Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους τους φίλους του Astrovox,

Χθες έψαχνα κάμερα για να παραγγείλω μέσα στις επόμενες εβδομάδες ώστε να ξεκινήσω πλανητική φωτογράφιση επιτέλους μετά από αμέτρητα νεφελώματα και γαλαξίες που έχω βγάλει.

Βρήκα τρεις κάμερες, αν και τις δύο τις ήξερα από πριν. 

1η: ASI 224MC, 2η: ASI 715MC, 3η: ASI 662MC

Την ASI 224MC την ξέρω ως μια παλιά κάμερα (του 2015 αν θυμάμαι καλά), η οποία είναι εξαιρετική. Έχω δει πολλές φωτογραφίες με 6" τηλεσκόπια παρόμοια με το δικό μου και είναι από άλλο πλανήτη.

Την ASI 715MC την ήξερα λίγο καιρό και έχω ακούσει ότι είναι καινούρια, και πιο ανεπτυγμένες από την προηγούμενη.

Την ASI 662MC την έμαθα χθες όταν έψαχνα για κάμερα και είδα ότι έχει κάποια πράγματα που η 224MC δεν έχει αλλά είδα σε διάφορα forums ότι δεν έχει καμία διαφορά. 

Έχω μπερδευτεί λίγο και δεν ξέρω ποια να επιλέξω εφόσον είναι και στην ίδια τιμή περίπου από εκεί που θα την παραγγειλω.

Βασίλης 

"Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο"

"Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις"

"Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"

Δημοσιεύτηκε

Γεια σου φίλε rend.

Η εμπειρία μου δεν  εξειδικεύεται  στην πλανητική αλλά κάποιοι κανόνες ισχύουν σε όλες τις κατηγορίες  απεικόνισης. Ένας από τους βασικούς κανόνες που πρέπει να προσέξεις είναι η δειγματοληψία, γνωστή και ως ανάλυση σε δευτερόλεπτα τόξου ανά pixel. Συγκεκριμένα πρέπει να βεβαιώσεις ότι η κάμερα που θα προμηθευτείς ( π.χ με το astronomy tools ) θα ταιριάζει με το εστιακό μήκος του εύρους που είδη διαθέτεις  για να μπορείς να  έχεις και τα ανάλογα  βέλτιστα και συνάμα ποιοτικά αποτελέσματα. Πιο απλά  οι προδιαγραφές της κάθε κάμερας υποδεικνύουν ποια θα προκριθεί ως η κατάλληλη κάμερα για το εύρος σου. 

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Βασίλη 

Όπως μου έχει πει ένας μετρ της πλανητικής φωτογραφίας το 80-90% της ποιότητάς εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες (seeing) και όχι από εσένα!!!

Το υπόλοιπο ποσοστό το μοιράζονται ο σωλήνας , η στήριξη , η κάμερα και σαφώς η επεξεργασία.

Οι τρείς κάμερες που κοιτάς είναι παρόμοιες και δεν θα υπάρξουν διαφορές στην τελική φωτογραφία. 

Δημοσιεύτηκε

Η δειγματοληψία  είναι ένας  βασικός κανόνας ( δηλ. ο λόγος του f ισούται με το 5x μέγεθος του pixel) και εάν δεν έπαιζε ουσιαστικό ρόλο δεν θα υπήρχε και νόημα στην εφαρμογή της. Πιο αναλυτικά, η δειγματοληψία υπολογίζει το γωνιακό τμημα του ουράνιου θόλου που βλέπει το 1 pixel  της εκάστοτε κάμερας. Ο πλανήτης Δίας για παράδειγμα φτάνει στο μέγιστο από  μια φαινόμενη διάμετρο 49″  δευτερόλεπτα του τόξου. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ως πληροφορία καθώς θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε με ακρίβεια  ποια είναι η σωστή εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου μας για να έχουμε έτσι και τα βέλτιστα αποτελέσματα στις τελικές μας εικόνες. Η διαφάνεια και το seeing είναι αυτονόητα ως οι βασικοί παράγοντες για την ποιότητα της τελικής μας εικόνας σε όλους τους τομείς αλλά εάν αυτά έχουν καλές τιμές και υστερούμε στα υπόλοιπα τότε μειώνεται και το συνολικό αποτέλεσμα καθώς όλα αποτελούνται από μια μαθηματική αλυσίδα. Η σωστή δειγματολοψια είναι ένας αρκετά σημαντικός και βασικός κρίκος στην αλυσίδα της αστρικής απεικόνισης. Διάφορες το λοιπόν ανα μεταξύ των καμερών  θα υπάρχουν εάν βέβαια διαφέρουν σε μέγεθος εικονοστοιχείων. Δεν τις έχω ψάξει αλλά  εάν θες περισσότερες αναλυτικές  πληροφορίες μπες στο Astropix  και μελέτησε αποκλειστικά  για την πλανητική απεικόνιση υψηλής ανάλυσης. 

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας!

Κατέληξα τελικά στην αρχική μου επιλογή την ASI 224MC.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσιεύτηκε

Βεβαιώσου οτι κατέχεις στο ακέραιο το collimation του τηλεσκοπίου σου.

Βεβαιώσου οτι κατανοείς τις ατμοσφαιρικές συνθήκες της περιοχής σου. Προτίμησε βραδιές με ψηλή υγρασία.

Περίμενε το  στόχο σου να ανέβει αρκετά ψηλά στον ουρανό.

Η 224MC είναι μια άριστη επιλογή. Θα σε υπηρετήσει πιστά για χρόνια. 

Ότι χρειαστείς, εδώ.

• Μου αρέσει 1

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Δημοσιεύτηκε

Σε ευχαριστώ!

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα, την έλαβα την κάμερα και έβγαλα την πρώτη μου φωτογραφία από τον Κρόνο πρόχειρα 

20240904_101028.png

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης