elias74gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Εδώ και καιρό αναζητώ το οπτικό όργανο που θα μου προσφέρει καλύτερη ποιοτικά παρατήρηση των ‘’τοπίων’’ του ουρανού, από τα ταπεινά αλλά τίμια κυάλια vixen ultima 9x63. Η αστροφωτογράφηση δεν με ενδιαφέρει κατηγορηματικά.Θα ήθελα κυάλια μεγαλύτερης διαμέτρου με κλίση 45ο για ανετότερη θέαση στόχων κοντά στο ζενίθ αλλά όπως φαίνεται εδώhttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10115Οι τιμές ξεφεύγουν. Εδώ λοιπόν εμφανίζεται στα τηλεσκόπια το δυοφθάλμιο ή binoviewer με τη ‘’ψευδαίσθηση’’ της τρισδιάστατης θέασης και με τα 2 μάτια όπως τα κυάλια.Από την ανάγνωση του forum συμπέρανα ότι για την παρατήρηση χρειάζομαι μεγάλη διάμετρο τηλεσκοπίου. Τα διοπτρικά έχουν ένα μεγάλο αρνητικό. Κοστίζουν ιδίως άνω των 4’’ που πρέπει να είναι αποχρωματικά.Τα κατοπτρικά είναι τα πιο προσιτά οικονομικά. Τα dobsonian ακόμα φτηνότερα. Τα καταδιοπτρικά είναι τα πιο φορητά. Φυσικά άκρη δεν έβλαλα και χρειάζομαι βοήθεια. Το αν χρειάζομαι ισημερινή ή αλταζιμουθιανή στήριξη είναι άλλο θέμα.
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Αν λάβουμε ως δεδομένα το οτι δεν ενδιαφέρεσαι για σοβαρή αστροπαρατήρηση και αστροφωτογράφηση και ενδιαφέρεσαι για να ρίχνεις μια ματιά στις ομορφιές του ουρανού.Τότε συμπαιρένουμε τα εξής1)Χρειάζεσαι πολλές ίντσες,όσο πιο πολλες μπορείς να αντέξεις από άποψηοικονομικών και φορητότητας.2)Δεν χρειάζεται να επιβαρύνεσαι με βαριές στηρίξεις,γιατι πολλές ίντσεςόσον αφορά τα κατοπτρικά συνεπάγονται και βαριές και ακριβές (ανάλογα βέβαια και με το οικονομικό εκτόπισμα του καθενός)στηρίξεις3)Τα διοπτρικά δεν τα αμφισβητεί κανείς,όμως όπως είπες και εσύ η ίντσα του διοπτρικού κοστίζει.4)Τα καταδιοπτρικα είναι εξαιρετικά αλλά για την δική μου τσέπη ένα έστω8'' είναι άπιαστο όνειρο Άρα καταλήγουμε σε ένα τηλεσκόπιο Dobsonian το οποίο μπορεί να έχεικαι μεγάλο άνοιγμα με λιγότερα λεφτά και ελαφριά βάση και γενικά να κάνει την δουλειά για την οποία το θές.Εγώ λοιπόν σου προτείνω Dob ανάλογα τώρα με τα οικονομικά σου και το τι θές διαλέγεις την ποιότητα του Dob.Κορυφαία είναι τα Orion UkΑπο εκεί και πέρα Orion usa,Skywatcher,Gso εσύ διαλέγεις.Βέβαια οί φίλοιστο forum που είναι πολύ πιο έμπειροι θά στα πούν χίλιες φορές καλύτερα. Καλή συνέχεια.....Φιλικά,Νίκος
elias74gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 καταρχήν να διορθώσω ότι δεν με ενδιαφέρει η αστροφωτογράφηση. φυσικά και με ενδιαφέρει η αστροπαρατήρηση αλλά με τη χρήση και των 2 ματιών.για αυτό θα ήθελα τη γνώμη σας και τις εμπειρίες σας για το βέλτιστο συνδυασμό τηλεσκοπίου και διοφθάλμιου.είμαι διατεθειμένος να καθυστερήσω την αγορά για κάτι εξαιρετικό παρά να σπαταλήσω χρήματα σε μετριότητες και συμβιβασμούς. αρκεί βέβαια να καθορίσω το στόχο.
elias74gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 24, 2009 Νίκο, καταρχήν νοσταλγώ τα χρόνια που έμενα στην Δράμα. Δυστηχώς τότε δεν εκμεταλλεύτηκα την ελάχιστη φωτορύπανση της περιοχής.στο θέμα μας τώρα, σε ευχαριστώ για τις παρατηρήσεις σου. τα orion uk όντως θεωρούνται ποιοτικά αλλά δεν αναφέρεις τη χρήση binoviewer.
konpan Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Binoviewer έχεις?Αν όχι έχω ένα denkmeier για πούλημα. Αν σε ενδιαφέρει στείλε πμΕγω το χρησιμοποίησα με το ΟΟ 12" με πολύ καλές εντυπώσεις αλλά από τον καιρό πού άρχισα να ασχολούμαι με φωτογράφηση οι παρατηρήσεις πού κάνω είναι ελάχιστες και έτσι το έχω και ξεκουράζεται στο βαλιτσάκι του.Είναι αυτό http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=105-120-127-7062
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 26, 2009 Φίλε μου το binoviewer είναι ένα εξάρτημα που προσαρμόζεται σε κάθε τηλεσκόπιο.Πρώτα λοιπόν θα επιλέξεις το τηλεσκόπιο ανάλογα με τα θέλω σου και έπειτα θα προσθέσεις το Binoviewer.Εγώ σου πρότεινα ένα dob επειδή με λίγα λεφτά έχεις πολλες ίντσες και με αυτές μπορείς να δείςμια μεγάλη γκάμα ουρανίων αντικειμένων.Τώρα αν αναζητάςπιο πολύ την ποιότητα π.χ ένα μεγάλο διοπτρικό είναι κορυφαίο στην πλανητική αλλά όχι στα Dso,;;ένα μεγάλο κατοπτρικό είναι αρκετά καλό και στα δύο και πάει λέγοντας.Το ότι ένα Dob έχει πολλά θετικά σε χαμηλότερη τιμή απο όλα τα άλλα είδη τηλεσκοπίων δεν σημαίνει και συμβιβασμός και στην ποιότητα μπορείς να βρείς και εξαιρετικά ποιοτικά Dob οπως τα orion UK,όχι πάντως οτι ένα Skywatcher δεν σε καλύπτει(Δεν ξέρω τις απαιτήσεις σου)προσωπικά με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο και είμαιυπερευχαριστημένος.Η χαμηλότερη τιμή όπως θα ξέρεις οφείλεται στην βάση.Πάντως γνωρίζω άτομο που χρησιμοποιεί binoviewer se dob 10''.Αν ισοροπήσεις τον σωλήνα δεν θα έχεις πρόβλημα.Ελπίζω να βοήθησα. Φιλικά,Νίκος
elias74gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27, 2009 επειδή στην παρατήρηση χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή διάμετρο τα διοπτρικά τα ξεχνάμε. τα κατοπτρικά όντως είναι οικονομικά και άψογα για παρατήρηση. δε ξέρω κατά ποσο βολεύει η παρατήρηση με διοφθάλμιο ενός 8'' ή 10'' κατοπτρικού. επίσης με προβληματίζουν οι αυξημένες ανάγκες συντήρησης τους.από την άλλη τα καταδιοπτρικά εγώ τα βλέπω σαν διοπτρικά με ''μισό μήκος'' και οικονομικότερα. υποκειμενικά πιστεύω ότι συνδυάζονται καλύτερα με διοφθάλμια από ότι τα κατοπτρικά.
Dimitrisk Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 27, 2009 Κάνε τον προϋπολογισμό σου. Εκεί μέσα πρέπει να χωρέσεις όσο περισσότερες ίντσες μπορείς, μία αλταζιμουθιακή στήριξη, ένα bino και δυο προσοφθάλμια τουλάχιστον. Μετά σκέψου το καινούριο-μεταχειρισμένο.Έτσι θα βγάλεις κάποια άκρη και θα μπορέσουν να σε συμβουλέψουν και καλύτερα εδώ μέσα.Καλό επίσης θα ήταν να "δεις" πριν αγοράσεις, κάποια βραδυά αστροπαρατήρησης με μέλη του φόρουμ θα σου έδινε μια ιδέα.Σε γενικές γραμμές dobsonian με τα παραπάνω, σε καλύπτει. Νομίζω πως σύμφωνα με τις απαιτήσεις σου 1000 ευρώ είναι λογική τιμή σε καινούριο εξοπλισμό. Δεν ξέρω πως θα επηρεαστεί το dob απ' το βάρος.Φιλικά, Δημήτρης.
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2009 Η επιλογή είναι δική σου φίλε μου σου εύχομαι να κάνεις την καλύτερη.Πάντως τα Dob δεν τα έχεις σε μεγάλη εκτίμηση,άλλα πίστεψε μεείναι το πιο εύκολο τηλεσκόπιο στον χειρισμό στην μεταφορά πράγμαπου θα το εκτιμήσεις αργότερα.Γενικά και εγώ στις αρχές όταν σκεφτόμουννα αγοράσω το dob το έβλεπα σαν οικονομική επιλογή αλλά έπειτα κατάλαβα οτι είναι αξεπέραστο στην ευκολία,στήριξη θα αγοράσω μόνο όταν αποφασίσωοτι θέλω να ασχοληθώ με την αστροφωτογράφηση και αυτή η ώρα απέχει πολύ.Όσο για το binoviewer δεν θα έχεις πρόβλημα αν ισορροπήσεις καλάτον σωλήνα και μένα θα μου πήγαινε πιο καλά σε ένα καταδιοπτρικόαλλά πιστεύω δεν θα έχεις πρόβλημα. Ελπίζω να σε έχω βοηθήσει...Να κάνεις την επιλογή που σουταιριάζει
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 29, 2009 Όποιο και να είναι το τηλεσκόπιο, το binoviewer πρέπει να είναι προσεγμένο και ποιοτικό για να απολαύσει κανείς στο μέγιστο αυτά που προσφέρει η παρατήρηση με τα δύο μάτια (κι αυτό γιατί οι οπτικές επιφάνειες σε ένα binoviewer είναι πολλές και μπορεί να μειώσουν σημαντικά το κοντράστ και την οξύτητα αν δεν έχουν ποιοτική λείανση και επιστρώσεις. Επιπλέον απαιτείται άριστη ευθυγράμμιση των πρισμάτων, χαρακτηριστικό όχι και τόσο συχνό σε φθηνά bino).Από την εμπειρία μου επειδή ακόμη και μεσαίας λαμπρότητας dso είναι πολύ εντυπωσιακά με το binoviewer, πρέπει να χρησιμοποιηθεί τηλεσκόπιο με μεγάλη διάμετρο (θυμηθείτε ότι η φωτεινότητα μειώνεται στο μισό αφού το φως μοιράζεται στα δύο μάτια). Θεωρώ minimum ένα τηλεσκόπιο 8" και αληθινή απόλαυση ένα 12" ή 14". Απαραίτητο είναι να κάνει κανείς τις σωστές επιλογές/τροποποιήσεις στη θέση του εστιαστή για να μην αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει κάποιο διορθωτικό φακό με συντελεστή μεγέθυνσης πάνω από 1,7 - 2,0 (για την επίτευξη εστίασης) που θα δώσει πολύ μεγάλη τελική μεγέθυνση και περιορισμένο πεδίο.Στο δικό μου νευτώνειο (10") πλανήτες και Σελήνη είναι φανταστικοί με το bino αλλά τα αντικείμενα βαθέως ουρανού που παρατηρούνται καλύτερα με δύο μάτια απ' ό,τι με ένα, είναι λίγες δεκάδες (εντυπωσιακές όμως). 'Οσο πάμε σε πιό αμυδρά αντικείμενα η ανάγκη για μέγιστη φωτεινότητα απαιτεί τη συγκέντρωση όλου του φωτός σε ένα μάτι. Με ένα τηλεσκόπιο 16" το binoviewer θα μπορούσε να είναι μόνιμο αφού σε κάθε μάτι θα κατέληγε φώς αντίστοιχο με αυτό ενός τηλεσκοπίου 11" ( = 16 διά ρίζα του 2).Αρκετοί φανατικοί της παρατήρησης του ηλιακού συστήματος θεωρούν πως ένα μεγάλο αποχρωματικό (6" και πάνω) και ένα κορυφαίο binoviewer είναι το απόλυτο στην πλανητική/σεληνιακή παρατήρηση. Νομίζω πως πραγματικά τίποτα από ότι γνωρίζουμε δεν θα μπορούσε να φτάσει το κοντράστ και την αληθοφάνεια ενός αποχρωματικού 8" με ένα binoviewer Baader Mark V ή ένα Denkmeier II. Όνειρο εφικτό γιά ελάχιστους βέβαια. Πάντως προκειμένου να χρησιμοποιήσει κανείς αποχρωματικό κάτω των 6", καλύτερα να διαλέξει ένα νευτώνειο 8" και άνω, είτε για πλανητική παρατήρηση είτε για dso. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
elias74gr Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 30, 2009 καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την προθυμία σας και το χρόνο σας καλοκαιριάτικα που μου αφιερώνετε για να με συμβουλέψετε.βλέπω ότι όλοι προτείνετε κατοπτρικά και κανένας δεν αναφέρεται στα καταδιοπτρικά. γιατί να τα αποκλείσω ως επιλογή;
Nompi Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 31, 2009 Και ένα κατοπτρικό και ένα καταδιοπτρικό κάνουν για την δουλειά πουτα θές να παρατηρείς δηλαδή αλλά παραθέτω τα λόγια του κ Σοφολόγη Από την εμπειρία μου επειδή ακόμη και μεσαίας λαμπρότητας dso είναι πολύ εντυπωσιακά με το binoviewer, πρέπει να χρησιμοποιηθεί τηλεσκόπιο με μεγάλη διάμετρο (θυμηθείτε ότι η φωτεινότητα μειώνεται στο μισό αφού το φως μοιράζεται στα δύο μάτια)΄Τώρα σου παραθέτω τα δύο τηλεσκόπιαhttp://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=41 http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=656σαν παράδειγμα τα φέρνω. Όπως θα διαπίστωσες υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην τιμή.Εσύ όμως λόγω binoviewer θες ίντσες όπως είπε ο κύριος Στέφανος.Και τα δύο έχουν τις ίδιες ίντσες αλλά διαφορετική πολύ διαφορετική τιμή.Ακόμα και να πάρεις ένα κορυφαίας ποιότητας orion UK http://www.aktistar.com/θα πληρώσεις τα μισά.Επιπλέον με τα ίδια λεφτά και πιο χαμηλά μπορείς να αγοράσεις ένα 16'' dob http://www.telescopeshop.gr/index.asp?categoryId=1&companyId=1&productSeriesId=3 Όχι ότι στο προτείνω σαν παράδειγμα το έφερα.Εσύ θα αποφασίσεις το μοντέλο την μάρκα,τις ίντσες ανάλογα με αυτά που θες τις ανάγκες σουΠάντως πάνω απο 8''. Tώρα αν προτίθεσαι να δώσεις τόσα λεφτά είναι εξαιρετικά τηλεσκόπια τα καταδιοπτρικά.Λόγω τιμής όμως ποτέ δεν έκανα μια καλή έρευνα για αυτάκαι δεν ξέρω να σου πω πολλά.Ψάξε στο Forum όμως θα βρείς σχετικά.
elias74gr Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 1, 2009 Σύμφωνα με το Στέφανο και κάνοντας μερικούς απλούς υπολογισμούς της αντιστοιχίας του φωτός που καταλήγει σε κάθε μάτι οταν χρησιμοποιούμε τηλεσκόπιο με δυοφθλάλμιο με το φως σε τηλεσκόπιο χωρίς δυοφθλαλμιο προκύπτει: 12΄΄ με bino σε 8,5΄΄ (212,5χιλ)10΄΄ με bino σε 7΄΄ (175χιλ) 9΄΄ με bino σε 6,4΄΄ (160χιλ) 8΄΄ με bino σε 5,5΄΄ (137,5χιλ) 7΄΄ με bino σε 5΄΄ (125χιλ) 6΄΄ με bino σε 4,2΄΄ (105χιλ) Σίγουρα όσο μεγαλύτερο το τηλεσκόπιο τόσο καλύτερα για αυτό ας συγκρίνουμε λοιπόν τα dobsonian και τα καταδιοπτρικά για παράδειγμα της Orion UK σε βάρος (μόνο ο σωλήνας) και φυσικά τιμή.http://www.orionoptics.co.uk/ το 12΄΄ dob ζυγίζει 17 κιλά και κοστίζει σε λίρες 860 (μόνο ο σωλήνας)το 12΄΄κατδπτρκο ζυγίζει 13 και η τιμή στα ύψη (μη διαθέσιμη) το 10΄΄ dob ζυγίζει 13 κιλά και κοστίζει σε λίρες 660 (μόνο ο σωλήνας)το 10΄΄κατδπτρκο ζυγίζει 9 και η τιμή στα ύψη (μη διαθέσιμη) το 8΄΄ dob ζυγίζει 10 κιλά και κοστίζει σε λίρες 550 (μόνο ο σωλήνας)το 8΄΄κατδπτρκο ζυγίζει 9 και η τιμή στις 2000 λίρες Φαίνεται εύκολα ότι τα dobsonian είναι ελαφρώς βαρύτερα και κατά πολύ φθηνότερα.Υπάρχουν βέβαια και άλλα κατοπτρικά εκτός από dobsonian οπότε θέλει παραπάνω ψάξιμο.Δε ξέρω αν η θέση του προσοφθάλμιου στα κατοπτρικά βολεύει τη χρήση binο και τι γίνεται με τον εστιαστή. Επίσης αν τελικά καταλήξω σε κατοπτρικά απαιτείται ισημερινή ή αλταζιμουθιανή στήριξη για μεγάλες μεγεθύνσεις ή αρκεί το σπρώξιμο της dobdonian;
Nompi Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2009 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 2, 2009 Πρέπει να υπολογίσεις οτι μια στήριξη ισημερινή ανεβάζει την τιμή.Ισημερινή χρησιμοποιείτε ως επι το πλείστον για παρατήρηση,με εξαίρεση τα ρομποτικά πχ Celestron που χρησιμοποιούν αλταζιμουθική.Τώρα για τα Dobson δεν υπάρχει πρόβλημα σε μεγάλες μεγενθύνσειςμια συνήθεια είναι και μην ξεχνάς οτι υπάρχουν και τα προσοφθάλμιαευρέως πεδίου πχ Nagler 82 μοίρες,Ethos 100,και σε πιο χαμηλές τιμέςLVW 65,Ηyperion 68 κτλ με τέτοιο πεδίο δεν θα έχεις προβλήματα.Και για τα Dob υπάρχει η EQ platform η οποία σου επιτρέπει να παρακολουθείς την κίνηση ενός πλανήτη για παράδειγμα χωρίς να ακουμπήσεις τον σωλήνα όπως ακριβώς ένα μοτεράκι. http://www.geocities.com/reaganjj/ Εσύ εξετάζεις τι σε συμφέρει γιατί βλέπω οτι υπάρχουν καλές τιμές και σε κατοπτρικά με ισημερινή http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=590
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα