Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Δεν βρήκα πουθενά τέτοιο θέμα, μπορούμε να λέμε τι λεπτομέρειες έχουμε καταφέρει να διακρίνουμε πάνω στον πλανήτη και με τι εξοπλισμό, μιας και ο Άρης πλησιάζει σιγά σιγά.

Για πείτε: Τι έχετε καταφέρει να διακρίνετε πάνω του; :cheesy:

• Απαντήσεις 51
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Ας κανω εγω την αρχη....

Λοιπον με το γνωστο Skywatcher Dobsonian 8" εχω δει τον Αρη προχθες νομιζω με τα 10mm & 25mm προσοφθαλμια του και τον ειδα απο Θεσσαλονικη για μια μερα μονο που καθαρισαν τα συννεφα και ειχε καλη ξαστερια, σαν κοκκινωπο (φαινοταν αυτο καθαρα), η περιφερεια του κυκλου ηταν λιγο ακαθοριστη δηλ. δεν εβλεπα με κοντραστ καθαρα το τελειο κυκλο, και γενικως δεν υπηρχε λεπτομερεια καμια. Απλα ενα φωτεινο κοκκινο αστερι σε μεγεθος με τον Δια (καπως).

Να σημειωσω οτι διπλα του και λιγο ψηλοτερα υπηρχε η Σεληνη (ωρα ~22:00). Αν εφταιξε αυτη για το κοντραστ θα μου το πειτε εσεις παιδια.

Αυτα και πιστευω να μιλησει και αλλος.

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

Hirsch SCT Focal Reducer / Corrector f/6.3, Philips SPC900NC IR/Cut

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Altinakis, όντως δεν είναι τέλειος κύκλος διότι δεν φωτίζεται ολόκληρος ακόμη. Άρα καλά είδες!!! Πάρε έναν barlow 2x, μπορείς να διακρίνεις και λεπτομέρειες, μπορείς! Περιμένω, γιατί δεν μιλάει άλλος; [-(
Δημοσιεύτηκε
...δεν εβλεπα με κοντραστ καθαρα το τελειο κυκλο, και γενικως δεν υπηρχε λεπτομερεια καμια. Απλα ενα φωτεινο κοκκινο αστερι σε μεγεθος με τον Δια (καπως).

Ίσως δεν είχες πετύχει την τέλεια εστίαση που απαιτεί ο Άρης.Είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς σωστά λεπτομέρειες στον δίσκο του, πόσο μάλλον αν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν.Πάντως αν σε βόλευε ο 10αρης Plossl, θα σου πρότεινα να πάρεις κάποιον ορθοσκοπικό σε αυτά τα χιλιοστά.Αν δεις οτιδήποτε το διαφορετικό στον πλανήτη, πρώτα με αυτόν τον προσοφθάλμιο θα το καταφέρεις.

Δημοσιεύτηκε

Για να βοηθήσω, με λίγη προσπάθεια θα διακρίνετε πάνω αριστερά μια μπλε γραμμή (είναι το μεγάλο κανάλι του Άρη) και με μεγαλύτερη προσπάθεια κάτω δεξιά φαίνεται ο πόλος σαν να είναι ένα μικρό εξόγκωμα στον πλανήτη. Τουλάχιστον αυτές τις 2 λεπτομέρειες έχω καταφέρει να διακρίνω εγώ.

Πείτε τις εντυπώσεις παιδιά, μην ντρέπεστε!

Δημοσιεύτηκε
Οι Genuine Orthos της Baader είναι έξοχοι προσοφθάλμιοι για πλανητική παρατήρηση.Εγώ θα σου πρότεινα να έπαιρνες αυτόν των 12.5 χιλιοστών και να τον χρησιμοποιείς με 2Χ barlow για να έχεις καλή μεγένθυνση αλλά και σχετικά καλό (όσο γίνεται σε τέτοιες μεγενθύνσεις και μικρό πεδίο) eye-relief.Εγώ αυτό σκοπεύω να κάνω.
Δημοσιεύτηκε

Nίκο θα διαφωνήσω, καλύτερα τον 6mm, δύσκολος στη χρήση αλλά καμία σχέση με στην εικόνα.

Όταν αγοράζουμε ορθοσκοπικούς θέλουμε λιγότερο γυαλί, για να έχουμε βέλτιστη ευκρίνεια στην εικόνα.

Η χρήση barlow αναιρεί την ίδια την αγορα.

Έχω σχεδον όλη την σειρα της baader και ο 6mm ίσως ειναι ο καλύερος της (δεν μπορώ να βρω τον σύνδεσμο) σε εκπληκτική τιμή.

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε

Χιλαι συγνωμμη Μανο!

Εγω φταιω δεν προσεξα που εγραφα....

Θα τα διορθωσω ολα...

Meade LX200 8" EMC Classic (F/10) , Celestron Ultima Barlow 2x, Baader Ortho 6mm (Phantom),

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Μόλις μάζεψα τον εξοπλισμό μου από το παράθυρο στο σύμπαν (βλ. μπαλκόνι) και διασκέδασα "κυνηγώντας" τον Άρη με το dob μου. Πραγματικά μπορεί κανείς να έχει μια αίσθηση των αποστάσεων παρατηρώντας το πόσο γρήγορα κινείται ο πλανήτης από τη μια άκρη του πεδίου στην άλλη!

Πώς το πάθαμε σήμερα και έχουμε καθαρό ουρανό?? :mrgreen: :mrgreen:

[-o< plz keep the sky clear!!
Δημοσιεύτηκε
Παιδιά κι εγώ τον είδα πρίν λίγες μέρες και μάλιστα για πρώτη φορά τον Άρη απο το μπαλκόνι μου (Αθήνα) με τον ίδιο εξοπλισμό του φίλου Altinakis και μπορώ να πω ότι είδα το ίδιο ακριβώς που είδε και ο Altinakis. Ψιλοαπογοητεύτηκα γιατί δεν είχα κι εγώ καλό κοντράστ και απλά έβλεπα έναν πολύ μικρό πορτοκαλί δίσκο χωρίς καμία άλλη λεπτομέρεια και λίγο θολούρα. Είχα την πεποίθηση ότι στον Άρη μπορείς να διακρίνεις πολύ περισσότερα πράγματα κι έφαγα πίκρα. Ελπίζω όμως σε καλύτερες συνθήκες σε μια επόμενη παρατήρηση και ίσως με μεγαλύτερη μεγενθυση?? να πάρω κανα barlow 2x να δω περισσότερα. Ίδωμεν..
EQ6 Sky Scan Pro, Skywatcher dob 8, Skywatcher 70/500, Canon 400D, Webcam PHILIPS - SPC900NC
Δημοσιεύτηκε

Παντως και με μεγενθυνση με Televue Barlow 3x(!) στα 360x με τα προσοφθαλμιο των 10mm του Dom 8" μου η θολουρα υπηρχε... Μονο που ο πλανητης φαινοταν τεραστιος αφου φυσικα εστιασα επανω του. Η αισθηση της μεγενθυνσης σε ψαρωνει και φτιαχνεσαι!

Απλα η μερα (καπως ταραγμενη), η θεση του πλανητη (χαμηλα) και η ετοιμασια του τηλεσκοπιου (δεν κρυωσε) και ισως του προσοφθαλμιου (μανισιου) δεν ευδοκιμησαν για ενα πιο καλο αποτελεσμα...

Να σου πω την αληθεια δεν δοκιμασα με το 25mm πως θα φαινοταν γιατι εκατσα μονο 10 λεπτα εξω γιατι ξεπαγιασα!!!

Εχουμε ομως χρονο μπροστα μας φιλε μου!!!

Κατσε να παρω και μια βαση ψηιφιακης και εναν Zoom 8-24mm της Baader και θα δεις τι εχει να γινει!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε

Φίλε μου Altinakis, δεν θέλω να σε στεναχωρήσω, αλλά τον Άρη δεν τον είδες θολό επειδή η νύχτα δεν ήταν σταθερή.Ούτε επειδή είχες το κακό μανίσιο προσοφθάλμιο που ήρθε μαζί με το τηλεσκόπιο.Τον Άρη σε αυτή την μεγένθυνση θα εξακολουθείς να τον βλέπεις έτσι εκτός και αν είσαι σε κανένα βουνό με άριστο Seeing και διαύγεια.

Υ.Γ - Βασικα το μανίσιο προσοφθάλμιο 8α δείχνει πιο καλά (όσο γίνεται) τον Άρη απο τον Hyperion Ζοοm λόγω λιγότερων στοιχείων.....!

Δημοσιεύτηκε

Τι να πω ρε nick... Ευχομαι να μην ειναι αυτο και μονο.

Βασικα εκανα χαζομαρα γιατι θα μπορουσα να βαλω και το Plossl 25mm και να δοκιμαζα με τον barlow επανω εχοντας μικροτερη μεγενθυνση αλλα ειχα μεσα τα προσοφθαλμια και ημουν ηδη ξεπαγιασμενος...

Δεν πειραζει θα δω τι γινεται και θα σας ενημερωσω. =; =; =;

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Ας κανω εγω την αρχη....

. Απλα ενα φωτεινο κοκκινο αστερι σε μεγεθος με τον Δια (καπως).

Ν.

ε οχι και σαν τον δια...και εγω τον ειδα σημερα...με τα προσοφθαλμια των 10 και 25 mm...ποοολυ μικρο το ειδωλο!παντως με την βοηθεια μιας ψηφιακης τραβηξα 2-3 φωτο και πηρα μαι ιδεα...

Η ΑΣΤΡΟΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ !!!!!

astronomy for all

http://mechntua.blogspot.com/

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Χθες μου ακανε την χαρη ο καιρος και τελικα μπορεσα να παρατηρησω τον Αρη, στην αρχη μου φενοταν ασπρος και παρα παρα πολυ φωτηνος δεν μπορουσα να διακρηνω τιποτα σιγα σιγα μετα απο λιγα λεπτα εβλεπα λιγο ασπρο στην κορυφη (β.πολος ή το αναποδο ν.πολος) και κατι σκουρο"σκουρα γραμμη" (βουνο ή πεδιαδα ή κατι αλλο) προς τα νοτια ισως στον ν.πολο(ή βορειο) ή καπου εκει κοντα, δεν μπορεσα να δω κατι αλλο, δοκιμασα και πλανητικα φιλτρα αλλα... δεν :( . με τον 5μμ και 3.5μμ Hyperion εβλεπα λεπτομεριες πιο πανω ή πιο κατω...οχι. Οταν εβαλα barlow τον ειδα μεν αρκετα μεγαλο αλλα ηταν τοσο φωτηνος απου τα εβλεπα ολα ασπρα (απροπορτοκαλι) και δεν μπορουσα να διακρυνω λεπτομεριες. Παντως χθες τον παρατηρουσα τουλαχιστον 2 ωρες :D .

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Σε τι αναλυση αν επιτρεπεται; :oops: :oops: :oops: :oops:

Και με τι Barlow επισης???

Τα προσοφθαλμια καλα (τα Hyperion)???

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Σε τι αναλυση αν επιτρεπεται; :oops: :oops: :oops: :oops:

Αυτο δεν το καταλαβαινω, τι αναλυση. Ζοομ??

Και με τι Barlow επισης???

Barlow x2 +Hyperion3.5mm

Τα προσοφθαλμια καλα (τα Hyperion)???

Καλα ειναι.... :|

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Εννοω σε τι μεγενθυνση φιλε μου... (εστω συνολικη)

>Destination Space!

Δημοσιεύτηκε
Εννοω σε τι μεγενθυνση φιλε μου... (εστω συνολικη)

Τον Αρη τον Ειδα μετο 5μμ Hyperion μετο τηλεσκοπιο μου 1525μμ αρα 1525/35 = 305χ και επεισης με το 3.5 hyperion αρα 1525/3,5=435χ .

Επησεις Δομικασα με το Barlow x2 +3.5 αρα 1525χ2 /3.5=871χ.

Όχι πάντως για πλανητική παρατήρηση λόγω των πολλών στοιχείων ( 8 ) που έχουν.

Αυτο δεν το ηξερα, δηλαδη; Ποια ειναι η διαφορα και τι ρολο παιζουν οι επιστροσεις.

ΥΣ

Συγνωμη Μανο, ειμαστε λιγο off με τα προσοφθαλμια :roll:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Αυτο δεν το ηξερα, δηλαδη; Ποια ειναι η διαφορα και τι ρολο παιζουν οι επιστροσεις.

Έχει μεγάλη σημασία το πόσα στοιχεία έχει ένας προσοφθάλμιος.Όσο πιο πολύ γυαλί, τοσο λιγότερο φωτεινό και με κοντράστ θα είναι το είδωλο μας όταν φτάσει στο μάτι μας.Οι Υπερίωνες ναι μεν έχουν φοβερές επιστρώσεις, αλλά τα πολλά στοιχεία που είπα παραπάνω τους προδίδει.Δοκίμασε να δεις με έναν φακό που έχει λιγότερα στοιχεία, πχ τον μανίσιο προσοφθάλμιο του Dob.Αλλιώς ένας ορθοσκοπικός είναι μονόδρομος.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης