Jump to content

Επιλογή τηλεσκοπίου.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Καλησπέρα. Μετά από 3 χρόνια με ένα 6αρι νευτονιο με eq5scyscan αποφάσισα να ανέβω λίγο επίπεδο που όμως και λόγω υποχρεώσεων (παιδιά να τρέχουν γύρω γύρω ανυπομονα)να είναι και πιο εύκολο το αρχικό στήσιμό καθώς καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιείται.Είμαι ανάμεσα στο στο nextar 8se και το dobsonian 10 truss tube . Αν και είναι σε έλλειψη το πρώτο και δυσκολεύομαι να το βρω μεταχειρισμένο , θα ήθελα από κάποιον πιο έμπειρο να μου πει τα + και - των 2( και αν το ντομπ χωραει σε ένα νορμάλ προρτμαγκαζ).

Το επεξεργάστηκε ο dialektiko
Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα φιλε. Προσωπικα δεν εχω κανενα απο τα δυο ομως μπορω να σου πω καποια πραγματα που ξερω. Αρχικα το nexσtar 8 se για την γνωμη μου ειναι πολυ ακριβο. Δηλαδη το αλμα απο 6αρι νευτωνιο σε αυτο μου φαινεται πολυ μεγαλο. Απο την αλλη το dob10 ειναι πολυ καλο και αξιοπιστο τηλεσκοπιο. Απο οτι εχω ακουσει το 10αρι μπαινει στα πισω καθισματα. Για το truss tube συγκεκριμενα δεν γνωριζω. Να ξερεις οτι το truss tube χρειαζεται και ενα πανι δεν θυμαμαι το ονομα του για να καλυπτει τον σωληνα. Το dob επισης ειναι πολυ ευκολο στην χρηση και για παιδια. Συν οτι με τα λεφτα που θα σωσεις αν παρεις το dob 10 μπορεις να παρεις προσοφθαλμια που θα ειναι και πιο χρησιμα. Και στην τελικη το 10 ειναι μεγαλυτερο απο το 8 σε διαμετρο και αρα θα εχει μεγαλυτερη φωτοσυλλεκτικη και διακριτικη ικανοτητα δηλαδη θα βλεπεις περισσοτερα και αμυδροτερα αντικειμενα. Ελπιζω να βοηθησα αλλα σιγουρα πιο εμπειρα μελη θα σε βοηθησουν περισσοτερο.

"Κάθε αστέρι μπορεί να είναι ο ήλιος κάποιου". Carl Sagan.
Δημοσιεύτηκε

Φίλε dialektiko, καλώς όρισες στην παρέα κι από εμένα.

Η αλήθεια είναι ότι για να δεις ουσιαστική διαφορά από το 6ιντσο, θα χρειαστείς 10 ίντσες και πάνω. Όμως υπάρχουν και οι δεύτερες σκέψεις. Έγραψες ότι τα παιδιά τριγυρνούν γύρω σου ανυπόμονα.  Ναι αλλά πως θα δουν αυτά κάτι από το καινούργιο τηλεσκόπιο αν αυτό είναι ένα απλό χωρίς go to Dob; Δεν μπορεί να κάνει απλή παρακολούθηση των ουράνιων στόχων όπως το προηγούμενο. Θα πρέπει τις μικροκινήσεις να τις κάνουν αυτά για να μένει ο στόχος στο προσοφθάλμιο. Ακόμα κι εσύ θα δυσκολευτείς, και γρήγορα ίσως νοσταλγήσεις το παλιό.

Η γνώμη μου είναι η εξής. Να αγοράσεις μόνο τον οπτικό σωλήνα από κάποιο 8ιντσο  καταδιοπτρικό και να το βάλεις επάνω στην EQ5 που έχεις. Πχ το C8 της Celestron.  Η στήριξη σου το σηκώνει τέλεια. Όπως βλέπεις στην φωτογραφεία μου επάνω έχω το 8ιντσο νευτώνειο και ένα ED80 επάνω σε μία EQ5. Υπερβολικό, αλλά 8ιντσους σωλήνες τους σηκώνει μια χαρά, ειδικά καταδιοπτρικούς που είναι πιο κοντοί σε μήκος και πιο ελαφρείς από το δικό μου Νευτώνειο. Θα έλεγα ότι η στήριξη αυτή σχεδιάστηκε ειδικά γι’ αυτούς.

Τώρα οι βάσεις Dob από 6 ίντσες και επάνω, οι φτιαγμένες από εταιρίες, δεν χωράνε στο πορτ παγκάζ  ενός συνηθισμένου αυτοκινήτου. (Δεν μιλάω για τζιπ και τέτοια).  Ακόμα και τα 8ιντσα ρομποτικά (με βάσεις ΑΖ) είναι προβληματικά σε όγκο. Η βέλτιστη σε αυτόν το τομέα λύση, είναι ισημερινή στήριξη διότι λύνεται σε πολλά κομμάτια. Μάλιστα υπάρχουν και κάποιες EQ6 που είναι και ΑΖ

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης