Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά από ατέλειωτες συννεφιασμένες νύχτες χθες, αν και το φεγγάρι έκανε τη ζημιά του κατάφερα όχι με μεγάλη δυσκολία να εντοπίσω και να παρατηρήσω με 10” τον Ποσειδώνα και τον Ουρανό.

Ο Ποσειδώνας φαίνεται σαν άστρο ακόμα και στην μεγαλύτερη μεγέθυνση που διαθέτω Χ500, ενώ ο Ουρανός στην ίδια μεγέθυνση ίσα-ίσα που αρχίζει να δείχνει δίσκος, με μια απόχρωση που θυμίζει την σελήνη. Σε μικρότερη μεγέθυνση και οι δύο πλανήτες αν τους παρατηρήσει κανείς καλά και ξέρει τι κοιτάζει, θα προσέξει ότι δεν λαμπιρίζουν όπως τα αστέρια, αλλά το φως που ανακλούν είναι σταθερό.

Η επίδραση του seeing μετατοπίζει ελάχιστα τους φωτεινούς δίσκους περιμετρικά από το κέντρο τους, δίνοντας την ίδια ακριβώς αίσθηση που θα είχε κάποιος αν κοιτούσε ένα αντικείμενο μέσα σε νερό που μέσα του προσωρινά είχε διαλυθεί λάδι.

Ήταν η πρώτη προσπάθεια για τον εντοπισμό τους και ευτυχώς στέφθηκε από επιτυχία. Είχαν προηγηθεί τουλάχιστον δέκα προσπάθειες – βραδιές για τον εντοπισμό του Πλούτωνα, αλλά εις μάτην. Βέβαια η καθαρότητα της ατμόσφαιρας και η φωτορύπανση στο σημείο εντοπισμού του πλανήτη ήταν τέτοια που πολύ φοβάμαι ότι κανένα αντικείμενο μεγέθους περισσότερο από 10 δεν θα μπορούσε να διακριθεί. Μάλιστα εντόπισα στην περιοχή ένα αμυδρότατο διπλό που δεν αναφέρεται στο Cartes du Ciel ως διπλός και είχα κολλήσει μ’ αυτόν νομίζοντας ότι έβλεπα τον Πλούτωνα και τον Χάροντα πράγμα που αποδείχθηκε εσφαλμένο μιας και ο διπλός παρέμεινε αμετακίνητος όσες φορές και αν παρατήρησα τη θέση του. Απ’ ότι φαίνεται είναι μάλλον απίθανο να πέσει το κατώφλι της φωτο – ατμοσφαιρικής ρύπανσης κάτω από 13 ώστε να σκοτεινιάσει το background τόσο.

Θα ήθελα να ήξερα αν κάποιος φίλος απ’ το Astrovox έχει χρησιμοποιήσει κάποιο φίλτρο ή όντας σε καλύτερη περιοχή από τη δική μου έχει παρατηρήσει τον Πλούτωνα.

Φιλικά

roben

:wink: Απλός παρατηρητής...
Δημοσιεύτηκε
Και εγω θέλω να παρατηρήσω τον Ουρανό αλλά δεν το εχω προσπαθήσει ακόμα.Δυστυχώς το να δεις τον Πλούτωνα απο την τοποθεσία που είσαι είναι μάλλον αδύνατο.Αν εξερέσεις το φαινόμενο μέγεθος του που είναι 13.9, βρίσκεται στην καρδιά του γαλαξία μας πράγμα που σημαίνει οτι στο πεδίο σου θα βρίσκεται μια θάλασσα απο αστέρια :(
Δημοσιεύτηκε

Ο Ουρανος απο σκοτεινο μερος ειναι ευκολα ορατος με γυμνο ματι.

Φυσικα και οι δυο πλανητες (Ουρανος - Ποσειδωνας) εντοπιζονται ευκολα με κυαλια και ενα σετ χαρτες.

Δεν συμφωνω με οσα γραφεις, ο Ουρανος σε 228x ειναι ευδιακριτος δισκος και ο Ποσειδωνας σε μεγαλυτερη μεγεθυνση (300x περιπου) επισης ευδιακριτος δισκος.

Με 10" διακρινεται και ο δορυφορος του Ποσειδωνα Τριτωνας.

Τον Πλουτωνα τον εχω εντοπισει απο τον Παρνωνα με 8" dobsonian αλλα και με C8 με βοηθεια χαρτων που ειχα τυπωσει με το The Sky IV. Ειχα βαλει αστερες μεχρι 14 και με προσεχτικα αστροαλματα εντοπισα το πεδιο.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε
Υπαρχουν πουθενα σχετικοι χαρτες να προσπαθησω κι εγω να τους βρω? γιατι οσο κι αν εχω προσπαθησει δε τα καταφερα! :(

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε
Υπαρχουν πουθενα σχετικοι χαρτες να προσπαθησω κι εγω να τους βρω? γιατι οσο κι αν εχω προσπαθησει δε τα καταφερα! :(

Από αστρονομικά προγράμματα θα έχεις βοηθητικούς χάρτες για κάθε χρονική στιγμή στον ΗΥ σου.

Δες εδώ για παράδειγμα: http://www.greek-astronomy.com/skycharts/

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Δημοσιεύτηκε
Μου παρουσιαζει προβλημα. Δεν εμφανιζει τιποτα στην αρχη. Και γραμματα αστα να πανε. Κατεβασα την ελληνικη μεταφραση εφτιαξε η γλωσσα αλλα χαρτες με τιποτα. Δε θα επρεπε με το που ανοιγω το προγραμμα να εδειχνε καποιο χαρτη?? :-k

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

καλα έγραψε ο φίλος giorgosgr για την μεγεθυνση.

Θέλω να προσθέσω ότι ο Δίσκος του Ουρανου ( ~ 700x) φαίνεται μεγάλος όσο το φεγγάρι με το γυμνό μάτι.

Δύσκολα να δεις λεπτομέρειες στις επιφάνειες αύτον (Uranus + Neptune) τον πλανητών - Η πρόκληση είναι να βρεθούν και να προσδιοριστούν τα φεγγάρια τους.

Φιλικά, Frank

http://www.oaog.ca/

http://www.rascmontreal.org/

"Imagination is more important than Knowledge"

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γεια σας και πάλι.

Ήταν αρκετές οι ώρες που πέρασα συνεχίζοντας την παρατήρηση και των δύο πλανητών. (Τον Ποσειδώνα σταμάτησα να τον ψάχνω μιας και η παρατήρησή του απαιτεί πολύ σκοτεινό ουρανό και δεν τον διαθέτουμε…). Η κίνησή τους και η αναμενόμενη θέση τους πάντα δεδομένη αλλά με διαφορετικές συνθήκες ατμόσφαιρας και φωτορύπανσης κάθε φορά.

Η αρχική μου δημοσίευση για την παρατήρησή τους ισχύει ως έχει. Για παρατήρηση δορυφόρων τους ούτε λόγος. Εννοείται ότι υπό καλύτερες συνθήκες “seeing”, είναι πολύ πιθανό να φαίνονταν κάποιοι. Δεν νομίζω όμως ότι η φωτορύπανση ή η ατμόσφαιρα γενικότερα θα μπορούσε να επηρεάζει το μέγεθος των πλανητών. Θεωρώ ότι το μόνο που θα μπορούσε να επηρεάσει κάτι τέτοιο ίσως ίσως είναι η θέση τους στον ουρανό, μιας και τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες και οι δυο πλανήτες –ειδικά ο Ουρανός- βρίσκονται αρκετά ανατολικά.

Ίσως αν περίμενα μερικές εβδομάδες ακόμα …

DSC00987B.JPG.e046adf9c4b67d464d909d7a1d5c3ed8.JPG

Για του λόγου το αληθές, ο Ουρανός δίπλα στο άστρο 81, όπως τα βλέπω Χ500 και η σύγκριση των μεγεθών γίνεται άνετα...

:wink: Απλός παρατηρητής...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης