Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2008 Εκτός και αν είναι ερασιτέχνης του καναπέ,οπότε χάνουμε τον καιρό μας! Αστρονομική Ένωση Σπάρτης Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Δημήτρης Κουτρούμπας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2008 Πάρτο ,για την φορητοτητά του και μόνο αξίζει.Η τιμή άλλωστε είναι τέτοια που ούτε ένα ζευγάρι καλά κυάλια δεν αγοράζεις.Δεν θα χάσεις, ακόμη και σαν οδηγό να το έχεις αργότερα ή ακόμη και ενα βράδυ σε μια παραλία ή βουνό με την παρέα σου να πάς ή ακόμη και ένα βράδυ να βαρεθείς να ψάχνεις με τους χάρτες ή να έχεις λίγο χρόνο απόψε αυτο θα σε πάει, θα το απολαύσεις, απο την ευκολία του.Άμα θές που λέει ο λόγος ακόμη και στο αυτοκίνητο το αφήνεις και όποτε σου την δίνει το χρησιμοποιής.Δεν είμαστε εδώ όλοι αστρονόμοι, χόμπι κάνουμε, που ξέρεις μπορεί να τσακώθεις με την γυναίκα σου(δεν το εύχομαι εννοειτε) και να θές να πας πάνω στα νεύρα σου σε μια ερημιά να δέις τα άστρα. Που να μαζεψεις και να πάρεις μαζί σου ολόκληρο 8", θα πρωτημήσεις να δείς θες δεν θές την γυναίκα σου για άστρο .Πλάκα κάνω, πάρτετο δεν είναι κακό.Το έχω γι αυτό σας το λέω. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Αυτά που ο ΘΕΟΣ μας έχει δώσει πρέπει να τα σεβόμαστε , να τα προστατεύουμε και να τα αγαπάμε. ΔΕΝ μας ανήκουν , τα έχουμε όλα δανεικά!!!!!!!!!!!! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2008 1)Γιατί θέλετε να πετάτε τα λεφτά σας τσάμπα 2)Φορητότητα τεράστια...ουσία ΜΗΔΕΝ!!Απο την στιγμή που δεν μπορείς να δεις απολύτως τίποτα εκτός του ΣΤΡΙΝΓΚ της γειτόνισσας(αν αξίζει κιόλας) 3)Goto ακριβείας Αν μπορείς να διακρίνεις από το προσοφθάλμιο αυτό που έχεις για στόχο.Αμφιβάλω. Ούτε ο επίσημος αντιπρόσωπος δεν το πουλάει πλέον.http://www.telescopeshop.gr/index.asp?categoryId=1&companyId=1&productSeriesId=14)Θα το πάρετε και σε ένα-δυο μήνες θα το πουλάτε γιατί θα κάθεται σαν διακοσμητικό στοιχείο(στυλ βάζο) στο σαλόνι σας.5)Με αυτά τα λεφτά παίρνετε ένα αξιόλογο προσοφθάλμιο,εκτός και αν έχετε τοοοοοσους αξιόλογους φακούς που δεν χρειάζεστε άλλους.6)Και για να μην βγει κανείς και πει ''καλά ρε μεγάλε που τα ξέρεις εσύ όλα αυτά?''Απλά θα πω ότι ΤΟ ΕΙΧΑ και το πούλησα σε 2 ΜΗΝΕΣ.Γιατί εκτός από ένα ωραίο gadget για να παίξεις για κάνα μήνα για τίποτα άλλο δεν αξίζει.Τσάμπα τα χρήματα σας είναι. http://www.astropixel.gr Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Εκτός και αν είναι ερασιτέχνης του καναπέ,οπότε χάνουμε τον καιρό μας! Με συγχωρείς Γιάννη,αλλά εκείνον που έχει σαν πρώτο τηλεσκόπιο το ETX70 για να τον πηγαίνει αυτόματα στο Μ31,στο Μ13,στο Μ27,στο Μ8 και σε DSOs ,τα οποία ούτε καν μπορεί να δει,λόγω μικρής διαμέτρου,μόνο και μόνο επειδή είναι φορητό και φτηνό,τον θεωρώ ερασιτέχνη του καναπέ.Γιατί εξεπλάγην; Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Nakis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Συμφωνω και επαυξανω με τον Δημητρη,παρτε το μονο για λογους φορητοτητας .Ειναι βολικο να το κουβαλας παντου,και απο σκοτεινους ουρανους σου δειχνει και κατι παραπανω.(Θυμαμαι Μ81-82 απο Κυθαιρωνα στο ιδιο πεδιο,και το Κασσινι στον Κρονο,αρκετα καλα).Για αρχη δσν πρωτο τηλεσκοπιο ποτε ,ουτος η αλλος τα μισα αντικειμενα απο αυτα που εχει ειναι αστερια και απο τα αλλα μισα μονο τα μισα μπορεις να δεις λογο μικρης διαμετρου .Α και μην το σκεφτεστε για αστροφωτογραφια ..μονο δοκιμαστικα...Φιλικα.. 12\"OrionOptics f/4 λ/10,Εq6SkyScan Pro,canon 350d(unmodified),Atik1HS,8"f/6 Meade Starfinder Equatorial Reflector,NexStar4 Maksutov70mm Skywatcher(οδηγητικο)Busnell 4,5\" Equatorial Reflector(το πρωτο μου)Λοιπα εξαρτηματα... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Δεν είμαστε εδώ όλοι αστρονόμοι Φίλε Δημήτρη συγνώμη αλλά ''άστοχο'' το σχόλιο σου.Γιατί μην ξεχνάς ότι όλοι όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στο χόμπι, αυτούς τους ''αστρονόμους'' συμβουλευτήκαμε για το πως να ξεκινήσουμε και τι εξοπλισμό να αγοράσουμε.Τώρα ξαφνικά τους ξεπεράσαμε και τα μάθαμε όλα http://www.astropixel.gr Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Alepoxori: Θα διαφωνήσω μαζί σου στο όλο concept. Καταρχήν πρίν μερικά χρόνια, αλλά και ακόμη, πολλοί κάνουν παρατηρήσεις grab n go με τέτοια τηλεσκόπια, 70αρια και 80αρια, είτε αχρωματικά είτε αποχρωματικά. Το τηλεσκόπιο θα σου δείξει κάποια πράγματα. Είναι σαν τα κιάλια 15Χ70 και έχει και την ίδια τιμή, μόνο που βλέπεις από το ένα μάτι, αλλά μπορείς να αυξάνεις μεγεθύνσεις και έχει και goto. Όσο για το goto το θέμα έχει ξανασυζητηθεί. Σε πολλούς αρέσει διότι θέλουν να κάνουν μία γρήγορη παρατήρηση επικεντρωμένοι πιό πολύ στο αντικείμενο, παρά στο να το ψάχνουν. Συμφωνώ ότι το να βρίσκεις ένα αντικείμενο μόνος έχει τη μαγεία του, αλλά δεν υπάρχει πάντα ο χρόνος, είτε αμα έχεις ήδη ξαναβρεί κάποια αντικείμενα, δεν θές να τα ξαναψάχνεις με starhopping κλπ. Για έναν καινούργιο στον χώρο, το άν πάρει goto εξαρτάται απο τις ανάγκες του και τί χρόνο μπορεί να διαθέτει. Αλλά επίσης το goto είναι μια καλή λύση για να δείχνεις και σε φίλους κάποια αντικείμενα. Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο είναι για τα λεφτά του καλό. Βλέπεις Σελήνη, κάποιους πλανήτες και κάποια φωτεινά dso. Το θέμα είναι αυτός που το παίρνει άν είναι καινούργιος στον χώρο, να ξέρει τι πρόκειται να δεί. Επομένως δεν πρέπει να λέμε, μήν πάρεις αυτό, αλλά πάρε ένα 8" dob, αλλά το τί θα δείς με αυτό σε σχέση με ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, οπότε κάποια στιγμή άμα του αρέσει η αστρονομία, να πάρει κάτι πιό μεγάλο. Και αυτός που θα θέλει, σίγουρα θα μπεί στη διαδικασία να πάρει κάτι πιό μεγάλο. Μήν ξεχνάμε πάντως την τιμή του συγκεκριμένου τηλεσκοπίου, που είναι δελεαστική. Ναι, σίγουρα με τα διπλά χρήματα παίρνεις ένα light bucket, αλλά είναι η φορητότητα ο λόγος που θελουν πολλοί αυτό. Οπότε στο συγκεκριμένο θέμα, καλό είναι να γίνεται σωστή ενημέρωση για το τί μπορείς να δείς με αυτό το τηλεσκόπιο. Μπορείς να δεις: - Σελήνη.- Τους μεγάλους πλανήτες, δηλαδή Κρόνο, Δία, τους οποίους μπορείς να τους δείς σε ένα βασικό επίπεδο, κάπως μικρους, αλλά ικανοποιητικά. Αφροδίτη και Άρη, χωρίς όμως λεπτομέρειες μιάς και η Αφροδίτη είναι πολύ φωτεινή με οποιδήποτε τηλεσκόπιο και ο Άρης είναι μικρός και ακόμη και με μεγάλα τηλεσκόπια είναι δύσκολος για παρατήρηση.- Φωτεινά DSO. Βλέπεις Μ42, σάν αχνό συννεφάκι με κάποια άστρα, κάποια φωτεινά αστρικά σμήνη τα οποία θα φαίνονται επίσης αχνά, πιό πολύ σαν συννεφάκια που από σκοτεινό ουρανό και με πλάγια όραση θα μπορείς ίσως να διακρίνεις κάποια άστρα, αλλά αχνά, τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, που άν τον δείς να είναι ολόκληρος στο πεδίο είναι ωραίος ακόμη και με 70mm και διπλούς αστέρες. Για φωτογράφηση δεν κάνει το τηλεσκόπιο, διότι σαν αχρωματικό διοπτρικό έχει χρωματικό σφάλμα και η βάση του είναι ελαφριά. Για δοκιμές όμως ναί. Μπορεί να μην βγούν οι καλές φωτογραφίες που βλέπουμε συνήθως από πιό καλά τηλεσκόπια, αλλά σου δίνει μία ιδέα πώς γίνεται η αστροφωτογράφηση και μαθαίνεις και την επεξεργασία της φωτογραφίας μετά για να επιτύχεις ένα καλό αποτέλεσμα. starrynights.blog Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Επίσης κάτι άλλο. Είναι πολύ σημαντικό, όσοι έρχονται σε παρατηρήσεις που κανονίζουμε με κάποιο μικρό τηλεσκόπιο, να μην τους κοιτάνε όπως κοιτάει αυτός που έχει porsche αυτόν που έχει seat (μιά χαρά είναι το seat, απλά βρήκα ένα παράδειγμα ενός μικρομεσαίου αυτοκινήτου). Δεν το έχω δεί να γίνεται, αλλά φαντάζομαι ότι ίσως είναι κάποιοι που μπορεί να θέλουν να έρθουν, αλλά να κολλάνε να φέρουν το μικρό τηλεσκόπιό τους, ακριβώς γιατί δεν ξέρουν πώς θα τους δούν οι άλλοι. Παιδιά! Όλοι να έρχεστε με ότι τηλεσκόπιο και αν έχετε. Δεν πά να ναι και το 70αρι του lidl, ή κάποιο μικρό homemade. Αυτό το λέω για να μήν υπάρχει η εντύπωση μέσα απο posts σάν αυτό ότι μόνο τα μεγάλα τηλεσκόπια είναι τα ουάου και ότι το πρώτο τηλεσκόπιο που θα έπρεπε να πάρει ένας καινούργιος είναι ένα 8" dob κλπ κλπ κλπ. Στο Σούνιο που είχαμε πάει χάρηκα την εικόνα της Σελήνης που είδα μέσα απο ένα 80άρι ed και θα ήθελα να δώ και άλλα, αλλά το παλικάρι έφυγε νωρίς. starrynights.blog Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Αν κάποιος είναι αρχάριος και δεν έχει άλλο τηλεσκόπιο τότε να ΜΗΝ πετάξει τα λεφτά του στο ETX-70. Αν έχει ήδη ένα άλλο τηλεσκόπιο και εμπειρία από παρατήρηση τότε μπορεί να πάρει το ETX-70 σαν δεύτερο φορητό τηλεσκόπιο. Εμένα μου φάνηκε χρήσιμο για την παρατήρηση της έκλειψης ηλίου στο Καστελλόριζο. Επίσης από σκοτεινό ουρανό θα δει κανείς αμυδρά πολλά deep sky αντικείμενα (έχω δει και το Veil αμυδρά αλλά και το πολύ αμυδρό M76). Όμως ο αρχάριος και άπειρος ακόμα και να έχει στο πεδίο του κάποια αντικείμενα μπορεί να μην τα διακρίνει. Επίσης θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ κάποιος με μηδαμινή γνώση του ουρανού να καταφεύγει σε GOTO ειδικά 70mm διαμέτρου. Έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα απλώς με την εκμάθηση του ουρανού μέσα από χάρτες και την ανεύρεση αντικειμένων με το σωστό τρόπο τα αστροάλματα.Κατερίνα: τι πάει να πει κάτι αξίζει τόσος κόσμος το έχει αγοράσει; Δεν συμφωνώ με αυτό το επιχείρημα. Και αστρολογικά περιοδικά πωλούνται 1000 φορές περισσότερα από αστρονομικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μπούρδες τα όσα γράφουν! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
GStath Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Θα διαφωνήσω μαζί σου στο όλο concept......... να επιτύχεις ένα καλό αποτέλεσμα. +1 38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79" Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Κατερίνα: τι πάει να πει κάτι αξίζει τόσος κόσμος το έχει αγοράσει; Δεν συμφωνώ με αυτό το επιχείρημα. Και αστρολογικά περιοδικά πωλούνται 1000 φορές περισσότερα από αστρονομικά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μπούρδες τα όσα γράφουν! Γιώργο δεν έγραψα αυτό, έγραψα :Αν είναι τόσο άχρηστο όσο λες βρε Δημήτρη, γιατί το αγοράζει ο planetman και τόσος κόσμος; Κάτι καλό θα του βρίσκουμε, δεν μπορεί ... Το ό,τι ο αλεποχώρι το θεωρεί άχρηστο, δε σημαίνει πως δεν του βρίσκουμε χρησιμότητες πολλοί άλλοι. (ο καθένας για τους λόγους του). Μάλιστα πιο πάνω έγραψα : Παιδιά, αν και δεν είναι το κατάλληλο τόπικ για να το συζητήσουμε, μιας και έχω και εγώ το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο και 2 μεγαλύτερα να πω πολύ απλά το εξής, για να μην πετάξετε τα λεφτά σας......Το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο θεωρείται ένα εισαγωγικό τηλεσκόπιο, με εξαιρετική φορητότητα όπως φαίνεται στις παραπάνω φωτογραφίες, αλλά τίποτα παραπάνω. Αργά ή γρήγορα, αν θελήσετε να ασχοληθείτε επισταμένως με την αστροπαρατήρηση ή την αστροφωτογράφηση, θα προβείτε στην αγορά μεγαλύτερης διαμέτρου τηλεσκοπίου. Όπως βλέπεις Γιώργο δεν προτρέπω πουθενά την αγορά του. θα το συνιστούσα μόνο σε κάποια/ον που θα μου έλεγε : Διαθέτω 150 ευρώ, θέλω να παρακολουθεί το στόχο και θέλω να το παίρνω στην πλάτη μου, όταν πηγαίνω για περιπάτους ή ορειβασία ή χρησιμοποιώ μοτοσυκλέτα ή για ταξίδι με αεροπλάνο. Με συγχωρείς Γιάννη,αλλά εκείνον που έχει σαν πρώτο τηλεσκόπιο το ETX70 για να τον πηγαίνει αυτόματα στο Μ31,στο Μ13,στο Μ27,στο Μ8 και σε DSOs ,τα οποία ούτε καν μπορεί να δει,λόγω μικρής διαμέτρου,μόνο και μόνο επειδή είναι φορητό και φτηνό,τον θεωρώ ερασιτέχνη του καναπέ.Γιατί εξεπλάγην; Mε αυτό το σκεπτικό, όποιος αγοράζει για πρώτο τηλεσκόπιο ρομποτικό, είναι ερασιτέχνης του καναπέ...Να ξεκαθαρίσουμε κάτι μία και καλή, γιατί αυτή η καραμέλα έχει καταντήσει πολλή κουραστική. Αλίμονο μας...αν όσοι έχουμε ήδη μεγαλύτερα τηλεσκόπια (ή είναι το πρώτο μας τηλεσκόπιο), περιμέναμε να αγοράσουμε το etx70 (ή οποιοδήποτε ρομποτικό) για να μας πάει στην Ανδρομέδα ή στο σφαιρωτό σμήνος του Ηρακλή... Οι νέοι στο χώρο, δικαιούνται να έχουν ανασφάλειες και να είναι μπερδεμένοι, αλλά με τέτοιους αφορισμούς και χαρακτηρισμούς δεν νομίζω πως τους βοηθάμε.Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στα λόγια μας, γιατί αυτοί "οι ερασιτέχνες του καναπέ".... μπορεί να είναι φίλοι μας ή να είναι η παρέα μας στα αστροπάρτυ... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Φίλε Δημήτρη, Δεν εκπλήσσομαι εύκολα τελευταία απλά με εντυπωσιάζουν οι απόλυτες ρήσεις... Αστρονομική Ένωση Σπάρτης Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Polykarpos Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Εγώ θα πώ τούτο, με 2 παιδιά μικρά και με Yaris (δηλαδή χωρίς ουσιαστικό χώρο με τα πράγματα των παιδιών) έχω πάρει τα "μικρά" μου τηλεσκόπια ΠΑΝΤΟΥ και έκανα πολλές παρατηρήσεις σε συνθήκες που αποκλείεται να πήγαινε όποιο "μεγάλο". Και έβαζα στο τρυπάκι και τους φίλους.... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Δημήτρης Κουτρούμπας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 1ο. Φίλε μου Andreas72 δεν κατάλαβες το σχόλιο μου. Ακριβώς αυτό που εννοείς , εννοώ ότι το να ρωτήσεις, το να ζητήσεις την γνώμη άλλων ομοϊδεατών για αποψης και σχόλια είναι όχι θεμιτό μόνο, αλλά και αναγκαίο όπως άλλωστε κάναμε και όλοι μας και στην αρχή αλλά ακόμη και αυτή την στιγμή αυτό κάνουμε. Το άσχημο είναι να το παίζουμε γνώστες των πάντων, αστρονόμοι πάνω από τους αστρονόμους και ού το καθ` εξής.Το ενοχλητικό κατ` εμέ είναι η απολυτότητα της γνώμης και όχι η συμβουλευτική της διάθεση, αυτό είναι που με ενοχλεί και για αυτό θα δεις ότι σε κάθε άποψη μου γράφω ότι εκφράζω προσωπικές και μόνο απόψεις. Αλλοίμονο σε μένα εάν πω ότι γνωρίζω τα πάντα και ξεπέρασα άλλους σε οτιδήποτε και όχι μόνο για την αστρονομία και το χόμπι μου.Αυτά και σε ευχαριστώ για την επισήμανση και συγγνώμη εάν σου έδωσα λάθος εντύπωση. Τέλος θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Efstathios και την Κατερίνα. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Αυτά που ο ΘΕΟΣ μας έχει δώσει πρέπει να τα σεβόμαστε , να τα προστατεύουμε και να τα αγαπάμε. ΔΕΝ μας ανήκουν , τα έχουμε όλα δανεικά!!!!!!!!!!!! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στα λόγια μας, γιατί αυτοί "οι ερασιτέχνες του καναπέ".... μπορεί να είναι φίλοι μας ή να είναι η παρέα μας στα αστροπάρτυ...Είπα να μην συνεχίσω,αλλά αυτό σηκώνει απάντηση.Έλεος βρε παιδιά! Ποιος θίχτηκε με τα λεγόμενά μου;Τόσο μεγάλη βαρύτητα έχουν;Και στην τελική,τόσο μεγάλη σημασία έχουν οι ταμπέλες;Προφανώς αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά τον όρο "ερασιτέχνης αστρονόμος" και αυτό δε πρόκειται να αλλάξει.Όποιοι φίλοι μου θίχτηκαν,να μου το πουν για να τους πω από κοντά τα χειρότερα! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Andreas72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 1ο. Φίλε μου Andreas72 δεν κατάλαβες το σχόλιο μου. Ακριβώς αυτό που εννοείς , εννοώ ότι το να ρωτήσεις, το να ζητήσεις την γνώμη άλλων ομοϊδεατών για αποψης και σχόλια είναι όχι θεμιτό μόνο, αλλά και αναγκαίο όπως άλλωστε κάναμε και όλοι μας και στην αρχή αλλά ακόμη και αυτή την στιγμή αυτό κάνουμε. Συγχωρεμένος Δημήτρη Άλλωστε για αυτό το λόγο έβαλα τα ερωτηματικά στο τέλος γιατί δεν κατάλαβα πως ακριβώς το εννοούσες.Η άποψη μου τέλος για να τελειώνει εδώ το θέμα είναι:1)Απαξ και δεις μέσα από μεγαλύτερο τηλεσκόπιο σε ίντσες δεν υπάρχει περίπτωση να σου κάνει εντύπωση(έστω και ένα κλικ) το etx-70.H μέρα με την νύχτα. 2)Πόσες φορές το χρόνο θα πάμε σε σκοτεινό ουρανό(π.χ Πάρνωνα,Κιθαιρώνα κ.α)?5-10-15 φορές? Δεν υπάρχει περίπτωση 1 στο 1.000.000 να πάω εκεί με το etx και να αφήσω σπίτι το 8''.Θα είμαι για δέσιμο χαλαρά.Οπότε να την βράσω την φορητότητα. 3)Μέσα από την πόλη(Πειραιάς και άλλες πόλεις) με το etx εκτός από Σελήνη-Κρόνο -Δια-Αφροδίτη-Αρη τίποτα άλλο δεν μπορείς να δεις.Ούτε σμήνη ούτε νεφελώματα ούτε τίποτα .Εδώ δεν τα βλέπεις με μεγαλύτερα πόσο μάλλον με το etx. 4)Και εγώ το είχα πάρει για φορητότητα και το πούλησα.Και την ξαναέκανα την βλακεία με ένα etx-90(μεγαλύτερο-πάλι φορητό) και πάλι το πουλάω.Για αυτό σας λέω ότι αν είναι να κάνεις παρατήρηση καν την σωστά με ότι αυτό συνεπάγεται(βάρος,κουβάλημα,χαμαλίκι).Η ευχαρίστηση που θα σου αφήσει όμως μετά θα κρατήσει για μια ζωή η καλύτερα μέχρι την επομένη!!!! Τέλος πιστεύω ότι όσοι φίλοι έχουνε βάλει σκοπό ''να το πάρουν'' θα το πάρουνε ότι και να λέμε όσο και να χτυπιόμαστε.Οπότε γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας? Παιδιά καλορίζικα και καλές παρατηρήσεις!!! Και για όσους παρεξηγήθηκαν...πλάκα κάνω. http://www.astropixel.gr Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
aus21 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 εγω παντως πηγα κατα τις 14:00 να το παρω και το ειχανε παρει. και στην πολη που μενω αλεξ/πολη εχουμε 2 λιντλ. δεν ξερω αν ειναι τυχη η ατυχια.μπορει καποιος να μου πει με 400ευρω τι μπορω να παρω για αρχη. ευχαριστω. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Efstathios Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 μπορει καποιος να μου πει με 400ευρω τι μπορω να παρω για αρχη. ευχαριστω. Ναι, άν δεν σε πειράζει το μέγεθος που ξενίζει λίγο στην αρχή, 8ιντσο dobsonian. Αλλιώς μετά πηγαίνεις σε κάποιο μικρό διοπτρικό ή κατοδιοπτρικό πάνω σε ισημερινή στήριξη. Οι περισσότεροι πάντως θα σου πούν το 8ιντσο dobsonian και για το budget σου είναι πολύ καλή επιλογή. starrynights.blog Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Αλτινάκη, τελικά το πήρες; Εγώ ναι. Και σήμερα κιόλας μάλλον θα το δοκιμάσω και σε σκοτεινό ουρανό και θα σας πω και εντυπώσεις. Πάντως όσοι σκοπεύετε να το πάρετε σαν 1ο τηλεσκόπιο, δεν το συνιστώ. Υπάρχουν κατα πολύ σοβαρότερες λύσεις με λίγο περισσότερα χρήματα. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
GStath Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 εγω παντως πηγα κατα τις 14:00 να το παρω και το ειχανε παρει. και στην πολη που μενω αλεξ/πολη εχουμε 2 λιντλ. δεν ξερω αν ειναι τυχη η ατυχια.μπορει καποιος να μου πει με 400ευρω τι μπορω να παρω για αρχη. ευχαριστω. Με το ποσό αυτό μπορείς να πάρεις ένα 8" dobsonian (~300E) και ένα καλό βιβλίο (π.χ. το nightwatch) για να ξεκινήσεις. Αρκετοί έχουμε ξεκινήσει έτσι. Καλύτερα πάρε πρώτα το βιβλίο και αφού δεις 5 πραγματάκια θα μπορέσεις να προσδιορίσεις τις ανάγκες σου και το πως θα πετύχεις αυτό που θέλεις να κάνεις. Ρίξε επίσης μια ματιά στο forum θα βρεις και άλλους να έχουν κάνει την ίδια ερώτηση και αρκετά αναλυτικές απαντήσεις για ποικιλία αναγκών-βαλαντίου-βαθμού ενδιαφέροντος κλπ κλπ 38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79" Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Και στην τελική, τόσο μεγάλη σημασία έχουν οι ταμπέλες; Δημήτρη, εσύ είσαι αυτός που βάζεις τις ταμπέλες, εσύ μάλλον πρέπει να μας πεις κατά πόσο έχουν σημασία και ουσία... ή τα γράφεις έτσι για να περνάει η ώρα... Ανδρέας 72 : Αυτή είναι η προσωπική σου εμπειρία και είναι απόλυτα σεβαστές οι όποιες επιλογές σου. Ο άλλος ο άνθρωπος ζήτησε ένα τηλεσκόπιο για να το παίρνει στην πλάτη και να ανεβαίνει σε βουνά... Υποθέτω πως δεν θα κάνει περιηγήσεις ή ορειβασία με το αυτοκίνητο αλλά με τα πόδια...Όταν λέμε λοιπόν φορητότητα, δεν εννοούμε απαραίτητα αν χωράει στο αυτοκίνητό μας... αλλά αν το σηκώνει και η πλάτη μας... Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Κατερίνα,εγώ θα βάζω ταμπέλες διότι μπορεί να μου αρέσουν.Εκείνοι που δεν τις δέχονται,έχουν ένα λόγο παραπάνω να μην θίγονται από αυτές.Όσοι θίγονται,τότε κάθε άλλο παρά αδιάφορες τους είναι. Αν θες,συνέχισε με πμ.Εγώ δημόσια δεν μπλέκω άλλο με ανούσιες αντιπαραθέσεις. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Δημήτρη, τόσο οι ταμπέλες, το χάσιμο του πολύτιμου χρόνου σου, όσο και τα συμπεράσματα για το ό,τι θίχτηκαν άνθρωποι σε αυτήν εδώ τη συζήτηση, είναι δικά σου δημιουργήματα και μόνο...Συνέχισε όπως νομίζεις, έτσι κι αλλιώς ο καθένας κρίνεται από τα γραφόμενα του. Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Δημήτρης Κουτρούμπας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 25, 2008 Ειρήνη υμιν αδέλφια. Κάντε αστροπαρατηρηση(αντιστοιχία του παλιού σεξ) και όχι πόλεμο. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το να έχουμε τις απόψεις μας, να εκφράζουμε την γνώμη μας, να «βοηθάμε» τους φίλους μας στο astrovox αλλά και τον εαυτό μας πολλές φόρες και `δει τους «νέους» στο χόμπι δεν είναι για τσακωμό, φαγωμάρα, αντεγκλήσεις κλπ, εκτός εάν διεκδικούμε κάτι , κάποιο βραβείο , κάποιο παράσημο , κάποια δόξα και κλάδους ελαίας. Χόμπι κάνουμε δηλαδή, χαρά, ευτυχία, ψυχική, γαλήνη, ηρεμία, τρέλα, ζωή κάτι το πολύ όμορφο που γεμίζει «μαύρες» στιγμές της καθημερινότητας μας. Άλλωστε αύριο-μεθαύριο μπορεί να βρεθούμε σε συνέδριο ή αστροπαρτι και οτιδήποτε άλλο όλοι μαζί. Τι θα γίνει τότε θα σφαχτούμε για το εάν το DOB 8” είναι καλύτερο από το κατοπτρικό τάδε και εάν το 70 ήταν ή δεν ήταν.Η διαφορετική άποψη θεμιτότατη , η προσπάθεια τεκμηρίωσης της άποψης μας σε μια συζήτηση θεμιτότατη, η θέρμη της γνώμης μας θεμιτότατη, αλλά η φαγωμάρα για το τίποτε και σε προσωπικό μάλιστα επίπεδο είναι κατάρα.Φίλοι είμαστε όλοι, και τουλάχιστον εγώ έτσι σας θεωρώ όλους και όχι μόνο σέβομαι την γνώμη σας(πάνω στην αστρονομία και όχι σε προσωπικό επίπεδο) και την αποδέχομαι ακόμη και εάν διαφωνώ, αλλά θα την ξαναζητήσω, γιατί μόνο έτσι θα μάθω, θα ψάξω, θα αναζητήσω και επειδή μπορεί στο τέλος να είναι και άλλη άποψη η σωστή και όχι η δική μας. Ποιος άλλωστε έχει το αλάθητο;;;;;;; Συγγνώμη εάν σας κούρασα, δεν ήθελα να σας κάνω μάθημα και ελπίζω να μην το δει κανένας έτσι. Ήθελα μόνο να σας ευχαριστήσω όλους που μαζί σας έμαθα πράγματα, έλυσα απορίες μου, εκφράζομαι πάνω σε κάτι που αγαπώ(αστρονομία) και συνεχίζω να ρωτώ και να μαθαίνω-μαθαίνω-μαθαίνω. Σας ευχαριστώ, όλους πάρα πολύ. Και κάτι για να γελάσουμε και ας μην είναι εντελώς αστείο: Σκεφτείτε πόσο μου αρέσει να είμαι μαζί σας, που είμαι στο ιατρείο και έχω ασθενείς έξω να περιμένουν και εγώ μηλάω μαζί σας. Τι άλλο να σας πω.Να `στε όλοι καλά ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑΣ Αυτά που ο ΘΕΟΣ μας έχει δώσει πρέπει να τα σεβόμαστε , να τα προστατεύουμε και να τα αγαπάμε. ΔΕΝ μας ανήκουν , τα έχουμε όλα δανεικά!!!!!!!!!!!! Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 26, 2008 Λοιπόν, εχτές πήγαμε για μια μικρή παρατήρηση μιας και η Σελήνη ανέτειλλε στις 23:00 και πήρα και το ETXάκι παρέα για να το δοκιμάσω σε σκοτεινό ουρανό. Το χρησιμοποίησα πλήρως manually χωρίς το μοτέρ γιατί δεν πρόλαβα να δω πως δουλεύει (Δεν ήθελα να χάσω το χρόνο μου κάτω από τον ωραίο ουρανό). Απλώς ήθελα να το δοκιμάσω οπτικά. Ποιοτικώς είναι ψιλοάθλιο, καμμία σχέση με το 8ιντσο skywatcher που έχω. Όλα τα κομμάτια του είναι πλαστικά, η εστίαση είναι γρίφος. Για πλανητική ξεχάστε το. Σημάδεψα τον Κρόνο και στα 116x δεν μπορούσα καν να εστιάσω, άσε που το είδωλο έπαιζε πάνω κάτω. Κανένα καλό έχει; θα με ρωτήσετε... Είδαμε μεγάλους στόχους από πιο μακρινές απόψεις. Ωρίωνας, Γαλαξίας της Ανδρομέδας μαζί με τους 2 συνοδούς (ναι, φαινόταν και ο Μ32 και ο Μ110). Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως του τηλεσκοπίου είναι το πολύ μεγάλο πεδίο. Με προσοφθάλμιο που μου έδινε 15x και φίλτρο οξυγόνου είδαμε την Ροζέτα καλύτερα από ποτέ, ένα χοντρό δαχτυλίδι σαν λουκουμάς, πολύ καλύτερα από το 8ιντσο και το 12ιντσο. Επίσης, με φίλτρο H-beta είδαμε ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ το νεφέλωμα της Καλιφόρνιας, το οποίο δεν είχαμε καταφέρει να δούμε καθαρά με τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια. Το νεφέλωμα του pacman επίσης. Πλειάδες χώρεσαν όλες μέσα. Οπότε η θεωρία μου περί exit pupil ζει και βασιλεύει... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα