JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Καλημερα σε ολους.Η ερωτηση μου ειναι η εξης. Ποια η ελαχιστη διαμετρος που πρεπει να εχει καποιο τηλεσκοπιο και ποσο σκοτεινος ουρανος σε κλιμακα Bortle (αφου ειναι και προσφατο θεμα) απαιτειται ετσι ωστε να παρατηρησουμε τον Πλουτωνα.Υποθετω οτι η καλυτερη περιοδος για την θεαση ειναι απο τον Ιουλιο και μετα λογω της θεσης του. Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
Anyone_anywhere Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Φιλε Δημητρη μιας και το φαινομενο μεγεθος του Πλουτωνα ειναι γυρω στο +13.7/+14 θεωρητικα μπορει να παρατηρηθει ακομη και σε ουρανο στη πολη (κλιμακα 9 bortle) με καποιο πολυ μεγαλο τηλεσκοπιο οπως 14" ή 16". (λεμε τωρα) Σ'αντιθετη περιπτωση, σε σχετικα σκοτεινο ουρανο (κλιμακα 3-4 απ'οτι φαινεται ) πιστευω αρκει ενα καλο 6"-ρι για θεαση τοσο αμυδρων αντικειμενων. Οσο αναφορα τη θεση, το 2007 ο Πλουτων βρισκεται στον Τοξοτη οποτε ολο το καλοκαιρι ειναι ιδανικη περιοδος για την παρατηρηση του. Τσεκαρε και αυτο : http://www.rasnz.org.nz/SolarSys/Pluto.htm Nωντας www.myspace.com/astrovoxgr
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Το καλοκαίρι του 2003 τον είδα από τον Πάρνωνα με το παλιό Celestron 8. Όσο περνάνε τα χρόνια και βυθίζεται στον Τοξότη ο εντοπισμός του θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Ευχαριστω πολυ παιδια για τις απαντησεις σας.Γνωριζω οτι ειναι πολυ δυσκολο πραγμα η θεαση του Πλουτωνα.Καμποσο καιρο τωρα μου εχει καρφωθει η ιδεα να τον δω. Εδω και μια εβδομαδα (οσο βοηθαει ο καιρος) εντοπιζω την ακριβης θεση του με κιαλια 20χ80 ετσι ωστε να ξερω που θα ψαξω ακριβως, και περιμενω να ανεβει λιγο ακομη ωστε να προσπαθησω με το 8ιντσο.Δεν εχω προσδοκιες αλλα η ελπιδα πεθαινει παντα τελευταια! Μπραβο Γιωργο! Πρεπει να ειναι ωραια εμπειρια να ανακαλυπτεις κατι τοσο δυσκολο!Δεν γνωριζω και πολλα ατομα που το εχουν καταφερει αυτο με μικρα-μεσαια τηλεσκοπια! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 χμμμ... άλλος ένας στόχος για το επόμενο χτύπημα Θα επανέλθω Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
gbirsianis Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Καλή επιτυχία!! 1600 χρόνια από τη θανάτωση της Υπατίας της Αλεξενδρινής
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Το καλοκαίρι του 2003 τον είδα από τον Πάρνωνα με το παλιό Celestron 8. Όσο περνάνε τα χρόνια και βυθίζεται στον Τοξότη ο εντοπισμός του θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα.Πράγματι είναι εφικτό να ειδωθεί με τηλεσκόπιο 8" και ακόμα πιό εύκολα με 10" αφού με το δεύτερο αποδεδειγμένα έχουμε παρατηρήσει μέχρι μέγεθος 15.7 και πολύ εύκολα μέχρι 15.1. Φυσικά σε υψόμετρο και με άριστες συνθήκες.Δεν έχω ψάξει τον Πλούτωνα ακόμα (απορώ γιατί δεν το έχω κάνει!) αλλά υποπτεύομαι ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι να τον διακρίνει κανείς ανάμεσα στα πολύ αμυδρά αστεράκια αφού κι αυτός σαν πολύ αμυδρό αστεράκι φαίνεται. Απαραίτητος ένας πολύ αναλυτικός χάρτης, είτε από κάποιο περιοδικό φτιαγμένος ειδικά για την εύρεση του Πλούτωνα, είτε από κάποιο πρόγραμμα. Κι όπως λέει ο Γιώργος, ας τον παρατηρήσουμε όσο είναι ευνοϊκή η θέση του! Φιλικά, Στέφανος "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Εγώ είχα τυπώσει χάρτη από πρόγραμμα με οριακό μέγεθος 14. Επίσης είχα σχεδιάσει επάνω του κύκλους με τα πεδία προσοφθαλμίων 20 και 10mm.Πολύ χρήσιμο ήταν και το ότι σημείωσα τα μεγέθη αστέρων του πεδίου με μολύβι χωρίς υποδιαστολή, δηλαδή για παράδειγμα έναν αστέρα 13.7 τον σημείωσα ως 137, για να μην υπάρχει σύγχυση των υποδιαστολών με αστέρες στο κόκκινο φως του φακού. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
magos_ Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Επίσης είχα σχεδιάσει επάνω του κύκλους με τα πεδία προσοφθαλμίων 20 και 10mm. Πως μπορω να υπολογίσω το ακριβες παιδίο του καθε προσθοφθαλμιου που χρησιμοποιω;; Hellooooooo, my name is Ηλίας. http://astrocom.wordpress.com/
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 30, 2007 Μπορείς να βρεις πολλές πληροφορίες στις συζητήσεις:http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=4068&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F4%F1%E9%E3%F9%ED%EF%EC%E5%F4%F1%DF%E1http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5571&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=%F4%F1%E9%E3%F9%ED%EF%EC%E5%F4%F1%DF%E1 "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Καλημερα.Γιωργο ειπες οτι εκτυπωσες χαρτη με οριακο μεγεθος 14.Θα με βοηθουσε ιδιαιτερα αν μου προτεινες εσυ η οποιος αλλος φιλος καποιο προγραμμα, γιατι το Cartes du Ciel που εχω εχει μονο μεχρι 10. Οπως το εχω σκεφτει θα ειμαι αναγκασμενος να εκτυπωνω χαρτη της περιοχης με την θεση του Πλουτωνα με μεγεθος εως 10 και επειτα κοιτωντας απο το προσοφθαλμιο να σχεδιαζω με το χερι ολα τα αμυδροτερα αστερια εως το "κατώφλι" της ορατοτητας σαν κουκιδες.Ανα δυο μερες θα γινεται αυτη η διαδικασια με την προσδοκια οτι καποια κουκιδα θα μετακινειται σε σχεση με τις αλλες.Κατι δηλαδη σαν το κυνήγι αστεροειδων χωρις ομως χρηση ccd.Αρκετα χρονοβορα διαδικασια χωρις μεγαλη πιθανοτητα επιτυχίας αφου θα εξαρταται απο πολλους παραγοντες οπως το διαφορετικο seeing της καθε βραδιας!Αν καποιος εχει να μου προτεινει και καποιον αλλον τροπο θα το εκτιμουσα. Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
Roben Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Φίλε Δημήτρη η διαδικασία είναι πολύ απλή και εύκολη.Μέσα από το Cartes du Ciel που διαθέτεις, κάνε επιλογή του Πλούτωνα και δες τα άστρα με τα οποία γειτονεύει.Δώσε μέσα από το πρόγραμμα και κίνηση ώστε να έχεις εικόνα του τι περιμένεις να δεις.(Θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις βήμα 1 ώρα για την παρακολούθηση της κίνησης.Κάνε και μία εκτύπωση για κάθε νύχτα παρατήρησης και καλό ψάξιμο.Τα γειτονικά άστρα αν και 9 έως 10 mag θα σε βοηθήσουν σίγουρα αν και θα μπορούσες να κατεβάσεις και άλλους χάρτες με μεγαλύτερα mag.(Δεν το θεωρώ απαραίτητο)Πάντως χωρίς να θέλω να σε απογοητεύσω θεωρώ απίθανο σε ουρανό με φωτορύπανση έστω και μικρή να πετύχεις το στόχο.Προσπάθησα πέρσι το καλοκαίρι και δυστυχώς δεν είχα αποτέλεσμα. Ευχαριστήθηκα όμως “μικροπαρατήρηση” όπως τη βάφτισα ψάχνοντας “ψήλους στ΄ άχυρα”. Καλό κυνήγι. Απλός παρατηρητής...
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Φιλε Roben ακριβως με τον τροπο που περιγραφεις δουλευω εδω και μερικες μερες.Γνωριζω ακριβως τα αστερια που γειτονευει ο Πλουτωνας και την δεδομενη θεση του για οποιαδηποτε χρονικη στιγμη.Μαλιστα χρησιμοποιησα και GPS για να βρω τις ακριβεις συντεταγμενες της θεσης παρατηρησης ετσι ωστε να ελαχιστοποιηθουν οι οποιες αποκλισεις!(Λιγακι υπερβολικο αλλα αφου μπορω γιατι οχι? )Το μονο προβλημα που αντιμετωπιζω ειναι οτι στο Ciel δειχνει 2 αστερια με μεγεθος 9.83 και 9.26 στα οποια ο Πλουτωνας βρισκεται περιπου στην μεση.Κοιτωντας ομως με το τηλεσκοπιο και με πλαγια οραση ανακαλυψα πολλους περισσοτερους αμυδροτερους αστερες παρολο που ειχε και φεγγαρι.Οποτε οταν πεσει το φεγγαρι καταλαβαινεις τι εχει να γινει!Γιαυτο πιστευω οτι σε τοσο δυσκολους στοχους και ειδικα σε τετοια περιοχη χρειαζεσαι κατι παραπανω απο οριακο μεγεθος 10! Ειδα στο προφιλ σου οτι εχεις 10ιντσο, οποτε λιγοστευουν ακομη περισσοτερο οι οποιες πιθανοτητες μου!Δεν πειραζει ομως, αν δεν τον βρω τουλαχιστον θα εχω μαθει αρκετα καλα μια πολυ ενδιαφερουσα περιοχη! Ευχαριστω για την γνωμη σου και την ευχη σου! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Πρέπει να εγκαταστήσεις τον GSC (Guide Star Catalogue) πού έχει αστέρες μέχρι 16 μέγεθος.Ύστερα μπορείς να περιοριστείς σε ότι οριακό μέγεθος θέλεις. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
nickthegreek13_7 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Θα με βοηθουσε ιδιαιτερα αν μου προτεινες εσυ η οποιος αλλος φιλος καποιο προγραμμα, γιατι το Cartes du Ciel που εχω εχει μονο μεχρι 10. Δημήτρη, στο Cartes du Ciel υπάρχει μια επιλογή στην πάνω μπάρα αριστερά, ανάμεσα στον μεγενθυτικό φακό και την λάμπα για Night Vision Mode.Εκεί μπορείς να ρυθμίσεις αν φαίνονται περισσότερα η λιγότερα αστέρια παίζοντας με το οριακό μέγεθος αυτών που βλέπεις στον χάρτη.
JIMKIBOU Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Φιλε nickthegreek13_7 το γνωριζω το συγκεκριμενο εικονιδιο απλα οσες φορες και να το πατησω δεν βγαζει ποτε παραπανω απο mag 10.Λογικο αφου το προγραμμα εχει εγκατεστημενο μονο μεσα το Bright star catalog και το SKY2000.Τωρα ψαχνω καποιον τροπο να κατεβασω τον GSC που ειπε ο Γιωργος.Αν δεν τα καταφερω λεω να παω μαλλον για το starry night! Φιλικά Δημήτρης Κ. Σ.Ε.Α.Α (Συλλογος Eρασιτεχνικής Aστρονομίας Αργολίδας)
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δημοσιεύτηκε Μάιος 31, 2007 Δώσε μου στοιχεία σου σε πμ να σου στείλω ένα CD με τον GSC. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα