Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Κ. Σπύρο μιας και το θυμήθηκα... Θυμάστε τη συζήτηση περί καθαρισμού που είχαμε τότε που ήταν να παραγγείλετε το Mak... 

Το ίδιο ισχύει και για τη διόπτρα. Το παραθέτω κάτω προς υπενθύμιση και για να το έχουν υπόψιν τυχόν νεοεισερχόμενοι.

IMG_20220317_161135.thumb.jpg.692fc8b903d4e4878eaed8576eb2077a.jpg

...

IMG_20220317_161635.thumb.jpg.e584f8c6b952e2992179a523525a4558.jpg

• Μου αρέσει 1
  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Εδώ Βαγγέλη θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω (λίγο). Ενώ η σκόνη πρέπει να απομακρύνεται μόνο με ένα απλό φύσημα με ελαστικό "πουάρ" (κι όχι με επαφή/σκούπισμα), υπάρχουν λεκέδες που απαιτούν καθάρισμα αλλιώς οι επιστρώσεις του γυαλιού κινδυνεύουν. Τέτοιοι είναι στίγματα από διάφορα υγρά, εκκρίσεις εντόμων, σταγονίδια σάλιου από φύσημα με το στόμα αλλά το κυριότερο ελαιώδεις δαχτυλιές και γενικά οργανικοί λεκέδες. Αν παραμείνουν ακαθάριστα καιρό, μπορούν να προσβάλλουν χημικά τις αντιανακλαστικές επιστρώσεις του γυαλιού και να αφήσουν μόνιμα ίχνη που δεν φεύγουν με κανένα καθάρισμα. Ο κίνδυνος δεν είναι θεωρητικός και μακρινός, το έχω δει συχνά σε μεταχειρισμένα οπτικά που οι ιδιοκτήτες τους απέφευγαν να καθαρίσουν, ιδίως σε προσοφθάλμιους φακούς.

Οι μοντέρνες επιστρώσεις είναι απίστευτης αντοχής στο σωστό καθάρισμα - αρκεί αυτό να γίνει έγκαιρα και με ένα ποιοτικό καθαριστικό φακών. Έχω φακούς 20ετίας που καθαρίστηκαν δεκάδες φορές και είναι ολοκαίνουργοι, άθικτοι. Αντίθετα, έχω παραλάβει ακαθάριστους φακούς που ποτέ δεν ξανάγιναν καινούργιοι. Όσο δύσκολο ή επίφοβο και να μας φαίνεται το καθάρισμα, πρέπει να γίνεται. Η σωστή διαδικασία βασίζεται σε απλές αρχές και είναι τελικά απλή, αλλά είναι ...άλλο κεφάλαιο! (έχουν γραφτεί πολλά και αναλυτικά σε άλλα νήματα).

Παραδέχομαι όμως ότι, επιχειρώντας κανείς να καθαρίσει μεγάλες επιφάνειες όπως αντικειμενικούς φακούς διοπτρικών ή διορθωτικές πλάκες καταδιοπτρικών, μπορεί να "πελαγώσει" αφού συχνά καθαρίζει ένα σημείο και λερώνει άλλα. Με τα πολλά όμως βρίσκεται ο τρόπος.

• Μου αρέσει 1

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ ειδικά για προσοφθάλμια που έρχονται ευκολότερα σε επαφή με τις βλεφαρίδες, τα δάχτυλα κτλ. Και εγώ δεν αφήνω στα δικά μου τέτοιου είδους λεκέδες για μεγάλο διάστημα.

Αλλά νόμιζα ότι οι μεγαλύτερες οπτικές επιφάνειες δεν έχουν τόσο σκληρές επιστρώσεις όσο τα μικρά προσοφθάλμια στοιχεία των προσοφθάλμιων φακών που αντέχουν μεγαλύτερες θερμοκρασίες χωρίς να σπάσουν κατά την διαδικασία επίστρωσης τους. Άρα στα διοπτρικά και καταδιοπτρικά οι μπροστινές πλάκες έχουν τις ίδιες αντοχές με τα προσοφθάλμια ? 

Σε κάθε περίπτωση το AZAX που αναφέρθηκε με είχε τρομάξει είναι η αλήθεια 😅

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Ναι, σε διοπτρικά, καταδιοπτρικά και κιάλια οι επιστρώσεις είναι πολύ ανθεκτικές. Εκεί που είναι ευαίσθητες είναι στα κάτοπτρα που έχουν μόνο μια προστατευτική επίστρωση επάνω από το υπερευαίσθητο αλουμινίο, ενώ όσα κάτοπτρα έχουν διηλεκτρικές επιστρώσεις για την αύξηση της ανακλαστικότητας, είναι επίσης ανθεκτικά στο (προσεκτικό) καθάρισμα.

Όσο για το Azax, ίσως ο ...Τραμπ να ξέρει κανένα τρόπο χρήσης ακόμα! 😄

Το επεξεργάστηκε ο Στέφανος Σοφολόγης
  • Χαχα 1

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε

Τώρα δεν είναι το σωστό post για να γραφτει, αλλά στο καθάρισμα προσοφθάλμιων ακολουθώ τον δικό σας τρόπο που είχα διαβάσει με μια μικρή παραλλαγή. Αντί για χαρτάκια καθαρισμού φακών έχω το πανάκι μικροινων της baader το οποίο έχω τεμαχίσει σε μικρότερα κομμάτια και κάθε φορά χρησιμοποιώ ένα τέτοιο κομμάτι εφαρμόζοντας το στην εύκαμπτη μύτη του lenspen μαζί με χρήση του υγρού της baader και μετά ελαφρύ πέρασμα και με στεγνό. Κάθε φορά πετάω το κομματάκι δε το πλένω. Επειδή τα περισσότερα προσοφθάλμια μου έχουν μεγάλο eye relief σπάνια χρειάζονται καθάρισμα (τα τσεκαρω υπό πλάγιο φως αν έχουν σμιγματα/στίγματα)

Εννοείται πρώτα έχει φύγει και ο παραμικρός κόκκος φυσώντας με πουαρ (και συνήθως σταματά και εκεί ο καθαρισμός) εκτός αν δω eyelashes oil...

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Ναι, σε διοπτρικά, καταδιοπτρικά και κιάλια οι επιστρώσεις είναι πολύ ανθεκτικές. Εκεί που είναι ευαίσθητες είναι στα κάτοπτρα που έχουν μόνο μια προστατευτική επίστρωση επάνω από το υπερευαίσθητο αλουμινίο, ενώ όσα κάτοπτρα έχουν διηλεκτρικές επιστρώσεις για την αύξηση της ανακλαστικότητας, είναι επίσης ανθεκτικά στο (προσεκτικό) καθάρισμα.

Όσο για το Azax, ίσως ο ...Τραμπ να ξέρει κανένα τρόπο χρήσης ακόμα! 😄

Στέφανε, το προηγούμενο μοντέλο ήταν κατασκευασμένο από αλουμίνιο και ζύγιζε 14 κιλά' αυτό που αγόρασα είναι κατασκευασμένο από μαγνήσιο, για τούτο είναι λιγότερο βαρύ, αλλά πολύ ποιο ακριβό....

Δημοσιεύτηκε

Σπύρο, δεν αναφέρομαι στο υλικό κατασκευής του σώματος της διόπτρας αλλά στο υλικό επίστρωσης των κατόπτρων (για τα κατοπτρικά τηλεσκόπια), που είναι λίγα milligram αλουμινίου.

Πάντως η διόπτρα σου από μαγνήσιο ζυγίζει 2 και κάτι κιλά, οπότε η προηγούμενη έκδοσή της (με σώμα από αλουμίνιο) θα ζύγιζε το πολύ μέχρι 2,5-3 κιλά, όχι 14 όπως γράφεις.

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, Στέφανος Σοφολόγης said:

Σπύρο, δεν αναφέρομαι στο υλικό κατασκευής του σώματος της διόπτρας αλλά στο υλικό επίστρωσης των κατόπτρων (για τα κατοπτρικά τηλεσκόπια), που είναι λίγα milligram αλουμινίου.

Πάντως η διόπτρα σου από μαγνήσιο ζυγίζει 2 και κάτι κιλά, οπότε η προηγούμενη έκδοσή της (με σώμα από αλουμίνιο) θα ζύγιζε το πολύ μέχρι 2,5-3 κιλά, όχι 14 όπως γράφεις.

"διαθέτει σώμα από κράμα μαγνησίου, που μειώνει το συνολικό βάρος της διόπτρας κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο".... αυτό διάβασα, αλλά επί τροχάδην και το μετέφρασα λάθος' έχεις δίκιο.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης