Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας!

Σημερα το ξημερωμα (28/9) κατα τις 5, βγηκα στο μπαλκονι να δω λιγο την Σεληνη και τον ουρανο γενικοτερα, πριν παω για υπνο...(εχει χαλασει το ρολοϊ μου και παω για υπνο το πρωϊ :mrgreen: #-o :lol: )

Γυρναω το κεφαλι μου πρωτα προς την Δυση και βλεπω μια πανεμορφη σχεδον ολοστρογγυλη Σεληνη!! :)

Γυρναω και προς την Ανατολη και τι να δω???

1η εντυπωση ηταν οτι εβλεπα τον προβολεα απο ενα αεροπλανο!!!!:shock: #-o :lol: :lol: :lol:

Απο 'κει ομως δεν ειναι αεροδιαδρομος , σκεφτηκα.... :roll: :wink: :lol:

Εεε καλα, να μην γελασουμε και λιγακι??

Χμμμ....μαλλον η Αφροδιτη ειναι τετοια ωρα λιγο πριν το ξημερωμα...και Ανατολικα?? ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ!!! Σημειωσα την ωρα και το διασταυρωσα σημερα στο Cartes du Ciel.

Σημερα,λιγο νωριτερα, καθως εψαχνα κατι αλλο στο internet, επεσα πανω σε αυτη την σελιδα που αναφερει το φαινομενο αυτο!!!

http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=6037

Επαθα πλακα οταν διαβασα την λεζαντα που εχει γραψει ο αρθρογραφος κατω απο το σκιτσο που εχει, γιατι μοιαζει με αυτο που σκεφτηκα οταν ειδα την Αφροδιτη κι εγω...:lol:

" Is that an airplane on approach or a UFO? No, it’s Venus at its morning best. Look low in the east an hour or so before dawn. "

Για την ιστορια, η Αφροδιτη συμφωνα με το cartes du ciel εχει mag= -4,5 και ειναι το 3ο πιο λαμπερο αντικειμενο μετα τον Ηλιο και την Σεληνη αυτη την εποχη.

Ετυχε να την παρατηρησει κανενας αλλος ή να βγαλει καμια φωτογραφια μεσα απο το τηλεσκοπιο του?

Αξιζει να ξυπνησετε λιγο πιο νωρις αυριο για να την δειτε...

Ειναι πολυ λαμπερη!!!!

Εγω εβγαλα μια απλη φωτογραφια χωρις φλας την οποια θα ανεβασω σε επομενο μηνυμα μου.

Καλες παρατηρησεις και καθαρους ουρανους!

Ευχαριστω για τον χρονο σας!

:cheesy:

astonomyvd6.jpg

Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Η αλήθεια είναι οτι θέλω εδω και 1-2 εβδομάδες να κάτσω να την δω αλλα ακόμα δεν έτυχε..

Ηθελα να σου πω πάντως, οτι δεν χρειάζεται να βάζεις φλάς, αφού έτσι κι αλλιώς, δεν πρόκειται να φωτιστεί περισσότερο ο ουρανός ή το αντικείμενο που φωτογραφίζεις..

(εχω την εντύπωση οτι στο auto-mode, σε πολλές φωτογραφικές μηχανές, αν βάζουμε φλάς, η φώτο βγαίνει πιο σκοτεινή, απ'ότι χωρίς φλάς, και αυτό επειδή η μηχανή επίτηδες χρησιμοποιεί μικρότερο χρόνο έκθεσης με το φλάς, για να μην "καεί" η φώτο..)

Δημοσιεύτηκε
Την είδα με το τηλεσκόπιο πριν λίγο καιρό. Ενώ περιμένει κάποιος, που δεν ξέρει, να δει όλο τον πλανήτη να φωτίζεται, αυτό που φωτίζεται πραγματικά είναι ένα πάρα πολύ μικρό σημείο! Ένα πολύ μικρό μισοφέγγαρο!

Κυριάκος Καβακλιώτης

41 . 05΄. 55΄΄ Ν

23 . 33΄. 25΄΄ Ε

Δημοσιεύτηκε
πραγματικα...σημερα το πρωι πριν ερθω στη δουλεια είχα και εγω μια πρωτη επαφη με Αφροδιτη ..απλα υπεροχη...και να πω την αληθεια ...για τον Κρονο πηγαινα αλλα ....τεσπα...η πρωινη γυμναστικη δεν μπορουσε να αποφευχθει,βαλε βγαλε τηλεσκοπιο...τετοιεσ στιγμες ειμαι χαρουμενοσ που εχω βαση DOB.. :cheesy:
Δημοσιεύτηκε
Σήμερα το πρωι έτυχε να ξυπνήσω στις 6:30. Βγήκα λοιπόν στο μπαλκόνι να δω "τι γίνεται" και είδα τη Σελήνη που έδυε σιγά σιγά. Στρέφω το βλέμμα μου και στην ανατολή και τι να δω; Η πανέμορφη Αφροδίτη! Περίμενα να τη δω στην ανατολή γιατί όταν άρχισα να μη τη βλέπω στη δύση είχα συμβουλευτεί το "Monthly sky guide" που έλεγε ότι θα φαίνεται το Σεπτέμβρη στην ανατολή. Μου κάνει πολύ εντύπωση που είναι τόσο λαμπρή αλλά όπως επισήμανε ο "Σέρρες" φωτίζεται ένα μικρό μόνο μέρος! Που να φωτιζόταν και ολόκληρη δηλαδή!!! Ξέρετε πότε θα γίνει αυτό;
Δημοσιεύτηκε

Η αφροδίτη είναι τόσο λαμπρή γιατί (α) είναι πολύ ανακλαστική η ατμόσφαιρά της (β) είναι αρκετά κοντά στη Γη.

Για να φωτιστεί ολόκληρος ένας εσωτερικός πλανήτης (όπως τον βλέπουμε από τη Γη) θα πρέπει να περάσει πίσω από τον ήλιο σε σχέση με εμάς (οπότε, καληνύχτα παρατήρηση!!) που για την αφροδίτη σημαίνει ότι θα είναι πολύ πιο μακριά απ'ότι είναι τώρα!!

Ο Ερμής π.χ. που λόγω της πιο στενής τροχιάς του δεν μεταβάλλει τόοσο πολύ την απόστασή του από τη Γη, είναι λαμπρότερος όταν περνάει πίσω από τον ήλιο (φτάνει και -2) αλλά προφανώς είναι αδύνατο να τον δούμε τότε!!!

Για την ιστορία, όταν βλέπεις έναν εσωτερικό πλανήτη το απόγευμα, πλησιάζει προς τη Γη (δλδ. πάει να περάσει μπροστά από τον ήλιο) και όταν τον βλέπεις το χάραμα απομακρύνεται από τη Γη (δλδ. πάει να περάσει πίσω από τον ήλιο)

(*) Όταν λέω "να περάσει μπροστά από τον ήλιο" ή "να περάσει πίσω από τον ήλιο" εννοώ να έρθει σε αντιδιαμετρική, σχεδόν, θέση σε σχέση με τη Γη. Λόγω της σχετικής κλίσης των τροχιών των πλανητών, οι περιπτώσεις που ένας πλανήτης περνά πραγματικά πίσω ή μπορστά από τον δίσκο του Ηλίου είναι ποοολύ πιο σπάνιες και ειδικά τα μπροστινά περάσματα ("διαβάσεις") είναι από τα πλέον αξιοσημείωτα αστρονομικά γεγονότα. Π.χ. η διάβαση της Αφροδίτης συνέβη το 2004, η επόμενη το 2012 και η επόμενη το... 2117 (Του Ερμή συμβαίνουν αρκετά πιο συχνά)

Περισσότερες πληροφορίες:

http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Venus

http://en.wikipedia.org/wiki/Transit_of_Mercury

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

(εχω την εντύπωση οτι στο auto-mode, σε πολλές φωτογραφικές μηχανές, αν βάζουμε φλάς, η φώτο βγαίνει πιο σκοτεινή, απ'ότι χωρίς φλάς, και αυτό επειδή η μηχανή επίτηδες χρησιμοποιεί μικρότερο χρόνο έκθεσης με το φλάς, για να μην "καεί" η φώτο..)

Οντως,το εχω επιβεβαιωσει πειραματικα :)

Οσο για την αφροδιτη,το αχορταγο dob ανυπομονει να τη δει;)

Aσε την ψυχη σου να σταθει νηφαλια και αταραχη μπροστα σε ενα εκατομμυριο συμπαντα!!!

:cheesy: :cheesy:

Φιλικα,

Βαλογιαννης Γιωργος

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να ρωτήσω πως υπολογίζεται το φαινόμενο μέγεθος της αφροδίτης; Γιατι σε κάποια site αναφέρεται ότι είναι αυτήν την περίοδο -4.8, σε άλλα -4.6, το Cartes Du Ciel δίνει -4.5 όπως προαναφέρθηκε, ενώ στο RedShift δίνει -4.4 (screenshot). Ποιό απ' όλα είναι το σωστό; Αν γνωρίζει κάποιος ας μας βοηθήσει :cheesy: [/img]

venus.thumb.JPG.d3f798669918f1f687ca313503a902e4.JPG

Venus_Redshift

Δημοσιεύτηκε
Τι σε νοιαζει;

Και δεύτερον ο μονος τρόπος να μαθει καποιος είναι η μέτρησή του με φωτόμετρο όχι κάποιος υπολογισμός.

Καλά, υπάρχει και μισο-αναλυτικός τρόπος να το βρεις με υπολογισμούς, μέσω απόστασης, επιφάνειας, ανακλαστικότητας, φάσης, ένταση ηλιακής ακτινοβολίας κλπ κλπ.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι η ανακλαστικότητα μάλλον εμπειρικά μεταβάλλεται (αφού εξαρτάται από τη νεφοκάλυψη, θερμοκρασία επιφανείας, εποχές κλπ) ενώ τα άλλα μεγέθη περιέχουν επίσης σφάλματα λόγω μετρήσεων και απαιτούν πολλούς υπολογισμούς. Κάθε software κάνει μια εκτίμηση και μόνο, με κάποιο σφάλμα πάντα

Γι'αυτό φωτόμετρο και πάλι φωτόμετρο :cheesy: εξ'άλλου η αστρονομία βασίζεται στην παρατήρηση \:D/

Σκόρπιες σκέψεις:

http://ngc253.blogspot.com/

travel... without movement...

Δημοσιεύτηκε

Πραγματικά πανέμορφη η Αφροδίτη αυτές τις ημέρες. Μεγάλη και πολύ φωτεινή.

υγ Επιβεβαιώνεται ότι, ο Κρόνος είναι στα πολύ ...πάνω του αυτόν τον καιρό?

Ένα παπαγαλάκι που ασχολείται 10 και πλέον χρόνια με παρατήρηση μου είπε ότι, τόσο μεγάλο και ευκρινή δεν τον έχει ξαναδεί.

Γιατί, αλήθεια, Ελευθερία, γεννημένη από σεισμούς, είναι έξω από τα κράτη κι έξω από τους θεσμούς. Έχει από τον ήλιο κάτι κι από τους αστερισμούς...

Μ.Χ.

Δημοσιεύτηκε
Επιβεβαιώνεται ότι, ο Κρόνος είναι στα πολύ ...πάνω του αυτόν τον καιρό?

Ένα παπαγαλάκι που ασχολείται 10 και πλέον χρόνια με παρατήρηση μου είπε ότι, τόσο μεγάλο και ευκρινή δεν τον έχει ξαναδεί.

Δεν τον έχω δει αλλά επειδή το έχω ψάξει, στην καλύτερή του φάση θα είναι τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Θα είναι στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη γι' αυτή τη χρονιά εννοώ και θα είναι και ψηλά κοντά στο ζενίθ. Ανυπομονώ να τον δω. \:D/

Δημοσιεύτηκε
Σήμερα το πρωί έκατσα μέχρι τις 7 με σκοπό να την βγάλω, αλλά όση ώρα και αν περίμενα, ποτέ δεν ήρθε στο πεδίο μου χάρης το κτίριο που είχα στα ανατολικά. :( Στο τέλος αγανάκτησα και εγκατέλειψα μέρα πλέον το όλο εγχείρημα! :frown: Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα.... :twisted:
Δημοσιεύτηκε
Σήμερα το πρωί έκατσα μέχρι τις 7 με σκοπό να την βγάλω, αλλά όση ώρα και αν περίμενα, ποτέ δεν ήρθε στο πεδίο μου χάρης το κτίριο που είχα στα ανατολικά. :( Στο τέλος αγανάκτησα και εγκατέλειψα μέρα πλέον το όλο εγχείρημα! :frown: Αλλά έχει ο καιρός γυρίσματα.... :twisted:

ε, κουνήσου από την θέση σου! :-)

το κτήριο δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά άλλωστε

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Δημοσιεύτηκε

ε, κουνήσου από την θέση σου! :-)

το κτήριο δεν ξεφύτρωσε ξαφνικά άλλωστε

Το πρόβλημα είναι οτι έχω έξω στημένο το 8" στην πίσω αυλή και υπάρχει μεγάλη παρεμπόδιση απο τα γύρω κτίρια.

Δημοσιεύτηκε
Το πρόβλημα είναι οτι έχω έξω στημένο το 8" στην πίσω αυλή και υπάρχει μεγάλη παρεμπόδιση απο τα γύρω κτίρια.

ok κατανοητό, αλλά το πόσο alt σου κρύβει το κτήριο πρέπει να σου είναι γνωστό, οπότε με ένα πρόγραμμα αστρονομικών χαρτών, θα μπορούσες να ξέρεις το μάτααιο του ξενυχτιού ...

Αμφιβάλλω, άρα ίσως υπάρχω.
Δημοσιεύτηκε

Σας χρωσταω μια φωτογραφια... 8-[ :wink:

Δεν ειναι απο την μερα που περιγραφω στο 1ο ποστ μου, αλλα απο την επομενη, καθως εκεινη που εβγαλα την ημερα που περιγραφω, η Αφροδιτη βγηκε σαν u.f.o. !!! #-o :mrgreen: :lol: :lol:

Οποτε ξαναπροσπαθησα την επόμενη μερα και ιδου το αποτελεσμα!!! \:D/ :D

Ειναι βγαλμενη με μια απλη HP Photosmart M307 και την εβαλα στο auto focus kai self timer, για να μεινει ακινητη η μηχανη καθωτι δεν ειχα τριποδα. 8-[

Η φωτογραφια δεν εχει υποστει καμια επεξεργασια εκτος απο crop και resize.

Ελπιζω να σας αρεσει... :cheesy:

1589195294_IM000530_verybrightVenus29-9-2007_re.jpg.e319a7f59bdd25abff8ed1c0ec08b824.jpg

Λαμπερη Αφροδιτη ξημερωμα 29-9-2007

astonomyvd6.jpg

Ένα αστέρι πέφτει...πέφτει, το κοιτώ στον ουρανό... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε

Την είδα κι εγώ Αυτή που σας ξεμιαλίζει όλους :mrgreen: \:D/

Πολύ όμορφη και λαμπρή η Αφροδίτη

Ο Κρόνος βέβαια είναι κορυφή αν και το seeing αυτές τις μέρες, Πειραιά, δε μας επιτρέπει και πολλά..

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης