Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

αο οσο θυμαμαι πρεπει να ορισεις οριζοντια και καθετα ποσα πανελ θελεις και το ποσοστο επικάλυψης αυτων.Το ποσοστο επικάλυψης πρεπει να ειναι 50% ή και περισσοτερο.Για τον αριθμο των πανελς εγω το παω εντελως με το ματι,υπολογιζοντας παντα οτι τα περιθωρια του τελικου αρχειου θα εχουν πολυ θορυβο αρα θα πρεπει να κανω crop,αρα υπολογίζω να εχω ικανοποιητική αποσταση του στοχου απο τα ακρα των frames. 

δες και αυτο το βιντεο που εξηγει περισσοτερα. 

• Απαντήσεις 311
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Αν δεις το βίντεο στο 49:55 δείχνει ότι πάει στο plannning ανάμεσα σε mosaic & schedule. Στο δικό μου setup (windows) δεν το βλέπω. Χρηισμοποιώ την τελευταία έκδοση (2.4.4), εκτός αν κάνω κάτι λάθος. Παραθέτω εικόνα από το δικό μου.

image.png.395a791083aff13fa9c9b3e83c43c9a9.png

Δημοσιεύτηκε

Το ψήνω πολύ να το αποκτήσω γιατί πλέον είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα dob 8" που έχω από παλιά. Μου έχει λείψει να ασχοληθώ κάπως πέρα από κιάλια. Εκτός από την database μπορείς να στοχεύσεις οτιδήποτε; Από πλανήτες φαντάζομαι δεν έχει αποτέλεσμα; Είμαι Αθήνα αλλά αν το τοποθετήσεις σε σκοτεινό ουρανό παίζει καλύτερα;

• Μου αρέσει 1
--
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Επανέρχομαι στο θέμα του Mosaic + planning. Πήρα απάντηση στο discord, πρέπει να ενεργοποιήσεις το experimental mode στο SSC Config όπως και έκανα. Πλέον το Planning είναι λειτουργικό μαζί με άλλες λειτουργίες.

Πρώτη εντύπωση είναι άκρως εντυπωσιακή. Εμφανίζει δεδομένα που χρειαζόμουν πόσα άλλα sites για να έχω στη διάθεσή μου.

Το επεξεργάστηκε ο tomeye
Δημοσιεύτηκε
On 12/2/2025 at 5:05 ΜΜ, darkmaster said:

Το ψήνω πολύ να το αποκτήσω γιατί πλέον είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα dob 8" που έχω από παλιά. Μου έχει λείψει να ασχοληθώ κάπως πέρα από κιάλια. Εκτός από την database μπορείς να στοχεύσεις οτιδήποτε; Από πλανήτες φαντάζομαι δεν έχει αποτέλεσμα; Είμαι Αθήνα αλλά αν το τοποθετήσεις σε σκοτεινό ουρανό παίζει καλύτερα;

Για πλανητες οχι δεν κανει,μονο φεγγαρι,ηλιο ισως δια και κρονο αντε και αρη θα εχεις υποψια οτι ειδες.Το ζουμ που προσφερει ειναι ψηφιακο οποτε χαλαει επιπλεον την ηδη μικη αναλυση του αισθητηρα.Για DSO μπορεις να δεις οτιδηποτε θελεις γιατι μεσω της εφαρμογης seesatr_alp μπορεις να βρεις το στοχο απο αρκετες database και φυσικα μπαινουν και χειροκινητα οι συντεταγμενες (νομιζω γινεται και απο την εφαρμογη του κινητου αυτο.)Οσο για το οτι βρισκεστε στην Αθηνα,απλα θα χρειαστειτε περισσοτερες ωρες ληψης σε σχεση με εναν σκοτεινο ουρανο (πολλες περισσοτερες ωρες),υπομονη και καθαρους ουρανους να εχετε και δεν υπαρχει θεμα!Κια εγω απο αθηνα ειμαι κια μαλιστα κεντρο και εχω τραβηξει δεκαδες ωρες μεχρι στιγμης.Ειδικα τωρα που θα ενσωματωθει και το eq mode στην εφαρμογη θα μειωθει πολυ το rejection rate των frames και ετσι θα υπαρχει περισσοτερος ωφελιμος χρονος ληψης.Για φορητότητα τωρα ,δεν το συζητάμε!Ειναι 3-4 κιλα και αν καποιος εχει διαθεση για πατεντες το βαζει σε μια μονιμη βαση στο μπαλκονι του με μια υποτυπωδη προφυλαξη απο αερα κτλ και το εχει αρκετες νυχτες εξω και αυτος να βρισκεται μεσα στο σπιτι και να το ελεγχει.Εδω στο φορουμε εχουν ανεβει πολλες φωτογραφιες απο το seestar οποτε μπορειτε να δειτε αποτελεσματα.Πιστευω οτι το μυστικο για να εχεις καπως αποδεκτες φωτο ειναι οι πολλες ωρες εκθεσης.

Δημοσιεύτηκε

Το  Starfront Observatory στο Texas ενοικιάζει πυλώνα για S50/S30 με 99$ τον μήνα, κάτω από ουρανό Bortle 1, υγρασία 0% και 220 ανέφελες νύκτες ανά έτος. Το σύστημα ελέγχεται με έναν Mac Mini μέσω Chrome Remote Desktop από το σπίτι μας. 

Όντως αυτό το πραγματάκι εκλαΐκευσε την αστρονομία και γέννησε κοινωνικά φαινόμενα! FB_IMG_1739694828676.thumb.jpg.e9c9a4970e3ac51f6300269aa4f3624c.jpg

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
7 hours ago, kkokkolis said:

Το  Starfront Observatory στο Texas ενοικιάζει πυλώνα για S50/S30 με 99$ τον μήνα, κάτω από ουρανό Bortle 1, υγρασία 0% και 220 ανέφελες νύκτες ανά έτος. Το σύστημα ελέγχεται με έναν Mac Mini μέσω Chrome Remote Desktop από το σπίτι μας. 

Όντως αυτό το πραγματάκι εκλαΐκευσε την αστρονομία και γέννησε κοινωνικά φαινόμενα! FB_IMG_1739694828676.thumb.jpg.e9c9a4970e3ac51f6300269aa4f3624c.jpg

Αυτο θυμαμαι να γινεται στην Ελλαδα εδω και 15 χρονια τουλαχιστον.

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, tomeye said:

Σκέφτομαι για eq wedge με ξύλο και μεντεσέ αλλά στο fb είδα μια φοβερή ιδέα.

https://www.facebook.com/photo?fbid=10164620898853906&set=pcb.628891656292299

εγω εχω αγοράσει το wedge της skywatcher, πηρα και το NEEWER Camera Panoramic Panning Base (δεν ξερω που θα μου χρησιμευσει αυτο απλα το ειδα σε ενα ποστ στο reddit) και χρησιμοποιωντας το stock τριποδο θα επιχειρήσω να τραβήξω φωτό χωρις να εχω πρόσβαση στον πολικό αστέρα.Σιγουρα το assembly στέκεται πάνω στο στοκ τριποδο,το δοκίμασα,αλλά δεν ξέρω πόσο στιβαρό ή ανθεκτικό σε ριπές αέρα θα είναι.Πιστευω θα πρέπει να χρησιμοποιήσω το seestar_alp.

Για οσους αγοράσουν το skywatcher wedge θα πρέπει να βρούν και μια μακριά βίδα σύσφιξης Μ8 γιατί αυτή που διαθέτει η βάση ειναι κοντή και βρίσκει πάνω στη βάση του seestar.

Δημοσιεύτηκε

Πος το παρόν η σωλήνα που είχα από παλιά κατασκευή με έχει βολέψει γιατί είναι άμεσο το βάλε-βγάλε. Το calibration είναι αρκετά γρήγορο μιας και η σωλήνα είναι ήδη αλφάδι.

Περιμένω να δω το eq mode για να σκεφτώ την επόμενη πατέντα 🤣
Επίσης περιμένω να μειωθούν συννεφιά και υγρασία!

20250217_174030(Medium).thumb.jpg.e75b87b7f3c8c7420054c598e1b2bc5a.jpg20250217_174400(Medium).thumb.jpg.0045d5d13b3616221691aa2de4b6e9f7.jpg20250217_174038(Medium).thumb.jpg.85389c4e2a3a310205682da89818b0d8.jpg

• Μου αρέσει 2
Δημοσιεύτηκε
4 minutes ago, tomeye said:

Πος το παρόν η σωλήνα που είχα από παλιά κατασκευή με έχει βολέψει γιατί είναι άμεσο το βάλε-βγάλε. Το calibration είναι αρκετά γρήγορο μιας και η σωλήνα είναι ήδη αλφάδι.

Περιμένω να δω το eq mode για να σκεφτώ την επόμενη πατέντα 🤣
Επίσης περιμένω να μειωθούν συννεφιά και υγρασία!

20250217_174030(Medium).thumb.jpg.e75b87b7f3c8c7420054c598e1b2bc5a.jpg20250217_174400(Medium).thumb.jpg.0045d5d13b3616221691aa2de4b6e9f7.jpg20250217_174038(Medium).thumb.jpg.85389c4e2a3a310205682da89818b0d8.jpg

Το παρέκταμα δρόσου/φωτός είναι το all-in dew kit μέσω Kai Yung ή το εκτύπωσες μόνος σου; 

Δημοσιεύτηκε
3 minutes ago, tomeye said:

Είναι αυτό που δίνει ο Kai στο fb, τo τύπωσα μαζί με αυτή τη βάση που ενσωματώνει solar finder. 
https://www.thingiverse.com/thing:6952669/files

Ίσως δεν κατάλαβα σωστά, υπάρχει αρχείο για να εκτυπώσει κανείς το παρέκταμα;

Δημοσιεύτηκε
8 minutes ago, tomeye said:

Δοκίμασε αυτό το λινκ, διαφορετικά θα το βρεις στα αρχεία της ομάδα Smart Telescope Underworld.
https://www.facebook.com/groups/373417055173095/permalink/540655001782632/

Thank you, το βρήκα. Έχεις άποψη αν συμφέρει να το εκτυπώσω σε κάποια από τις 3d printing εταιρείες (κόστος;) ή να παραγγείλω κατευθείαν από Kai το πιο εξεληγμένο μοντέλο που δέχεται και 2" φίλτρο;

Δημοσιεύτηκε

Λογικά ο Kai δε σε συμφέρει γιατί είναι από Αμερική και για τόσο μικρό κόστος θα έχει μεταφορικά και ότι δασμοί προκύψουν. Δε γνωρίζω κόστος για εκτύπωση από κάποια εταιρεία αλλά θα κοιτούσα εκεί για αρχή.

Δημοσιεύτηκε
3 minutes ago, tomeye said:

Λογικά ο Kai δε σε συμφέρει γιατί είναι από Αμερική και για τόσο μικρό κόστος θα έχει μεταφορικά και ότι δασμοί προκύψουν. Δε γνωρίζω κόστος για εκτύπωση από κάποια εταιρεία αλλά θα κοιτούσα εκεί για αρχή.

Από Αμερική υπολογίζω ότι θα κοστίσει γύρω στα 50-60 ευρώ όλα μαζί ($20 το κιτ + $24 έξοδα αποστολής + δασμοί). Θα ρωτήσω όμως και εδώ που έχω υπόψη μου 1-2 εταιρείες που εκτυπώνουν.

Δημοσιεύτηκε

3 hours ago, terrain_inconnu said:

Από Αμερική υπολογίζω ότι θα κοστίσει γύρω στα 50-60 ευρώ όλα μαζί ($20 το κιτ + $24 έξοδα αποστολής + δασμοί). Θα ρωτήσω όμως και εδώ που έχω υπόψη μου 1-2 εταιρείες που εκτυπώνουν.

Αν υπάρχει το STL μπορω να το εκτυπωσω εγω.Εννοειται χωρις αμοιβη.Ειναι εξαιρετικα μικρο το κοστος και πολυ απλη η εφαρμογη για να πληρώσετε για κάτι τετοιο!Πόσο μάλλον τα ποσά που αναφέρετε.Επειδη ανοιξα το συγκεκριμένο stl που αναφέρεται στο λινκ ,θα χρειαστει σπασιμο σε τρια κομμάτια για να εκτυπωθεί σωστα.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
29 minutes ago, Μιχάλης said:

Αν υπάρχει το STL μπορω να το εκτυπωσω εγω.Εννοειται χωρις αμοιβη.Ειναι εξαιρετικα μικρο το κοστος και πολυ απλη η εφαρμογη για να πληρώσετε για κάτι τετοιο!Πόσο μάλλον τα ποσά που αναφέρετε.Επειδη ανοιξα το συγκεκριμένο stl που αναφέρεται στο λινκ ,θα χρειαστει σπασιμο σε τρια κομμάτια για να εκτυπωθεί σωστα.

Καταρχήν ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια, σίγουρα θα την χρειαστώ αν δεν βγάλω άκρη. Έχω ήδη ζητήσει προσφορά από δύο εταιρείες και περιμένω να μου απαντήσουν σχετικά με το πόσο χρόνο χρειάζονται. Στο αυτοματοποιημένο online quoting που έχουν στις ιστοσελίδες τους, οι εκτιμώμενες τιμές για το συγκεκριμένο STL κυμαίνονται γύρω στα 12-15 ευρώ (για μαύρο PLA, 20% infill). Δεν είμαι σίγουρος ποιο υλικό είναι καλύτερο για την συγκεκριμένη χρήση (PLA, TPU, ABS etc). Κυρίως με ενδιαφέρει η αποφυγή αντανακλάσεων, πχ κάποια πλαστικά γυαλίζουν περισσότερο από άλλα.

Δημοσιεύτηκε

Αυτο με τις αντανακλασεις ισχυει,το εχω διαβασει και εγω.Δεν θυμαμαι ακριβως ποσα γραμμαρια βγαινει το print αλλα,ενταξει αν καποιος θελει να κανει 10-20 εκτυπωσεις με τις τιμες που αναφερετε,συμφερει να αγοράσει ολοκληρο 3d εκτυπωτη.

Τελος παντων,βρηκα τροπο να σπασω το stl σε τρια ξεχωριστα θα το ανεβασω κιολας εδω αν καποιος τα χρειαστεί.Μολις βρω χρονο θα δοκιμάσω να τα εκτυπωσω,πιστευω κανα 12ωρο εκτύπωσης θα βγει.

Δημοσιεύτηκε

Αν όντως ο χρόνος εκτύπωσης σε έναν (εισαγωγικό;) εκτυπωτή είναι τόσες πολλές ώρες, τότε το κόστος των 15 ευρώ δεν θεωρώ ότι είναι πολλά (φαντάζομαι ότι τα επαγγελματικά μηχανήματα εκτυπώνουν πιο γρήγορα). Βέβαια το να έχεις δικό σου εκπυπωτή σου δίνει την ευελιξία και ευχαρίστηση του DIY, δεν είναι δηλαδή μόνο το θέμα του κόστους και του χρόνου που μετράει.

Επίσης, από ότι καταλαβαίνω η εκτύπωση δεν είναι πάντα απλή διαδικασία, πχ στα dew shields που συζητάμε εδώ υπάρχουν ενίοτε προβλήματα με τη συστολή του υλικού και μη σωστή εφαρμογή στο Seestar οπότε πρέπει κανείς να επαναλάβει με διαφορετικό υλικό ή να πειράξει το scaling.

Δημοσιεύτηκε

ο χρονος εκτυπωσης γενικά ειναι μεγαλος στους FDM printers λογω του τροπου λειτουργιας τους και της ταχυτητας εκτυπωσης τους,φυσικά εάν μιλάμε για βιομηχανικό printer που εχει τραπεζα εκτυπωσης κανα τετραγωνικό μέτρο τοτε και το κοστος ανα κομματι πέφτει και ο αναλογικός χρόνος εκτύπωσης μειώνεται.

Σχετικά με τις διαστάσεις,μιλώντας για PLA σε έυρος θερμοκρασιων 0-35 βαθμους κελσιου αν το σχεδιο εχει σχεδιαστεί με μια τυπική χάρη 0,1-0,2mm απο την εσωτερική διάμετρο του φακου πανω στον οποίο κουμπώνει το dew shiled θα ειναι μια χαρα.Εχω κανει αρκετες εκτυπωσεις που χρειαστηκε να κουμπώσει ενα κομματι με ένα άλλο και ποτε δεν χρειαστηκε να ξαναεκτυπωσω κατι.Συνηθως τα σχεδια που υπάρχουν στο ιντερνετ σε πλατφορμες για 3d printing ειναι σωστα.Σχετικά με το υλικό το PLA ειναι το πιο φθηνο και προσβάσιμο σε όλους,το PETG ειναι καλύτερο σε αντοχή σε θερμοκρασία και το ABS ειναι το καλυτερο απο αποψη μηχανολογικων ιδιοτητων αλλα χρειαζεται πιο ειδική μεταχείριση κατα την εκτύπωση (καλό εξαερισμό και εκτυπωτη που να μπορεί να εκτυπώσει ABS).Καταληκτικά για το 80% των συμβατικών αναγκων ενος ερασιτεχνη αστρονόμου το PLA επαρκεί.

• Μου αρέσει 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης