Jump to content

Ngc 281 (pacman Nebula)



Κοιτώντας μέσα στο κοσμικό νέφος NGC281 βλέπουμε τα νεαρά ογκώδη αστέρια του ανοιχτού σμήνους IC1590 τα οποία φωτίζουν με τη λάμψη τους το νεφέλωμα.

Σε αυτή τη φωτογραφία η οποία είναι αποτέλεσμα έκθεσης 10 ωρών τα βράδια 6,7, και ξημερώματα της 8/8 στο στενό φίλτρο του υδρογόνου φαίνονται στήλες και σφαιρίδια πυκνής σκόνης διαβρωμένα από τον έντονο άνεμο ακτινοβολίας του παραπάνω σμήνους. Αν επιζήσουν αρκετό καιρό αυτές οι σκονισμένες δομές θα γίνουν κάποτε κοιτίδες γέννησης νέων άστρων. Το νεφέλωμα είναι επίσης γνωστό και σαν νεφέλωμα Pacman λόγο της ομοιότητας του με τον ήρωα του γνωστού παιχνιδιού.

Το NGC281 απέχει από εμάς περίπου 10.000 έτη φωτός μακριά στον αστερισμό της Κασσιόπης και έχει έκταση περίπου 80 έτη φωτός.

Για τη φωτογράφηση χρησιμοποίησα ένα αποχρωματικό τηλεσκόπιο sw ED80 με reducer flatenner F 5.4 εφοδιασμένο με CCD Camera ATIK314L+ και φίλτρο υδρογόνου (Ha-a)

Ελπίζω να διαρκέσει ο καλός καιρός ώστε να πάρω και το χρώμα!


From the category:

Νεφελώματα

· 5463 images
  • 5463 images
  • 26940 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

kkoutr

Δημοσιεύτηκε

Ωραία είναι, μπράβο....δώσε και χρώμα....
eliasg2004

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο! Πολύ ωραίο!
Corsair

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή ! Μπράβο Θοδωρή!
paul.78

Δημοσιεύτηκε

Έσκασε από πληροφορία ο στόχος αυτός!!

Μπράβο καλή συνέχεια!!

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης