σχέση έχουν οι περιγραφές με την πραγματική εμφάνιση του γαλαξία στον ουρανό;; Δεν θα εμπιστευόμουν με τίποτα θέση και προσανατολισμό γαλαξία στηριζόμενα σε περιγραφές. Τα κριτήρια για τοποθέτηση γαλαξία σε χάρτη πρέπει να είναι αντικειμενικά, και όποιος θέλει, ας την επιβεβαιώνει με την οπτική παρατήρηση και όχι να συμβαίνει το αντίθετο.

Προσπερνώ εντελώς τις αναφορές που κάνουν για την περίφημη "visibility" για κάθε DSO. Κρίμα και μόνο που θέτουν αυθαίρετους περιορισμούς, αποθαρρύνοντας.

Ο χάρτης μου αρέσει πολύ. Αλλά η σύγκριση με την Uranometria καλό θα ήτνα να έλειπε. Έχω την εντύπωση ότι κινείται στο ίδιο επίπεδο όσον αφορά την ανάλυση, αλλά για την χρηστικότητα στο πεδίο φυσικά δε μπορώ να εκφέρω γνώμη. Πάντως νομίζω ότι προσπαθεί να κερδίσει εκεί που χάνει η Uranometria: Στην από την πρώτη ματιά φιλικότητα προς τον χρήστη. Οπαδούς των αναλυτικών χαρτών πάνε να κερδίσουν, αλλά με προσεκτική ανάγνωση, όχι με τόσο "θεμιτά" μέσα!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Φαίνεται πως έχουν χρησιμοποιήσει το εξής πρόγραμμα

http://www.eyeandtelescope.com/

για να εκτιμήσουν την ορατότητα αντικειμένων. Κατέβασα μόλις το demo (που έχει μόνο Messier) για να δω λίγο πώς ακριβώς το εκτιμά...

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Όντως πολύ καλός χάρτης. Μου αρέσει που έχει και χρώματα και δεν σε κουράζει.

Αλλά για εμένα ο καλύτερος και πιο χρηστικός χάρτης μέχρι στιγμής είναι ο Sky & Telescope's Pocket Sky Atlas του Roger W. Sinnott. Χρησιμοπιώ πάντα αυτο το χάρτη όταν είναι να φωτογραφίσω ένα στόχο σε συνδυασμό με το πρόγραμμα CCDnavigator της CCDware.

Παραθέτω ένα τμήμα της Κασσιόπης μέσα από το χάρτη αυτό.

map.thumb.png.875fd6d5b26dd594445dd35d8bd92636.png

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει, δεν συγκρίνονται αυτοί οι χάρτες. Για εύρεση εύκολων αντικειμένων ο pocket μια χαρά είναι, αλλά μέχρι εκεί.

Έχει δίκιο πάντως ο Δημήτρης για τη σύγκριση που κάνουν με την Uranometria η οποία παντού ουσιαστικά υπερτερεί εκτός ίσως από το αισθητικό κομμάτι αλλά προσπαθούν να το κάνουν να φανεί το αντίστροφο με έναν βλακώδη τρόπο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης