Jump to content

Super moon, Agust 2024(mineral version)


Startoucher101

Το mineral moon, αποκαλύπτει την γεωμορφολογία τις σελήνης με έναν ιδιαίτερο τρόπο. 

Τραβήχτηκε με το evostar 72ed και την canon eos 60d.

Ένα σύνολο 90 εικόνων.

  • Μου αρέσει 2

From the category:

Σελήνη wide field

· 510 images
  • 510 images
  • 1589 σχόλια εικόνας

Photo Information


Προτεινόμενα σχόλια

Μπορεί η Σελήνη να είναι ο πιο εύκολος στόχος για τους νεοεισερχόμενους η αρχάριους  στον τομέα της αστρικής απεικόνισης αλλά όταν είναι γεμάτη τα πράγματα  δυσκολεύουν. Ωστόσο για πρώτη την  προσπάθεια  δεν είναι άσχημα αλλά εξ αιτίας της φωτεινότητας της  έχεις υπερκορεσμο λευκού. Τι πρέπει να κάνεις την επόμενη φορά? Πρέπει να μειώσεις το χρόνο του κλείστρου  πιο κάτω από την τιμή της εν λόγο εικόνας. Πειραματισου τραβώντας  αρκετά καρέ και αυτά με διαδοχική σειρά και επέλεξε  ποιο από όλα δεν είναι υπέρ κορεσμένο. Στόχος είναι να βρεις την ορθή αναλογία iso και χρόνο κλείστρου για να μην χάνεις ούτε σε λεπτομέρεια αλλά ούτε και σε ισορροπία λευκού.

  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο

Σαν παρατηρητής πολλών χρόνων της Σελήνης,έχω δει υπέροχες και πολύ καθαρές εικόνες της από την προνομιακή περιοχή που βρισκόμουν,όσο αφορά τις συνθήκες διαύγειας και seeing.

Η Σελήνη παρουσιάζει ασυγκρίτως μεγαλύτερο ενδιαφέρον από την άποψη ανάδειξης λεπτομερειών,όχι όταν είναι "γεμάτη",αλλά αντίθετα όταν είναι σε φάση μηνίσκου και μάλιστα στην πορεία της προς τη Νέα Σελήνη,καθώς μειώνεται διαρκώς το φωτιζόμενο τμήμα της!

=> Ο λόγος είναι ότι στη φάση μηνίσκου η επιφάνειά της φωτίζεται πολύ πιο πλάγια από ό,τι στην πανσέληνο,δηλ."προφίλ" φωτισμός και όχι "ανφάς".

Τότε οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν πιο πλάγια σε σχέση με τις άλλες πιο "γεμάτες" φάσεις της Σελήνης στην επιφάνειά της.

Ιδιαίτερα στην οριακή περιοχή της "διαχωρίζουσας",δηλ.μεταξύ φωτεινής και σκοτεινής περιοχής,αναδεικνύονται οι λεπτομέρειες της επιφάνειας πολύ περισσότερο και καθαρότερα.Το ίδιο συμβαίνει με τα όρη της και τους κρατήρες!

=> Στην φάση της μείωσης της φωτιζόμενης περιοχής,στην πορεία προς τη Νέα Σελήνη,επειδή ανατέλλει όλο και πιο αργά,βρίσκεται σε μεγαλύτερα και καταλληλότερα (για παρατήρηση/φωτογράφιση) ύψη στον ουρανό στη "βαθιά" νύχτα,οπότε τότε η ατμόσφαιρα σταθεροποιείται περισσότερο,λόγω της ψύξης της και το seeing βελτιώνεται συνήθως αρκετά,εκτός απρόοπτων ανωμαλιών και λόγω της κλιματικής αλλαγής,αλλά και του μικροκλίματος της περιοχής παρατήρησης γενικότερα...

Έχω δει πολύ καθαρές εικόνες 2-4 το πρωΐ στη Σελήνη σε φάση μηνίσκου!Πολύ καλύτερες εικόνες με απίστευτες λεπτομέρειες,σε σχέση με άλλες ώρες και φάσεις της Σελήνης!

Αν τρέξεις τις μέρες,ώρες σε ένα αστρονομικό πρόγραμμα,θα δεις τις φάσεις και το ύψος της Σελήνης τις επόμενες μέρες.

Έτσι πχ.στις 28/08/2024 στις 03:30 το πρωΐ,η Σελήνη θα βρίσκεται σε φάση μηνίσκου σε πολύ καλό ύψος 37ο πάνω από τον ορίζοντα.Και στις 04:30 ακόμα καλύτερα στις 49ο!

Μηνίσκος,ψηλά και πολύ αργά τη νύχτα,είναι ιδανικές συνθήκες,αν βοηθήσει η διαύγεια το seeing φυσικά!

Αν είναι λοιπόν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες στην περιοχή σου κατάλληλες,τότε οι επόμενες ημέρες είναι πολύ καλύτερες για παρατήρηση ή φωτογράφιση της Σελήνης από ό,τι τώρα!

Και στη φωτογραφία φυσικά ισχύουν τα ίδια με την παρατήρηση.

Αν μπορείς να ξενυχτήσεις,θα ανταμειφθείς κάποιες φορές (όχι πάντα,εξαρτάται από τις ατμοσφαιρικές συνθήκες).

Φιλικά-Κώστας 🙂 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 2
Σύνδεσμος για σχόλιο

Ένα παρόμοιο παράδειγμα απο image που στηρίζεται στην  αναφορά του φίλου Κώστα και ένα δεύτερο με πανσέληνο. Η διάφορα αναμεταξύ τους  είναι εμφανέστατη. Στην πρώτη με λίγο ζουμ διακρίνονται άχνα και μερικοί αστερισμοί. 

Canon d60

Λήψη μιας βολής από έναν απλό τρίποδα και για τις δύο φωτό.

IMG_20240823_142254.jpg

IMG_20240823_142439.jpg

  • Μου αρέσει 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Γειά σας και σας ευχαριστώ πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας και όλη τη βοήθεια που μου έχετε δώσει! Θα λάβω τις συμβουλές του κ.Γιώργου για την επόμενη καταγραφή μου(εαν και τώρα μου ξανακερδίζουν την καρδιά και τα dso's). O lλόγος που η φωτογραφία φαίνεται υπερκορεσμένη είναι επειδή αυτό είναι το νόημα! Συγκεκριμένα, έκανα μία απόπειρα να δημιουργήσω ένα mineral moon. Δεν ήταν εύκολο να χειριστώ τον κορεσμό, ήθελε πολύ λεπτεπίλεπτες ρυθμίσεις. Το αποτέλεσμα που πήρα ήταν αρκετά κοντά σε αυτό που ήθελα. Τώρα, ο επόμενός μου στόχος είναι είναι να πάρω μία εικόνα υψηλής ανάλυσης με τα κλασικά ''γκρίζα'' χρώματα όπως και οι παραπάνω φωτογραφίες. Προσωπικά(αστροφωτογραφικά και αστρονομικά μιλώντας) δεν με μαγεύει πολύ η Πανσέληνος, και με μαγεύουν πιο πολύ οι άλλες φάσεις τις με τις εντυπωσιακές λεπτομέρειες στους κρατήρες. Εαν ξενυχτήσω λίγο, μιας και αρχίζω να μπαίνω στο μουντ βρικόλακα, εννοείται και πως θα της ρίξω μια ματιά!

Υ.Γ. Έχω ανεβάσει και μία άλλη φωτογραφία της υπερπανσελήνου  που την δείχνει με ένα πιο ''πραγματικό χρώμα'', με τα ίδια δεδομένα.

Ευχαριστώ πολύ και τους δύο και πάλι-Μάνος.

Σύνδεσμος για σχόλιο


Φίλε Μάνο.


Η παρατήρηση αλλά και η αστρική απεικόνιση διέπονται από μαθηματικές αξίες  δημιουργώντας με την σειρά τους τα όρια και τους κανόνες και στις δύο κατηγορίες. Το γεγονός αυτό θα πρέπει να το κατανοήσεις  εις βάθος διότι είναι το μόνο που θα σε  ωφελήσει ουσιαστικά σε ότι και αν κάνεις σε αυτούς τους δύο τομείς ( παρατήρηση - απεικόνιση ).


 Ο σκοπός, η ακόμα καλύτερα το νόημα μέσα από αυτές τις μαθηματικές αξίες, είναι να βρούμε τις ορθές αναλογίες τους για να έχουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα είτε στην παρατήρηση είτε στην απεικόνιση. Επόμενος δεν υπάρχει κανένα νόημα όταν αυτές οι αξίες δεν τηρούνται μεθοδικά  εξ αρχής. 


Ωστόσο, το ορυκτό φεγγάρι δεν είναι τίποτα άλλο από  επεξεργασμένα χρώματα τα οποία αποκαλύπτουν τα κοιτάσματα ορυκτών του. Αυτά τα χρώματα αντιπροσωπεύουν ουσιαστικά την διαφορετική γεωμορφολογία  των ορυκτών στην επιφάνεια του όπως το πυρίτιο, το αλουμίνιο, τον ασβέστη, το οξείδιο του σιδήρου, το μαγνήσιο κ.λ.π κ.λ.π.


 Για να δημιουργήσουμε το λοιπόν μια εικόνα η οποία θα απεικονίζει τα εν λόγο στοιχεία, θα πρέπει τα δεδομένα μας να  είναι ομοιόμορφα εκτεθειμένα. Ο στόχος μας στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να μην υπερ εκτεθεί κανένα μέρος της Σελήνης και για αυτό το λόγο δεν υπάρχει νόημα στο να υπέρ εκθέτουμε τα καρέ μας. Την δυνατότητα για να έχουμε την  πρόσβαση  στον έλεγχο των υπερ εκθέσεων, οι περισσότερες κάμερες τύπου  DSLR μας παρέχουν την  λειτουργία προεπισκόπησης η οποία αναβοσβήνει ανάλογα, υποδεικνύοντας μας έτσι τις περιοχές με την υπέρ έκθεση των εικονοστοιχείων. 


Ωστόσο, οι μαθηματικές αξίες για την απεικόνιση της γεμάτης Σελήνης ορίζουν τιμές με γρήγορες εκθέσεις, χαμηλό iso, και ισορροπία λευκού χειροκίνητα περίπου στα 5000K. Εάν τηρηθούν οι παραπάνω αναλογίες τότε τα αποτελέσματα μας θα έχουν επιτυχία και αυτό είναι το μόνο νόημα (!!) που υπάρχει  στην όλη διαδικασία. 


Επίσης, και  καθότι  πολύ μικρός στην ηλικία* έχεις αρκετό και πολύτιμο χρόνο μπροστά σου για να τον αξιοποιήσεις και να αποκομίσεις εμπειρίες και γνώσεις προς το προσωπικό σου όφελος. Προοδευτικά Θα διαπιστώσεις και μόνος σου, ότι  ο χρόνος,  κατά την πάροδο του, έχει την τάση να δίνει σε όλους μας αρκετές ευκαιρίες που όλες μαζί στο σύνολό τους προορίζονται στο να να κατανοήσουμε τις μαθηματικές αξίες, τους κανόνες και τα όρια της παρατήρησης η της απεικόνισης.

Για να συμβεί όμως αυτό, θα πρέπει να μάθουμε να αποδεχόμαστε τα λαθοι μας διότι μέσα από τα λαθοι μας βρίσκουμε τον σωστό δρόμο σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Πιο απλά, η αποδοχή του εκάστοτε λάθους είναι σημάδι ευφυΐας και αυτο, διότι όταν ένα λάθος διορθώνεται, ποτέ δεν ήταν  λάθος. 

 

* Ηλικία : Φθόγγος η λέξη που προσδιορίζει τους ηλιακούς κύκλους ( δηλ. χρόνο ) που έχει διανύσει κάποιος στην πλανήτη γη γύρω από τον αστέρα Ήλιο εξού και λεκτική της σύνθεση  Ηλ + κια  /  Ήλιος + κύκλος, η οποία σηματοδοτεί ταυτόχρονος και  την ανάλογη  εμπειρία του.  Μια μικρή παράθεση υπό το αστρονομικό και δυναμικό εύρος των ελληνικών  λέξεων μέσα από την αρχαία διάλεκτο έως την σύγχρονη αντίληψη.

(Αποκωδικοποίηση Ελληνικού Λόγου. Αναστάσιος, Σημαιοφόρος.)

 


Καλή συνέχεια φίλε μου.
 

  • Ευχαριστώ 1
Σύνδεσμος για σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης