Jump to content

Αξιωματικη θεμελιωση της παρατηρησης "deep sky"

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Στην προσπάθεια διαγραφής ενός μηνύματος διέγραψα κατά λάθος το θέμα ολόκληρο. Εδώ είναι η αρχή της συζήτησης όπως είχε διασωθεί στην cache. Προειδοποιώ να μην καταλήξει σε τσακωμό όπως και η αρχική συζήτηση και να μείνουμε στο θέμα χωρίς προσωπικές κόντρες

Επειδη συνεχεια υποβαλλονται ερωτησεις πως θα δω το ταδε δεν βρισκω το δεινα κλπ παραθετω βασικα κατα την γνωμη μου "αξιωματα" της σοβαρης παρατηρησης του βαθεως ουρανου (deep sky).

1)Ουρανος

Αν δεν μπορειτε να διακρινετε αστερες τουλαχιστον 5 μεγεθους με γυμνο ματι ξεχαστε οποιαδηποτε σοβαρη παρατηρηση βαθεως ουρανου. Ουτε φιλτρα ουτε τιποτα. Λυσεις η ταξιδι σε σκοτεινο ουρανο η παρατηρουμε πλανητες ηλιο σεληνη και καναν λαμπρο διπλο αστερα. Λυπαμαι κατοικοι των μεγαλουπολεων ειστε καταδικασμενοι σε νομαδικη τηλεσκοπικη ζωη

2)Τηλεσκοπιο

Τουλαχιστον 8" με ερευνητη 50mm και απαραιτητως και ερευνητη 1x (telrad, quickfinder, red dot). Αν ηταν να διαλεξω μονο εναν θα διαλεγα τον 1x !!!

3)Σετ χαρτων

Χαρτες με αστερες εως 6 μεγεθος για ανευρεση των ευκολοτερων αντικειμενων κατευθειαν με ερευνητη 1x.

Χαρτες με αμυδροτερους αστερες για αστροαλματα με τηλεσκοπικο ερευνητη και ανευρεση αμυδροτερων και δυσκολοτερων αντικειμενων.

Πχ Sky atlas 2000, Uranometria

4)Φιλτρα

Ενα UHC η O-III ειναι απαραιτητο, για πλανητικα νεφελωματα και μερικα εκπομπης ειναι σαν να διπλασιαζει κανεις τη διαμετρο του τηλεσκοπιου του.

5)Περιφερειακη οραση

Πολλα αντικειμενα του βαθεως ουρανου ειναι πολυ αμυδρα και απαιτειται περιφεριακη οραση για να γινουν ορατα.

6)Ξεχαστε τις φωτογραφιες

Τα αντικειμενα του βαθεως ουρανου στον προσοφθαλμιο δεν εχουν καμμια σχεση με τις εντυπωσιακες εγχρωμες φωτο.

7)ΥΠΟΜΟΝΗ

Το εγραψα με κεφαλαια... πολλες φορες για να εντοπισουμε ενα δυσκολο αντικειμενο χρειαζεται υπομονη, κοιταγματα στον χαρτη, σκουπισμα της περιοχης, δοκιμη με φιλτρο και χωρις, διαφορετικες μεγεθυνσεις. Αν παρολα αυτα δεν το βρουμε, φροντιζουμε να εχουμε μια λιστα αντικειμενων δυσκολων που δεν τα εχουμε δει. Ξαναδοκιμαζουμε οταν τυχει η καταπληκτικη βραδια, ειναι εντυπωσιακο το ποσα απο αυτα που μας ειχαν ξεφυγει καταφερνουμε να δουμε.

....... Ας προσθεσει οποιος θελει τα αξιωματα του

1) Προσωπικά εγώ, εχω πάρει απόφαση πλέον οτι σοβαρή Deep Sky παρατήρηση απο δω που είμαι δεν γίνεται παρά μόνο με ολικό black out! Για τους αστέρες 5ου μεγέθους ούτε που θα αναφερθώ.

2) Έχω το TS-GSO 8" με finder 6x30.

3) Cartes du Ciel.

4) Baader UHC-S

5) Έχω δοκιμάσει και δεν μπορώ να πω οτι είδα σχετική διαφορά σε σχέση με την κεντρική.

6) .....

7) Και η ΥΠΟΜΟΝΗ έχει τα όρια της!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Διαφυγή στα οροπέδια όσο το δυνατόν συντομότερα!!!!!!

Ο καθενας παρατηρεί όπως μπορεί. Δεν έχουμε όλοι καθαρούς απο φωτορύπανση ουρανούς, ούτε μπορούμε να πηγαίνουμε στο ύπαιθρο εύκολα. Τι μας λες δηλαδή, όσοι ζούμε σε πόλεις, σας απαγορεύω να παρατηρείτε με τηλεσκόπιο; Άκου αξιωματική θεμελίωση του deep sky!! Ο ουρανός στο ύπαιθρο κανείς δεν αρνήθηκε ότι είναι ο καλυτερος για παρατήρηση, αλλά και απο την πόλη κάτι φαίνεται με τα κατάλληλα φίλτρα και εξοπλισμό. Και εδώ θα διαφνήσω μαζί σου στη χρήση μιας ccd. Λες καμμία σχέση η εικόνα απο το προσοφθάλμιο απο τις έγχρωμες φωτό. Σύμφωνοι, αλλά και καμμία σχέση οι έγχρωμες φωτο απο την εικονα του προσοφθαλμίου. Όσο καθαρο ουρανό και να χεις, όσο καλό ματι και φίλτρα, μια ccd καταγράφει εκατομμύρια φορές περισσότερες πληροφορίες απο τον ανθρώπινο δέκτη. Αυτό πρέπει να το καταλάβεις. Το μάτι μας είναι κατασκευασμένο να παρατηρεί επίγεια αντικείμενα, δε κατασκευάστηκε για deep-sky. Άν ήταν έτσι θα έπρεπε να βλέπουμε και χρώματα και λεπτομέρειες. Δε διαφωνώ ότι συναισθηματικά η ζωντανή εικόνα που βλέπει κανείς με το μάτι του απο το προσοφθάλμιο είναι συγκλονιστική και μοναδική, αλλά σύντομα ο αρχικός ενθουσιασμός μικραίνει και η τέρψη πρέπει κάποτε να γίνει απο συναιθηματική, ουσιαστική. Και ουσιαστική ευχαρίστιση deep-sky δε μπορεί να γίνει με το μάτι μας, παρα μόνο με μια ccd. Δεν είναι τίποτα παραφυσικό ή αντιδεοντολογικό. Στη φύση ανήκουμε και μεις και τα παράσκευάσματά του ανθρώπου. Η ψηφιακή κάμερα εκτός των άλλων έγινε για να μας ανοίξει ένα παράθυρο στο σύμπαν, και δε μπορείς να την απορρίπτεις σε καμμία περίπτωση. Αν ευχαριστέμαι να κοιτάω ένα νεφέλωμα απο το προσοφθάλμιο 10 φορές, ευχαριστίέμαι να παρατηρώ μια εικόνα που πήρα με τη ccd 1000 φορές γιατί έχει πολύ περισσότερη σαφήνεια, γιατί έχει χρώμα, γιατί μου αποκαλύπτει αστροφυσική σημασιά διακρίνοντας λεπτομέρειες, γιατι μπορώ να κάνω ανάλυση και καταγραφή μετρήσεων, γιατι με το μάτι μια το βλέπω και μια όχι, με το μάτι δε βλέπω χρώμα, παρα μια θολούρα με κάποια χαρακτηριστικά που δε μπορώ να διασαφηνίσω, γιατι κουράζομαι να κρατώ το ένα μάτι ανοιχτό, ενώ μια εικόνα απο τη ccd έχεις το χρόνο και την πολυτέλια να τι χαζεύεις όσο θες.

Νικο,

παρε χαρτες κανονικους.. με laptop δεν πας στα βουνα για παρατηρηση. Τους χαρτες που αναφερεις τους εχω μονο για να τυπωνω κανεναν χαρτη περιοχης δυσκολου αντικειμενου.

Η πλαγια οραση εχει διαφορα μερα με νυχτα, οτραν δεις απο σκοτεινους ουρανους θα το καταλαβεις.

Οσο για την υπομονη χρειαζεται αφου εχουν εκλπηρωθει οι οροι που εβαλα παραπανω αλλιως ειναι δωρον αδωρον

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ιφικρατη,

μην μπερδευεις την παρατηρηση με την φωτογραφηση και το imaging. Περιορισου στο θεμα.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο

Να προσθεσω στα αξιωματα του Γιωργου και τον προγραμματισμο. Συγκεκριμενοι στόχοι, δηλαδη, που θα μας επιτρεπουν, στον πολυτιμο χρονο παρατηρησης που διαθετουμε, να ανακαλυπτουμε συνεχως καινουρια και περισσοτερα dso.

Να μη φτασουμε σε σημειο να βλεπουμε παντα τα ιδια, επειδη αυτα ξερουμε.

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Προσθετω και εγω, τις σημειωσεις! Με το να παιρνουμε σημειωσεις εν ωρα παρατηρησης για αυτο που βλεπουμε ειναι σαν να αυξανουμε 2x την παρατηρηση μας και οταν παρατηρουμε κατι ξανα και ξανα και συγκρινουμε τις σημειωσεις μας μαθαινουμε και κατι παραπανω.

Ad Astra Per Aspera

www.agapioselia.com

Σύνδεσμος για σχόλιο

Προσθετω και εγω, τις σημειωσεις! Με το να παιρνουμε σημειωσεις εν ωρα παρατηρησης για αυτο που βλεπουμε ειναι σαν να αυξανουμε 2x την παρατηρηση μας και οταν παρατηρουμε κατι ξανα και ξανα και συγκρινουμε τις σημειωσεις μας μαθαινουμε και κατι παραπανω.

...και ενα σκιτσακι διπλα στις σημειωσεις μας, ειναι χρησιμο και διασκεδαστικο. Δημιουργουμε ετσι, ενα ωραιο αρχειακι με την δουλεια μας, που ισως ειναι χρησιμο και σε αλλους!

:wink:

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης