Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Καλημέρα και χρόνια πολλά! Εδώ και αρκετό καιρό είμαι σε μια "αναστάτωση" για την επιλογή κάποιου τηλεσκοπίου.Για να σας διευκολύνω ψάχνω για κάποιο είτε καινούργιο είτε μεταχειρισμένο από Ελλάδα ή εξωτερικό γύρω στα 170-200ευρώ. Ξέρω ότι με αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να διακρίνω καλά πχ νεφελώματα, μακρινούς γαλαξίες κλπ.Τέλος μένω Αθήνα αλλά Πάσχα καλοκαίρι κλπ βρίσκομαι στην επαρχία.
Δημοσιεύτηκε

Καλημερα φιλε μου !!! Αμα σε ενδιαφερει μονο η παρατηρηση και στο μελλον δεν εχεις βλεψεις στα αστροφωτογραφηση σου προτεινω ανεπιφυλακτα να πας σε dobsonian τηλεσκοπιο τουλαχιστον 6" αφου ο προυπολογισμος σου ειναι χαμηλος.Ψαξε στις αγγελιες εδω στο αστροβοξ και σιγουρα θα βρεις αριστο dob σε χαμηλη τιμη.Με το 6" θα δεις σιγουρα ολο το καταλογο messier αλλα και πολλα πολλα παραπανω.Αμα εχεις την δυνατοτητα να παρεις μεταχειρισμενο dob 8" με περιπου ενα 50ευρο ακομα,καντο για να εχεις το κεφαλι σου ησυχο!!! Καλη συνεχεια και καλες παρατηρησεις !!!

Φιλικα,

Γιωργος Λεκκας :)

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε
Άμα σε ενδαιφέρει μόνο η παρατήρηση και όχι να μάθεις να χειρίζεσαι ισημερινή στήριξη (που δεν χρειάζεται να πάρεις καινούργιο τηλεσκόπιο για να μάθεις,έτσι και αλλιώς) δεν θα σου πρότεινα με τίποτα αυτά τα δύο τηλεσκόπια.Για να βρεις πόσες ίντσες είναι ένα τηλεσκόπι διαιρείς την διάμετρο του τηλεσκοπίου με το 25.Έτσι για το πρώτο έχεις γύρω στις 4,5 ίντσες ενώ για το δεύτερο μόλις 3 ίντσες.Με τα ίδια λεφτά ε και λίγα παραπάνω βρίσκεις άριστο dobsonian 6 ιντσών όπου αρχίζεις να παρατηρείς με άνεση αμυδρά αντικείμενα και σίγουρα πολλά παραπάνω από ότι τα προηγούμενα δύο.Μιλώντας όμως άμα σε ενδιαφέρει καθαρά η παρατήρηση άντε και λίγο φωτογράφιση ηλιακού συστήματος με webcam ή κάποια φωτογραφική και όχι τίποτα το ιδιαίτερο.

Tο προφίλ του προσωπικού μου αστεροσκοπείου στο Instagram:

https://www.instagram.com/specca_observatory

Η Σελίδα μου στο Facebook.

https://www.facebook.com/dailyastronomy1/

Specca Observatory,Ioannina

Λέκκας Γεώργιος.

Δημοσιεύτηκε

Εγώ όπως τονίζω πάντα, θα πω πως τα Dobsonian δεν είναι για όλους. Μικρός ονειρευόμουν να αγοράσω κάποτε όσο μεγαλύτερο Dobsonian γίνεται, αλλά τώρα που μπορώ πλέον να πάρω ό,τι θέλω, ανάμεσα σε αρκετά τηλεσκόπια δεν έχω ούτε ένα Dobsonian, γιατί με βολεύει λιγότερο. Εντάξει το 30" που έχουμε στην αστρολέσχη (Todmorden) σαφώς θα με "βόλευε" αν το είχα στο εξοχικό μου, αλλά για μικρότερα τηλεσκόπια που υπάρχουν εναλλακτικές προσωπικά "τη βρίσκω" πολύ με ισημερινές στηρίξεις και την άνεση που προσφέρουν στην παρατήρηση και τις επιπλέον φωτογραφικές δυνατότητες... ;)

Οπότε φίλε μου αν δε σε πείσουν για Dobsonian (που μπορεί όντως να καταλήσεις να το προτιμάς - αλλά βρες κάποιον που να έχει να το δοκιμάσεις πρώτα να δεις αν σε βολεύει), ίσως να ανέβαζες το μπάτζετ σου στα 216, τιμή στην οποία σου έρχεται αυτό που πήρε ο φίλος του νήματος εδώ αν το παραγγείλεις από Αγγλία ή Γερμανία. Είναι πολύ ανώτερο από κάθε άποψη σε σχέση με αυτά που έχεις δει.

Φυσικά έχε το νου σου στις μικρές αγγελίες για ευκαιρείες ;)

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε

Προσωπική μου άποψη, και έχοντας δει πολλούς αρχάριους όλα αυτά τα χρόνια να επιλέγουν διάφορα τηλεσκόπια, οι πολύ φτηνές ισημερινές δεν ικανοποιούν τόσο διότι ούτε πολύ σταθερές είναι, ούτε μοτέρ έχουν, ούτε φυσικά είναι οι ευκολότερες στη χρήση για εντελώς αρχάριο. Το να βρεις ένα deep sky αντικείμενο με μια ελαφριά, μη στιβαρή ισημερινή, χωρίς μοτέρ είναι σαφώς δυσκολότερο από το να το κάνεις με dobsonian. Είναι αλήθεια πως "τα dobsonian δεν είναι για όλους" αλλά είναι, όπως έχει δείξει η εμπειρία, η καλύτερη λύση για τους πιο πολλούς αρχάριους. Λύσεις ίδιες για όλους δεν υπάρχουν. Προτείνω μελέτη καθώς υπάρχει πληθώρα συζητήσεων στο αρχείο. Αν αφιερώσεις μερικές ημέρες μελέτης η απάντηση για το τι σου ταιριάζει καλύτερα θα προκύψει από εσένα!

ΥΓ: Όντως το νου σου στις αγγελίες καθώς καμιά φορά βρίσκεις ευκαιρίες. Τα μεταχειρισμένα τηλεσκόπια, με στοιχειώδη φροντίδα, μπορεί να έχουν απόδοση καινούριου!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Το να βρεις ένα deep sky αντικείμενο με μια ελαφριά, μη στιβαρή ισημερινή, χωρίς μοτέρ είναι σαφώς δυσκολότερο από το να το κάνεις με dobsonian.

Συγνώμη, αλλά γιατί το λες αυτό; Ένας από τους λόγους που μου άρεσε η ισημερινή από μικρός είναι ότι κατέστρωνα τα star hopping σχέδιά μου στο χάρτη (Will Tirion Sky Atlas) που βασίζονταν στο γεγονός πως είχα κίνηση και μάλιστα slow motion στους δύο άξονες και εφαρμόζοντάς τα έβρισκα αμυδρά αντικείμενα στα οποία θα είχα πολύ μικρότερη ελπίδα με αντίστοιχο dobsonian.

Και μετά αν θες να δείχνεις αντικείμενα σε άλλους, πάλι η ισημερινή είναι πολύ μεγάλη βοήθεια. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρότεινα εγώ έχει την EQ2 που κάπως αρχίζει να σοβαρεύει σε σχέση με την EQ1. Φυσικά από το EQ3 και πάνω θα αισθανόμουν άνετα, αλλά μόνο η στήριξη κοστίζει περισσότερο από το μπάτζετ που συζητάμε...

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημοσιεύτηκε
Το λέω για διάφορους λόγους. Είναι απλά πολύ πιο εύκολο για έναν αρχάριο να κινείται αλταζιμουθιακά παρά σε ισημερινές συντεταγμένες στη μετάβαση από άστρο σε άστρο. Επίσης το το dobsonian κάθεται εκεί που το αφήνεις, δε θέλει λύσιμο-δέσιμο όπως σε κάποια μοντέλα ισημερινών, ο προσοφθάλμιος στα νευτώνεια δε βρίσκεται σε παράξενες-ανάποδες θέσεις κτλ. Αυτό, όπως είπα, δεν ισχύει για όλους, κάποιοι "πιάνουν" τη λογική των ισημερινών πιο εύκολα από άλλους. Για τους πιο πολλούς, όμως, οι ισημερινές έχουν μια αρχική δυσκολία ενώ στα dobsonian η χρήση έρχεται πιο διαισθητικά και φυσικά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Χριστος ανεστη φιλε μου.κατ'αρχην μην βιαζεσαι να αγορασεις τηλεσκοπιο καλυτερα να περιμενεις λιγο να μαζεψεις χρηματα και να παρεις κατι που να σε ευχαριστει παρα να συμβιβαστεις με κατι και μετα να σκεφτεσαι οτι με κατι παραπανω απ'αυτα που ηδη εδωσες επαιρνες κατι καλυτερο.η γνωμη μου ειναι να πας σε λιγο μεγαλυτερο απ'αυτα που εδειξες γιατι εκει παιρνεις ιντσες που θα σε <<βγαλουν>> χρονια αξιοπρεπως(οχι πως 4.5 ιντσες ειναι χαλια σκεψου αλλοι πληρωνουν χιλιαδες για τεσσερις αποχρωματικες) μιας και δεν ειναι εποχες για σπαταλες(.......και το παρε πρωτα το ενα και μετα το αλλο και μετα το παραλλο.......σκεψου πως δεν εχουμε ολοι τα ιδια πορτοφολια)με ισημερινη παντα στηριξη γιατι τα dob ναι μεν ειναι πολυ ευκολα στη χρηση τους αλλα ειναι πολυ χαμηλα και θα πρεπει μονιμως να εισαι σκυμενος.με την ισημερινη οσο μπακαλιστικα και χοντροκομενα να την κανεις χρηση παλι θα εχεις τη δυνατοτητα να ακολουθεις το αντικειμενο εστω και για λιγοτερο χρονο,μην σε φοβιζει η ισημερινη
και στο κατω κατω αν σου τη βαρεσει στο μελλον να ασχοληθεις με ισημερινη παλι θα πρεπει να μαθεις αν επιλεξεις dob τελικα.ειλικρινα η προθεση μου δεν ειναι να κανω οτι τα ξερω ολα περι τηλεσκοπιων ουτε να αμφισβητισω αλλους αλλα μιλαω με σεβασμο σε καποιον που ξεκινα με περιορισμενο ποσο οπως εκανα και εγω αλλα και πολλοι αλλοι.τωρα αν η λαχταρα μιας και ανοιγει και ο καιρος σε κανει να μην μπορεις να περιμενεις πραγμα κατονοητο ξεσκονισε τις αγγελιες εδω αλλα και παντου στο διαδυκτιο και βρες κανενα παμφθηνο διοπτρικο και ξεκινα ωστε να εισαι ενεργος αστρονομος και βλεπουμε
Δημοσιεύτηκε
Εγω πάντως που είχα ένα ντομπ δεκάρι που το πήρα μετα απο έξι μήνες μελέτης και ουρανογραφιας που ειναι πολυ σημαντικό και μετα άλλους έξι μήνες με την κανονική την βάση το ανέβασα σε μια ισιμερινη και εχω αρχίσει την άστρο φωτογράφηση.αλλα πρώτα θα πρότεινα σε έναν αρχάριο να μάθει ουρανογραφια γιατί ειναι το πιο συμαντικο πράγμα γιατί το καλύτερο τηλεσκόπιο που έχουμε ειναι τα μάτια μας :)
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Γεια σας ξανά, μετά απο πολύ ψάξιμο και αφού ανέβασα λίγο το"μπάτζετ" μου βρήκα κάποιες καλές αγγελίες. Το πρώτο είναι ένα Skywatcher Dobsonian 8" και το αλλο ενα celestron nexstar 5. Τι πιστεύετε ότι αξίζει. Να σημειώσω ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα αγοράσω τηλεσκόπιο
Δημοσιεύτηκε
Γεια σου και παλι φιλε μας.Κοιτα 8 ιντσες ειναι κατα τη γνωμη μου ιντσες για μια ζωη αλλα απο την αλλη δεν ειμαι και τοσο των dob(βεβαια αυτο δεν το λεω για να σε αποτρεψω κοσμος και κοσμακης εχει dob)αν δεν βρεις καμια ευκαιρια με ισημερινη και καλες ιντσες παρε χωρις σκεψη το 8αρι
Δημοσιεύτηκε
Επειδή ακόμα και οι αγγελίες που βρίσκω για τα dob 8" ειναι πάνω άπο το "μπάτζετ" μου,ας μη μιλήσω για τα καινούργια :P πιστεύετε οτι το dobsonian το 6ιντσο που ειναι στα 320 ευρώ θα ήταν καλή επιλογή ; Αναφέρω χαρακτηριστικά οτι περισσότερο θα το χρησιμοποιώ στην επαρχία(Καμένα Βούρλα) και Αθήνα λίγο πιο έξω απο το κέντρο.
Δημοσιεύτηκε
Επίσης το 8" με το 6" έχει τεράστιες διάφορες στο τι θα δεις; Γνωρίζω οτι οσες περισσότερες ίντσες τόσο το καλύτερο πάντως είναι η πρωτη φορά που αγοράζω τηλεσκόπιο γιαυτό και πι τόσες ερωτήσεις :P

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης