Jump to content

kkokkolis

Μέλη
  • Αναρτήσεις

    15824
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Ημέρες που κέρδισε

    6

Όλα αναρτήθηκαν από kkokkolis

  1. Νομίζω πως είναι ο αντάπτορας που αντικαθιστά τον μητρικό των Skywatcher (ο οποίος έχει ένα σκαλοπάτι εσωτερικά) και δέχεται απ' ευθείας κάνες 2.0" ή αντάπτορες (αλλά θέλει προέκταση 35mm για να εστιάσει). Αν έχω δίκαιο, είναι όντως το Μ54, το οποίο κανονικά έχει 2 δάκτυλό βίδες και μπρούτζινο δακτύλιο συμπίεσης https://www.firstlightoptics.com/adapters/astro-essentials-2-inch-compression-ring-adapter-for-sky-watcher-newtonians-and-72ed-refractor-m54.html
  2. Η απόσταση είναι περίπου 10cm. Ο φακός τρώει τη μισή απόσταση και δεν εστιάζεται. Υπάρχουν άλλα που είναι αναρτημένα σε πίρο και μπορούν να αφαιρεθούν. Με εκείνα μπορείς να δεις ο,τιδήποτε, σε μικρή μεγέθυνση όμως όταν τα κρατάς στο χέρι. Και μπορείς να αλλάξεις κεφαλή. Υπάρχουν και άλλα με αρθρωτό βραχίονα που κινούνται ελεύθερα αλλά μένουν σταθεροποιημένα. Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου είναι πως έχει φωτισμό (LED) και από κάτω, κάτι χρήσιμο για φυτά και χάρτινα αντικείμενα. Όμως δεν έχει ποτενσιόμετρο ρύθμισης της έντασης του φωτός. Από πάνω ρίχνεις και άλλο φως, με φακό, ring LED ή σποτάκια. Από κάτω όχι.
  3. Ναι. Στην τρίτη έξοδο βάζεις μόνιμα την κάμερα. Αντί για ringlight κάνω τη δουλειά μου με φακούς Nitecore που έχουν LED RGB και UV.
  4. Ένα εξάρτημα που εντείνει το κοντράστ για να φαίνονται οι διαφανείς δομές. Άλλη μέθοδος είναι η χρώση, το χρώμα δεν απορροφάται από όλα τα στοιχεία του κυττάρου στον ίδιο βαθμό και δημιουργεί αντίθεση. Έν τέλει προτιμώ να πάρω ένα τριοφθάλμιο στερεοσκόπιο Zoom παρά βιολογικό. Ταιριάζει με πολλά από τα χόμπι μου.
  5. Αυτά όταν είναι κλειστά. Πιο στρογγυλά όταν ανοίγουν. Όπως πιάσαμε κάποτε τους αστροχάρτες, αν ασχοληθείς θα ψάχνεις εικόνες φυτολογίας και βιολογίας γενικά. Επίσης μπορείς να μάθεις χρώσεις.
  6. 40 και 100x. Ο 400ρης θέλει καθάρισμα, αλλά δεν γνωρίζω πως να τους καθαρίζω αυτούς τους αντικειμενικούς. Χρειάζεται αντικειμενοφόρος πλάκα και καλυπτρίδα, ώστε να επιπεδώσεις το δείγμα και να εστιάσει σε όλο το πεδίο. Εγώ τα έβαλα σε ένα τρυβλίο Petri. Το κόκκινο είναι ροδοπέταλο.
  7. Και εδώ: Οι διαφορές στο χρώμα έχουν να κάνουν με την ποιότητα (ή τις ρυθμίσεις) της κάμερας. Μέσα από τα οπτικά η εικόνα είναι οξύτερη και, φυσικά, ζωντανότερη. 100x 100x Stereo 20x (που με την κάμερα είναι τουλάχιστον διπλάσιο)40x Stereo (ομοίως) Κόκκοι ζάχαρης, 400x
  8. Στην πραγματικότητα δεν το πήρα για εμένα, αλλά για το σχολείο της γυναίκας μου. Θα το κρατήσω μέχρι αύριο και δεν έχω παρασκευάσματα για να δω κανονικά, ούτε κεδρέλαιο. Έχει 3 αντικειμενικούς της Cambridge Instruments, 4x, 10x & 100x και έναν της Leica, 40χ. Το βιολογικό αυτό μικροσκόπιο κατασκευαζόταν στην Κίνα (τα I και ΙΙ στην Ιαπωνία, από την Olympus και την Kyowa) και πωλείτο αρχικά από τη Bausch & Lomb, η οποία εξαγοράστηκε στα 80s από την Cambridge Instruments και αυτή συγχωνεύτηκε με τη Leitz στα 90s, ως Leica. Κυκλοφορεί μεταχειρισμένο και με τα 3 brand names. Είναι βασικό εργαστηριακό τηλεσκόπιο, στιβαρής κατασκευής. Δεν συμπεριλαμβάνει συμπυκνωτή (ο οποίος ήταν extra) αλλά είναι πλήρες κατά τ' άλλα. Έχει διάφραγμα, σφιχτές ρυθμίσεις ακριβείας κλπ. Τα μόνο παραπάνω που μπορεί να ζητήσει κανείς είναι συμπυκνωτής φάσης και τρίτη έξοδο (για την κάμερα). Μη έχοντας δείγματα, δοκίμασα τους 3 πρώτους φακούς με χαρτονόμισμα των 5 ευρώ και τις ακμές και τα σφάλματα από ένα σμαράγδι. 100x 40x 40x 40x E138scope.pdf Cambridge_Galen3-Phase-Instructions.pdf
  9. Έχω το 102/500 και χρησιμοποιώ τον ES 68 24mm και τον Hyperion Zoom. Έχω και τους ES 82 6.7 και 4.7 και είναι μια χαρά, αν και προτιμώ μεγαλύτερο eye relief λόγω Του ότι με αυτό κάνω επίγεια παρατήρηση περισσότερο. Είχα και τον ES 14. Βάσει των αναφορών θα προτιμούσα τον 8.8mm που δίνει μεγαλύτερη μεγέθυνση από τον 14 και τον 11. Στο τηλεσκόπιο αυτό που είναι ευρέος πεδίου, έχει μικρότερη σημασία πάντως το φαινόμενο πεδίο των φακών. 68-72° είναι μια χαρά, ακόμη και οι Radian δίνουν πολύ ωραίες εικόνες και το αντικείμενο δεν φεύγει γρήγορα από το πεδίο.
  10. Τα βιολογικά μικροσκόπια είναι πολυπλοκότερα και, συνήθως, μεγαλύτερα και βαρύτερα από τα στερεοσκοπικά.
  11. Για κάθε τηλεσκόπιο, 3 ποιοτικοί προσοφθάλμιοι είναι (πιστεύω) υπεραρκετοί. Ο ένας έχει εστιακό μήκος ίσο με τον εστιακό λόγο, δίνει δηλαδή κόρη εξόδου 1mm και πρακτικά τη μέγιστη μεγέθυνση για τις συχνότερες συνθήκες. Ο άλλος έχει το διπλάσιο εστιακό μήκος, τη μισή μεγέθυνση και κόρη εξόδου 2mm και είναι ο βασικός φακός. Ο τελευταίος διπλάσιο του προηγούμενου ή λίγο παραπάνω, κόρη εξόδου 4-5mm (για εμάς τους 50+ τουλάχιστον) και είναι ο ερευνητικός, αυτός με το μεγαλύτερο πεδίο. Ενδέχεται μάλιστα ένας καλός zoom να αντικαταστήσει τους 2 με το μικρότερο εστιακό μήκος, από μόνος του στα Cassegrain ή μακριά αχρωματικά ή με έναν Barlow (όπως τον δικό του) στα κοντά νευτώνια. Αν είναι λίγοι οι φακοί, μπορούν να κοστίζουν λίγο παραπάνω.
  12. kkokkolis

    Επιλογή ελαφρού τηλεσκόπιου

    Τότε είσαι αναγκασμένος να χρησιμοποιήσεις ένα τηλεσκόπιο τουλάχιστον 6". Άρα ένα μικρό Dobson που είναι πανάλαφρο. Το κλασσικό 6" SCT ή MCT με έναν ατσάλινο GOTO τρίποδα & AltAz βάση μάλλον είναι ήδη βαριά για εσένα. Ωστόσο, με την αλουμινένια PortaMount της Vixen, δίχως GOTO, μπορεί να σε καλύπτουν. Δες τα βάρη και κρίνε μόνος σου. Η διαφορά μεταξύ των 2 είναι η εστιακή απόσταση. Η μικρότερη ευνοεί κάπως τον βαθύ ουρανό, η μεγαλύτερη τους πλανήτες και τα διπλά άστρα.
  13. kkokkolis

    Επιλογή ελαφρού τηλεσκόπιου

    Τι προτιμάς να παρατηρείς;
  14. Δεν εστίαζαν καλά, λόγω αρχαριότητας. Έτσι το μάτι προσπαθούσε να εστιάσει και είχαν eye strain. Όπως και με τα τηλεσκόπια, πας προοδευτικά. 40x, εστιάζεις, 100x, εστιάζεις, 400x εστιάζεις, 1000x, εστιάζεις (οι αντικειμενικοί συνήθως δεν είναι ομοεστιακοί). Αν το ψάχνεις στα 400 ή 1000x δεν το βρίσκεις με τίποτε.
  15. Το Marketplace είναι στο Facebook, αγγελίες μεταχειρισμένων. Εκτός από το Amscope στις ΗΠΑ και το Astroshop, υπάρχουν καταστήματα όπως το https://www.euromex.com/en/ στην Ολλανδία, το https://lupenhandel.shop/mikroskope/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvKi4BhABEiwAH2gcw86ZwoyAvboPFNyFFBSHLHh0K0KU4AmWKBjn48tmVb-7m9FTJN3MAxoCz4IQAvD_BwE γειά στη Γερμανία και το Βρετανικό Amscope https://amscope.co.uk/collections/compound-microscope?tw_source=google&tw_adid=&tw_campaign=21012239908&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwvKi4BhABEiwAH2gcw-9aZ_cxGRINV4_rytFZOYS0oZZ3weIRKsGugOeFPEqybRzfwOX2eBoCDB4QAvD_BwE
  16. Μετά από τι; Προσωπικά δεν έχω ποτέ κεφαλαλγία, δεν γνωρίζω πως είναι παρά μόνο θεωρητικά. Αλλά δεν κατανοώ τη σύνδεση.
  17. Εγώ, μετά τις αρχικές αγορές (στερεοσκόπιο, Pentax Papillo, Zeiss 6x18T*, Docter 8x21, Seibert Emoskop, Belomo 10x) που κόστισαν το 1/15ο των αστρονομικών, εδώ και 10 χρόνια δεν έχω ξοδέψει άλλα χρήματα. Είναι πάντοτε εκεί, στο γραφείο μου και στην τσάντα μου, έτοιμα για χρήση. Ήθελα και μια κεφαλή BausBausch & Lomb SZ, έστω vintage, αλλά είναι σπάνια από αυτήν την πλευρά του Ατλαντικού. Όσο για την ποιότητα, είναι επαρκής σε όλα όσα έχω. Δεν υπάρχει εδώ η μεγάλη κοινότητα (βάλτε και τα διεθνή fora μέσα) που επάγει τον υπερκαταναλωτισμό με την έμμεση διαφήμιση. Είσαι εσύ, το εργαλείο και το αντικείμενό σου. Και καλή μουσική στο υπόβαθρο, κατά προτίμηση.
  18. Είναι 2MP CMOS. 23mm με αντάπτορα 30mm. Την έχω 10 χρόνια. Έκτοτε έχει βγει και 5MP. Είναι φθηνή κάμερα, στα 60€.
  19. Τρισδιάστατα φαίνονται στις χαμηλές μεγεθύνσεις. Πάνω από 60x όχι. Το βιολογικό δεν είναι δύσκολο. Η προετοιμασία των δειγμάτων είναι. Πρέπει να κόβεις λεπτότατες τομές του ιστού, να τοποθετείς στην αντικειμενοφόρο, να κάνεις χρώση, να σταθεροποιείς με σπρέι, να βάζεις καλυπτρίδα και στις υψηλές μεγεθύνσεις κεδρέλαιο. Αλλιώς αγοράζεις έτοιμα εκπαιδευτικά δείγματα και παρατηρείς εκείνα.
  20. Δεν αναφέρεται η εστιακή απόσταση, ούτε για το μικροσκόπιο, ούτε για τον προσοφθάλμιο. Κατ' ευθείαν η μεγέθυνση. Είναι απλούστερος τρόπος. Ο λόγος είναι πως τα μικροσκόπια δεν έχουν έναν μόνο αντικειμενικό φακό (ή κάτοπτρο) με γνωστά τη διάμετρο και τον εστιακό λόγο, αλλά πολλούς διαφορετικούς (2, 3, 4 ή zoom). Στο γνωστό 80 f/5, αν αυθαιρέτως και κατ' αναλογία λέγαμε πως είναι 2x, ο 40ρης Plossl θα ήταν 10x, ο 20ρης 20x, ο 10ρης 40x, ο 5ρης 80x. Αντιστοίχως, το 100 f/10 θα ήταν 4x και το νευτώνιο 300 f/5 6x. Η σχέση καθορίζεται αποκλειστικά από τον λόγο των εστιακών αποστάσεων, με την μεγέθυνση του αντικειμενικού να είναι αυθαίρετη (αφού από μόνος του δεν είναι μεγεθυντικός) και συμβατική. Φαίνεται πως δεν είναι πρακτικό για τηλεσκόπια. Ούτε για κιάλια που το σύστημα είναι άλλο (διάμετρος x συνολική μεγέθυνση).
  21. Πολλαπλασιάζεις τη μεγέθυνση του αντικειμενικού φακού με του προσοφθαλμίου (οι τιμές αναγράφονται επάνω τους). Το δικό μου έχει δύο αντικειμενικούς, 2x & 4x. Έχω συνήθως προσοφθαλμίους 10x. Αυτό δίνει 10x2=20x & 10x4=40x. Έχω και προσοφθαλμίους 5x, 20x και 30x που μου δίνουν φάσμα 10x-120x. Στα βιολογικά, πάλι οι προσοφθάλμιοι συνήθως είναι 10x . Έχουν περιστρεφόμενο πύργο με 3-4 αντικειμενικούς. Τυπικά 4x, 10x, 40x, 100x που δίνουν τελική μεγέθυνση 40x, 100x, 400x & 1000x. Αυτές οι μεγεθύνσεις επαρκούν για όλες τις εφαρμογές. Ο τελευταίος φακός χρειάζεται ειδικό έλαιο με συγκεκριμένο δείκτη διάθλασης για να δουλέψει και ονομάζεται καταδυτικός (επειδή βυθίζεται στο λάδι.). Η διάμετρος της κάνης είναι 30mm, ίσα-ίσα που δεν χωράνε οι φακοί των τηλεσκοπίων.
  22. Για να σας ανοίξω την όρεξη. Εικόνες στερεοσκοπικού τηλεσκοπίου. Η webam φυσικά είναι μονοσκοπική και αυτή που έχω (Celestron Digital Imager) έχει πολύ μεγάλη εστιακή, δεν χωράει στο πεδίο της μικροδείγματα λίθων 0.5ct. Πρέπει να είναι τουλάχιστον 60x η μεγέθυνση. Πρόκειται για τη σύνθετη εικόνα με τη θεότητα και τον αριθμό 20 στο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ. 1. Xiaomi 12T Macro 2. Xiaomi 2x & Emoscop 10x 3. Xiaomi προβολή μέσω αντικειμενικού 2x και προσοφθαλμίου 10x (αυτό βλέπεις αλλά στέρεο και χωρίς βινιετάρισμα και εδώ δεν εστίασα με ακρίβεια) 4. Celestron DI 5. Celestron DI με επιπλέον 900 lumens που αποκαλύπτει τον αριθμό 20 Οι εικόνες της Celsestron δεν ελήφθησαν με ειδικό λογισμικό, αλλά με το Camera των Windows 10.
  23. Τα παιδικά είναι παιχνίδια με πλαστικούς φακούς Υπάρχουν κάποια απλοϊκά Σοβιετικά που κάνουν δουλειά (αλλά με τη γνωστή κιτρινίλα των φακών τους) Τα Bresser, Konus κλπ είναι ατσάλινα, με κανονικούς φακούς και λειτουργικά. Έχουν όμως τα οπτικά τους σφάλματα που σε μεγάλη μεγέθυνση μόνο ανακύπτουν εμφανώς.
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης