Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χθες, στην πρόχειρη αλλά ευχάριστη "εξόρμηση" που κάναμε,είχα τη ευκαιρία να δοκιμάσω τον νέο μου ορθοσκοπικό University Abbe 4mm. Ο στόχος είναι ευνόητος: Κρόνος.

Η μεγέθυνση που δίνει στο 8f6 είναι 300Χ καθαρόαιμα! Το είδωλο ήταν σαφώς πιο οξύ και με πολύ καλύτερη αντίθεση από αυτό με τον Nagler 7mm+ barlow Ultima 2X. Δεν περίμενα τόσο μεγάλη διαφορά με τον ορθοσκοπικό και να σκεφτεί κανείς ότι η Σελήνη απείχε μόνο 3-4 μοίρες από τον Κρόνο και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη φάση!

Εκείνο όμως που μου έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι είδα πολύ καθαρά και εύκολα το C-ring το δεύτερο εσώτερο δακτύλιο του Κρόνου μετά το D-ring. Δεδομένων της μικρής κλίσης των δακτυλίων αυτή την εποχή και τησ πολύ μικρής απόστασης της λαμπρότατης Σελήνης, αυτό καταμαρτυρά την εξαιρετική ποιότητα του ορθοσκοπικού αυτού. 'Ηταν κάτι που ΔΕΝ είχα ξαναδεί ούτε με τις 340Χ του συνδυασμού Nagler 7 + barlow2X.

Ήταν πραγματικά κάτι απρόσμενο και στην αρχή δεν το πίστευα, αλλά φυσικά το επιβεβαίωσα αμέτρητες φορές!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Δημήτρη. Πολύ απαιτητική η παρατήρησή σου. Απ' ότι έχω καταλάβει πρέπει να έχεις πολύ καλή όραση. Αυτό όμως έχει να κάνει και με την πολύωρη εκπαίδευση σε Deep Sky αντικείμενα. Δηλαδή είδες βρε θηρίο αυτό τον αμυδρό δακτύλιο με το 8''; Τι να πω μπράβο και πάλι. =D>
Δημοσιεύτηκε

=D> =D> =D> =D> Δημητρη τοτε πρεπει τα ορθοσκοπικα να εχουν μεγαλη διαφορα απο τα αλλα προσοφθαλμια..Να σου πω ειδες και την σκια του πλανητη πανω στο Ring? Εγω βασικα ειχα παει την προηγουμενη 2 βδομαδες για παρατηρηση και ειχα μια πολυ καλη στιγμη ειχε καλη ατμοσφαιρα και τον ειδα τον κρονο σαν.....δεν μπορω να το πριγραψω πως ηταν τελειως!!!Τα δαχτυλιδια του ηταν πεντακαθαρα και φαινονταν το cassini και στα στις 2 μεριες στο δαχτυλιδι και η σκια του πανω στο δαχτυλιδι. Αλλα να πω την αλοιθεια δεν το προσεξα το C-Ring. Θα το δοκιμασω απο το χωριο μου τωρα το πασχα να δω.

Μπραβο και παλι O:) =D> :-({|=

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Τα Nagler δεν είναι πλανητικά προσοφθάλμια. Καθαιρόαιμα πλανητικά είναι τα ορθοσκοπικά. Π.χ τα Radian απο Televue. Και ναί, δίνουν καλύτερη εικόνα σε πλανήτες γιατί αυτή είναι η σχεδίασή τους. Όποιος θέλει να κάνει παρατήρηση πλανητών ώστε να δεί την περισσότερη λεπτομέρεια που μπορεί, ορθοσκοπικά χρησιμοποιεί.
starrynights.blog
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη παράλληλα έκανες προσπάθεια να δεις το C-ring με τον συνδυασμό Nagler 7mm+ barlow Ultima 2X?

Υπάρχει κ η πιθανότητα να μμην το έδειχνε ο Nagler λόγο του Ultima.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη παράλληλα έκανες προσπάθεια να δεις το C-ring με τον συνδυασμό Nagler 7mm+ barlow Ultima 2X?

Υπάρχει κ η πιθανότητα να μμην το έδειχνε ο Nagler λόγο του Ultima.

Όχι Παναγιώτη, δεν δοκίμασα καν! Ούτε που το σκέφτηκα με αυτό που έβλεπα!

Πάντως όσες φορές έχω χρησιμοποιήσει στο παρελθόν αυτόν τον συνδυασμό, N7 + Ultima, ακόμα και σε μεγαλύτερα υψόμετρα και με καλύτερο seeing , δεν το είδα. Αν ήταν ορατό, θα το πρόσεχα σίγουρα. ’λλωστε, με τον ορθοσκοπικό δεν περίμενα καν ότι θα το έβλεπα, ούτε το έψαξα καθόλου. Απλά ήταν εμφανές.

Θέμη, και σκιάτων δακτυλιδιών πάνω στον πλανήτη είδα και σκιά του πλανήτη πάνω στα δακτυλίδια και το Cassini είδα και ζώνες με αμυδρά παλ χρώματα είδα και ΟΛΑ τα είδα.... Άσε.....Όλα τα λεφτά!!!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Απ' ότι έχω καταλάβει πρέπει να έχεις πολύ καλή όραση.
Δημήτρη,η συγκεκριμένη θέαση του C-ring δε νομίζω ότι είναι θέμα καλής όρασης, αλλά κυρίως θέμα σωστής ευθυγράμμισης οπτικών. Σε τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις (για τις 8"), και σε ένα στόχο με εκ φύσεως χαμηλό κοντραστ, ξεχωρίζει πολύ η καλή ευθυγράμμιση οπτικών από την μέτρια.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

χμμμ...Δημητρη οπως τα λες...ζυλευω =P~ :oops: :roll:

Δεν μας λες.. απο που τον πηρες;

Αυτος εδω ειναι;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Από τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, όταν οι συνθήκες είναι αρκετά καλές τότε ο δακτύλιος C αποκαλύπτεται εύκολα και με ένα 8ιντσο. Για την ακρίβεια, αυτό που τον κάνει διακριτό, είναι ότι είναι λίιιγο πιό φωτεινός (σκούρο γκρί) από τη μαύρη εσωτερική περιοχή που μεσολαβεί μέχρι την επιφάνεια του πλανήτη. Συνεπώς η θέασή του απαιτεί κυρίως ένα πράγμα: υψηλό κοντράστ. Άν υποθέσουμε ότι οι συνθήκες και τα οπτικά προσφέρουν πράγματι το υψηλό κοντράστ, τότε πρέπει να επιλέξουμε και τη σωστή μεγέθυνση. Αν την υπερβούμε, ακόμα και με τα καλύτερα οπτικά, το κοντράστ θα μειωθεί, και η εικόνα θα είναι άτονη, ξεπλυμένη.

Ο συνδιασμός Nagler 7mm + Ultima 2X ισοδυναμεί με έναν προσοφθάλμιο 3,5 mm (ονομαστικά, αλλά στην πράξη πιό κοντά στα 3,3 mm αφού ο Ultima δίνει παραπάνω μεγέθυνση από 2Χ, όπως και αρκετοί άλλοι Barlow), συνεπώς η πραγματική μεγέθυνση ήταν γύρω στις 360Χ, εντελώς έξω από τις δυνατότητες ενός κατόπτρου 200mm, τουλάχιστον για μη σημειακά αντικείμενα. H κόρη εξόδου (exit pupil) κατέληξε να είναι 200/360=0.55 mm, τιμή που δίνει μειωμένο κοντράστ ακόμα και στα καλύτερα αποχρωματικά. Αν προσθέσουμε ότι το φως πέρασε και σκεδάστηκε από τα 10 οπτικά στοιχεία του συνδιασμού Nagler (7) + Ultima (3), τότε τι κοντράστ να απομείνει; Δεν φταίει ούτε ο Nagler ούτε ο Ultima αλλά αλλά η ...κακή χρήση τους για την περίπτωση! :lol:

Όλοι αυτοί που γράφουν ότι η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση ενός τηλεσκοπίου είναι 2 φορές η διάμετρός του σε mm, ξεχνούν να πούν ότι ισχύει σε ελάχιστες εφαρμογές, τις εξής δύο: Τη διάκριση πολύ κοντινών διπλών αστέρων και τη διάκριση πολύ αμυδρών αστέρων, στα όρια του τηλεσκοπίου. Για τη λεπτομερή παρατήρηση πλανητών/Σελήνης η μέγιστη ωφέλιμη μεγέθυνση είναι αρκετά χαμηλότερη, περίπου 1,2~1,3 φορές τη διάμετρο σε mm για κατοπτρικά και καταδιοπτρικά τηλεσκόπια, και 1,5~1,8 φορές για καλά διοπτρικά, κι όλα αυτά με καλό seeing. Από εκεί και πάνω η ποιότητα της εικόνας ...πάει περίπατο λόγω δραστικής μείωσης του κοντράστ.

Όπως λέει και ο Al Nagler, για παρατήρηση σε υψηλή μεγέθυνση επιλέγουμε τη μικρότερη μεγέθυνση που μπορεί να δείξει τη λεπτομέρεια που μας ενδιαφέρει. Γιά παρατήρηση σε χαμηλή μεγέθυνση, επιλέγουμε τη μεγαλύτερη μεγέθυνση που μπορεί να χωρέσει το αντικείμενό μας. Αυτά! :?

Υ.Γ. Δημήτρη, τον 4mm University Optics (Kasai) τον έχω κι εγώ και είναι εξαιρετικός!

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη,η συγκεκριμένη θέαση του C-ring δε νομίζω ότι είναι θέμα καλής όρασης, αλλά κυρίως θέμα σωστής ευθυγράμμισης οπτικών. Σε τόσο μεγάλες μεγεθύνσεις (για τις 8"), και σε ένα στόχο με εκ φύσεως χαμηλό κοντραστ, ξεχωρίζει πολύ η καλή ευθυγράμμιση οπτικών από την μέτρια.

Με Star test το ευθυγραμμίζεις;

Δημοσιεύτηκε

Μου δημιουργήθηκε η εξής απορία:

Από τις αρκετές ώρες παρατήρησης που έχω αφιερώσει μέχρι τώρα στον βαθύ ουρανό, έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σε πολύ αμυδρούς και μικρούς γαλαξίες (13,5- 14mag), ο Nagler 7mm πραγματικά είναι εντυπωσιακός. Δεν έχω καθόλου πείρα στις δοκιμές προσοφθαλμίων, αλλά πιστεύω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι ο φακός αυτός στις πολύ deep sky καταστάσεις, ΔΕΝ έχει αντίπαλο. Πέρσυ στον Πάρνωνα κατέγραψα γαλαξίες που στο διαδίκτυο χαρακτηρίζονται "extremely faint" ακόμα και στις 17,5ίντσες!

Πώς λοιπόν είναι δυνατόν ένας τέτοιος φακός να υστερεί στην πλανητική; Τι παραπάνω προσφέρει στην παρατήρηση deep sky , αφού υστερεί στο κοντραστ (λόγω περισσότερων στοιχείων) σε σχέση με ορθοσκοπικό αξίας μόλις 1/7 του κόστους του Nagler; Μήπως οι ορθοσκοπικοί είναι κατάλληλοι ΚΑΙ στην deep sky, απλά δεν προτιμούνται λόγω μικρού πεδίου;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Με Star test το ευθυγραμμίζεις;

Η ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος γίνεται με το μάτι, χωρίς βοήθημα. Αυτή του πρωτεύοντος ,με λευκοδιάφανο καπάκι με την τρύπα στη μέση.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Μα φυσικά οι Nagler είναι εξαιρετικοί φακοί, με πολύ καλό κοντράστ κι ακόμα καλύτερη διαφάνεια! Κι επειδή δεν προκαλούν ακραίες μεγεθύνσεις, όταν δεν συσσωρεύονται άλλοι επιβαρυντικοί παράγοντες είναι αστέρια στο deep-sky. Όσο για τους ορθοσκοπικούς, ισχύει ακριβώς αυτό που είπες. Θα ήταν ό,τι καλύτερο και για deep-sky αν είχαν το απαραίτητο οπτικό πεδίο, με την προϋπόθεση ότι, όπως πάντα, μιλάμε για μοντέλα με εξελιγμένες επιστρώσεις.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Δημοσιεύτηκε
ο Nagler 7mm πραγματικά είναι εντυπωσιακός. Δεν έχω καθόλου πείρα στις δοκιμές προσοφθαλμίων, αλλά πιστεύω ΑΚΡΑΔΑΝΤΑ ότι ο φακός αυτός στις πολύ deep sky καταστάσεις, ΔΕΝ έχει αντίπαλο.

Θα έχει ενδιαφέρον να τον βάλουμε δίπλα στον 7mm pentax xw.

Μήπως οι ορθοσκοπικοί είναι κατάλληλοι ΚΑΙ στην deep sky, απλά δεν προτιμούνται λόγω μικρού πεδίου;

Κάνουν κ παρακάνουν όπως κ οι πολύ καλοί plossl.Αλλο μειονέκτημα είναι κ το μικρό eye relief αυτών των σχεδιάσεων.Εγώ ήδη ψάχνω τι να πάρω κ σε τι mm με καλό eye releif για βαθύ ουρανό. :-k :-k

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάντως έχω βολευτεί με τους nagler type6 και ήδη έχω επενδύσει σε αυτούς.

Κάποτε έλεγα κ εγώ το ίδιο.Μα να ξέρεις πως κάθε προσοφθάλμιο υπερέχει περισσότερο από κάποιο άλλο σε συγκεκριμένα σημεία.Ανάλογα με τη σχεδίαση αναδεικνύουν κάποια χαρακτηριστικά κ ρίχνουν κάποια άλλα.

π.χ. είναι λίγο δύσκολο ένα προσοφθάλμιο να έχει μεγάλο πεδίο κ μεγάλο eye relief.

Κοίτα τι έγραφα κάποτε σε μία συζήτηση για τα Takahashi LE

Το μοναδικό προσοφθάλμιο που μπορεί να πάρω εκτός από nagler είναι το Vixen LVW 22 mm.

Δεν μου άρεσαν τότε τα Takahashi γιατί έχουν 52° FOV.

Τώρα καλοβλέπω τον 18mm.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
Λοιπόν παιδιά χτες το βράδυ μου αποκαλύφθηκε κι εμένα το C-ring. Είχε πολύ καλό seeing αν και δεν είχε καλή διαύγεια. Το σετάκι που χρησιμοποίησα ήταν ένας 11mm Nagler και ο Ultima 2X (272Χ). Δεν ξέρω από ορθοσκοπικό πως θα φαινόταν αλλά εμένα μου φάνηκε μια χαρά με τον ultima και τον Nagler. Μου φαίνεται περίεργο γιατί έχω δει τον Κρόνο σε πολύ καλύτερες συνθήκες και δεν το είχα προσέξει. Ίσως επειδή απλά δεν ήξερα ότι υπήρχε το C-ring (δεν ασχολούμαι πολύ με τους πλανήτες). Νιώθω ότι θέλω να σε ευχαριστήσω Δημήτρη που κατά κάποιο τρόπο μου άνοιξες τα μάτια με το θέμα που άνοιξες.
Δημοσιεύτηκε
Να είσαι καλά Δημήτρη! Ούτε εγώ ήξερα για τον δακτύλιο αυτόν. Απλά είδα κάτι γκρίζους δακτυλίους και από την παρακάτω εικόνα, έμαθα πώς λέγονται.

PIA08389_fig1.thumb.jpg.894e6e6a130e02eef9423b4ba649bb64.jpg

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης