aristhdis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 γεια σας παιδια..ειναι αρκετα βραδια τωρα που παρατηρω τον κρονο αλλα ακομα δεν εχω δει το χωρισμα κασσινι..το τηλεσκοπιο ειναι 4'' μακσουτοφ..χρησιμοποιω μεγεθυνση 130...λογικα δεν θα επρεπε να το ξεχωριζω το χωρισμα??/τι λετε εσεις?? σημ. παρατηρω απο αθηνα
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Φταιει και το οτι παρατηρεις απο Αθηνα . Εγς παρατηρω απο Σαμο με 3.5" κι ακομη δεν εχω καταφερει να το δω , αλλα βλεπω τη σκια στους δακτυλιους . Εχει ειπωθει οτι καποιος μπορει να το δει και με μικροτερη διαμετρο . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Αριστείδη, είναι γνωστό ότι το χώρισμα Cassini φαίνεται ακόμη και με τηλεσκόπιο διαμέτρου 60mm (2.4"), όταν τα οπτικά του είναι καλά (εννοείται ότι πρέπει και οι συνθήκες να το επιτρέπουν, δηλ. το seeing και η θέση του Κρόνου). Αυτή την εποχή όποτε στρέφω στον πλανήτη ένα τηλεσκόπιο διαμέτρου 3,2" το χώρισμα ξεχωρίζει σχετικά εύκολα. Η ατμοσφαιρική διαταραχή (seeing) στις πόλεις κατά τον χειμώνα, είναι πολύ αυξημένη λόγω των έντονων ανοδικών ρευμάτων θερμών αερίων από τις καμινάδες των κεντρικών θερμάνσεων και της θερμικής εκπομπής των κτιρίων. Αν παρατηρείς σε τέτοιες συνθήκες θα είναι συχνό να μην ξεχωρίζει το Cassini. Αν δεν ξεχωρίζει ποτέ, υπάρχει πρόβλημα στο τηλεσκόπιο αλλά μπορεί απλά να θέλει ευθυγράμμιση των οπτικών στοιχείων του. Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Να προσθεσω οτι οσο περναει ο καιρος οι δακτυλιοι σιγα σιγα "κλεινουν" και δυσχεραινει η παρατηρηση της διαρεσης Κασινι. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
aristhdis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 μηπως φταιει και η μικρη μεγεθυνση παιδια΄?? μονο με 130χ παρατηρω..
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2007 Δε νομιζω . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δε φταίει η μεγέθυνση. Το έχω δει και με x90. Στους πλανήτες, για να δεις λεπτομ'ερεια το seeing είναι το παν. Ή μάλλον σχεδόν το παν: πρέπει να έχις κάνει και το σωστό collimation.
aristhdis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 ελπιζω να μην φταιει το collimation γιατι το τηλεσκοπιο ειναι καινουριο...ενα μηνα το εχω..ισως να φταιει η ατμοσφαιρα
βολιωτης Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Και να φταει η ευθυγραμμιση δε πειραζει . Δεν ειναι κατι το τραγικο . Τα πάντα ειναι Μαθηματικά.
Νίκος Κατσαμάκας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Έχω καταφέρει να δω το χώρισμα Cassini μόνο δύο φορές. Η τελευταία φορά ήταν πριν πέντε (ναι!) χρόνια. Αν ο πλανήτης δεν είναι ψηλά στον ουρανό και αν η ατμόσφαιρα δεν είναι πραγματικά σταθερή, δε φαίνεται - τουλάχιστον όχι με τις δίκές μου 5 ίντσες.
Δημητρης .Δ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Εγω παντος τωρα αυτες τις μερες που ο ουρανος μας ευνοει παντα βλεπω το cassini εκτος απο 3 μερες μεσα σε αυτο το διαστημα στις οποιες υπηρχε εντονη ατμοσφαιρικη διαταραχη.Παντα τον παρατηρω οταν ειναι ψηλα με τον 6αρη ορθοσκοπικο(200Χ).Δεν ξερω αν ευνοει και το υψομετρο που βρισκομαι(1200 μετρα) αλλα η εικονα του ειναι απο τις ποιο ομορφες που εχω δει... 73 SV1EIHΔεληγεωργόπουλος Δημήτριοςwww.edsro.eusw1eih@yahoo.grGSO 6\" RC-CCD67 FRATIK 16 HRASI 120 mc ccdNIKON D-7000CANON EOS 500D(mod)HEQ5 SKYSCAN PRO GOTO
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2007 Δεν ξερω αν ευνοει και το υψομετρο που βρισκομαι(1200 μετρα)...
ΘΑΝΑΣΗΣ1635940971 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 γεια και απο μενα.απο αθηνα με ετχ125 φαινεται καλα. με εκτιμηση θανασης
aristhdis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 θαναση με τι μεγεθυνση τον κοιτας τον κρονο΄??
draculas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 Παιδιά, χτές δοκίμασα μέσα απο πόλη με το 8" και δεν διέκρινα το χώρισμα ούτε σαν ιδέα..δε νομίζω οτι φταίει το τηλεσκόπιο, 90% φταίει το seeing.να σημειώσω οτι το καλοκαίρι, με το ίδιο τηλεσκόπιο απο 96Χ και πάνω το διέκρινα πεντακάθαρα.Θα έρθουν καλύτερες μέρες..
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2007 Παρατηρούσα κι εγώ με 10” χθες το βράδυ τον Κρόνο, για την ακρίβεια σήμερα το πρωί στις 2:00. Χωρίς να έχει απόλυτα εξισορροπήσει θερμοκρασιακά το τηλεσκόπιο, είχα την δυνατότητα να δω τις βασικές ζώνες πάνω στον πλανήτη και το χώρισμα cassini στις 141x και 211x. Η ποιότητα της εικόνας όμως δεν ήταν και η καλύτερη, κυρίως στην δεύτερη μεγέθυνση. Θερμοκρασιακή εξισορρόπηση πρωτεύοντος καθρέφτη, ευθυγράμμιση οπτικών και seeing, η… τριάδα του κακού στα dobs.
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2007 Δεν υπάρχει λόγος που το Casini Division δεν μπορεί να παρατηρηθεί με ένα 3in Refractor. Για καλύτερα πλανητικά αποτελέσματα περιμένετε πάντα έως ότου ο πλανήτης έχει φθάσει (ή είναι κοντά) στο μεσημβρινό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στα μικρότερα (smaller aperture) τηλεσκόπια, και (ανεξάρτητα από το aperture) είναι ο κανόνας για πολλούς προηγμένους παρατηρητές. Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 18, 2007 Εχθές το βράδυ με κακό Seeing αλλά το 8" ευθυγραμμισμένο, παρατήρησα τον Κρόνο στις 240Χ και μόλις που μπορούσα να διακρίνω το Cassini.
Achilleas Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Εγώ είδα τους δακτύλιους καθαρά με τα Celestron 25x100 Binoculars μου!!! Λέσχη Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ1635940971 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 γεια χαρα παιδια.κοιταω τον κρονο με μεγενθυση 200 μεχρι 450
koyote Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Παντως εγω που κοιταξα τον κρονο με μεγενθυση 175 φανηκε πολυ μικροτερος απο οτι περιμενα.Για cassini ουτε λογος..... Μαλλον χρειαζομαι μεγαλυτερη μεγενθυση......... Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!! Φιλικα, Βαλογιαννης Γιωργος
ngc4565 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Πριν από κάθε συνόδου παρατήρησης, πάντα σιγουρευτείτε ότι το τηλεσκόπιό είναι κατάλληλα ευθυγραμμισμένο. Συμπληρωματικές πληροφορίες για την παρατήρηση του Κρόνου και του Cassini Division μπορούν να βρεθούν εδώ: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1132 http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1362 http://soc.jpl.nasa.gov/viewing.cfm Φιλικά, Frank http://www.oaog.ca/ http://www.rascmontreal.org/ "Imagination is more important than Knowledge"
ΘΑΝΑΣΗΣ1635940971 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 γεια και χαρα/τον κρονο τον βλεπω με μεγενθυσεις χωρις barlow127x εως και594χ αλλα 594 με το6.4 προσοφθαλμιο και με σταθερες συνθηκες. συμπληρωματικο του παραπανω ποστ
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Αποκλείεται να έχεις τόσο καλές συνθήκες που θα σήκωναν 594Χ μεγένθυνση!
Foehammer Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2007 γεια και χαρα/τον κρονο τον βλεπω με μεγενθυσεις χωρις barlow127x εως και594χ αλλα 594 με το6.4 προσοφθαλμιο και με σταθερες συνθηκες. συμπληρωματικο του παραπανω ποστ Η κανενα 14" εχεις εσυ και μας δουλευεις η κανεις πατεντες με διπλους και τριπλους barlow... Σπανια εχουμε συνθηκες που να επιτρεπουν οτιδηποτε πανω απο 300x!!! Οσο για το Cassini, οπως προανεφερε ο giorgosgr o πλανητης εχει παρει τετοια κλιση που δυσχεραινει την παρατηρηση των δακτυλιων. Πλεον θα ελεγα οτι το χωρισμα Cassini ειναι ευκολοτερα ορατο στις ακρες των δακτυλιων και αρκετα δυσκολοτερα περιμετρικα. Πριν 2 μερες παρατηρουσα με το 8" μου σε 222x με ψυχωμενο κατοπτρο και ευθυγραμμισμενο επιμελως και το χωρισμα φαινοταν "φευγαλεα" σε στιγμες οπου to seeing ηταν καλυτερο. Ad Astra Per Asperawww.agapioselia.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα