Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλώς ήλθα στον χώρο σας.

 

Μόλις την προηγούμενη βδομάδα, ο κολλητός μου φίλος τον οποίο και θα παντρέψω σύντομα, μου έκανε "κουμπαριάτικο" δώρο ένα τηλεσκόπιο, ξέροντας το ψώνιο μου (αλλά και την οικονομική μου δυνατότητα!). Μέχρι τώρα ήμουν της θεωρίας, έχω παρακοληθήσει το Πανελλήνιο Συνέδριο που έγινε πέρυσι (συμμετέχοντας και στην εκδρομή στο Κρυονέρι) και γενικά διάβασμα στον ελεύθερό μου χρόνο (αστροφυσική, κοσμολογία, κλπ). Το τηλεσκόπιό μου είναι ένα Κατοπτρικό Νευτώνιο 8'' με dobsonian βάση. Μένω στον Άλιμο και έχω μπροστά στο μπαλκόνι μου αρκετό ανοιχτό χώρο για παρατήρηση (με Ν - ΝΔ κατεύθυνση) και σχετικά λίγα φώτα για τα δεδομένα της Αθήνας. Χθες το βράδι παρατήρησα για πρώτη φορά με δικό μου τηλεσκόπιο το φεγγάρι και πραγματικά το θέαμα ήταν υπέροχο. Όπως όμως κάθε "γκάβακας", έτσι και εγώ έχω να κάνω κάποιες ερωτήσεις:

1. Με δεδομένη την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου μου (1200), ποιός προσοφθάλμιος / μεγένθυση πιστεύετε ότι είναι ο πιο κατάλληλος για παρατήρηση του Δία ή της Αφροδίτης?

2. Παρατηρώντας τον Δία, δεν μπόρεσα να δω το κοκκινωπό του χρώμα, και όταν έβαλα το κόκκινο φίλτρο μπροστά, ο Δίας έγινε τελείως κόκκινος χωρίς να αναδεικνύονται οι λεπτομέρειές του. Παίζει μεγάλο ρόλο ότι αυτήν την περίοδο είναι χαμηλά στον ορίζοντα ή ότι είναι κοντά στο φεγγάρι?

3. Επειδή νομίζω ότι με το τηλεσκόπιο που έχω είναι δυνατή η παρατήρηση γαλαξιών, τι προσοφθάλμιο πρέπει να χρησιμοποιήσω για να δω γαλαξίες? Επειδή στο σαλόνι του σπιτιού μου - αντί για πίνακες - έχω 3 μεγάλα πόστερ με τον Whirlpool, τον Sombrero και τη σύγκρουση του NGC 2207 με τον IC 2163, μπορείτε να μου πείτε αν μπορώ να τους δω?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση...

΄

Φιλικά HalRama

Δημοσιεύτηκε
Καλωσήρθες HalRama :!: :wink: Ένα 8ίντσο Νευτώνιο είναι ενα πολύ δυνατό τηλεσκόπιο και θα δεις θαυμάσια πράγματα με αυτό.Για παρατήρηση του Δία θα έλεγα ένας 6 χιλιοστών προσοφθάλμιος είναι αρκετός δίνοντας 200χ (σπάνια θα την υπερβείς λόγω seeing) μεγένθυνση.Μην περιμένεις όμως να δεις πολλές λεπτομέρειες σε αυτόν τώρα καθώς δεν είναι σε καθόλου ευνοϊκή θέση.Το ίδιο ισχύει και για την Αφροδίτη εκτός και αν προμηθευτείς το Baader Venus U-Filter που αναδικνείει κάποιες λεπτομέρεις στην επιφάνεια της.Σαν εσωτερικός πλανήτης όμως που είναι, μπορείς να δεις τις φάσεις που περνάει.Όσον αφορά τώρα αντικείμενα του Βαθύ Ουρανού, σε αντίθεση με την πλανητική παρατήρηση χρησιμοποιούμε πολλών χιλιοστών προσοφθάλμια (τουλάχιστον 25) για να έχουμε μικρές μεγενθύσεις και την καλύτερη δυνατή φωτοσυλεκτικότητα.Καλό θα ήταν επίσης να πάρεις φακό Barlow ο οποίος διπλασιάζει την μεγένθυνση που δίνει ο κάθε προσοφθάλμιος.
Δημοσιεύτηκε

Ο Δίας αυτό τον καιρό είναι ψηλότερα μόλις δύσει ο ήλιος. Τότε είναι η καλύτερη στιγμή παρατήρησης.

Χρειάζεσαι προσοφθάλμιο μικρού εστιακού μήκους, των 6 ή 4 χιλ. είναι μια χαρά (πολύ καλά και σχετικά οικονομικά είναι τα Lanthanum της Vixen)

Το χρώμα του Δία δεν είναι κόκκινο αλλά γκριζωπό στο προσοφθάλμιο.

Από Αθήνα ξέχνα τους γαλαξίες! Πάντως χρειάζεσαι προσοφθάλμια κυρίως μεγάλου (25-40 χιλ.) και μεσαίου (10-25 χιλ.) εστιακού μήκους για αντικείμενα βαθύ ουρανού.

(Νίκο, το φίλτρο UV για την Αφροδίτη είναι μόνο για φωτογραφική χρήση -και για μηχανές ευαίσθητες στο υπεριώδες- και δεν περνά τίποτα από το ορατό φάσμα μέσα από αυτό!!!)

Δημοσιεύτηκε
Νίκο, το φίλτρο UV για την Αφροδίτη είναι μόνο για φωτογραφική χρήση -και για μηχανές ευαίσθητες στο υπεριώδες- και δεν περνά τίποτα από το ορατό φάσμα μέσα από αυτό!!!

 

Ναι, έχεις δίκιο τώρα το πρόσεξα. #-o

Δημοσιεύτηκε

1) Η καλυτερη μεγεθυνση ειναι αυτη που σου προανεφεραν τα παιδια! 6 με 4 χιλιοστα. Aυτο σημαινει με αλλα λογια ενα προσοφθαλμιο 15 mm πανω σε ενα barlow 3x. Αλλα θα ηταν προτιμοτερο με λιγα λογια να παρεις ενα ΠΟΛΥ καλο προσοφθαλμιο των 6 η 4 mm

 

2) Ο Διας αυτη τη περιοδο ειναι σε χαλια σχετικα θεση για παρατηρηση εφοσον ειναι χαμηλα σχετικα στον οριζοντα. Μη περιμενεις να δεις πραγματα εντυπωσιακα. Ακομα και τα φιλτρα που λες δε κανουν δουλεια. Απλα χρησιμευουν στο να αναδειχτουν καποιες λεπτομερειες της επιφανειας τους οπως η κηλιδα ας πουμε. Εαν δεν την ειδες χθες τη κηλιδα θα επρεπε να προσπαθησεις και σημερα αφου ο Διας κανει μια περιφορα γυρω απο τον εαυτο του καθε 10 ωρες. Κοινως αν δε τη δεις τη κηλιδα τη μια μερα προσπαθησε αμεσως την επομενη. Αν και δε σου εγκυωμαι οτι θα τη δεις. Ειναι πολυ δυσκολο πλεον

 

3) Κατα κυριο λογο οι προσοφθαλμιοι παρατηρησης γαλαξιων πρεπει να κυμαινονται απο 32 mm εως και 15 mm. Το παν για τη παρατηρηση τους δεν ειναι το προσοφθαλμιο αλλα ο μεγαλυτερος εχθρος. To seeing. Αν βγεις στο υπαιθρο μακρια πολυ απο την Αθηνα σε βουνο μια εκπληκτικη μερα θα δεις πραγματα που θα σου κοψουν την ανασα! Μην περιμενεις ομως να δεις και σπειρες. Ομως μια πολυ εντυπωσιακη εικονα ειναι κατι σιγουρο. Το καταλληλο προσοφθαλμιο θα τον αποφασισεις εσυ μετα απο προσωπικες εκτιμησεις.

Οσον αφορα τα παραδειγματα που ανεφερες. Ton whirpool θα τον δεις σαν δυο συννεφακια που ενωνονται, τον sobrero θα τον βρεις πολυ δυσκολα μιας και ειναι μονος του (εγω προσωπικα ακομα δεν τον εχω καταφερει) αλλα φανταζομαι πως θα μοιαζει οπως τον βλεπεις στις φωτο απλα πολυ πιο αχνος και αμυδρος.

STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE

 

Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52

 

HYPERION 13mm 68 :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Φίλε HalRama,

θέλω να σε χαιρετίσω απλώς λόγω nickname, μιάς και είναι προφανές οτι έχουμε επηρεαστεί και οι δύο από τον ίδιο συγγραφέα...!

Τώρα κανονικά πρέπει να περιμένουμε και άλλο ένα μέλος του forum με ανάλογο nickname, μιάς και ως γνωστόν οι Ramans έκαναν τα πάντα εις τριπλούν...

Αγγελος

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους για τις συμβουλές που μου έδωσαν στην πρώτη επίσκεψή μου στο forum. Θα ήθελα επίσης να τους "προειδοποιήσω" ότι θα τους ξαναενοχλήσω με περισσότερες απορίες, όσο οι παρατηρήσεις μου και η διάθεση για να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες μας θα αυξάνονται.

 

Επίσης, για τον φίλο μου τον rama, θέλω να του πω ότι όταν έκανα την εγγραφή μου στο forum, το πρώτο nickname που έβαλα ήταν το rama, αλλά διαπίστωσα με χαρά ότι ήδη το χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος. Φίλε rama επισκέψου τη διεύθυνση www.rendezvouswithrama.com ή κάνε search στο Google για την επερχόμενη ταινία βασισμένη στο βιβλίο του Arthur. Βέβαια, μου φαίνεται ότι έχει κολλήσει κάπως, αλλά τουλάχιστον είναι μία ελπίδα.

 

Φιλικά... HalRama.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης