NUKE Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Λοιπον,σημερα ειπα αφου πηγα σινεμα στις 12 και γυρισα 2+ να κοιταξω απο τη διπλανη ταρατσα στο σπιτι μου στη Νεα Ιωνια τη σεληνη μιας και εχουμε πανσεληνο(και μαλιστα αυγουστου)....Ετσι ανεβηκα και την κοιταγα για αρκετη ωρα.Μπορω να πω οτι μου αρεσε πολυ αν και με κουρασε λιγο γιατι κουνεται πολυ το τηλεσκοπιο μου... Μεσα στην Αθηνα και με ενα bluesky 700mm/60mm δεν περιμενα να δω και πολλα.Ετσι αφου βαρεθηκα με τη σεληνη ειμου ετοιμος να κατεβω αλλα το γυρισα προς σημεια του ουρανου που δεν εβλεπα αστερια και παρατηρουσα οτι μπορουσα να βλεπω απο το τηλεσκοπια διαφορα αστερια που δεν φαινοντοσταν με γυμνο ματι Ειδα επισης 2 αστερια κοντινα μεταξυ τους, αρκετα φωτειναι και καθως κοιταγα εκει επεσα σε κατι που μου φαινοταν πολυ ενδιαφερων.Πολλα αστερια μαζι συγκεντρωμενα.Ετσι αποφασισα να παω να φερω το Laptop(κατα τις 4:30) και να προσπαθησω να βρω καποια αντικειμενα.Οντως κοιτωντας στο stellarium καταλαβα οτι αυτα τα 2 φωτεινα αστερια ηταν ο Αρης και ο Aldebaran.Ετσι καταλαβα οτι τα πολλα αστερια αυτα που εβλεπα ηταν οι πλειαδες και επισης καταλαβα μερικα ακομα διπλανα αστερια.Ηταν η πρωτη μου φορα που τα ειδα ολα αυτα. Στη συνεχει σκεφτηκα να κοιταξω προς τον Ωριωνα και εβλεπα τα φωτεινα αστερια γυρω του οποτε υπεθετα που θα ειναι.Εψαχνα συγκεριμενα για τα τρια κατακορυφα αστερια που ειναι κοντα τους και δεν τα εβλεπα με γυμνο ματι.Αφου τα παρατηρησα για λιγο, ειπα χαρουμενος να παω να κοιμηθω,5και κατι η ωρα οποτε βαζευοντας τα πραγματα φορεσα τα γιαλια μου. ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΚΟΙΤΑΩ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΒΛΕΠΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΑΠΟ ΠΡΙΝ ΑΛΛΑ ΕΒΛΕΠΑΝ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩς ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΟΥΡΑΝΟ.Ειδα πολλα αστερια που δεν τα εβλεπα με γυμνο ματι πριν και δεν μπορουσα να καταλαβω πολλα πραγματα. Τεσπα, μπορει να λεω βλακειες αλλα ειναι η πρωτη μου σοβαρη παρατηρηση και ειμαι ενθουσιασμενος.Αλλιως τετοια ωρα θα πηγαινα για υπνο και δεν θα καθομουνα να γραφω μονολογους. Την επομενη φορα πρεπει να βγω απο την Αθηανα... P.S.Ειδα και κατι σαν αστερι να κουνιεται σχετικα γρηγορα(πολυ αργα για να ειναι διατοντας) και μετα εξαφανιστηκε.Βεβαια δεν πιστευω στα UFO αλλα ειχε πλακα...P.S2.Παω να την πεσω.Καληνυχτα!!P.S3Θα ηθελα καποια στιγμη να κανω καποια παρατηρηση με εσας και να μου δειξεται διαφορα πραγματα...
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Φίλε Nuke, αν και είμαι πολύ νέος στο χώρο για να σου δώσω την οποιαδήποτε συμβουλή, θα σου πρότεινα να κρατάς σημειώσεις για τις παρατηρήσεις τώρα που είναι ακόμα στην αρχή. Άρχισα κι'εγώ το καλοκαίρι και ακολουθώντας τις συμβουλές του forum και του nightwatch αρχισα να κρατάω σημειώσεις από την πρώτη μέρα. Πραγματικά μετά από 2 μήνες παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον να ανατρέχεις στις πρώτες παρατηρήσεις σου. Όσο για τον σκοτεινό ουρανό είναι όντως μοναδική εμπειρία η πρώτη φορά. Έχω μόνο ενα ζευγάρι κιάλια και αυτό που ένιωσα την πρώτη φορά δεν περιγράφεται. Κάτι άλλο που κάνω (μήπως έχω πορωθεί είναι να βρίσκω στο starry night ό,τι βλέπω και να το κάνω export σε jpg. Τις νύχτες που μένω σπίτι τις κοιτάω και προσπαθώ να οργανώσω την επόμενη φορά.Πιστεύω στο Συνέδριο της Πάτρας να μάθω περισσότερα για την οργάνωση της παρατήρησης που θεωρώ πολύ σημαντική. Συνέχισε έτσι και καλές παρατηρήσεις. Φιλικά, Γιάννης Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 28, 2007 Δυστυχώς φίλε DUKE το τηλεσκόπιό σου δεν είναι και ό,τι καλύτερο για να σου δώσει και πολλές ευχάριστες στιγμές. είχα κι εγώ το αντίστοιχο της firtsline και πίστεψέ με καμμία σχέση δεν έχει με το 8" skywatcher που έχω τώρα. Τον Δία θα μπορούσες να δεις με τους 4 μεγαλύτερους δορυφόρους του, είναι το πιο φωτεινό αστεράκι που βλέπεις στον ουρανό. Επίσης, ο Άρης θα φαίνεται σαν μια φωτεινή κόκκινη μπάλα σε λίγο καιρό καθώς και ο Κρόνος, δεν ξέρω αν μπορείς να δεις δαχτυλίδια με τέτοιο τηλεσκόπιο. Για deep sky καταστάσεις, δεν νομίζω πως έχεις και πολλές πιθανότητες. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
NUKE Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Χθες καταφερα και ειδα τον ΔΙΑ κανονικα.Χρησιμοποιησα μονο το πιο μικρο μου προσοφθαλμιο και καταφερα να διακρινω τις λωριδες του.... Οταν εβαλα το barlow 3x που εχω φαινοταν πολυ θαμπα.Γιατι??
vroxh Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Οταν εβαλα το barlow 3x που εχω φαινοταν πολυ θαμπα.Γιατι?? χμμμ... εστιασες καλα; No confundas mi postura, soy ateo y no creo en ningun dios,no diferencio a las personas por su raza, su cultura o su mierda de religion!16/5/09
NUKE Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 ναι εστιασα αλλα ηταν θαμπο...Να εχει χαλασει καπως ο φακος ειτε απο βρομιες ειτε απο αποστασεις?Ειναι και χαλια μαρκα....
ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Φίλε NUKE γενικά η εστίαση σε πολύ μεγάλες μεγεθύνσεις είναι προβληματική ακόμα και σε μεγάλα τηλεσκόπια. Για να δούμε αυτό που στοχεύουμε σωστά με πολύ μεγάλη μεγέθυνση, πρέπει να έχουμε καλό seeing πολύ καλούς προσοφθάλμιους και σίγουρα ένα καλό τηλεσκόπιο. Και πάλι… Καλή συνέχεια! The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr
planetman Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Οταν εβαλα το barlow 3x που εχω φαινοταν πολυ θαμπα.Γιατι?? Υπολόγισες σε τι μεγέθυνση πήγες; Ξέρεις, υπάρχει κι ένα όριο ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
NUKE Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 5, 2007 οχι δεν υπολογισα.Γιατι,τι οριο υπαρχει.Θεωρητικα οσο φτανει θα φτανει...Δεν ξερω...Παντως το τηλεσκοπιο δεν ειναι και στα καλυτερα του.Και αφου ειδα και τον Δια ειμαι μια χαρα. Πιστευω να καταφερω να παρατηρησω στη συνεχεια Ανδρομεδα,Αρη και Αφροδιτη...
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Φίλε Nuke, Σαφώς και υπάρχει όριο στις μεγεθύνσεις, διαφορετικά ένα όργανο με εστιακή απόσταση 2350mm θα μπορούσε να πάρει και 2350 μεγεθύνσεις ( που μία χαρά θα ήταν δηλαδή αλλά..............) Το όριο ανα τηλεσκόπιο χονδρικά υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την διάμετρο του τηλεσκοποίου σου σε χιλιοστα επί 2. Οι μεγεθύσεις που σου δίνει ένα οποιοδήποτε προσοφθάλμιο υπολογίζονται διαιρόντας την εστιακή απόσταση του τηλεσκοπίου σε mm δια του προσοφθαλμίου (πχ ΕΑ= 1200mm / προσ 5mm = 240 μεγεθύνσεις) Παράδειγμα: Τηλεσκόπιο 8 ιντσων (203mm) με 1000mm εστιακή απόσταση προσοφθάλμιο 5mm και Barlow X3 δίνει:Μεγιστη μεγέθυνση 203Χ2= 406Μεγέθυνση χωρίς Barlow 1000/5=X 200 άρα είσαι μέσα στο όριοΜε Barlow X3 1000 /(5/3) = 1000 / 1,66 = X 602 Είσαι εκτός ορίου και βλέπεις θολά. Ελπίζω να βοήθησα Δημήτρης
NUKE Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 οκ.καταλαβα τι εννοεις.Σε ευχαριστω πολυ φιλε.Θα τα εχω υποψιν μου αυτα.
Fred Ley Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 6, 2007 Hi Nuke, Don't forget the biggest obstacle we have to deal with is the seeing. Yes, light pollution does play a significant role too, but seeing is the killer.From a few hundred feet up and up to roughly 10 miles (16 kilometers) we encounter air cells that on average have a diameter from 4 to 8 inches (10 to 15 centimeters) in diameter. These air cells distort the light coming towards us from outer space as the air cells move across our line of sight. The smaller aperture telescopes, 4 to 8 inches in diameter, can handle this distortion a lot better due to the fact that their optics are about the same size as the air cells. A larger telescope, say a 10-inch, will have a hard time producing a nice steady image. In the meantime a 4-inch telescope will provide nice sharp images. Naturally on real bad nights you put the telescope away.OK, this is a real quick description about what air cells do to our viewing. Hope that it is of some help. I have some articles that I could get to you if you have any further interest. Fred www.instrumentsoflight.com - www.ras.org.ukwww.avastronomyclub.org - www.aavso.org (LEF)www.imca.cc (#9181)www.alpo-astronomy.orgAstrovox Member #4.Doing astronomy since 1970Sky & Tel subscriber since 1971www.highdeserttelescopes.com
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα