filikws Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Κατ αρχάς θέλω να πω πόσο πολύ λυπάμαι που ταλαιπωρείστε. .....................................................Καλή τύχη σε όλους. Κατερίνα, με λένε Κώστα αλλά το τηλεσκόπιο(?) ανήκει σε μια Μαρία.Και η λύπηση και η τύχη καλά είναι αλλά χρειάζεται να μάθουν κάποιοι και τη συνέπεια.Η αγωγή κάποτε χρειάζεται γιατί ...τη βοήθεια, που ίσως βρεί η Μ. σε κάποιο από τους 2 συλλόγους ερασιτεχνών στην Αθήνα, θα έπρεπε να της την δώσει πρώτα απ΄όλα ο "πολυάσχολος μοντελίστας" της DEA... Σκέφθηκες ότι ίσως επειδή εκείνη είναι συνεπής δεν έχει τον χρόνο να τρέχει αναζητώντας βοήθεια για κάτι που πλήρωσε μέχρι το τελευταίο περιοδικό, το κορόιδο(... θα μου πείς γι αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια επαφής μαζί του για 2 εβδομάδες ακόμα και μετα θα δούμε πως θα κινηθούμε. Ελπίζω η τηλεφωνήτριά τους να σεβαστεί την επιθυμία της πελάτισσάς της να ονομάζεται απλώς "πελάτισσα". ................ Τα "ατείρεα" (και ας ξέρουμε πια ότι δεν είναι έτσι) είναι πάντα συνεπή τουλάχιστον για όσο χρόνο εσύ,εγώ και η παρέα του astrovox θα τα κοιτούμε.
pez237 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 11, 2009 Τη λύση αυτή για την στήριξη την σκέφτηκα μόνος μου, γιατί είπα από μέσα μου “ αν ολοκληρώσω όλο το τηλεσκόπιο θα μου βγει καλό “ έτσι αγόρασα μόνο το τηλεσκόπιο για να μην ξοδέψω τόσα λεφτά,από την στιγμή που θα μπορούσα να αγοράσω ένα άλλο καλύτερο
filikws Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Συμφωνώ μαζί σου! Εγώ προσωπικά τα παράτησα !!! Θα επικοινωνήσουμε μέσω σελίδας σε δύο εβδομάδες
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Χαίρε Κώστα Ευθύς εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως ουδεμία σχέση έχω με την Deagostini. Η ίδια εταιρία είναι, που παλαιότερα έβγαζε κατσαρόλες;Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο της αγωγής. Δηλαδή για τι πράγμα θα τους κάνεις αγωγή; Επειδή το τηλέφωνο είναι απασχολημένο;Τελοσπάντων, δικαίωμά σας να κάνετε ό,τι θέλετε αν πιστεύετε πως αυτό θα σας βοηθήσει κάπου. Προσωπική μου γνώμη είναι πως αντί να χάνετε το χρόνο σας με άσκοπες αγωγές καλύτερα είναι να απευθυνθείτε σε ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Ακόμα και τον μοντελίστα να βρείτε, πιστεύεις πως είναι εύκολο να κάνει "διάγνωση" από το τηλέφωνο; Ας πούμε όμως τα πράγματα με το όνομα τους.Οι πιθανότητες κάποιο εξάρτημα να είναι ελατωμματικό είναι μικρές.Οι πιθανότητες να λείπει κάποιο εξάρτημα ή να μην έχει τοποθετηθεί σωστά, είναι περισσότερες.Οι πιθανότητες να μην έχετε κάνει σωστα την ευθυγράμμιση είναι οι μεγαλύτερες. Για το πρώτο δεν μπορείτε να κάνετε κάτι. Για τα άλλα δύο όμως μπορείτε.θα το πω για άλλη μια φορά κι ας γίνομαι κουραστική.Βεβαιωθείτε πως δεν λείπει κάποιο κομμάτι.Κάθε φορά που αλλάζετε προσοφθάλμιο, ξαναεστιάστε. Υπο κανονικές συνθήκες θα πρέπει να βλέπετε τα άστρα σαν τελίτσες.Και πάνω απ όλα σιγουρευτείτε πως έχετε κάνει σωστή και όσο το δυνατόν ακριβέστερη ευθυγράμμιση.Κάποιος ανέφερε πως το τηλεσκόπιο είναι νευτώνειο. Δείτε στο παρακάτω λινκ πως γίνεται η ευθυγράμμιση των νευτωνείων. Το βίντεο είναι στην αγγλική γλώσσα.http://andysshotglass.com/Collimating.html Συμπληρωματικά διαβάστε δημοσιεύσεις άλλων ερασιτεχνών αστρονόμων από το φόρουμ.π.χ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=3459&highlight=%F6%E9%EB%EChttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6165&highlight=%F6%E9%EB%EChttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=6383&highlight=%F6%E9%EB%EChttp://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5757&postdays=0&postorder=asc&start=0και δεκάδες άλλες.θα δείτε πως ακόμα και άτομα που δεν είναι αρχάριοι, έχουν προβλήματα με την ευθυγράμμιση των νέων τους τηλεσκοπίων.Κάνετε αναζήτηση με τη φράση "καπάκι φιλμ", star test, collimation κλπ. Για τον elekidisn που ρώτησε πιο πάνω (για το τι σημαίνει το Κ6 κλπ.) και ξέχασα να του απαντήσω στο προηγούμενο ποστ.Υποθέτω πως το 6 ή το 9, είναι η εστιακή απόσταση του προσοφθαλμίου σε χιλιοστά.θα μου πεις οκ, αλλά πρακτικά τι σημαίνει αυτό;Πρακτικά σημαίνει πως αλλάζοντας προσοφθάλμιους, παίρνουμε και διαφορετικές μεγεθύνσεις του αντικειμένου που παρατηρούμε.Προσοφθάλμιοι με πολλά mm δίνουν μικρές μεγεθύνσεις αλλά μεγάλα πεδία.Η επιλογή του προσοφθαλμίου που θα βάλουμε πάνω, εξαρτάται κυρίως από το seeing, από το αντικείμενο που θέλουμε να παρατηρήσουμε και φυσικά από τις "δυνατότητες" του τηλεσκοπίου μας.(Η μέγιστη αξιοποιήσιμη μεγέθυνση είναι περίπου το "άνοιγμα" του τηλεσκοπίου μας Χ 2. Π.χ αν η διάμετρος του τηλεσκοπίου σας ειναι 100mm δεν έχει νόημα να βάλετε έναν προσοφθάλμιο που σας δίνει πάνω από 200 Χ).Για το πως τα υπολογίζουμε όλα αυτά, διάβασε σε παρακαλώ το πολύ καλό και ολοκληρωμένο άρθρο για τους προσοφθάλμιους που υπάρχει στην αστρονομική εγκυκλοπαίδεια.http://www.astronomia.gr/wiki/index.php?title=%CE%A0%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%86%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%A6%CE%B1%CE%BA%CF%8C%CF%82 Υ.Γ. Μπράβο pez και καλή συνέχεια
astrolavrio Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Γειά σας Είναι η πρώτη φορά που παίρνω μέρος σε κάπoιο Forum αν και το συγκεκριμένο το παρακολουθώ πάρα πολλά χρόνια και με έχει βοηθήσει στην κατανόηση της έννοιας της αστρονομίας, όπως και στην καλύτερη και σφαιρικότερη αντίληψη γύρω από τον αστρονομικό εξοπλισμό. Όσον αφορά το τηλεσκόπιο της De Agostini θα ήθελα να πω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα του είναι η στήριξη του. Όπως ο φίλος Pez δεν χρησιμοποιώ την στήριξη της De Agostini αλλά έχω προσαρμόσει ισημερινή κεφαλή σε ξύλινο τρίποδα που κατασκεύασα ο ίδιος και το αποτέλεσμα της παρατήρησης βελτιώθηκε θεαματικά. Η διαφορά μας είναι ότι αγόρασα και την στήριξη περισσότερο για εκπαιδευτικούς λόγους(τρόπος κατασκευής και συναρμολόγησης). Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η ευθυγράμμιση, η οποία αν δεν γίνει σωστά στο συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, η εικόνα είναι τελείως φλουταρισμένη. Το τελευταίο που θα ήθελα να πω είναι ότι καλό θα ήταν κάποιος να επενδύσει και στην αγορά ενός καλού προσοφθάλμιου μιας και αν και με αυτούς που συνόδευαν την σειρά κάποιος μπορεί να "κάνει την δουλειά του", με έναν καλύτερης ποιότητας (εγώ χρησιμοποιώ έναν Zoom 8-24 της Celestron) θα "κάνουν και το κάτι παραπάνω". Πιστεύω ότι σίγουρα δεν είναι το καλύτερο τηλεσκόπιο που μπορεί να έχει κάποιος, σίγουρα όμως με κάποιες προσθήκες μπορεί κάποιος αρχάριος με την βοήθεια κάποιου πιο έμπειρου να κάνει την πρώτη γνωριμία του με το σύμπαν. Επίσης θα ήθελα να πω ότι αν και δεν είμαι κάποιος ιδιαίτερα έμπειρος μπορώ να βοηθήσω στην συναρμολόγηση και την ρύθμιση του τηλεσκοπίου, μιας και το έχω συναρμολογήσει και έχω κάποιο σχετικά καλό αποτέλεσμα. Φιλικά Γιώργος
filikws Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Χαίρε Κώστα Ευθύς εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως ουδεμία σχέση έχω με την Deagostini. Κατερίνα η φίλη μου είναι αρχάρια αλλά όχι εγώ.Σου φαίνεται η παραπάνω φωτογραφία της "Καλλιπύγου Αφροδίτης" ότι είναι από τηλεσκόπιο? Τα ρώσικα κυάλια μου είναι πολύ καλύτερα. Και ναι, όταν το τηλέφωνο είναι συνεχώς απασχολημένο είναι υποχρεωμένοι να σου πουν που μπορείς να απευθυνθείς προσωπικά. 'Οσο για το τεχνικό πρόβλημα ....είναι μάλλον γλωσσικό....και όχι κάποιο από αυτά που προανέφερες. Πρέπει να διαβάσεις προσεχτικά τις οδηγίες στο τεύχος 6 για να καταλάβεις τι εννοώ και σε ποιο τμήμα του εστιαστή τελικά πρέπει να μαντέψεις ότι μπαίνει ο "πρόσθετος φακός"... ..... Και εάν το πιέζω είναι γιατί οι κ.κ. απ΄ότι φαίνεται, αφού το 50% των ελλήνων δεν τους καταλαβαίνει, τσιγκουνεύτηκαν να φωνάξουν κάποιον από τόσους ειδικούς ή ερασιτέχνες "αστρονόμους" να μεταφράσει τις οδηγίες ή ακόμα καλύτερα να κάνει ένα σχεδιάγραμμα.Δεν λείπει εξάρτημα...τα εξαρτήματα είναι μάπα.Δεν υπάχει πρόβλημα ευθυγράμμισης ...αρκεί να μη σφίγγεις πολύ τις βίδεςΠάντως η βάση είναι καλή...για να βάζω πάνω τα κυάλια μου. 2 βδομάδες ακόμα για να απαντήσει η τηλεφωνήτρια σωστά.
Aggelos Kechagias Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Φιλε μου νομιζω υπερβαλεις και οσο για την φωτο της αφροδιτης μην περιμενεις να δεις κατι παραπανω απο αυτο και σε φωτο και στην παρατηρηση της.Η κατερινα νομιζω καλυψε τα παντα με οσα σου ειπε και καλο θα ηταν για να μην καθεσαι και σου ανεβαινει η πιεση με την dea μπορεις να βρεθεις εδω με καποιον φιλο να σου δειξει 5 πραγματακια που ισως λεω ισως και να εχεις κανει λαθος.Και τελος ας πουμε πως θα κανεις αγωγη στην dea οσα λεφτα σου φανε οι δικηγοροι ε δεν φτιαχνεις καλυτερα ενα full εξοπλισμενο παρατηρητηριο με ενα super setup μεσα http://pegasusastro.com/
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Κώστα, ευτυχώς που το nick σου είναι filikws κι όχι ... ex8rikws...Να σου αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Έχεις δει πολλές φωτογραφίες της Αφροδίτης, αισθητά καλύτερες από αυτήν, με 4 ιντσο τηλεσκόπιο, παρόμοιου προϋπολογισμού (βάση + σωλήνας + φωτογραφική μηχανή);Και μάλιστα από 15χρονο; Δεν ξέρω αν το πρόσεξες, αλλά όταν μίλαγα για την ευθυγράμμιση, μίλαγα σε πληθυντικό αριθμό, που σημαίνει πως δεν απευθυνόμουν σε σένα αποκλειστικά.Εδώ, υποτίθεται πως αφιερώνουμε χρόνο για να αλληλοβοηθηθούμε και να μάθουμε το κάτι παραπάνω που δεν μπορούμε να το βρούμε σε ελληνικά βιβλία ή εγχειρίδια.Πονεμένη ιστορία αυτή...Αφού δεν είσαι αρχάριος, έχεις μήπως κάποια ιδέα τι συμβαίνει στο τηλεσκόπιο και έχει θολές εικόνες;θα βοηθούσες πάρα πολύ όλα τα υπόλοιπα παιδιά που έχουν πρόβλημα, με το να πεις ή έστω να εικάσεις τι μπορεί να πηγαίνει στραβά, ώστε να κινηθούν κι αυτοί αναλόγως.Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου πως τα εγχειρίδια που συνοδεύουν τα τηλεσκόπια, έχουν σε γενικές γραμμές τραγικές παραλείψεις.Ας μην πούμε και για την τεχνική υποστήριξη ορισμένων εταιριών... Άλλη πονεμένη ιστορία.Το θέμα όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι οι πονεμένες ιστορίες, αλλά τι μπορεί να γίνει για τον καθέναν που αντιμετωπίζει πρόβλημα, ώστε να μην μετατρέψει το τηλεσκόπιο του, σε άλλη μία ...φουτουριστική κρεμάστρα... θα επιμείνω και πάλι και θα πω σε όλους, καλή τύχη, γιατί κάποιες φορές την τύχη μας, την φτιάχνουμε μόνοι μας...
filikws Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Κώστα, ευτυχώς που το nick σου είναι filikws κι όχι ... ex8rikws... Το θέμα όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι οι πονεμένες ιστορίες, αλλά τι μπορεί να γίνει για τον καθέναν που αντιμετωπίζει πρόβλημα, ώστε να μην μετατρέψει το τηλεσκόπιο του, σε άλλη μία ...φουτουριστική κρεμάστρα... θα επιμείνω και πάλι και θα πω σε όλους, καλή τύχη, γιατί κάποιες φορές την τύχη μας, την φτιάχνουμε μόνοι μας... Tην λύση την έδωσα ...ψαξτε να δείτε που βιδώνει "ο πρόσθετοσ φακός"Δηλαδή από αύριο η "δε λα...τάδε" θα ξέρει την απάντηση? Μόνο έτσι θα έψαχνε να την βρεί όμως , όπως φάνηκε. Συμφωνείς? Ο επιθετικός δεν είναι πάντα εχθρικός... "τρανός όποιος μαθαίνει μόνος του, ενάρετος όποιος γνωρίζει δασκάλους, αχρείος όποιος ούτε τον εαυτό του μπορεί να διδάξει ούτε να βρεί δασκάλους ΤΕΛΗΣ Ο ΑΡΙΣΤΟΣ"
filikws Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 13, 2009 δηλαδή να υποθέσω ότι τα μέλη δεν ξέρουν ότι με 1000 € (700 αυγουστιάτικα και 300 για φωτό) μπορούν πραγματικά να έχουν ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο? Το επετειακό στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης με 69€ έχει χειρότερη εικόνα?
filikws Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 14, 2009 δηλαδή να υποθέσω ότι τα μέλη δεν ξέρουν ότι με 1000 € (700 αυγουστιάτικα και 300 για φωτό) μπορούν πραγματικά να έχουν ένα πολύ καλό τηλεσκόπιο? Το επετειακό στο πλανητάριο Θεσσαλονίκης με 69€ έχει χειρότερη εικόνα? Τελικά τουλάχιστον απέδειξαν ότι δεν είναι αχρείοι θα έλεγα μάλιστα ότι ανακάλυψαν τις αρετές τους. Σήμερα το μεσημέρι μετά από καθοδήγηση η φίλη τηλεφώνησε και πάλι στην DEA. Η τηλεφωνήτρια ευγενική, η σύνδεση με τον κο Κ. ταχεία, η απάντηση σωστή...(δεν χρειαζόταν η προειδοποίηση "προσοχή μην τον στραβοβιδώσετε"), η προθυμία για συνδρομή ισόρροπη ... και όχι δεν θα χρειαστεί τελικά να επισκεφθεί την Μ. για επί τόπου συμβουλές. Σε μελλοντικές δραστηριότητες είμαι βέβαιος ότι θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα λάθη αυτoύ του εγχειρήματος και δεν θα αρκεστούν στον λογιστικό απολογισμό. Για όσους τώρα θέλουν να έχουν καλύτερη εικόνα με αυτό και μόνο το τηλεσκόπιο γιατί τα "λεφτά ήταν πολλά" και δεν μπορούν να δώσουν άλλα για προσοφθάλμιους κλπ :- υφίσταται ένα σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία εστίασης αφού υπάρχει "σκαλοπάτι" μεταξύ των δοντιών στο σωλήνα ....λίγη Coca-cola που θα στεγνώσει πάνω στα δοντάκια βελτίωνει σημαντικά το σταμάτημα ανάμεσα στα σκαλοπάτια---προσοχή μη τρέξει στο δευτερεύον κάτοπτρο.- Όσο και να προσπαθήσετε να ευθυγραμμίσετε το τηλεσκόπιο τη σωστή ευθυγράμμιση θα την πετύχετε μόνο παρατηρώντας ένα φωτισμένο παράθυρο σε απόσταση 2 περίπου χλμ την νύκτα. Διαλέξτε όχι αυτό που παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά ένα κλασσικό με χωρίσματα σταυροειδή. Εφόσον τα βλέπετε διπλά κινείστε πολύ ήπια το δευτερεύον κάτοπτρο με τα δάκτυλά σας χωρίς να ξεβιδώσετε τις βίδες του. Οταν τα χωρίσματα θα φαίνονται πλέον μονά θα ξέρετε ποια βίδα πρέπει να χαλαρώσετε και ποια να σφίξετε ... υπομονή μέχρι να σταματήσουν οι ταλαντώσεις ... και ποτέ τις βίδες πολύ σφιχτές...και βιδώνουμε/ξεβιδώνουμε το πολύ 1/8 της στροφής κάθε φορά. - Αν προσπαθήσατε να ευθυγραμμίσετε τον αρχικό ερευνητή με τη στόχευση του μικροσκοπίου μόνοι σας ....άστο καλύτερα. Όλες οι βίδες σταθεροποίησης κάργα σφιγμένες ..... βρείτε ένα κόκκινο φώς κεραίας, κάπου θα υπάρχει γύρω σας και ψάξτε το παρατηρώντας με τον εστιαστή, ...αφού το βρείτε, ζητήστε από το/τη φίλο/η σας να κρατήσει (με λυμένες τι βίδες ρύθμισης) τον ερευνητή κεντραρισμένο στο φώς της κεραίας ....βεβαιωθείτε ότι βλέπετε το ίδο φως....και χωρίς να σηκώσετε το μάτι από τον προσοφθάλμιο βιδώστε εσείς, όχι ο φίλος σας, τις βίδες ρύθμισης του ερευνητή. Σας βεβαιώ ότι λόγω των ταλαντώσεων και της απαιτούμενης συνεργασίας η στόχευση του ερευνητή είναι πιο δύσκολη από την ευθυγράμμιση του μικροσκοπίου. Αλλά πάλι αν δεν τα καταφέρετε πλήρως δεν πειράζει αρκεί να θυμάστε σε πιο σημείο της εικόνας του ερευνητή εμφανίζεται το σημείο που θέλετε να παρατηρήσετε. Μη προσπαθήσετε τα παραπάνω παρατηρώντας κάποιο άστρο...ο ουρανός γυρίζει. -'Ολα τα παραπάνω με τον Κ6- Ταλαντώσεις...ε και? Θα σταματήσουν. Έχετε δει γκραβούρες όπου οι αστρονόμοι κρατούν τον σωλήνα αγκαλιά? Το να φτιάξετε μόνοι σας μια σταθερή βάση τύπου ΟΒ δεν είναι δύσκολο αλλά είπαμε να το διασκεδάσουμε όχι να τρελλαθούμε.- Όταν βεβαιωθείτε ότι κάνατε απόσβεση και βαρεθήκατε να σφίγγετε βίδες μαζέψτε πάλι 750 €-Ανακύκλωση τηλεσκοπίων υπάρχει?
pez237 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 20, 2009 H φώτο της αφροδίτης έχει τραβηχτεί χωρίς αντάπτορα αλλά με το χέρι, οι άλλες δυο φώτο έχουν τραβηχτεί με αντάπτορα που τον έχω φτιάξη μόνος μου από την θήκη του προσοφθάλμιου Κ6mm. της deagostini.
elekidisn Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2009 Δημοσιεύτηκε Σεπτέμβριος 21, 2009 Καταρχην, να ευχαριστησω την κατερινα για τις αμεσες απαντησεις της και τον filikws για τις πληροφοριες του. Θα ηθελα να σταθω λιγο στην λεξη "ευθυγραμμιση". Λογω ασχετοσυνης δικιας μου με το ειδος του τηλεσκοπιου, οταν λεμε ευθυγραμμιση εννοουμε πως οτι εχεις "κεντραρει" απο τον ερευνητη, ακριβως αυτο πρεπει να βλεπεις απο τον εστιαστη? Γιατι αν ειναι ετσι, ζητω που χεστ@@@@... Εγω οτι βλεπω στον ερευνητη, μετα πρεπει να το ψαξω λιγο για να το δω στον εστιαστη. Οποτε μαλλον κατι λαθος εχει γινει και εκει.. Δηλαδη βρε κατερινακι εκτος απο το οτι δωσαμε τοσα λεφτα στην εταιρια που εβγαζε κατσαρολες οπως προειπες, , πρεπει να αλλαξω και περιοχη? Δηλαδη αυτοι που μενουν κεντρο αθηνας δεν βλεπουν καν το φεγγαρι ε? Πλακα κανω βεβαια, να σου πω την αληθεια καπου το ειχα ακουσει αυτο δηλαδη οτι πρεπει να εισαι καπου απομακρυσμενος απο μεγαλες πολεις για να εξαλιψεις την πιθανοτητα του "βρομικου" ουρανου.. Τελος παντων, πριν κλεισω, θελω να πω στους κατοχους του τηλεσκοπιου της Deagostini να βιδωσουν ΠΟΛΥ καλα το βαριδιο που εχει στο τηλεσκοπιο γιατι σε εμενα ξαφνικα μεσα στον υπνο μου ακουσα ενα θορυβο και οταν ξυπνησα ειδα με λυπη οτι για να με ανταμειψει το τηλεσκοπιο για τις καθαρες εικονες που μου δινει με κερασε μια ωραιοτατη γουβα στο ξυλινο πατωμα του δωματιου μου....Σαν κρατηρας ενα πραγμα.. Λες τουλαχιστον αυτον τον κρατηρα να μπορεσω να τον δω με το τηλεσκοπιο καθαρα?? ΧΑΧΑΧΑ..
lamprinos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2013 καλησπερα παιδια!! πρωτη φορα κι εγω σε φορουμ...τυχαιει να χω κι εγω μεγαλο κολλημα με την παρατηρηση του ουρανου και οσων βρισκονται σαυτον ειμαι κι εγω ενας απο αυτους που μαζεψαν το κομματια του τηλεσκοπιου αλλα λογο πανελληνιων το αφησα αρκετο καιρο...τωρα ,εχοντας μπολικο χρονο διαθεσιμο ειπα να το ψαξω λιγακι...και εχω το εξης προβλημα... δεν ξερω αν η ευθυγραμμιση που λετε ειναι σωστη(τερμα αρχαριος ετσι) αυτο που εχω καταφερει ομως ειναι να δω μεχρι τον τοιχο του σπιτιου μου,3 με 4 μετρα αποσταση...οταν δοκιμαζω να δω κτ που βρισκεται μακρυτερα,ολα γινονται πολυ θολα...ο τοιχος παντως φαινεται κρυσταλλο!! by the way,οσο καιρο ηταν παρατημενο εχει υποστει καποιες ζημιες.κυριως βρομιες και σκονη στα 2 κατοπτρα....τι θα μπορουσα να κανω?? ξερω οτι το θυμηθηκα καπως αργα αλλα...σας παρακαλω,αν μπορειτε,βοηθηστε με...!! Γιαννης
GALEX Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2013 Γιάννη καλωσήρθες στο forum.Η θολότητα που αναφέρεις είναι πρόβλημα εστίασης και όχι ευθυγράμμισης. Ρυθμίζοντας τον εστιαστή μέσα-έξω πρέπει να "καθαρίσει" η εικόνα μακριά και να θολώσει στα κοντινά (αυτό που θέλουμε είναι να παρατηρούμε καθαρά μακριά). Αν αυτό δεν γίνει μετακινώντας τον εστιαστή, τότε κάτι συμβαίνει με την τοποθέτηση των κατόπτρων (πιθανώς να είναι λάθος τοποθετημένα ως προς την σωστή απόσταση μεταξύ τους).Για το θέμα της σκόνης ο κανόνας είναι : ΔΕΝ ακουμπάμε τα κάτοπτρα.Αν θέλουμε να φύγει η σκόνη απλώς φυσάμε με κάτι σαν αυτό : http://www.ebay.co.uk/itm/Professional-Air-Dust-Blower-Cleaner-Precise-Camera-Video-Lens-Sensor-Cleaning-/261226331312?pt=UK_Camera_Cleaning_Equipment_Kits&hash=item3cd24d7cb0 Λέγεται φυσητήρας (blower) η πουάρ. Θα το βρεις στα φωτογραφικά είδη. Δεν φυσάμε με το στόμα (γιατί θα γεμίσει υγρασία το κάτοπτρο) ή μέ άλλο τρόπο. Πάντως και λίγη σκόνη στα κάτοπτρα δεν επηρεάζει την παρατήρηση. Φρόντισε πάντως να τοποθετείς τα καλύμματα στο σωλήνα όταν δεν παρατηρεί για να αποφεύγεις τη σκόνη. Καλό είναι να δηλώσεις στο προφίλ σου την τοποθεσία που βρίσκεσαι για να σε βοηθήσει κάποιος που μένει κοντά σου, ή να έρθεις σε επαφή με κάποιο σύλλογο στην περιοχή σου. Γιώργος Αλεξίου
lamprinos Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 21, 2013 φιλε γιωργο,δεν περιμενα τοσο αμεση απαντηση! αυτο που λες για την εστιαση το δοκιμασα αλλα δεν εγινε τπτ...ειναι παααρα πολυ θολα στις μεγαλες αποστασεις...βεβαια με την ευθυγραμμιση η αποσταση που μπορω να δω αυξηθηκε αλλα στα 10-12 μετρα το πολυ...μικρη η διαφορα με πριν... τωρα,σχετικα με τα κατοπτρα...την μεταξυ τους αποσταση θα πρεπει να την βρω μονος μου χειροκινητα εε?? :-/ δεν νομιζω πως το χω...μαλλον θα χρειαστω βοηθεια αλλα δεν εχω ιδεα σε ποιον να απευθυνθω εδω γυρω,στην περιοχη μου....ειμαι απο ενα χωριο στην ευβοια...κοντα στην ερετρια ειναι,αμαρυνθος λεγεται...αν βρισκεται καποιος εδω κοντα και μπορουσε να βοηθησει θα το εκτημουσα παρα πολυ!!
GALEX Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2013 Δημοσιεύτηκε Ιούλιος 22, 2013 Η απόσταση που διανύει το φως από το εστιακό σημείο του πρωτεύοντος κατόπτρου, στο δευτερεύον και από εκεί στο εστιακό σημείο του προσοφθαλμίου, είναι η εστιακή απόσταση του σωλήνα. Αν το τηλεσκόπιο έχει εστιακή απόσταση 1000 χιλ., τότε η απόσταση αυτή (από το πρωτεύον στο προσοφθάλμιο), πρέπει να είναι 1000 χιλ. Για το λόγο αυτό οι θέσεις που τοποθετούνται τα κάτοπτρα είναι σαφώς καθορισμένες από τον κατασκευαστή και δεν αλλάζουν. Κατά την άποψή μου πρέπει να τσεκάρεις ότι έχεις τοποθετήσει σωστά τα κάτοπτρα. Κυρίως αυτό ισχύει για το πρωτεύον. Έλεγξε αν έχει τοποθετηθεί σωστά.Δες επίσης τον κατάλογο μελών του Astrovox, για να δεις ποιοι φίλοι είναι εκεί κοντά, ώστε να σε βοηθήσει κάποιος. Γιώργος Αλεξίου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα