Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Σημερα καθως πειραμαζομουν με διαφορους φακους που χω στο σπιτι κατασκευασα εναν μικρο ερευνητη με τη χρηση του προσοφθαλμιου μιας παλιας διοπτρας οπλου και εναν μικρο μεγενθυτικο φακο καθως και λιγο χαρτονι να τα τυλιξω ( πολυ προχειροδουλειαα :oops: :-note ) σαν αποτελεσμα ειχα εναν μικρο ερευνητη καλυτερο θα λεγα απο αυτον που χε στην αρχη το τηλεσκοπιο μου...και εδω μου ρχετε η απορια. με τη χρηση καλου προσοφθαλμιου και τη χρηση ενος μεγαλυτερου και πιο δυνατου μεγενθυτικου φακου μπορω να κατασκευασω ενα μικρο τηλεσκοπιο κυριως το θελω σαν δευτερευων η απλα ενα τηλεσκοπιο για ηλιακη παρατηρηση(εννοειται με ειδικο φιλτρο) :cheesy:

11304294_1003413699669320_1417420164_n.jpg.faba7939f4b17ee298e8e42ba9eef381.jpg

Δημοσιεύτηκε
Αν και δεν ασχολουμαι καθολου με ηλιο θα σου ελεγα να μην το κανεις μου ακουγεται καπως επικινδυνο,ο μεγεθυντικος φακος δεν εχει επιστρωσεις και ασε που πιο παλια αναβαμε τσιγαρα για πλακα με μεγ. φακους και μολις διαβασα το post σου εκανα συνειρμους......βεβαια το ξαναλεω δεν ασχολουμαι με ηλιο δεν ειμαι ειδικος κατσε να σου απαντησει και κανενας αλλος.Ακομη εχε υπ'οψιν οτι το ηλιακο φιλτρο δεν χρησιμοποιειται μονο του αλλα σε συνδιασμο με ενα ουδετερο φιλτρο στο προσοφθαλμιο
Δημοσιεύτηκε

Μπορείς, αλλά το χρωματικό σφάλμα, η καμπυλότητα του πεδίου, ο αστιγματισμός και άλλες ανωμαλίες θα είναι έντονα, ιδίως αν ο φακός είναι πλαστικός.

Ένας απλός φακός μπορεί να χρησιμεύσει και σαν προσοφθάλμιος. Το έχω κάνει με το φακουδάκι του Ελβετικού σουγιά. Το κάνουν και με σφαιρικούς φακούς από καλό γυαλί (ball lenses), για μέγιστη διαπερατότητα, αλλά μόνο οι κεντρικές 20 περίπου μοίρες είναι χρήσιμες, παραέξω γίνεται χαμός από παραμορφώσεις.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Mε εναν γυαλινο καλο μεγενθυτικο το προβλημα θα ναι τοσο μεγαλο?? γιατι και σε ενα φτηνο τηλεσκοπιο που το χα ανοιξει περνωντας τον μπροστινο του φακο μου μοιαζε σαν απλος μεγενθυτικος (απο κει μου ρθε και η ιδεα :roll: :roll: )
Δημοσιεύτηκε

Για να έχεις αποδεκτή ποιότητα χρειάζονται τουλάχιστον 2 διαφορετικοί φακοί, όπου ο ένας διορθώνει τα σφάλματα του άλλου. Με τον ένα φακό θα έχεις ψυχεδελικό αποτέλεσμα. Επίσης ανακλάσεις και φτωχή αντίθεση αφού δεν θα είναι επιστρωμένο.

Μια άλλη επιλογή για φθηνό ερευνητή είναι ένα παλαιό φθηνό μονοκιάλι (οι μετανάστες από τη Ρωσία τα πουλούσαν 10-50 δραχμές κάποτε) ή μισό κιάλι που ενδεχομένως έχει χάσει την ευθυγράμμισή του και είναι άχρηστο (όπως εκείνα του Lidl των 20 ευρώ). Το έχω κάνει με ένα κινέζικο από πανηγύρι. Έχει το πλεονέκτημα του ότι είναι ήδη παντρεμένο με προσοφθάλμιο, δίνει ορθό είδωλο, έχει επιστρώσεις και έχει έτοιμο σώμα χτισμένο στην εστιακή του αντικειμενικού. Φυσικά αν έχει κεντρική εστίαση θα πρέπει να βρεις ένα τρόπο να το εστιάζεις. Ο πιο απλός είναι να βάζεις μέσα έξω τον προσοφθάλμιο και ο πιο πολύπλοκος να προσαρμόσεις ένα ελικοειδή εστιαστή.

Αλλά γιατί να τα κάνεις όλα αυτά όταν μπορείς να αγοράσεις φθηνά ένα μεταχειρισμένο αχρωματικό από όλα αυτά τα Celestron, Meade και Bresser που έχουν πουληθεί κατά καιρούς;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αλλά γιατί να τα κάνεις όλα αυτά όταν μπορείς να αγοράσεις φθηνά ένα μεταχειρισμένο αχρωματικό από όλα αυτά τα Celestron, Meade και Bresser που έχουν πουληθεί κατά καιρούς;

Π.χ. πήρα ένα Travel Scope 70 με £25 με το backpack και το τρίποδό του. Έδωσα τα δύο προσοφθάλμια και τις διαγωνίους του που ήταν καινούργια £20. Τελικό κόστος μικρότερο από καλό μεγενθυντικό φακό και ποιότητα που με έχει αφήσει άφωνο για το κόστος!

Astro Blog Delta & Polar Scope Align for iOS

http://astro.ecuadors.net

Violence is the last refuge of the incompetent.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης