Jump to content

alepohori

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    2924
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    3

alepohoriτελευταία νίκη στο Απρίλιος 13 2024

Το alepohori είχε το πιο αγαπημένο περιεχόμενο!

Σχετικά με alepohori

  • Γενέθλια 09/24/1976

Πρόσφατοι επισκέπτες προφίλ

2157 επισκέψεις προφίλ

του/της alepohori Επιτεύγματα

Grand Master

Grand Master (14/14)

  • Dedicated
  • Reacting Well Σπάνιος
  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Σπάνιος

Recent Badges

41

Φήμη

  1. Πολύ καλό! Τι σημαίνουν τα μικρά ορθογωνιάκια που εκτείνονται οριζόντια κάθε ημέρα;
  2. Το περιμένω κι εγώ και ανυπομονώ! Έλειπε πράγματι ένα ελληνικό βιβλίο για τους ερασιτέχνες της παρατήρησης!
  3. Αναφέρομαι στην οπτική παρατήρηση και όχι στην αστροφωτογραφία.
  4. Υπάρχουν πολύ εύκολα πλαηνητικά και μάλιστα με πολύ έντονα και πανέμορφα χρώματα. Δοκίμασε να ψάξεις στον Κύκνο, Αετό, Τοξότη, Δελφίνι. Δεν είναι όλα τα πλανητικά δύσκολα και είναι κρίμα να περιοριζόμαστε στα Messier. Δεν έχω το ημερολόγιο κοντά μου αυτή τη στιγμή, να σου κατονόμαζα κάποια. Ρίξε και μια ματιά στις παρατηρήσεις που έχουμε καταγράψει στο φόρουμ.
  5. Γεια! Ξεθάβω το θέμα θέλοντας να μεταφέρω την εμπειρία μου από τη θέαση και αναγνώριση ενός αρκετά δύσκολου πλανητικού. Μου κέντρισε το ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Uranometria δεν αναφέρει καθόλου το οπτικό του μέγεθος! Εκείνο που με έκανε να το παλέψω ήταν το φωτογραφικό μέγεθος: 13.3p, διαμέτρου 10"!! Ο λόγος για το PN G61.9 +41.3. Η πολύ μικρή διάμετρος (δε θα το έλεγα almost stellar, έχω δει και πολύ πιο μικρά) σε συνδυασμό με το "αρκετά βατό" φωτογραφικό μέγεθος, με έκανε να πιστέψω ότι είναι μέσα στα όρια της θέασης/αναγνώρισης. Η δυσκολία λοιπόν δεν ήταν στη θέαση. Ήταν στην αναγνώριση....... Εκεί τα είδα όλα! Βασικά είδα κι έπαθα να το δω..... Το πρόβλημα ήταν η σχεδόν μηδαμινή ανταπόκριση στο OIII. Μιλάμε, δεν έπαιρνε σχεδόν χαμπάρι!!! Ευτυχώς υπήρχε ένα άστρο δίπλα του και ήταν το τέλειο reference. Αλλά έπρεπε προηγουμένως να ευθυγραμμιστεί ακριβώς ο ερευνητής με το οπτικό άξονα. Δηλαδή ακριβώς ακριβώς. Έτσι ώστε να είσαι απολύτως σίγουρος ότι είσαι πάνω σε ένα "αστέρι " διαμέτρου 10" και επομένως να εφαρμοστεί η μέθοδος του "μόνιμου ΟΙΙΙ" : Δηλαδή, αποστηθίζεις τις 2 λαμπρότητες χωρίς το φίλτρο και τις συγκρίνεις με εκείνες που βλεπεις με το φίλτρο. Με προσεκτική σύγκριση, γινόταν αντιληπτό ότι το ένα αστεράκι εμφανιζόταν λαμπρότερο με το φίλτρο έναντι του διπλανού. Ακριβέστερη ευθυγράμμιση του ερευνητή. Αυτό θα έλεγα ήταν το μυστικό... Και επίσης ήταν τόσο δύσκολη η σύγκριση των λαμπροτητων που ήθελε βιδωμένο το ΟΙΙΙ και όχι απλό πέρασμα πάνω από το προσοφθάλμιο. Για να βλέπω νέες προσπάθειες και προκλήσεις! Καθαρούς ουρανούς σε όλους!
  6. Τεράστια η συμβολή του στη διάδοση των χαρτών (δε χρειάζεται ο προσδιορισμός "έντυπων"). Ήταν, είναι και θα παραμείνουν απαραίτητα βοηθήματα για όλους τους ερ. αστρονόμους της παρατήρησης!
  7. Τα τηλεσκόπια στους εξάντες παρέχουν ορθό είδωλο. Όπως τα βλέπουμε με το μάτι. Έχεις εξάντα; Ασχολείσαι με εύρεση στίγματος με almanac:;
  8. Εγώ καθαρίζω με απλή αγνή και αδιάλυτη ισοπροπυλική αλκοόλη τα προσοφθάλμιά μου (Nagler, Radian κτλ) τα τελευταία 17 χρόνια και δεν έχουν πάθει το παραμικρό! Το βασικό είναι να φυσάμε καλά τις επιφάνειες πριν το καθαρισμό και να αποθηκεύουμε σε polybag τα πανάκια καθαρισμού. Επίσης ΠΟΤΕ δε καπακώνουμε προσοφθάλμια, κιάλια, φακούς και τηλεσκόπια μετά τη παρατήρηση. Προσωρινή εναπόθεση ΑΝΟΙΧΤΑ σε ασφαλές και στεγανό μέρος και την άλλη μέρα τα συσκευάζουμε. Δε χρειάζονται τα gel.
  9. alepohori

    Ολική έκλειψη Ηλίου 8_4_2024.jpg

    Ολική έκλειψη Ηλίου 8_4_2024 Ολικότητα Chazy Lake, Νέα Υόρκη
  10. alepohori

    Ολική έκλειψη Ηλίου 8_4_2024.jpg

    Ολική έκλειψη Ηλίου 8_4_2024 Baily's beads Chazy Lake, Νέα Υόρκη
  11. alepohori

    Ολική έκλειψη Ηλίου 8_4_2024.jpg

    Ολική έκλειψη Ηλίου 8_4_2024 Diamond Ring Chazy Lake, Νέα Υόρκη
  12. Λεωνίδα πόση είναι η ταχύτητα των αστεριών αυτών, ξέρουμε; Proper/radial motion
  13. Πήρα ένα πολύ πρόχειρο "φλατ" από το εμμέσως φωτιζόμενο ταβάνι του σπιτιού και ιδού το αποτέλεσμα του Sequator! Μια χαρά μού φαίνεται! Ευχαριστώ πολύ diorip!
  14. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση! Δε με ενδιαφέρει η φωτορύπανση, κυρίως για δείγμα του προβλήματος την ανέβασα. Το είχα δοκιμάσει παλαιότερα το Sequator, δε θυμόμουν ότι είχε την επιλογή για vigneτting. Μήπως γνωρίζεις τι καρέ χρειάζεται για να λειτουργήσει το feature του vignetting removal; Πχ ένα καρέ λευκού τοίχου με ανοιχτό διάφραγμα.....
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης